Αναβολικά: Ο πιθανός λόγος που ο «ευπαθής» Ρονάλντο δεν έγινε ο κορυφαίος στην ιστορία
Βρείτε μας στο

Από την εποχή του Ροναλντίνιο κι έπειτα οι μοναδικοί Βραζιλιάνοι που έκαναν σπουδαία καριέρα στην Μπαρτσελόνα ήταν οι Ντάνιελ Άλβες και Νεϊμάρ. Ισχυρό αποτύπωμα στους «μπλαουγκράνα» άφησε την ίδια εποχή με τον Ρόνι ένας άλλος Βραζιλιάνος (έστω πολιτογραφημένος Πορτογάλος), ο ο οποίος τώρα επιστρέφει από άλλο πόστο και φιλοδοξεί ότι έχει βρει τον… επόμενο. Ο Ντέκο θα είναι ο νέος Διευθυντής ποδοσφαίρου των Καταλανών και η πρώτη μεταγραφή του είναι ένας wonderkid από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρομάνα του πλανήτη, που απλώς απομένει να ανακοινωθεί από τους πρωταθλητές Ισπανίας.

Το όνομα αυτού Βίτορ Ρόκε και η υπογραφή που θα βάλει θεωρείται μεγάλη μεταγραφική επιτυχία για την Μπάρτσα, καθώς τον παίκτη ήθελε η μισή Ευρώπη (Τσέλσι, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μίλαν μεταξύ άλλων), αλλά ο Ντέκο επωφελήθηκε της γνωριμίας του με τον μάνατζερ του παίκτη, Αντρέ Κούρι.

Στα 18 του χρόνια μόλις, ο Βίτορ Ρόκε έχει προλάβει ήδη να κάνει τους Βραζιλιάνους να παραμιλάνε και να τον συγκρίνουν με τον Ρονάλντο, βλέποντας στο πρόσωπό του το επόμενο «Φαινόμενο». Δηλαδή έναν πλήρη επιθετικό «killer» για τον οποίο καιρό τώρα έχει γίνει τόσο μεγάλος χαμός που η πρώην και η νυν ομάδα του οδηγήθηκαν στα δικαστήρια για τα… μάτια του, ή πιο σωστά, τα μαγικά πόδια του.

Κρουζέιρο και Ατλέτικο Παραναένσε πέρασαν ουσιαστικά όλη την άνοιξη του 2022 σε μια «ξιφομαχία» η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά την απόφαση του πιτσιρικά να αφήσει την πρώτη για λογαριασμό της δεύτερης. Το ποσό της μετακίνησης άγγιξε τα 4,7 εκατ. ευρώ αν και η Κρουζέιρο υποστηρίζει ότι το αντίτιμο θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιο.

«Φαινόμενο νο 2»: Η Μπάρτσα παίρνει τον διάδοχο του Ρονάλντο που κάνει ήδη... παράλογα πράγματα

Τι είχε συμβεί; Ακόμα ένα επεισόδιο στους πολύπλοκους κανόνες που υπάρχουν (ειδικά στη Λατινική Αμερική) με τις μεταγραφές νεαρών ποδοσφαιριστών. Εφόσον άλλη ομάδα προσεγγίσει ανήλικο παίκτη με μια προσφορά και ο νυν σύλλογός του τού καταθέσει ισόποση, τότε εάν ο ποδοσφαιριστής επιλέξει να αποχωρήσει, οφείλει να φέρει στο ταμείο χρήματα που αντιστοιχούν σε 200 μηνιαίους μισθούς. Η Κρουζέιρο υποστήριζε ότι το συμβόλαιο του Βίτορ Ρόκε προέβλεπε μια γενναία αύξηση, οι ατζέντηδές ισχυρίζονταν ότι επρόκειτο για νέα πρόταση και όχι για επέκταση του υπάρχοντος… αλλά μάλλον αυτά είναι πράγματα που δεν θα έπρεπε να απασχολούν εμάς, αλλά τους δικηγόρους και τις διοικήσεις. Πάντως, για την ιστορία να αναφέρουμε απλώς ότι στα δικαστήρια κατέληξε νωρίτερα και η μετακίνηση του Βίτορ Ρόκε από την πρώτη ομάδα του, Ατλέτικο Μινέιρο στην Κρουζέιρο, τρία χρόνια νωρίτερα!

