24 γκολ στα 21 του: Το πιο γόνιμο εργοστάσιο ποδοσφαίρου βγάζει τον νέο Χάαλαντ
Βρείτε μας στο

O Έρλινγκ Χάαλαντ έφυγε τον Ιανουάριο από τη Ζάλτσπουργκ με προορισμό την Ντόρτμουντ, αλλά είναι ο 5ος σκόρερ της αυστριακής Μπουντεσλίγκα με 16 γκολ.

Η φυγή του, συνδυαστικά με αυτήν του Ιάπωνα Μιναμίνο για τη Λίβερπουλ, έριξε κατακόρυφα επίπεδο τη Ζάλτσμπουργκ για λίγους μήνες, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -6 από τη Λίντσερ στην κανονική περίοδο της λίγκας και ύστερα από έξι χρόνια παντοκρατορίας να κινδυνεύει με απώλεια των κεκτημένων.

Στο πιο γόνιμο «εργοστάσιο ποδοσφαίρου» όμως της Ευρώπης τίποτα δεν συμβαίνει στην τύχη. Εκ πρώτης όψεως το κενό του Χάααλαντ, ο οποίος είχε 30 γκολ σε 24 ματς (!) στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν για όλες τις διοργανώσεις, έμοιαζε αδύνατο να καλυφθεί και οι «ταύροι» παρέπαιαν στα πρώτα ματς του 2020, μένοντας και εκτός Γιουρόπα Λιγκ με αποκλεισμό – αμαχητί από την Αϊντραχτ.

24 γκολ στα 21 του: Το πιο γόνιμο εργοστάσιο ποδοσφαίρου βγάζει τον νέο Χάαλαντ

Στην πραγματικότητα ο διάδοχος ήταν ήδη έτοιμος. Στα 21 του χρόνια ο επιθετικός από τη Ζάμπια, Πάτσον Ντάκα, πήρε τη σκυτάλη από τον χαρισματικό Νορβηγό και με αυτόν ηγέτη στη γραμμή κρούσης, η Ζάλτσμπουργκ ήταν στα πλέι-οφ ακόμα καλύτερη και από το αρχικό στάδιο της σεζόν, κατακτώντας διά περιπάτου τον 7ο διαδοχικό τίτλο (μαζί και το 6ο κύπελλο στο ίδιο διάστημα). Ο Ντάκα έχει φτάσει τα 24 γκολ και διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας 1 γκολ ανά 71 λεπτά συμμετοχής (η αντίστοιχη αναλογία του Χάαλαντ ήταν 1 ανά 61).

24 γκολ στα 21 του: Το πιο γόνιμο εργοστάσιο ποδοσφαίρου βγάζει τον νέο Χάαλαντ

«Δεν είμαι ο νέος Χάαλαντ ή οτιδήποτε άλλο νέο. Υπάρχει μόνο ένας Χάαλαντ και υπάρχει μόνο ένας Ντάκα. Το μόνο που θέλω είναι να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου», δήλωσε σε συνέντευξη του στον Guardian ο 21χρονος επιθετικός, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στην ανδρική ομάδα της Ζάμπια σε ηλικία 16 ετών και οχτώ μηνών! Δύο χρόνια αργότερα, το 2017, οδήγησε την ομάδα U20 της χώρας στην κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 του ίδιους έτους έγραψε δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ σε πέντε ματς, με τη Ζάμπια να πραγματοποιεί εξαιρετική πορεία. Νίκησε στον όμιλο την πανίσχυρη Πορτογαλία και στη φάση των «16» απέκλεισε τη Γερμανία, χάνοντας στην παράταση (3-2) στα προημιτελικά από την Ιταλία.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Ο Ντάκα είχε καιρό πριν εντοπιστεί από το μεγάλο γραφείο μάνατζερ του Φρεντερίκ Κανουτέ. Ο παλαίμαχος άσος από το Μάλι συνεργάζεται στενά με τη Ζάλτσμπουργκ και τον Ιανουάριο του ’17 ο Ντάκα προσγειώθηκε στην Αυστρία για να ενταχθεί αρχικά στη «θυγατρική» της, τη Λίφερινγκ, που παίζει στη Β’ κατηγορία.

24 γκολ στα 21 του: Το πιο γόνιμο εργοστάσιο ποδοσφαίρου βγάζει τον νέο Χάαλαντ

Μετά από 4 γκολ και 5 ασίστ στο πρώτο μισό της σεζόν 2017-18 στη Β’ κατηγορία, ο 19χρονος τότε επιθετικός πήρε προαγωγή για το δεύτερο στην Μπουντεσλίγκα και τη Ζάλτσμπουργκ. Το πρώτο γκολ του το έβαλε τον Αύγουστο του ’18 σε ένα 2-0 επί της Αούστρια Βιέννης για το πρωτάθλημα, ενώ το Φλεβάρη του ’19 έπαιξε πρώτη φορά βασικός σε ευρωπαϊκό ματς και έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Σκόραρε δύο φορές στον επαναληπτικό με την Μπριζ για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ (4-0), στέλνοντας το πρώτο σαφές δείγμα για τα μελλούμενα.

Με σήμα – καταταθέν την ταχύτητα και την εκτέλεση με τα δύο πόδια, αναγνωρίζεται σήμερα ως ο συνεχιστής της μεγάλης των επιθετικών σχολής της Ζάλτσμπουργκ. To 2014 ο Σάντιο Μανέ πήγε στη Σαουθάμπτον, πέρσι ο Μούνας Νταμπούρ στη Σεβίλλη (πλέον Χοφενχάιμ) και φέτος ο Χάαλαντ στην Ντόρτμουντ. Ο Ντάκα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο διάδοχος του Τίμο Βέρνερ στη Λειψία!


Η Ζάλτσμπουργκ έχει βγάλει ήδη για τη σεζόν 2019-20 πάνω από 115 εκατ. ευρώ από μεταγραφές και ήδη ετοιμάζονται οι νέες καλές «ψαριές» για την αντικατάσταση του Ντάκα και του 19χρονου Ούγγρου μέσου Ντομινίκ Σομποζλάι, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Παρί Σεν Ζερμέν.

Καμία ομάδα στον κόσμο δεν έχει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη ικανότητα στο να εντοπίζει ταλέντα από κάθε γωνιά της Γης, να τα εξελίσσει στην πόλη του Μότσαρτ και να γεμίζει τα ταμεία της από τις πωλήσεις τους. Πέραν του τρομερού δικτύου από σκάουτερς που διαθέτει, ένας βασικός λόγος που μπορεί να το κάνει αυτό είναι η προθυμία της να προσφέρει αφειδώς ευκαιρίες σε άγουρα παιδιά με την ανδρική ομάδα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποκτήσει μόνο έναν παίκτη άνω των 21 ετών (Ζλάτκο Γιουνούζοβιτς), αφού η διοίκηση αποφάσισε να μετατρέψει αυτή τη φιλοσοφία σε «τρόπο ζωής».

Και ευνοημένοι από αυτό τον τρόπο ζωής είναι οι κάθε Χάαλαντ και Ντάκα αυτού του κόσμου, που γνωρίζουν ότι η Ζάλτσμπουργκ είναι ο πιο σύντομος δρόμος εξαργύρωσης του ταλέντου τους.