Ανατριχιαστικά προφητικός: Ο Κάρλο Αντσελότι το είχε πει για τον Κουρτουά...
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Ανατριχιαστικά προφητικός: Ο Κάρλο Αντσελότι το είχε πει για τον Κουρτουά…

Ο MVP του μεγάλου τελικού του Champions League σταμάτησε μόνος του την Λίβερπουλ στο Παρίσι.

Πολλά ήταν τα Μέσα που συμφώνησαν. Η Λίβερπουλ κυριάρχησε στον τελικό του Stade de France κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης. Πέρασε περισσότερο χρόνο στο αντίπαλο μισό, δημιούργησε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για γκολ, είχε 24 τελικές και οι 9 από αυτές ήταν στην εστία. Δυστυχώς για την ομάδα του Γίργκεν Κλοπ, στην εστία βρισκόταν ο Τιμπό Κουρτουά…

Κόντρα στον Σαλάχ, κόντρα στον Μανέ, κόντρα στον Ντιόγκο Ζότα, ξανά κόντρα στον Σαλάχ, ο Βέλγος έκανε μόνο αποκρούσεις και έμοιαζε ικανός να βγάλει ακόμα περισσότερα αν χρειαζόταν. «Ηταν σαν να αποκρούει τους πυροβολισμούς που έρχονται κατά πάνω του» έγραψε στο report του αγώνα η El Pais.

Ανατριχιαστικά προφητικός: Ο Κάρλο Αντσελότι το είχε πει για τον Κουρτουά...

Χωρίς αυτό να μειώνει ούτε στο ελάχιστο την επιτυχία της, η Ρεάλ χάρη τον Κουρτουά στάθηκε όρθια στα απανωτά «χτυπήματα» των Reds και μπόρεσε να σηκώσει το 14ο με το γκολ του Βινίσιους. Ομως ο «ήρωας» του Παρισιού ήταν πολύ μακριά από τον 2ο. Ενας άνθρωπος για τον οποίο πριν δύο χρόνια οι Blancos έδωσαν λιγότερα από 40 εκατ. ευρώ, σε ένα από τα top-deal του Φλορεντίνο Πέρεθ.

Κατά τη διάρκεια του τελικού, οι… γραμμές είχαν πάρει φωτιά. «Ρε, τι κάνει ο Κουρτουά;». Αυτή η ερώτηση έπαιξε χθες το βράδυ ανάμεσα σε πολλούς φίλους και γνωστούς. Από κοντά, σε chat, στο τηλέφωνο. «Τι έχει βγάλει το παλικάρι;». Ο ίδιος το εξήγησε με τον πιο απλό τρόπο. «Κάποιες φορές κάνεις την πρώτη απόκρουση και όλα βγαίνουν μόνα τους. Απόψε ένιωθα ότι κανένας δεν μπορεί να μου βάλει γκολ».

Και αυτή δεν ήταν απλά η αίσθηση του ύψους 1.99μ. keeper, αλλά η πραγματικότητα…

Ανατριχιαστικά προφητικός: Ο Κάρλο Αντσελότι το είχε πει για τον Κουρτουά...

Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Μοναδική παγκοσμίως: Η ομάδα που είχε 10 παίκτες με το ίδιο επώνυμο, έπαιξε κάποτε και στην Α’ Εθνική

Αφού πέρασαν 1.023 μέρες από τη μεταγραφή του στην Ρεάλ, ο Κουρτουά έγραψε το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας του συλλόγου. Με τις 9 επεμβάσεις του, έγινε ο πρώτος που κάνει τόσες σε τελικό Champions League από το 2003-04 όταν υπάρχουν οι μετρήσεις της Opta, ενώ και οι 59 αποκρούσεις σε όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής σεζόν αποτελούν κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν. Το λιγότερο εντυπωσιακό απ’ όλα; Ηταν ο MVP του τελικού, ο 3ος τερματοφύλακας που πετυχαίνει κάτι ανάλογο.

