Σόουμαν και μερακλής: O προπονητής που έβαλε μουσική και… άνοιξε μπουκάλι στον πάγκο!

Όπως θα ‘λεγε και ο θρυλικός Μάκης Τσετσένογλου, «λουλούδια σ’ αυτόν τον θάνατο στο φουλ»!

Ο Κάρλος Μπιλάρδο είναι από τις φυσιογνωμίες που δεν μπορεί να προκαλέσει μετριοπαθή συναισθήματα.

Ορκίζεσαι ή να τον μισείς ή να τον λατρεύεις!

Αυτός είναι και ο λόγος εξάλλου που αποτελεί τον έναν από δυο θρυλικούς «πόλους» του ποδοσφαίρου της Αργεντινής:

Από τη μια το δικό του δόγμα (γνωστό και ως «bilardismo») που προβλέπει την κατάκτηση της νίκης με κάθε κόστος και κάθε μέσο.

Κι από την άλλη το «menottismo», εκπορευόμενο από το αλέγκρο και θεαματικό παιχνίδι του Σέζαρ Λουίς Μενότι.

Παρόλο λοιπόν που έγραψε ιστορία ως ο προπονητής που οδήγησε την Αργεντινή το Ντιέγκο Μαραντόνα στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986, η φιλοσοφία του ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενη.

Η προσέγγισή του στο παιχνίδι δημιουργούσε πολέμιους από την εποχή ακόμα που ήταν αρχηγός της Ιντεπεντιέντε (της θεωρούμενης πιο βρώμικης ομάδας στην ιστορία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, που είχε κλέψει ακόμα και στο κέρμα για να σηκώσει κούπα).

Και η διαχείριση που έκανε ως τεχνικός στις ομάδες (ειδικά έπειτα από ήττες) προκαλούσε γκρίνιες και σφοδρή κριτική.

Σαν αυτή που είχε γιγαντωθεί τον Φλεβάρη του 2004, όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα Κλαουζούρα ως προπονητής της Εστουδιάντες…

Με αφορμή λοιπόν μια οδυνηρή εντός έδρας τεσσάρα από την Ιντεπεντιέντε στην πρεμιέρα, ο «μυτόγκας» μπήκε για τα καλά στο στόχαστρο του Τύπου.

Επικρίθηκε για τη σκληρή προετοιμασία που είχε κάνει στην ομάδα (με προπονήσεις που διαρκούσαν έως και επτά ώρες) και την απόλυτη προσήλωση που απαιτούσε από τους ποδοσφαιριστές στο κυνικό τακτικό του πλάνο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ως προπονητής της εθνικής Αργεντινής ο Μπιλάρδο έκανε προπόνηση στους ποδοσφαιριστές ακόμα και για την… ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ενδεικτικό, δε, του κλίματος που είχε δημιουργηθεί εναντίον του την επίμαχη περίοδο ήταν ένα άρθρο του Ούγκο Γκάτι στην ισπανική εφημερίδα «AS».

Εκεί όπου ο παλαίμαχος τερματοφύλακας τον κατηγορούσε ότι δεν διασκέδαζε το ποδόσφαιρο και το ίδιο προσπαθούσε να επιβάλλει και στους παίκτες του…

Αυτό λοιπόν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον «Doctor» (όπως ήταν το παρατσούκλι του εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε σπουδάσει ιατρική).

Και όταν λέμε ξεχείλισε το ποτήρι, το εννοούμε σχεδόν… κυριολεκτικά!

Διότι πριν την έναρξη του δύσκολου εκτός έδρας αγώνα με τη Ρίβερ Πλέιτ για τη 2η αγωνιστική, ο Μπιλάρδο είχε εκπονήσει ένα μερακλίδικο σχέδιο για ν’ απαντήσει στους επικριτές του.

Και όταν οι δυο ομάδες μπήκαν στο «Μονουμεντάλ» κανένας δεν κοίταζε τους ποδοσφαιριστές.

