Κωνσταντέλιας- Κουλιεράκης ναι, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει και τρίτο παικταρά που βγάζει μάτια
Βρείτε μας στο

Ήταν περίπου τέτοιες ημέρες πριν από ένα χρόνο όταν στο μπλοκάκι του Ζοσέ Μπότο για την μεταγραφική ενίσχυση του ΠΑΟΚ ενόψει της νέας σεζόν υπήρχε κι ένα όνομα που είναι αλήθεια πως δεν ξεχώριζε ιδιαίτερα. Αυτό του Ντομινίκ Κοτάρσκι για την θέση του τερματοφύλακα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός διευθυντής ήταν από την αρχή σίγουρος για τις ικανότητες του Κροάτη που έκανε μια πολύ καλή σεζόν με την φανέλα της Γκόριτσα στην πατρίδα του. Το πρόβλημα με αυτόν τον… τύπο δεν ήταν οι ικανότητές του, αλλά η ηλικία του. Ποια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό θα εμπιστευόταν για βασικό ένα παιδί 22 χρονών; Αν υπάρχει μία τέτοια στην Ελλάδα, βέβαια, αυτή είναι ο ΠΑΟΚ που ειδικά με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στο τιμόνι του, επενδύει πάρα πολλά στη νέα γενιά.

Κωνσταντέλιας- Κουλιεράκης ναι, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει και τρίτο παικταρά που βγάζει μάτια

Εκείνο το καλοκαίρι του 2022 ο δικέφαλος του βορρά έκανε τελικά 10 προσθήκες. Κοτάρσκι, Κουαλιάτα, Νάρεϊ, Σάστρε, Κάργα, Ράφα Σοάρες, Μπράντον, Νάσμπεργκ, Ρικάρντο και Ντάντας. Πέρα από κάθε αμφιβολία ο νεαρός Κροάτης είναι μακράν της δεύτερης η πλέον επιτυχημένη. Κομβικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη παίζει –δίχως συζήτηση- η ψυχολογία. Από την πρώτη μέρα που πάτησε στο προπονητήριο της Νέας Μεσημβρίας και αργότερα έκανε το ντεμπούτο του στο γήπεδο, ολόκληρος ο οργανισμός του ΠΑΟΚ τον περιέβαλε με απόλυτη εμπιστοσύνη και ο… master στα mind games, Ρασβάν Λουτσέσκου τον έκανε να αντιληφθεί το προφανές.

Κωνσταντέλιας- Κουλιεράκης ναι, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει και τρίτο παικταρά που βγάζει μάτια

Ότι τον στηρίζει, όπως κάνει με πολλά παιδιά ακόμη στην ομάδα, και την ίδια ώρα γνωρίζει ότι –λόγω ηλικίας- θα υπάρξουν στιγμές που θα είναι πιο ευάλωτος. Όμως και αυτές οι περίοδοι του ντεφορμαρίσματος ή εκείνες που έρχονται μετά από ένα κρίσιμο λάθος, αποτελούν κομμάτι της διαδικασίας ωρίμανσης κάθε παίκτη, πόσω μάλλον ενός γκολκίπερ.

Το «εύκολο» στην περίπτωση του Κοτάρσκι είναι να δεις τα εξαιρετικά ρεφλέξ του. Άλλωστε χάρη σε αυτά μας έχει ήδη χαρίσει την απόκρουση της σεζόν, σε εκείνη την εκπληκτική εκτίναξή του στο παιχνίδι Κυπέλλου με την Καλαμάτα. Η αντίδρασή του στη προβολή του Μπακαγιόκο ήταν το απόλυτο χάιλαϊτ –και μοναδικός λόγος εδώ που τα λέμε για να θυμάσαι ένα τέτοιο ματς.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Ωστόσο εκείνο που δεν χωρά σε ένα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές ενός τερματοφύλακα είναι η γκάμα άλλων χαρακτηριστικών που πλέον παίζουν τεράστιο ρόλο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Κι εδώ και πολλά χρόνια πια είναι δεδομένο ότι γκολκίπερ που να μην είναι καλός με την μπάλα στα πόδια δεν υφίσταται. Ε, στην περίπτωση του Κοτάρσκι εγγύηση για αυτό το απαραίτητο… αξεσουάρ έδωσε το γεγονός ότι τον είχε επιλέξει για λογαριασμό του Άγιαξ ένας από τους πρώτους διδάξαντες, ο Έντουιν Φαν ντερ Σάαρ, όταν τον επέλεγε για τον «Αίαντα» πριν μερικά χρόνια. Και είναι δεδομένο ότι μπορεί εκεί ο Κοτάρσκι να μην μπόρεσε να καθιερωθεί, αλλά κέρδισε πάρα μα πάρα πολλά κατά την διάρκεια της τριετούς παραμονής του.

Όπως και να το κάνουμε εκείνο το πρώτο βήμα μακριά από την πατρίδα του δεν είχε γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Ο Κοτάρσκι ήταν ακόμη ένας έφηβος που βρέθηκε σε μια ξένη χώρα, ενώ –μην ξεχνάμε- αυτό συνέβη και σε μια περίοδο γεμάτη γενικότερες δυσκολίες εξαιτίας του covid, με δύο lock down να επηρεάζουν την πορεία του.

Πλέον, με τέσσερα χρόνια παραπάνω στην πλάτη, στα 23 του, ο Κοτάρσκι δείχνει να είναι στο σωστό μέρος στην σωστή στιγμή. Μπορεί να μην έπαιξε για λογαριασμό του Άγιαξ και να κόπηκε τελευταία στιγμή από την αποστολή της εθνικής Κροατίας που τα πήγε (ξανά) περίφημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα απασχολήσει ξανά κάποιο από τα πραγματικά σπουδαία κλαμπ της Ευρώπης και θα πανηγυρίσει και επιτυχίες με την «Χρβάτσκα». Μέχρι τότε όμως θα εγγυάται ότι με αυτόν στα γκολπόστ ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια.