Ο Κόβαρ που έκλεισε στόματα κι ετοιμάζεται να κλείσει θέση σε ευρωπαϊκό τελικό με τον Παναθηναϊκό
Βρείτε μας στο

Μια απάντηση στους επικριτές του, την οποία εδώ που τα λέμε δεν την χρωστούσε καν, έδωσε ο Γίρι Κόβαρ ο οποίος με μια εμφάνιση που σε πληρότητα δύσκολα συγκρίνεται με πολλές άλλες, οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε νίκη-μισή πρόκριση επί του Ολυμπιακού.

Με το σκορ στο πρώτο σετ να είναι στο 15-17 ο Τσέχος αλλά διεθνής με την Ιταλία αθλητής σηκώθηκε για να καρφώσει και να δώσει προβάδισμα τριών πόντων στον Παναθηναϊκό. Δέχθηκε, όμως, μονό μπλοκ από τον Ιντάλγκο, σε μια φάση που γύρισε το σετ. Πολλοί τότε απλά ένιωσαν να επιβεβαιώνονται τα προγνωστικά τους που ήθελαν τους ερυθρόλευκους να επικρατούν στον πρώτο ημιτελικό του Challenge Cup, αφού όλα πλέον ήταν υπέρ τους.

Ήταν σε καλύτερη φόρμα, έπαιζαν στο γήπεδό τους κι απέναντί τους είχαν μια ομάδα σε άσχημη ψυχολογία και με την σημαντικότερη δυνατή απουσία. Εκείνη του Ερνάντεζ, του παίκτη-βαρόμετρου της ομάδας του Ανδρεόπουλου.

Η καλύτερη παρομοίωση (για όσους δεν γνωρίζουν πολλά από βόλεϊ) για τον χθεσινό άθλο του Παναθηναϊκού δόθηκε στην διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης στον αέρα της Cosmote TV. «Είναι σαν να παίζουν στο ποδόσφαιρο δύο ομάδες, η μία με 11 παίκτες και η άλλη με 10 και να πήρε καθαρή νίκη εκείνη με τον λιγότερο»! Ο Γίρι Κόβαρ ήταν ο άνθρωπος που φέρει την… ευθύνη για αυτό το μικρό θαύμα…

Τι έκανε; Έπαιξε για τον εαυτό του αλλά και τον τραυματία Ερνάντεζ. Μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, αφού σε μια συνθήκη που δεν συνηθίζεται, αγωνίστηκε ως υποδοχέας και διαγώνιος ταυτόχρονα. Σίγουρα στο παρελθόν έχει συμβεί, αλλά σπανίως αυτό έχει γίνει (με τέτοια επιτυχία) σε ολόκληρο ματς και μάλιστα σε έναν ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης που συνάμα τυγχάνει να είναι και το απόλυτο ντέρμπι «αιωνίων».

Ότι ο Κόβαρ είναι παίκτης-ορχήστρα το γνωρίζαμε ήδη από τις σπουδαίες επιτυχίες του στην Ιταλία τόσο σε συλλογικό επίπεδο, όσο και σε εκείνο της εθνικής ομάδας. Όταν, όμως, ανακοινώθηκε από το τριφύλλι πολλοί βιάστηκαν να τον χαρακτηρίσουν «ξοφλημένο» και «συνταξιούχο», ενώ δεν έλειψε και η εκ των έσω αμφισβήτηση. Η οποία πάντως μάλλον εκφράστηκε από εκείνους που έμπλεξαν το αγωνιστικό κομμάτι με τα όσα συμβαίνουν γενικότερα στον σύλλογο, με τις κόντρες για το γηπεδικό, τις σχέσεις ΠΑΕ-Ερασιτέχνη και την παροχή οικονομικής βοήθειας από τον Αλαφούζο.

Πιθανότατα ο Κόβαρ δεν έχει την παραμικρή ιδέα για όλα αυτά. Από βόλεϊ και μεγάλα ντέρμπι ή κρίσιμα ματς, πάντως έχει και παραέχει. Στου Ρέντη χρησιμοποίησε όλα του τα όπλα, αυτά που προσέθεσε στην φαρέτρα του σε όλη την διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του, και οδήγησε την ομάδα του σε μια μυθική υπέρβαση.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Σε αυτόν πιστώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της επικράτησης για πολλούς λόγους. Το τρυκ με την παρουσία του στην υποδοχή ενώ αγωνίστηκε ως διαγώνιος ήταν μάλλον αναμενόμενο, αλλά για αρκετούς γνώστες του αθλήματος, καταδικασμένο. Πόνταραν στο γεγονός, ότι ακόμη κι αν έβγαινε αυτή η τακτική που επέλεξε ο Ανδρεόπουλος, αργά ή γρήγορα ο Κόβαρ λόγω ηλικίας θα τα «έφτυνε». Ότι δεν θα μπορούσε, δηλαδή, στα 33 του να αντέξει σε αυτά τα συνεχόμενα «τεστ κούπερ» πάνω στο τάραφλεξ. Ο ίδιος παίκτης που έπαιρνε την υποδοχή, τελείωνε τις επιθέσεις ξανά και ξανά, την μία μετά την άλλη κι έμοιαζε ανίκητος από το ερυθρόλευκο μπλοκ.

Κι όλα αυτά με έναν πλουραλισμό χτυπημάτων, με μια σοφία θα έλεγε κανείς, που αποτελεί την επιτομή της πληρότητας και της απλότητας. Σε αντίθεση με τους κλασικούς διαγώνιους που έχουμε συνηθίσει, δεν βασίστηκε σε… μούσκουλα, άλματα στον Θεό και θανατηφόρα καρφιά από τα 3 μέτρα. Ταυτόχρονα η προσφορά του ήταν ακόμη πιο πολυεπίπεδη.

«Χάλασε» το μυαλό των αντιπάλων με τα ποσοστά του και οδήγησε τον αντίπαλο προπονητή σε ένα λάθος που αποδείχθηκε κομβικό. Η παρουσία του στην πίσω ζώνη, έκανε τον Τζουλιάνι να δώσει εντολή στους παίκτες του να σημαδέψουν στο σερβίς τον Σάντερ και πλήρωσε την κακή μέρα των Πειραιωτών  από τα 9 μέτρα πολύ ακριβά. Μέχρι να αλλάξει τακτική ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός του μπροστάρη Κόβαρ δεν… πιανόταν κι έφτασε σε αυτό το 3-1 που τον κάνει φαβορί για την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης, ενώ διεύρυνε ακόμη περισσότερο το αήττητο σερί των πράσινων απέναντι στον «αιώνιο».

Προφανώς όταν μιλάμε για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό κανένα σκορ στο βόλεϊ, ακόμη και μια καθαρή εκτός έδρας επικράτηση, δεν αρκεί για να εξασφαλίσει κανέναν. Ωστόσο με τον Ερνάντεζ υγιή και τον Ιταλό διεθνή ακραίο ακόμη στο 50% αυτού που θαυμάσαμε χθες, θα χρειαστεί οι ερυθρόλευκοι να βρουν τον δικό τους Κόβαρ που θα τους οδηγήσει στην απόλυτη υπέρβαση και στην «Γη της Επαγγελίας», δηλαδή στον τελικό του Challenge Cup.