Σπάνια για Έλληνα: Τα 2 στοιχεία του Τζόλη που δείχνουν ότι είναι top class ποδοσφαιριστής
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Σπάνια για Έλληνα: Τα 2 στοιχεία του Τζόλη που δείχνουν ότι είναι top class ποδοσφαιριστής

Άλλο να υποθέτεις ότι ο μικρός είναι έτοιμος να τα βάλει με άνδρες και άλλο να διαπιστώνεις ότι υπάρχουν... άνδρες που δεν είναι έτοιμοι να τα βάλουν μαζί του!

Η εποχή προ και μετά lockdown έχει περάσει ήδη στο καθημερινό λεξιλόγιο, με τη μορφή κοσμογονικής εξέλιξης. Το πριν έχει πολύ μικρή σχέση με το μετά, το οποίο ορίζεται ασφαλώς με αμιγώς αρνητικούς συνειρμούς.

Ύστερα από χρόνια αυτό το «μετά» για τον ΠΑΟΚ δεν αποκλείεται να φέρνει στο μυαλό κυρίως ευχάριστες σκέψεις, καθώς θα συνδέεται εσαεί με την ανάδειξη του Χρήστου Τζόλη. Ένα παιδί που προ lockdown γνώριζε μόνο η «στενή» οικογένεια του ΠΑΟΚ και από το βράδυ της Τρίτης είναι στο ραντάρ των ανά τον κόσμο «κυνηγών» ποδοσφαιρικών ταλέντων. Εν μια νυκτί το όνομα του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, όταν έως τον Ιούνιο δεν είχε ούτε μία συμμετοχή σε ανδρική ομάδα.

Σαφώς για τους καλά γνωρίζοντες (μεταξύ των οποίων και αρκετοί σκάουτερ) το ταλέντο του ήταν αδιαπραγμάτευτο, είναι άλλο όμως να υποθέτεις πως ο μικρός είναι έτοιμος να τα βάλει με άνδρες και άλλο να διαπιστώνεις με τόσο εμφατικό τρόπο ότι υπάρχουν ήδη άνδρες (εν προκειμένω οι αμυντικοί της Μπεσίκτας) που δεν είναι… έτοιμοι να τα βάλουν μαζί του!

Δύο γκολ και μία ασίστ σε ευρωπαϊκό ντεμπούτο είναι ένα milestone που ελάχιστοι παίκτες στον κόσμο έχουν στο βιογραφικό τους. Ο μικρός είχε μεγάλη ευκαιρία για το χατ-τρικ στο 66’, έδωσε άλλο ένα έτοιμο γκολ (στον Άκπομ), πάνω απ’ όλα όμως έδειξε ότι ο βαθμός στον οποίο συνδυάζει τεχνική κατάρτιση και αντίληψη του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά σπάνιος, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα.

Η εκτέλεση του στο πρώτο γκολ – παρεμπιπτόντως χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια – είναι υπεράνω… πάσης υποψίας. Μαζί το «θράσος» και η ωριμότητα στις επιλογές και την κίνηση στο χώρο, σαν εξτρέμ που έχει ήδη καταπιεί χιλιόμετρα στο στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Η απότομη, ξέφρενη, δημοσιότητα είναι ύπουλο πράγμα και το τελευταίο που χρειάζεται ο Τζόλης σε αυτό το timing είναι οι τσάτρα πάτρα κλισέ – χαρακτηρισμοί τύπου «Έλληνας Μέσι» και «next best thing». Αν και απ’ ότι φαίνεται, το περιβάλλον του ΠΑΟΚ αποτελεί για την ώρα εχέγγυο ταπεινοφροσύνης και συνέχισης της σκληρής δουλειάς.

Ο Πάμπλο Γκαρσία έχει δουλέψει ήδη πολύ σε προσωπικό επίπεδο με τον Τζόλη και στην περίπτωση του τίποτα δεν μοιάζει να έχει αφεθεί στην τύχη.

Ο Τζόλης εντάχθηκε στις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ το 2010, σε ηλικία 8 ετών, προερχόμενος από τη Δόξα Πενταλόφου. Οι γονείς του είναι Βορειοηπειρώτες από τη Δρόπολη και το 2015 πήραν την απόφαση να μεταναστεύουν στη Γερμανία, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. Για τον πιτσιρικά Χρήστο, ο οποίος είχε «κάνει» ήδη viral ένα βίντεο με γκολ που πέτυχε στο «Καμπ Νόου» σε αγώνα της Κ12 του ΠΑΟΚ με την αντίστοιχη της Μπάρτσα, αυτό ίσως και να ήταν δώρο καριέρας. Παίζοντας για δύο χρόνια με τη φανέλα της Ρόζενχοφ αφουγκράστηκε τα στοιχεία της γερμανικής ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας (τακτική, πειθαρχία) και όταν, το 2018, επέστρεψε στην Ελλάδα, ξεκίνησε να κάνει θραύση στα πρωταθλήματα Junior.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Στην πρώτη χρονιά του εξελίχθηκε στον ηγέτη της Κ17 του Δικεφάλου, σκοράροντας 29 φορές σε 25 ματς! Παρότι μικρότερος, αναβαθμίστηκε και καθιερώθηκε άμεσα στην Κ19, κατακτώντας δύο σερί τίτλους με μια ομάδα που έγραψε ιστορία στα πρωταθλήματα υποδομής, μένοντας αήττητη επί δύο χρόνια. Τη σεζόν 2019-2020 είχε 19 γκολ και 8 ασίστ σε 26 συμμετοχές, σκοράροντας και στο Youth League (στο εντός έδρας 2-2 με την Ντιναμό Κιέβου στην Τούμπα).

Σπάνια για Έλληνα: Τα 2 στοιχεία του Τζόλη που δείχνουν ότι είναι top class ποδοσφαιριστής

Ο Τζόλης έχει προλάβει να αφήσει το στίγμα του και στις μικρές Εθνικές Ομάδες. Μετρά 6 γκολ σε 9 ματς με την Εθνική Κ17, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην πρόκριση στο Euro 2019. Πλέον είναι μέλος της Κ19 (3 συμμετοχές), αλλά βάσει των όσων μας έχει δείξει ο Τζον Φαντ Σχιπ δύσκολα θα μακροημερεύσει σε αυτήν…

Μετά την πρωτόγνωρη συνθήκη της καραντίνας, ο γεννημένος το Γενάρη του 2002 μεσοεπιθετικός άρχισε να προπονείται εντατικά με την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Έτοιμος για το μεγάλο βήμα και με τον Πάμπλο Γκαρσία να στέλνει το… παρασύνθημα στον Άμπελ Φερέιρα, ο μικρός κατέγραψε την πρώτη συμμετοχή του (ως αλλαγή) στον αγώνα των πλέι-οφ με τον Ολυμπιακό την 7η Ιουνίου. Στο επόμενο ματς που έπαιξε (αυτό με τον ΟΦΗ) πέτυχε το πρώτο γκολ του και ακολούθησαν άλλες εφτά συμμετοχές στα πλέι-οφ.

ΠΑΟΚτσης από μικρό παιδί, καθότι προερχόμενος από «ασπρόμαυρη» οικογένεια, ο Τζόλης δεν είχε κανένα δίλημμα για το που θα συνεχίσει την καριέρα του μετά την εμπειρία της Ρόζενχοφ. Ο ΠΑΟΚ ρίσκαρε και κέρδισε με το μικρό, που μέσω μιας εξαιρετικά δυσμενούς συνθήκης (lockdown) έριξε στα βαθιά αυτό που προαλείφεται ήδη ως το πιο βαρύ περιουσιακό του στοιχείο.