Όλα τα βλέμματα στράφηκαν στον πάγκο των φιλοξενούμενων:

Εκεί ένας τύπος κουβάλησε τραπεζάκι με το σχετικό τραπεζομάντιλο (όπως συμβαίνει κατόπιν εντολής του μετρ σε μπουζουξίδικο όταν σκάει καλός πελάτης με το μαγαζί γεμάτο).

Πάνω του υπήρχε ένα μπουκάλι σαμπάνια, μια σαμπανιέρα με πάγο και ένα… κασετόφωνο!

Και τότε ο Μπιλάρδο άνοιξε τη σαμπάνια σαν να πρόκειται για το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο, σερβιρίστηκε και πίνοντας ένα ποτήρι, αναφώνησε ειρωνικά:

«Είναι ένα θέαμα, είναι ένα θέαμα. Στην υγεία του θεάματος»!

Όπως είναι λογικό, ακολούθησε ένας μικρός χαμός:

Δημοσιογράφοι και ρεπόρτερ στριμώχτηκαν μπροστά από τον πάγκο για ν’ απαθανατίσουν το ανεπανάληπτο σκηνικό.

Οι περίπου 36.000 φίλαθλοι στις εξέδρες προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έχει συμβεί.

Και ο διαιτητής, Έκτορ Μπαλτάσι, καθυστερούσε αναπόφευκτα τη σέντρα του αγώνα για περίπου δέκα λεπτά.

Μπορεί λοιπόν όταν ξεκίνησε τελικά το ματς να μην εκτυλίχθηκαν καλά τα πράγματα για την ομάδα του (αφού έχανε ήδη 2-0 στο ημίχρονο), αλλά το σόου του Μπιλάρδο δεν είχε τελειώσει ακόμα.

Πριν προλάβει να μπει στ’ αποδυτήρια τον σταμάτησε (συνοδευόμενη από αστυνομικές δυνάμεις) η εισαγγελέας, Κλαούντια Μπάρσια.  

Και δεδομένου ότι ο νόμος προέβλεπε ότι απαγορευόταν κάτι τέτοιο, τον ρώτησε:

«Πίνετε αλκοόλ μέσα στο γήπεδο»;

Τότε ο Μπιλάρδο -με το γνωστό θεατρικό του στιλ- απάντησε:

«Όχι, όχι, δεσποινίς μου. Είμαι 50 χρόνια στα γήπεδα, δεσποινίς μου. Δεν έχει αλκοόλ, έχει Gatorade. Κάνετε λάθος, δεσποινίς μου»!

Αφού αρνήθηκε λοιπόν την προτροπή να τη συνοδεύσει στο τμήμα (επικαλούμενος ότι έπρεπε να δώσει εντολές στους παίκτες του στο ημίχρονο), δεν συμφώνησε ούτε με το αίτημα να κατασχεθεί το μπουκάλι για να εξεταστεί:

«Μπορεί να βάλετε οτιδήποτε μέσα για να με ενοχοποιήσετε», φώναζε έξαλλος!

Με τα πολλά το μπουκάλι σφραγίστηκε μπροστά του (για να είναι βέβαιος ότι δεν θα γίνει… νοθεία) και στάλθηκε σε χημικό εργαστήριο.

Εκεί όπου ήρθε η μεγάλη δικαίωση του Μπιλάρδο και του ιδιοφυούς σχεδίου που είχε σκαρώσει:

Μέσα στο μπουκάλι της σαμπάνιας υπήρχε όντως «Γκατορέι» (όπως το έλεγε με τη χαρακτηριστική προφορά του)!

Γνωρίζοντας λοιπόν εξαρχής ότι δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούσε να τον ενοχοποιήσει, ο «μυτόγκας» συνέχισε το… πρόγραμμα στις δηλώσεις μετά το ματς.

Και αφού ανέφερε ειρωνικά ότι «εγώ βγαίνω στο γήπεδο για να διασκεδάζω» και «τα σημερινά λάθη θα τα διορθώσουμε με αυτοσχεδιασμό», ολοκλήρωσε με μια γενναία δόση αυτο-τρολαρίσματος, λέγοντας:

«Ίσως έπρεπε τελικά να είχα βάλει σαμπάνια, μπορεί να είχαμε κερδίσει το ματς»!