Πανηγύρισε όλη η Ελλάδα: 5 αποκλεισμοί που γουστάραμε περισσότερο και από του Σρέντερ

Ότι θα υποστηρίζαμε ως... έθνος τον Ρούντι Φερνάντεθ το λες και επίδειξη ανωτερότητας

Πολύ σπάνια ένα παιχνίδι ξένων ομάδων στο μπάσκετ έχει τόσο… έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Πριν από τον αγώνα της Εθνικής μας με τη Γερμανία, οι Έλληνες που θα ήθελαν να δουν τον Ρούντι Φερνάντεθ σε ακόμα έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης ήταν μόνο όσοι έχουν… ισπανικές ρίζες.

Μετά όμως από τα καμώματα του Ντένις Σρέντερ και κυρίως τη χυδαία χειρονομία του στον αγώνα με την Εθνική μας, τα ελληνικά social media άρχισαν να… διχάζονται. Υπήρξαν βέβαια και οι ουδέτεροι, όπως κάποιος με το επικό tweet «θέλω να κλειδώσω τους Ρούντι και Σρέντερ σε ένα δωμάτιο και να τους μιλάει τρεις μέρες ο Χατζηγεωργίου!»

Προϊόντος του χρόνου όμως και όσο πλησίαζε το τζάμπολ του αγώνα, ο Ρούντι βγήκε… παμψηφεί νικητής στο head-head των προτιμήσεων. Μετά το θρίαμβο της «φούρια ρόχα», το twitter και το Facebook γέμισαν με αναφορές τύπου «ετοιμάσου να πάρεις αυτά που μας έδειξες» και «γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος». Στο twitter το όνομα του Γερμανού γκαρντ ήταν έως και το μεσημέρι του Σαββάτου πρώτο trend. Πάει κάπου… μισός αιώνας από τότε που η πλειονότητα των Ελλήνων φιλάθλων χάρηκε με μια νίκη της μπασκετικής Ισπανίας…

Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης απόλαυσε μια ήττα ξένης ομάδας και σίγουρα κάτι τέτοιο έχει συμβεί στο παρελθόν χωρίς να υπάρχει καν debate. Μια ιστορική αναδρομή σε 5 περιπτώσεις θα φρεσκάρει τη μνήμη σας.

1. Ισπανία – Ρωσία / Eurobasket 2007

Εδώ δεν μιλάμε βέβαια για αποκλεισμό, αλλά για το τελευταίο καλάθι μιας διοργάνωσης. Πρέπει να είναι αυτό ξένης ομάδας που οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν πανηγυρίσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, λαμβάνοντας τη διάσταση της «θείας δίκης». Στα 2’’ πριν το φινάλε του τελικού με την γηπεδούχο Ισπανία, ο νατουραλίζε Τζέι Αρ Χόλντεν της Ρωσίας ευστόχησε για το 60-59, «παγώνοντας» τους 15.000 οπαδούς της πρωταθλήτριας κόσμου στο «Παλάθιος Ντε Λος Ντεπόρτες».

Δύο μέρες πριν η Εθνική μας είχε ηττηθεί στον ημιτελικό με 82-77 από την Ισπανία, που είχε προκλητική εύνοια από τη διαιτησία και φοβερή έφεση στην υποκριτική με τους «θεατρινισμούς» του Ρούντι Φερνάντεθ και του Καλδερόν. Ένας Αμερικανός είχε οδηγήσει τη Ρωσία στην κορυφή της Ευρώπης και η Ελλάς καμάρωνε για το «επίσημο» τέλος του Ψυχρού Πολέμου…

2. Γερμανία – Νότιος Κορέα / Μουντιάλ 2002

Ήταν τότε που ο ποδοσφαιρικής πλανήτης ήρθε αντιμέτωπος με την τρομακτική προοπτική να μην δει καν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Αιτία η σκανδαλώδης εύνοια που είχε από τη διαιτησία η συνδιοργανώτρια Νότια Κορέα στο πρώτο νοκ-άουτ με την Ιταλία και στον προημιτελικό με την Ισπανία.

Αναμφίβολα τα back to back διαιτητικά «ρεσιτάλ» του Μπάιρον Μορένο από το Εκουαδόρ και του Αιγύπτιου Γκαμάλ Αλ Γκαντούρ με Ιταλία και Ισπανία αντίστοιχα, συνιστούν το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Στο ματς με την Ιταλία είχαν χαριστεί δύο κόκκινες στους Κορεάτες και είχε αποβληθεί ο Τότι (για θέατρο), ενώ στην Ισπανία είχαν ακυρωθεί δύο κανονικά γκολ.

Στις 25 Ιουνίου του 2002 στη Σεούλ, όλος ο κόσμος περίμενε από τη Γερμανία να διασώσει το γόητρο της διοργάνωσης, που θα δεχόταν τεράστιο πλήγμα με την παρουσία ενός τέτοιου brand και κατόπιν αυτών των μεθοδεύσεων στον τελικό. Το παρασκήνιο δεν… τόλμησε να χαντακώσει άλλη μία τόσο βαριά φανέλα και με το γκολ του Μίχαελ Μπάλακ στο 75’ οι Γερμανοί έκαναν το χρέος τους, στη μοναδική ίσως περίπτωση που όλος ο ντουνιάς υποστήριζε την Εθνική τους.

3. Σοβιετική Ένωση – Γιουγκοσλαβία / Μουντομπάσκετ 1986

Λίγο το αλαζονικό στυλάκι των αδερφών Πέτροβιτς, λίγο η βιασύνη των Γιουγκοσλάβων να πανηγυρίσουν και… πολύ ο τρόπος με τον οποίο ήρθε εκείνη η μυθική ανατροπή, είναι αμφίβολο αν εξέλιξη του ημιτελικού στο Μουντομπάσκετ του 1986 άφησε κάποιον παραπονεμένο. Οι Γιουγκοσλάβοι βρέθηκαν στο +9 (85-76) ένα λεπτό πριν από το τέλος, αλλά τα διαδοχικά τρίποντα των Σαμπόνις, Τιχονένκο και Βάλτερς έστειλαν το ματς στην παράταση κι εκεί οι Σοβιετικοί ολοκλήρωσαν τη δουλειά (91-90), με τις νικητήριες βολές του πρώτου και ένα καθοριστικό κλέψιμο που ακολούθησε από τον Λιθουανό γίγαντα.

Ήταν και από τότε τόσο συμπαθής ο Άρβιντας, που στην αντιπαράθεση με τον Ντράζεν κέρδιζε το λιγότερο στα… σημεία.

4. Ιταλία – Αργεντινή / Μουντιάλ 1990

Η Ιταλία ποτέ δεν θέλγει με το επίπεδο θεάματος που παρουσιάζει στις μεγάλες διοργανώσεις (αν και στο τελευταίο Euro είναι αλήθεια ότι εξέπληξε με την αγωνιστική προσέγγιση της), αλλά στην έδρα της, με Μπάτζιο, Βιάλι, Ντοναντόνι, Μαντσίνι και Αντσελότι, περιμέναμε να δούμε κάτι καλύτερο. Απεναντίας ήταν μια απολύτως κυνική και άοσμη ομάδα που στηρίχθηκε στον εκτελεστικό οίστρο του Τότο Σκιλάτσι για να φτάσει έως τα ημιτελικά και χωρίς να έχει δεχτεί γκολ στα 5 ματς έως τότε.

Ούτε η Αργεντινή είχε παίξει καλό ποδόσφαιρο – απεναντίας – αλλά με τον Ντιέγκο Μαραντόνα στη σύνθεση της, με τον ημιτελικό να διεξάγεται στη Νάπολη και με τη «Σκουάντρα Ατζούρα» να έχει την ταμπέλα του φαβορί, δύσκολα έβρισκες ουδέτερο που να υποστήριζε την οικοδέσποινα. Εδώ δεν είχε την καθολική αποδοχή ούτε των δικών της, με τις εξέδρες του «Σάο Πάολο» να είναι μοιρασμένες χάρη στον Ντιέγκο. Τελικά κέρδισε το… κοινό αίσθημα, με τον Σέρχιο Γκοϊγκοετσέα να αποκρούει τα δύο τελευταία πέναλτι των Ιταλών στη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας» (κ.α. 1-1) και να στέλνει την αλμπισελέστε στον τελικό.

5. Όλοι οι αποκλεισμοί της Αγγλίας στις μεγάλες διοργανώσεις

Sorry απ’ όλους τους Αγγλόφιλους, πρέπει όμως να συνομολογήσουμε με ένα στόμα μια φωνή ότι η φάση έχει πολύ πλάκα… Η Εθνική Αγγλίας έχει εξαντλήσει κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο αποκλεισμού σε νοκ-άουτ φάσεις. Προσέξτε επιδόσεις: από το 1966 που κατέκτησε (εντός έδρας και με γκολ – «φάντασμα») το Παγκόσμιο Κύπελλο έως και το «δικό» της Euro πέρσι, η Αγγλία είχε αποκλείσει σε νοκ-άουτ παιχνίδια μεγάλης διοργάνωσης τις Παραγουάη (1986), Βέλγιο, Καμερούν (1990), Ισπανία (1996), Δανία (2002), Εκουαδόρ (2006), Κολομβία και Σουηδία (2018).

Οχτώ προκρίσεις σε μισό και πλέον αιώνα, οι τέσσερις εκ των οποίων στην παράταση. Φυσικά το αποκορύφωμα ήταν η ήττα με 2-1 από την Ισλανδία στο πρώτο νοκ-άουτ του Euro 2016, με την οποία γελούν ακόμα και τα… γκέιζερ στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Ένα βρετανικό site τότε είχε κάνει θέμα με τίτλο «10 πιο αποτυχημένα πράγματα από την Εθνική Αγγλίας», συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη γραμμή Μαζινό, τους πειρατές στο Αστερίξ και την… Αγγλία στη Eurovision.

Για αυτό σας λέμε, αρκεί να το αντιμετωπίσετε (κι εσείς) με χιούμορ…