«Τιμπό, εγώ θα σε πάω στον τελικό και τον τελικό θα τον κερδίσεις εσύ» του είπε μια μέρα νωρίτερα ο Κάρλο Αντσελότι και πιο μέσα δεν γινόταν να πέσει. Οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου μιλούν από μόνες τους, οι συμπαίκτες του να είναι κρεμασμένοι πάνω του και να πανηγυρίζουν τις αποκρούσεις πιο έξαλλα και από γκολ. «Σαν να είχε εκραγεί, ήταν πραγματική τρέλα αυτό που έκανε. Μια αδιανόητη σειρά επεμβάσεων για να μας χαρίσει τον τίτλο» είπε ο Ντάνι Καρβαχάλ.

Ανατριχιαστικά προφητικός: Ο Κάρλο Αντσελότι το είχε πει για τον Κουρτουά...

Και είναι από τις φορές που όλα αυτά δεν αποτελούν υπερβολή. Ηταν πανίσχυρος στον αέρα καθαρίζοντας τον κύριο τρόπο ανάπτυξης της Λίβερπουλ με τις πολλές σέντρες, είχε καλές τοποθετήσεις κοντά στα στόπερ, τρομερά αντανακλαστικά, ειδικά στις δύο προσπάθειες του Σαλάχ, αλλά και κόλα στα γάντια. Ούτε μισή φορά δεν έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του. Με τη σιγουριά του έκανε γρήγορα σαφές στους αντίπαλους επιθετικούς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν δώρο από εκείνον.

«Είναι εκπληκτικό. Τόσα χρόνια, τόση δουλειά. Ηρθα στο club της ζωής μου. Η Ρεάλ νίκησε, οι οπαδοί της Λίβερπουλ και άλλων ομάδων είδαν σήμερα ποιος είναι ο Βασιλιάς της Ευρώπης. Σήμερα κανένας δεν μπορούσε να μας στερήσει την κατάκτηση του Champions League. Είναι τρέλα, δεν το πιστεύω. Χθες στη συνέντευξη Τύπου είπα ότι όταν η Ρεάλ παίζει στον τελικό, νικά. Είδα πολλά tweet που έλεγαν ότι θα με ταπεινώσουν σήμερα, όμως έγινε το αντίθετο. Ημουν στην καλή πλευρά της ιστορίας».

Έπειτα από την κορυφαία εμφάνιση και τον κορυφαίο τίτλο της καριέρας του, ο Κουρτουά ήθελε να απαντήσει στους Αγγλους, οι οποίοι μετά την αποχώρησή του από την Τσέλσι, τον έβλεπαν και τον έκριναν με εντελώς διαφορετικό μάτι.

Ανατριχιαστικά προφητικός: Ο Κάρλο Αντσελότι το είχε πει για τον Κουρτουά...

«Τον Μάρτιο, είδα ένα περιοδικό το οποίο δεν με έβαλε ούτε στους 10 καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο. Δεν είπα να με έχουν πρώτο, υπάρχουν πολλοί καλοί τερματοφύλακες, όμως έπειτα από μια τέτοια σεζόν να μην με βάζουν στο top-10 δεν έχει καμία λογική. Τώρα βρίσκομαι εδώ ως νικητής. Ηθελα να βάλω σεβασμό δίπλα στο όνομά μου, αφού δεν υπήρχε αρκετός, ειδικά στην Αγγλία».

Ο Βέλγος, που στην πατρίδα του ξεκίνησε ως αμυντικός, εξελίχθηκε στον καλύτερο στον τερματοφύλακα στον κόσμο. Κράτησε στο «μηδέν» την Λίβερπουλ των 2.26 xG και ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο μια σεζόν στην οποία η λέξη «καθοριστικός» ίσως είναι μικρή για να περιγράψει το τι ακριβώς έκανε.

«Μικρός ήμουν αριστερό μπακ, όμως έπαιζα βόλεϊ και είχα καλά αντανακλαστικά. Στην Γκενκ μου είπαν ‘θα σε βάλουμε λίγο περισσότερο τερματοφύλακα’. Δεν ήμουν κακός αριστερός μπακ, όμως στο τέρμα ήμουν καλύτερος…».