Φαίνεται ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και με την τρίτη μεταγραφή του, καθώς το deal ανάμεσα στην Ατλέτικο Παραναένσε και την Μπαρτσελόνα μοιάζει τελειωμένο (αντί 40 εκατ. ευρώ), όπως και το επί μέρους του παίκτη με τον καταλανικό σύλλογο (πενταετές).

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Εκείνο που ενδιαφέρει πια τον ποδοσφαιρόφιλο είναι το αν θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες που έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα τόσο νέο παιδί που πίσω του έχει μια επαγγελματική καριέρα περίπου ενάμιση χρόνου. Όταν, όμως, έρχεται το ίδιο το «Φαινόμενο» να προβλέψει ότι αυτός ο πιτσιρικάς θα μείνει στην ιστορία («είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα»), τότε μάλλον οφείλουμε να τον βάλουμε στο μικροσκόπιο και να περιμένουμε τα καμώματα του στην Μπάρτσα από την επόμενη σεζόν.

«Φαινόμενο νο 2»: Η Μπάρτσα παίρνει τον διάδοχο του Ρονάλντο που κάνει ήδη... παράλογα πράγματα

Με την Κρουζέιρο έκανε φανταστικά πράγματα παίζοντας με τους «μικρούς» με αποτέλεσμα να μην αργήσει η ώρα που τα… τσικό δεν τον χώραγαν αφού ήταν πολύ ανώτερος από τα… άλλα παιδάκια. Έτσι πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στο πρωτάθλημα της β’ κατηγορίας της Βραζιλίας όπου δεν έμεινε πολύ μετά την κίνηση – ματ της Παραναένσε να τον αποκτήσει.

Ο Βίτορ Ρόκε άρχισε με το «καλημέρα» να κάνει απόσβεση. Μόλις 6 εβδομάδες μετά την μεταγραφή του σημείωσε το πρώτο του γκολ και μάλιστα έγινε ο πιο μικρός σε ηλικία παίκτης της ομάδας που το πετύχαινε και λίγες ημέρες αργότερα πρόλαβε να ανέβει επίπεδο. Σκόραρε και για το Κόπα Λιμπερταδόρες (κάνοντας και πάλι ρεκόρ) σε ματς της Παραναένσε κόντρα στην Λιμπερτάδ της Παραγουάης.

Ήδη για αυτόν έχουν τοποθετηθεί προπονητικοί «μύθοι» όπως οι πρώην ομοσπονδιακοί προπονητές Βαντερλέι Λουξεμπούργκο και Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Ο πρώτος ήταν εκείνος ο οποίος τον ξεχώρισε από τις ακαδημίες της Κρουζέιρο, ενώ ο δεύτερος αναφέρθηκε με διθυραμβικά λόγια για τον νεαρό. «Είναι ο επιθετικός που δεν θα ήθελα ποτέ να μαρκάρω την εποχή που έπαιζα μπάλα κι εγώ», είχε πει ο «Φελιπάο», προσθέτοντας: «Ό,τι κι αν του ζητήσεις να κάνει μπορεί να το κάνει, αλλά προφανώς η καλή θέση του είναι στην περιοχή. Καταφέρνει συνεχώς να βρίσκει χώρους και να δημιουργεί ευκαιρίες. Είμαι σίγουρος ότι θα φτάσει ψηλά».

«Φαινόμενο νο 2»: Η Μπάρτσα παίρνει τον διάδοχο του Ρονάλντο που κάνει ήδη... παράλογα πράγματα

Στο Μπραζιλεϊράο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, ο Βίτορ Ρόκε έχει γκολ ή ασίστ στα 6/7 παιχνίδια που έχει παίξει βασικός (!) και παρά την ηλικία του θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος. Η φυσική θέση του είναι φορ περιοχής, αλλά διαθέτοντας τα πάντα σε πλεόνασμα – ταχύτητα, ντρίμπλα, δημιουργία, ευχέρεια χειρισμού και με τα δύο πόδια (αν και το «καλό» του είναι το δεξί) – χρησιμοποιείται κατά το δοκούν και στις πτέρυγες. Μιλώντας για Βραζιλιάνους επιθετικούς, μόνο ο Ρονάλντο έχει κάνει ταχύτερα ντεμπούτο στη Σελεσάο – ο Βίτορ Ρόκε ήταν 18 ετών και 25 ημερών στο 2-1 επί του Μαρόκου στις 25 Μαρτίου – και λογικά τις τελευταίες ημέρες ο Τσάβι πρέπει να είναι ένας… χαρούμενος προπονητής.