Για σένα που αμφισβητείς ακόμα ότι ο Ναδάλ είναι ο GOAT…

Τα 22 Grand Slam είναι απλά η βιτρίνα. Τα πραγματικά επιχειρήματα υπέρ του Ράφα βρίσκονται πίσω από αυτήν…

Μιλάμε για αριθμούς που μάλλον δεν συνειδητοποιούμε, αφού τα πράγματα εξελίσσονται στις μέρες μας. Μιλάμε για μια κυριαρχία που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ούτε θα υπάρξει σε άλλο άθλημα. Από τις 18 φορές που πήρε μέρος στο Roland Garros, τις 14 το σήκωσε. Είναι κάτι που το ξέρουν και τα τσιμέντα και τα χόρτα, ο Ράφα Ναδάλ δεν είναι άπαικτος, δεν είναι άχαστος, είναι ένα κανονικό alien στο χώμα.

Από το 2005 μέχρι σήμερα, έχει παίξει σε 338 αγώνες στην κόκκινη άμμο σε Grand Slam και Masters 1000 και έχει νικήσει τους 309. Ενα σοκαριστικό ποσοστό 91% που είναι καλύτερο από του Φέντερερ στο γρασίδι [89%] και από του Τζόκοβιτς στη σκληρή επιφάνεια [85%]. Στους haters ή τους fans των άλλων δύο «διεκδικητών» του τίτλου του καλύτερου όλων των εποχών αρέσει να λένε ότι ο Matador από την Μαγιόρκα είναι ο Βασιλιάς του Χώματος.

Ομως είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Ακολουθούν 22 λόγοι – όσοι και τα Grand Slam που έχει κατακτήσει – για το ότι, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ο Ράφα είναι αντικειμενικά ο Greatest Of All Time…

1. Εχει το καλύτερο ποσοστό νικών σε τελικούς Grand Slam με 73%. Ο Ράφα μετρά 22 κατακτήσεις και 8 ήττες σε 30 τελικούς, ενώ οι Φέντερερ και Τζόκοβιτς είναι αρκετά πίσω έχοντας αμφότεροι 20/31 νίκες σε τελικούς και ποσοστό επιτυχίας 64%.

2. Γιατί έχει αφήσει πίσω σε κατακτήσεις major δύο εκπληκτικούς παίκτες στην σκληρή επιφάνεια, σε ένα tour που 2/4 Grand Slam τον χρόνο γίνονται σε αυτά τα court. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε ότι ο Ναδάλ στην αγαπημένη του επιφάνεια, το χώμα, έχει παίξει 18 τουρνουά, ενώ Φέντερερ και Τζόκοβιτς έχει 33 παρουσίες σε σκληρά και παρόλα αυτά ο Ισπανός έχει +2 μεγάλους τίτλους.

3. Γιατί ο ίδιος παίζει έχοντας χρόνιο πρόβλημα τραυματισμού και ανταγωνίζεται κόντρα σε δύο injury-free παίκτες. Ο Φέντερερ μετά το ντεμπούτο του στα Grand Slam το 1999, χρειάστηκε να περάσουν 69 διοργανώσεις [μαζί με τα προκριματικά] και να έρθει το Roland Garros του 2016 για να χάσει κάποιο Major. Το ίδιο ισχύει για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος μπήκε στα μεγάλα τουρνουά το 2005 και έπαιξε σε 51 σερί τέτοια μέχρι τα τέλη του 2017, όταν και ένας τραυματισμός στον αγκώνα τον άφησε εκτός US Open.

Ο Ναδάλ έχει χάσει λόγω του συνδρόμου Mueller-Weiss και άλλων τραυματισμών 10 Grand Slam αλλά συνεχίζει να κρατά την κορυφή της ιστορίας. «Θα ήταν ένα θαύμα για κάθε κανονικό άνθρωπο, όμως εκείνος μπορεί να το κάνει γιατί είναι πραγματικά ξεχωριστός» είπε πρόσφατα ο Ανχελ Ρουίθ-Κοτόρο, γιατρός του Ράφα.

4. Γιατί καταρρέει το σε βάρος του επιχείρημα ότι «έχει πάρει τα περισσότερα στο χώμα και για αυτό είναι Νο1». Ο Ναδάλ έχει 14 Grand Slam στην κόκκινη άμμο, ενώ Φέντερερ και Τζόκοβιτς έχουν αντίστοιχες επιδόσεις στα σκληρά με 11 και 12 κατακτήσεις αντίστοιχα. Χωρίς την πιο επιτυχημένη επιφάνεια του καθενός είμαστε κοντά στην απόλυτη ισορροπία: Ρότζερ 9, Ράφα 8, Νόλε 8.

5. Γιατί είναι από πάνω σε νίκες σε hard-courts κόντρα σε Φέντερερ και Τζόκοβιτς στα Grand Slam. Συγκεκριμένα, ο αριστερόχειρας από την Μαγιόρκα έχει «πετύχει» τους δύο 9 φορές στα μεγάλα τουρνουά και μετρά 5 νίκες και 4 ήττες.

6. Γιατί είναι πάνω και από τους δύο σε νίκες σε Grand Slam. Εχει στο 10-4 τον Φέντερερ και στο 11-7 τον Τζόκοβιτς. Κόντρα στους δύο σε major έχει ρεκόρ 21-11, ο Τζόκοβιτς 18-17 και ο Φέντερερ 10-21.

7. Γιατί και ο Φέντερερ και ο Τζόκοβιτς έχουν δηλώσει ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλός τους είναι ο Ναδάλ.

