Στο τένις οι τρεις… Goat του αθλήματος έχουν παίξει αθροιστικά μεταξύ τους 149 φορές. Φυσικά ευνοεί η φύση του αθλήματος (ατομικό) και η δομή του ανταγωνισμού για τα αλλεπάλληλα head to head.
Στο μπάσκετ οι δύο που θεωρούνται the greatests of all times δεν βρέθηκαν ποτέ στο ίδιο παρκέ. Ακριβώς όταν κρεμούσε οριστικά και αμετάκλητα τα παπούτσια του ο ένας, ξεκινούσε την καριέρα του στο NBA ο άλλος. Σαν να του έδινε το χρίσμα για να συνεχιστεί ο μύθος.
Το καλοκαίρι του 2003 είναι αυτό που συνδέει τον Μάικλ Τζόρνταν και τον ΛεΜπρόν Τζέιμς. Λίγο καιρό πριν ο Air έπαιξε το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του με τους Washington Wizards, λίγο καιρό μετά ο King ξεκίνησε να αποδεικνύει γιατί παρέκαμψε επιδεικτικά το Κολέγιο, κάνοντας το ντεμπούτο του με τους Cleveland Cavaliers.
Κι όμως, οι δυο τους είχαν συναντηθεί νωρίτερα. Όταν o Τζόρνταν ήταν 38 και ο Λεμπρόν 16, σε ένα pick-up game στο Σικάγο, το 2001. Τις… συστάσεις ανέλαβε να κάνει ο πρώην συμπαίκτης του Τζόρνταν στους Bulls την τριετία 1985-88 και μετέπειτα σταρ των New York Nicks, Τσαρλς Όκλεϊ. Καταγόμενος και αυτός από το Κλίβελαντ, ανέλαβε ρόλο μέντορα για τον Λεμπρόν προτού ακόμα αυτός αποφοιτήσει από το High School. Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «The Last Enforcer», ο Όκλεϊ αναφέρει ότι υπήρξε για κάποια χρόνια κάτι σαν big brother (μεγάλος αδελφός) για τον Λεμπρόν, παίρνοντας τον υπό την προστασία του. Το ίδιο είχε κάνει με τον Τζόρνταν όταν αυτός ήταν rookie στους Bulls, αφού το Enforcer δεν μπήκε τυχαία ως τίτλος στην αυτοβιογραφία του.
O Τζέιμς πέταξε έως το Σικάγο για να παρευρεθεί σε ένα exhibition ματς, προσκεκλημένος των Τζόρνταν και Όκλεϊ, που θα συμμετείχαν σε αυτό. Ήταν η εποχή που ο «αέρινος» προετοίμαζε την επιστροφή του στο NBA με τη φανέλα των Washington Wizards, στους οποίους ένα χρόνο αργότερα έγινε ξανά συμπαίκτης με τον Όκλεϊ.
Tα pick-up games είναι φιλικά παιχνίδια στα οποία αρεσκόταν να συμμετέχει ο Τζόρνταν. Όχι μόνο για να κρατιέται σε φόρμα, αλλά γιατί, ως γνωστόν, ήθελε να ανταγωνίζεται και στον… ύπνο του. Υπήρχαν οι αρχηγοί που επέλεγαν τους παίκτες για τις ομάδες τους, οι οποίες μπορεί σε ένα event να ήταν και παραπάνω από δύο. Σε αυτή την περίπτωση οι νικητές παρέμεναν στο παρκέ και την ηττημένη ομάδα αντικαθιστούσε εκείνη που έως τότε δεν είχε αγωνιστεί. Εκείνη τη μέρα ήταν παρόντες αρκετοί παίκτες του NBA.
Ο πιτσιρικάς Λεμπρόν ήταν συνεπαρμένος που θα συναντούσε τον Τζόρνταν – είναι γνωστό ότι ως παιδί υπήρξε και αυτός οπαδός των Bulls, λόγω του Μάικλ. Ο κρυφός πόθος του ήταν να συμμετάσχει κιόλας στο παιχνίδι, για αυτό, όπως γράφει ο Όκλεϊ, είχε φέρει μαζί του εξοπλισμό μπάσκετ.
Ο Τζέιμς είχε ήδη τη φήμη του μπασκετικού φαινόμενου στους fan του αθλήματος στις ΗΠΑ. Έκανε απίθανα πράγματα, παίζοντας με μεγαλύτερα παιδιά στο Γυμνάσιο του Οχάιο, έχοντας εκείνη τη χρονιά 29 πόντους, 8.3 ριμπάουντ, 5.7 ασίστ και 3.3 κλεψίματα μ.ο.
Εκείνο το παιχνίδι με τη συμμετοχή του Τζόρνταν ωστόσο, μπορεί να το παρακολούθησε, αλλά δεν έπαιξε ποτέ. Ο λόγος; Όπως αναφέρει ο Όκλεϊ, αυτός που τον εμπόδισε ήταν το ίδιο το ίνδαλμα του.
«Το βλέμμα του Λεμπρόν τα έλεγε όλα. Αισθανόταν δέος βλέποντας τον Μάικλ, ποιο παιδί Γυμνασίου δεν θα ένιωθε έτσι; Είχε φέρει τον εξοπλισμό του και ήθελε να παίξει, αλλά ο Μάικλ δεν τον επέτρεψε. Δεν ήθελε να ρισκάρει έναν ενδεχόμενο τραυματισμό ενός πιτσιρικά που θα έπαιζε κόντρα σε παίκτες του NBA. Θα ήταν διασκεδαστικό να τον έβλεπες στα 16 του να αντιμετωπίζει έναν θρύλο, αλλά δεν συνέβη».
Που να φανταζόταν τότε ο Τζόρνταν ότι αυτός ο έφηβος – για τον οποίο λίγο καιρό αργότερα δήλωσε ότι «αν αποδεχθεί τις προκλήσεις και δεν επαναπαυτεί σε αυτά που του έχουν δοθεί ή τις προσδοκίες που υπάρχουν, τότε σίγουρα μπορεί να γίνει ένας καλός επαγγελματίας» – θα εξελισσόταν στο αντίπαλο δέος του στην κουβέντα για τον κορυφαίο όλων των εποχών…