Κι όμως, δεν ήταν καλός!

Με Ρότσεστι, Ριντ και πιο ανεπτυγμένο επίπεδο ομοιογένειας, ίσως να δούμε κάτι τελείως διαφορετικό εφεξής από τον Ολυμπιακό

Όσο… Ολυμπιακός κι αν είναι κάποιος, θα έπρεπε να έχει τρομερή σχέση με την επιστημονική φαντασία για να πιστεύει ότι το φετινό 1-3 στη Euroleague δεν θα γινόταν 1-4 όταν στις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε με +11 (29-18).

Το πώς βρέθηκε τρόπος για αντίδραση κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης από μία ομάδα που διασύρθηκε από τη Βιλερμπάν και έβαλε 68 πόντους (μαζί με την παράταση) στη Ζενίτ στο ΣΕΦ, θα είναι μάλλον κάτι που θα μνημονεύουν εφεξής οι προπονητές της διοργάνωσης όταν θέλουν να πείσουν τους παίκτες τους ότι δεν είναι όλα…μαύρα. Ότι ο διακόπτης μπορεί να γυρίσει ακόμα και όταν σε έχουν όλοι ξεγραμμένο.

Με την εικόνα που έβγαζε έως το βράδυ της Τετάρτης ο Ολυμπιακός, οι μεγάλες της διοργάνωσης είχαν αρχίσει να κυκλώνουν ως must win αναμετρήσεις μέσα στη σεζόν ακόμα και την επίσκεψη τους στο ΣΕΦ. Κάτι δηλαδή που έως και πέρσι ακόμα θα έμοιαζε αδιανόητο, όσο αδιανόητο μοιάζει να κάνουν λόγο οι οπαδοί του συλλόγου στα social media περί μάχης… mexritelous για την αποφυγή της τελευταίας θέσης στη regular season! Μόνο και μόνο όμως για να αποδειχθεί ακόμα μία φορά ότι σε έναν μαραθώνιο, όπως η Euroleague, κανείς δεν καταποντίστηκε και κανείς δεν στέφθηκε τροπαιούχος από Οκτώβρη μήνα.

Ξαφνικά ο Ολυμπιακός ανέκτησε από το… πουθενά τη refuse to die νοοτροπία που τον έκανε μεγάλο και τρανό την προηγούμενη επταετία στην Ευρώπη. Με την αυτοπεποίθηση θεωρητικά στο ναδίρ και το -11 του 12’ να προδιαγράφει μία ακόμα συντριβή, τι άλλο από τη φανέλα και το DNA είχε απομείνει ως αποκούμπι; Πιθανότατα μια άλλη ομάδα με το ίδιο ρόστερ θα είχε υποταχθεί με συνοπτικές διαδικασίες στη μοίρα της. Αλλά κάπου εδώ θα πρέπει να αναρωτηθούμε μάλλον και κάτι άλλο: μήπως αυτό το ρόστερ δεν είναι τελικά τόσο ανεπαρκές;

Προφανώς αυτή είναι μια νίκη που προορίζεται να αποτελέσει το turning point μιας ολόκληρης σεζόν. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει de facto ότι θα συμβεί κιόλας, άλλωστε η Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα έρθει, όπως όλα δείχνουν, αγριεμένη στο Φάληρο για να «διαγράψει» το όποιο ερυθρόλευκο μομέντουμ. Ό,τι όμως κι αν συμβεί την Παρασκευή, ο Ολυμπιακός θα έχει συντροφιά έως το Μάη το βίωμα της Μόσχας. Την αίσθηση ότι σε όποια κατάσταση κι αν είναι, μπορεί να απαντήσει με μια «εξωφρενική» νίκη. Ότι είναι η ομάδα που άλωσε τη Megasport Arena, υποχρεώνοντας την ΤΣΣΚΑ του 4-0 (με μόνο διψήφιες διαφορές) στην πρώτη φετινή ήττα της στη διοργάνωση.

Ομοίως και οι Μπράντον Πολ, Κέβιν Πάντερ, Γουίλ Τσέρι θα γνωρίζουν ότι μπορούν να σταθούν με πρωταγωνιστικό ρόλο στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού. Οι δύο πρώτοι ήταν εκπληκτικοί στην επίθεση (ο Πολ πέραν των 20 πόντων είχε 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ), ενώ ο τρίτος έμεινε αλάνθαστος για 29 λεπτά και έβγαλε τρομερή ενέργεια στην άμυνα, συνοδεύοντας τους 9 πόντους με 2 ριμπάουντ, ισάριθμες ασίστ και κλεψίματα.

Εξαιρετικός και ο Ρούμπιτ με 4/7 διπ. και 7 ριμπάουντ, έδειξε επίσης ότι δεν είναι διακοσμητικός, όπως είχαμε υποθέσει οι περισσότεροι. Με την προσθήκη των Τέιλορ Ρότσεστι και Γουίλι Ριντ, ο Κεστούτις Κεμζούρα μόνο σε καλύτερες ημέρες μπορεί να προσβλέπει. Σε καλύτερες ακόμη και από τη βραδιά στη Μόσχα γιατί αν δεν απομονώσουμε το αποτέλεσμα, η εμφάνιση του Ολυμπιακού δεν ήταν στην πραγματικότητα εκτυφλωτική.

Το μεγάλο διπλό στηρίχθηκε κυρίως στις ατομικές εξάρσεις και όχι στην ομαδική προσπάθεια, αλλά και στην πρωτοφανή για φέτος αστοχία της ΤΣΣΚΑ από τη γραμμή του τριπόντου (7/26). Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έβαζε κατά μέσο όρο περίπου 14 τρίποντα στα τέσσερα πρώτα ματς με ποσοστό ευστοχίας 43,6%. Τώρα είχε 27%, χάνοντας αρκετά ελεύθερα σουτ, με κραυγαλέα την περίπτωση του Στρέλνιεκς, που αστόχησε αμαρκάριστος σε τρία διαδοχικά εντός δύο λεπτών.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ελληνική ομάδα έβαλε 84 πόντους, έχοντας μόνο 10 ασίστ, εφτά λιγότερες από την ΤΣΣΚΑ, που παρά την παρουσία του τρελο-Τζέιμς έπαιξε σαφώς πιο ομαδικά. Σε αυτό όμως που οι ερυθρόλευκοι διέπρεψαν ήταν τα στοιχεία που δεν φαίνονται στη στατιστική: πάθος, θέληση, ενέργεια. Ο Ολυμπιακός ανέκτησε τη… γυαλάδα του ματιού, έσφιξε ξανά τη γροθιά του και στο τέλος της μέρας ίσως είναι εξαιρετικό νέο ότι γονάτισε την πρωταθλήτρια Ευρώπης χωρίς να έχει εξερευνήσει ακόμα το εύρος των δυνατοτήτων του.

Πλέον και μόνο η βαθμολογία δίνει δικαίωμα στην ελπίδα, με τον Ολυμπιακό στο 2-3 και κοτζάμ Φενέρ στο 1-4…