Και τόσο καιρό κράζατε τον Κριστιάνο…
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Και τόσο καιρό κράζατε τον Κριστιάνο…

Υπάρχει ελπίδα για αυτήν την Γιουνάιτεντ;

Από τους 9 προπονητές που έχουν καθίσει στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην μετά Σερ Άλεξ Φέργκιουσον εποχή, το ντεμπούτο του Έρικ Τεν Χάγκ ήταν από τα πλέον εφιαλτικά, με τον Ολλανδό να παίρνει από πάρα πολύ νωρίς μια γεύση για το πού πήγε κι… έμπλεξε.

Ίσως τώρα, μετά την εντός έδρας ήττα από την Μπράιτον με 2-1 να αντιλήφθηκε γιατί ο συμπατριώτης του, Φρένκι Ντε Γιονγκ έχει αρνηθεί κάθε πρόταση που του έχουν καταθέσει ως τώρα οι «κόκκινοι διάβολοι» για να τον πείσουν να ενταχθεί στην ομάδα του. Και απολύτως ενδεικτικό του πόσο δεν θέλει ο 24χρονος πολυσύνθετος άσος να μπει σε ένα αεροπλάνο με προορισμό το Μάντσεστερ είναι ότι δεν συγκινείται ούτε από την παρουσία του τεχνικού με τον οποίο συνεργάστηκε στον Άγιαξ, ενώ δεν… μασάει καν από τις απειλές της διοίκησης των «μπλαουγκράνα» και του ίδιου του Τσάβι, που τον εκβιάζουν ουσιαστικά με μειώσεις στις αποδοχές ή ακόμα και… εξορία στην β’ ομάδα…

Εάν κάποιος παρακολουθούσε το pre game show της αγγλικής τηλεόρασης πριν το ματς ή έστω τα trends στο twitter, θα διαπίστωνε επίσης το πόσο «μουδιασμένοι» ήταν και οι ίδιοι οι οπαδοί του συλλόγου οι οποίοι έδιναν τις πλέον μπερδεμένες απαντήσεις στο απλό ερώτημα «τι περιμένετε φέτος από την Γιουνάιτεντ»; Οκ, όλοι λίγο-πολύ ποντάρουν ότι Σίτι και Λίβερπουλ θα παλέψουν για τον τίτλο, ομάδες όπως η Τσέλσι, η Άρσεναλ ή η Τότεναμ ενισχύθηκαν μεταγραφικά και ελπίζουν ότι θα πάρουν το εισιτήριο για το Champions League και ίσως κάνουν ένα βήμα παραπάνω, εφόσον όλα τους πάνε πρίμα. Αλλά η Γιουνάιτεντ, κύριε;

Και τόσο καιρό κράζατε τον Κριστιάνο…

Η Γιουνάιτεντ είδε το καλοκαίρι της να αναλώνεται στην «Ροναλντιάδα» που άλλωστε είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη σεζόν. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ αποκτήθηκε στη βάση προσδοκιών οι οποίες εκ των πραγμάτων αποδείχτηκαν ανεδαφικές, με αποτέλεσμα να θολώσει η κρίση του κόσμου σχετικά με το τι μπορεί να προσφέρει, ακόμη και σε αυτήν την προχωρημένη –ποδοσφαιρικά- ηλικία. Κι ενώ τα… καπρίτσια του Κριστιάνο παρέμεναν το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης για την αγγλική ομάδα, οι ανταγωνιστές της ενισχύονταν ανοίγοντας κι άλλο την ψαλίδα, ενώ την ίδια ώρα στο «Ολντ Τράφορντ» πίστευαν ότι ο Τεν Χαγκ έφερνε στις αποσκευές του κάποιο μαγικό φίλτρο που θα μετέτρεπε την… κολοκύθα της Γιουνάιτεντ σε αστραφτερή άμαξα. Αυτά, όμως, συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια…

Η απάντηση δόθηκε στον αγωνιστικό χώρο με το «καλημέρα». Η Μπράιτον, προερχόμενη από την καλύτερη σεζόν της ιστορίας της, έδειξε στην Γιουνάιτεντ όχι ίσως τα χειρότερα βρίσκονται όχι πίσω της, αλλά μπροστά της. Και έπρεπε τελικά να επιστρατευτεί ο ξενερωμένος και ανέτοιμος Κριστιάνο Ρονάλντο για να μπει ως αλλαγή στο 53’ και να καταδείξει με την εμφάνισή του όλα τα κακώς κείμενα της ομάδας.

Στα 38 χρόνια του βαδίζει πια ο Πορτογάλος, αλλά ακόμη κι έτσι έδωσε πνοή σε μια 11άδα που αν εξαιρέσεις τον τίμιο Έρικσεν, κατά κύριο λόγο αποτελούνταν από ποδοσφαιριστές που είτε έχουν χάσει το κέφι τους και την σπιρτάδα τους (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Ράσφορντ) είτε από παίκτες που έχουν χάσει την μπάλα γενικότερα, όπως ας πούμε ο Μαγκουάιρ. Ο ένας λυγίζει από την γενικότερη μετριότητα των συμπαικτών του και απασχολεί τον Τύπο περισσότερο για το κοινωνικό έργο του και λιγότερο για τα κατορθώματά του στο γήπεδο, ενώ ο δεύτερος προφανώς δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος της ακριβότερης μεταγραφής αμυντικού στην ιστορία, όταν τέτοιες μέρες πριν 3 χρόνια μαθαίναμε ότι δαπανήθηκαν 80 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτηθεί.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Και τόσο καιρό κράζατε τον Κριστιάνο…

Στην πραγματικότητα αυτές οι δύο περιπτώσεις χαρακτηρίζουν ολόκληρο τον οργανισμό που λέγεται Γιουνάιτεντ, με το ψάρι όπως πάντα να βρωμάει από το κεφάλι και την δεδομένη δυσπιστία (για να μην πούμε καμιά βαριά κουβέντα) για την διοίκηση. Σε δεύτερο επίπεδο το πρόβλημα ξεφεύγει από το καθαρά ψυχολογικό και μεταφέρεται και στο γήπεδο. Ο Τεν Χαγκ αποφάσισε (ή αναγκάστηκε λόγω των συνθηκών) να κατεβάσει μια 11άδα χωρίς κλασικό φορ και με «ψευτοεννιάρι» τον Έρικσεν, την ώρα που ακόμα και ο Πεπ Γκουαρντιόλα έβαλε επιτέλους νερό στο κρασί του και να αποκτήσει ολόκληρο Χάαλαντ.

Τώρα διαβάζουμε ότι η Γιουνάιτεντ ψάχνει καθαρόαιμο επιθετικό και βρίσκεται σε συζητήσεις με την Μπολόνια για τον Μάρκο Αρναούτοβιτς. Δηλαδή για έναν τίμιο μεν φορ, που όμως είναι ήδη 33 ετών και δεν διαθέτει και κάνα απίστευτα τρομερό βιογραφικό για να πεις ότι θα κάνει την τεράστια διαφορά. Και όταν μια ομάδα βρίσκει θελκτικό το «πακέτο» ενός τέτοιο ποδοσφαιριστή τον οποίο θέλει να αποκτήσει με το… ιλιγγιώδες ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της, καταλαβαίνεις ότι είναι φαιδρό να επιμένει κανείς ότι της φταίει ο Κριστιάνο.