8. Γιατί είναι ο μοναδικός παίκτης της ιστορίας που έχει κατακτήσει 30 τίτλους χωρίς να χάσει ούτε σετ. Στους 21 είναι ο Φέντερερ, στους 19 ο Τζόκοβιτς. Ο Ιβάν Λεντλ με 28 είναι το Νο2 της λίστας.

9. Γιατί είναι ο μοναδικός από τους big-3 που έχει 25+ τίτλους σε δύο διαφορετικές επιφάνειες [χώμα, σκληρό].

10. Γιατί έχει νικήσει τον Φέντερερ σε τελικό Grand Slam και στις 3 επιφάνειες και είναι στο 24 – 16 σε νίκες σε βάρος του. Highlight δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από τη νίκη στο Wimbledon το 2008 κόντρα στον Ελβετό στον τελικό που έχει χαρακτηριστεί ως «ο καλύτερος όλων των εποχών».

11. Γιατί μόνο αυτός έχει 50+ νίκες σε διαφορετικά τουρνουά Masters 1000 σε διαφορετικές επιφάνειες. Το έχει κάνει σε αυτά του Μόντε Κάρλο, της Ρώμης και του Ιντιαν Γουέλς.

12. Γιατί είναι o No1 σε νίκες σε outdoor διοργανώσεις στην ιστορία του αθλήματος έχοντας περισσότερες από 960 και πλησιάζοντας κάθε μέχρι και περισσότερο ένα απίστευτο milestone.

13. Γιατί είναι ο πιο αποτελεσματικός από τους 3 από τη στιγμή που έκλεισε τα 30 του χρόνια με ποσοστό νικών μεγαλύτερο του 85%. Επίσης έχει 8 κατακτήσεις Grand Slam, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Φέντερερ από την ηλικία των 28 μέχρι σήμερα, κατάκτησε 5 major τίτλους.

14. Γιατί οι περισσότεροι παίκτες έχουν απαντήσει «Ναδάλ» στην ερώτηση «ποιος είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχεις παίξει».

15. Γιατί ήταν ο μοναδικός που μπόρεσε να παίξει στα ίσα και να νικήσει τις περισσότερες τον Φέντερερ όταν ήταν στο peak της καριέρας του το διάστημα 2005-2009. Σε αυτά τα χρόνια ο Ρότζερ πετύχαινε νίκες κόντρα στον Τζόκοβιτς, ο οποίος χρειάστηκε να περάσουν τα χρόνια για να αναστρέψει την κατάσταση με τον Ελβετό.

https://www.youtube.com/watch?v=QjBq3BdIGws

16. Γιατί οι μισοί του τίτλοι Grand Slam [11] έχουν έρθει κόντρα σε Φέντερερ [6] και Τζόκοβιτς [5]. Ο Σέρβος έχει 8 κούπες σε βάρος των άλλων δύο [4/4], ενώ ο Ελβετός μόλις 4, με μόνο μια επιτυχία σε βάρος του Τζόκοβιτς σε τελικό και 3 με αντίπαλο τον Ναδάλ.

17. Γιατί με 24, έχει τις περισσότερες νίκες από κάθε άλλο παίκτη κόντρα στο εκάστοτε Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης.

18. Γιατί το 2010, όταν ήταν 24, έγινε ο νεαρότερος στην ιστορία του τένις που συμπληρώνει το Golden Slam, το να έχει δηλαδή στο παλμαρέ του και τους 4 major τίτλους και το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο, σπάζοντας το ρεκόρ του Αντρέ Αγκάσι. Υπενθυμίζεται ότι [προφανώς μιλώντας για το μονό], Φέντερερ και Τζόκοβιτς δεν έχουν βρεθεί ποτέ στο Νο1 των Ολυμπιακών Αγώνων.

https://www.youtube.com/watch?v=poUPefVnVwo

19. Γιατί η τεχνική του Φέντερερ είναι αυτή που πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν ως textbook, αυτή δηλαδή που μπορεί να διδαχθεί σε παιδιά που τώρα ξεκινούν τη ενασχόληση με το άθλημα. Ο Ράφα εμφανίστηκε στη μεγάλη σκηνή με ένα ανορθόδοξο χτύπημα το οποίο έχει χαρακτηριστεί έως και «λάθος». Κόντρα στα βιβλία και σε όσα ήταν δεδομένα στην εποχή, είχε τον τρόπο να σπάσει την κυριαρχία του μυθικού Ελβετού. «Δεν μπορείς να διδάξεις Ναδάλ».

20. Γιατί έχει το καλύτερο forehand όλων των εποχών. Το «λάσο», ένα χτύπημα για το οποίο πολλοί έχουν πει ότι τεχνικά «είναι λάθος» όμως για τον ίδιο δουλεύει άψογα και αποτελώντας φονικό όπλο, τις περισσότερες φορές δεν έχει απάντηση. «Δεν μπορείς να διδάξεις αυτό το στιλ» θα ακούσεις να λένε οι προπονητές.

21. Γιατί ο επί σειρά ετών προπονητής του Τζόκοβιτς, Μαριάν Βάιντα, το έχει παραδεχθεί. «Οταν είναι στη μέρα του, νομίζω ο Ναδάλ είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, ακόμα και στις σκληρές επιφάνειες. Ξέρω ότι είναι περίεργο να το λέω αυτό με δεδομένο πόσα Australian έχει κατακτήσει ο Νόλε, όμως αν κοιτάξεις τους αριθμούς, ο Ναδάλ έχει θετικό H2H στο US Open και τον έχει νικήσει σε 2 τελικούς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Masters 1000».

22. Γιατί, προφανώς, είναι ο μοναδικός κάτοχος 22 Grand Slam τίτλων.