Ο Παναθηναϊκός ίσως βρήκε το 8άρι που έψαχνε για χρόνια...
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Ο Παναθηναϊκός ίσως βρήκε το 8άρι που έψαχνε για χρόνια…

Ένας πολυσύνθετος παίκτης, ένα ταλέντο που αν δουλέψει θα αφήσει εποχή...

Πριν από λίγο καιρό άνηκε στο γκρουπ των παικτών που ήταν υποψήφιοι να δοθούν δανεικοί, κατά προτίμηση σε ομάδες του εξωτερικού, προκειμένου να «ψηθούν» αγωνιστικά και να αξιολογηθούν εκ νέου σε ένα χρόνο.

Η κατάσταση με την περίπτωση του Δημήτρη Σερπέζη όμως τείνει προς ολική ανατροπή, αν και μάλλον θα πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι ο κύβος ερρίφθη υπέρ της παραμονής του 19χρονου μέσου στο «τριφύλλι».

Η εμφάνιση του στο σαββατιάτικο φιλικό με τον ΠΑΟΚ εδραίωσε την αίσθηση στον Ντάνι Πογιάτος ότι αυτός ο πιτσιρικάς διαθέτει κάτι το ξεχωριστό, που αν μη τι άλλο αξίζει να επενδύσει πάνω του μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ένα σωρό αμφιβόλου αξίας παίκτες.

Ο Σερπέζης, ο οποίος εντάχθηκε από τα 12 στα τμήματα Υποδομής του Παναθηναϊκού και είναι διεθνής με τις μικρές Εθνικές Ομάδες, ενσαρκώνει τον τύπο της παραγωγικής διαδικασίας που κάθε οπαδός αρέσκεται να έχει το προϊόν της στην ομάδα του.

Στο περσινό πρωτάθλημα πήρε μόλις 165 λεπτά συμμετοχής, αλλά στη φετινή προετοιμασία έχει δουλέψει πολύ σκληρά και τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς φαίνονται ήδη στο γήπεδο, όπου ο μικρός δείχνει σαφώς… μεγαλύτερος από την ηλικία του, έχοντας κάνει άλματα προόδου σε επίπεδο αντίληψης και τακτικής.

Η αντίληψη βέβαια και οι σωστές αποφάσεις στο κατάλληλο timing δεν είναι αποκλειστικά επίκτητες αρετές (αλλά σε μεγάλο ποσοστό έμφυτες) και σε αυτά τα στοιχεία – συν του ότι δεν συναντά κανείς εύκολα στην ηλικία του ποδοσφαιριστή που να παίζει με το κεφάλι «ψηλά» – εντοπίζεται ο λόγος για τον οποίο ο Σερπέζης ανάγκασε τον Πογιάτος να εισηγηθεί την αφαίρεση του από την εν λόγω λίστα.

Παράλληλα ο πολυσύνθετος χαφ, που συνδυάζει σε ικανοποιητικό, ακόμα και αυτή τη στιγμή βαθμό, δημιουργικές και ανασταλτικές ικανότητες, έχει κάνει άλματα προόδου το τελευταίο τρίμηνο στους τομείς της φυσικής κατάστασης και της σωματοδομής. Ένα δείγμα αυτών ήταν οι 50-50 μονομαχίες του με τους πολύ πιο έμπειρους (και θεωρητικά πιο δυνατούς) μέσους του ΠΑΟΚ, σε ρόλο καρυοθραύστη σε πολλές από τις προσπάθειες τους.

Ο Παναθηναϊκός ίσως βρήκε το 8άρι που έψαχνε για χρόνια...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Η ψυχραιμία σε καταστάσεις πίεσης, το καθαρό μυαλό και οι δύο χάι-λάιτ κάθετες πάσες σε Σαβιέρ και Καρλίτος, πιθανόν και να υπερέβησαν τις προσδοκίες του Πογιάτος σε αυτά που περίμενε να δει από τον Σερπέζη, που στο τέλος της μέρας πρωταγωνίστησε στην εικόνα υπεροχής που έβγαλε ο ΠΑΟ ανά διαστήματα του αγώνα.

Ασφαλώς ως 19χρονος έχει κάποιες αδυναμίες που χρήζουν βελτίωσης, αλλά την ευκαιρία του την κέρδισε με το σπαθί του και πιθανότατα το τελευταίο που θα ήθελαν πια να δουν οι οπαδοί της ομάδας είναι να τον «κουκουλώσει» η έλευση κάποιου ξένου και να πτοηθεί αυτή η εξελικτική διαδικασία.

Με «εξευρωπαϊσμό» της ομάδας χαρακτήρισε πριν από λίγες ημέρες την επίδραση του Πογιάτος στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Παναθηναϊκού ο Σερπέζης. Απ’ ότι φαίνεται ο ίδιος αποδεικνύεται για την ώρα ένας από τους πιο καλούς «μαθητές» των ιδεών του passing game και του πρέσινγκ ψηλά, που συνιστούν τους άξονες κατεύθυνσης του Καταλανού τεχνικού.

Διαβάστε επίσης: Διαστημικό 10άρι: Ο Αργεντίνος παικταράς που κανείς δεν κατάλαβε γιατί δεν έπαιξε στον ΠΑΟ