Το «έγκλημα» των 600 εκατ. ευρώ: Δείτε τη φετινή Τσέλσι και θα καταλάβετε...
Βρείτε μας στο

Είναι Θεά η μπάλα. Του ποδοσφαίρου, μην τρελαθούμε. Μπορεί να φέρει στην ίδια ακριβώς θέση τον πιο άσχετο οπαδό που δεν έχει την παραμικρή ιδέα από το αντικείμενο, με κάποιον που έχει φάει τη ζωή του μέσα στα γήπεδα στο top-level και κάποιον που είναι αναλυτής στην τηλεόραση. Αυτές τις μέρες στην Αγγλία, όλοι αυτοί έχουν έρθει κοντά εκφράζοντας μια κοινή απορία. «Για ποιον λόγο η Τσέλσι δεν έχει ήδη απολύσει τον Γκρέιαμ Πότερ;».

Σύντομη αναφορά για όσους δεν είναι άρρωστοι fans της Premier League. Οι Μπλε εδώ και μήνες έχουν νέο αφεντικό αφού ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε να πουλήσει και σήμερα συνιδιοκτήτες είναι οι Αμερικανοί, Todd Boehly και Behdad Eghbali. Το καλοκαίρι και τον Ιανουάριο, χωρίς ίχνος υπερβολής, έριξαν συνολικά 600 εκατ. ευρώ για μεταγραφές και αφού αντικατέστησαν τον Τόμας Τούχελ με τον Πότερ στον πάγκο, τα αποτελέσματα είναι αντιστρόφως ανάλογα του ποσού που δαπανήθηκε.

Το «έγκλημα» των 600 εκατ. ευρώ: Δείτε τη φετινή Τσέλσι και θα καταλάβετε...

Δυστυχώς για τους οπαδούς των Μπλε, παίρνει και χειρότερα. Γιατί εντάξει η κακή φόρμα, εντάξει να μείνεις εκτός 4άδας, είπαμε, Αγγλία είναι, το έχουν πάθει ομαδάρες, άντε, εντάξει να ξεχάσεις και τι είναι η νίκη, όμως κάπου ώπα. Πλέον για να αντέξεις να δεις την Τσέλσι πρέπει πρώτα να έχεις αράξει με τον Snoop Dogg και τους φίλους του. Μιλάμε για το απόλυτο βασανιστήριο. Παίκτες μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, δεν μπορούν να κάνουν με τίποτα κλικ μεταξύ τους.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης βρίσκεται (μετά τη νίκη-ανάσα επί της Λιντς το Σάββατο) στο -11 από την 4η θέση της Premier League. Με πιο απλά λόγια, χρειάζεται να μην κατέβουν στο υπόλοιπο πρωτάθλημα κάμποσες ομάδες για να παίξει η Τσέλσι στο Champions League της επόμενης σεζόν, αν βέβαια… μείνει στην κατηγορία αφού βρίσκεται «μόλις» στο +12 από τη ζώνη του υποβιβασμού. Μιλάμε για ένα club που μόλις ολοκλήρωσε τις δύο πιο δαπανηρές μεταγραφικές περιόδους όλων των εποχών.

Δεν το συζητάμε, αν ακόμα κουμάντο έκανε ο Αμπράμοβιτς, ο Πότερ θα είχε κλείσει μίνιμουμ έναν μήνα στο ταμείο ανεργίας. Όμως τα νέα αφεντικά δεν είναι έτσι. Μπορεί στις πρώτες τους μέρες στο Stamford Bridge να πρότειναν στον Τούχελ μια παγκόσμια πρωτοπορία, να παίξει δηλαδή με σύστημα… 4-4-3 (!), όμως παρότι από μπάλα μάλλον δεν γνωρίζουν, ξέρουν να αναγνωρίζουν. Και αυτά που «δίνουν» μέχρι στιγμής στον Άγγλο manager δεν είναι λίγα. Γι’ αυτό είναι ακόμα στη θέση του.

Το «έγκλημα» των 600 εκατ. ευρώ: Δείτε τη φετινή Τσέλσι και θα καταλάβετε...

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Αν και καλό είναι να μην δίνουμε μεγάλη σημασία στα πολυδιαφημισμένα expected goals [xG], καθώς εκτιμούν την πιθανότητα επίτευξης τέρματος βάσει μόνο του σημείου εκτέλεσης, οι δείκτες αυτοί έχουν ανέβει με τον Πότερ, όπως και οι τελικές και οι τελικές on-target. Πέρα από τα data, η νέα διοίκηση βλέπει ακόμα πολλά πράγματα στον πρώην τεχνικό της Εστερσουντ, όπως το ότι πρόσφατα άκουσε το ιατρικό τιμ και έκανε γερό rotation για να αποφύγει σοβαρό τραυματισμό βασικών παικτών παρότι έπαιζε το κεφάλι του.

Το ματς αυτό ήταν με την Σαουθάμπτον, ήρθε ήττα με 0-1, όμως οι από πάνω εκτίμησαν ότι δεν πήρε ρίσκο για να σώσει το τομάρι του. Στη λίστα με τα υπέρ του 47χρονου είναι επίσης η ανάλυση και η ακατάπαυστη δουλειά του με τα δεδομένα, ενώ τα αφεντικά γνωρίζουν ότι κάθε άλλο παρά soft χαρακτήρας είναι καθώς στα αποδυτήρια έχει μιλήσει με σκληρά λόγια σε παίκτες και κάθε άλλο παρά φοβάται να χτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι.

Το «έγκλημα» των 600 εκατ. ευρώ: Δείτε τη φετινή Τσέλσι και θα καταλάβετε...

Κλείνουμε τα όσα τον κρατάνε ακόμα με το ότι δέχθηκε να αναλάβει στα μέσα της σεζόν, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις προπονητών που αρνούνται να πάρουν τη θέση σε αυτό το χρονικό σημείο. Τα δύο boss εκτιμούν ότι είπε ‘yes’ και θεωρούν ότι αξίζει να ξεκινήσει μια αγωνιστική περίοδο όντας από την αρχή ο προπονητής της Τσέλσι για να έχει ο ίδιος την ομάδα στην προετοιμασία. Όμως, όπως είναι εύκολα κατανοητό, η υπομονή δεν θα κρατήσει για πάντα.

Καθώς σε αυτό το σημείο της σεζόν η βαθμολογική συγκομιδή είναι η χειρότερη της 20ετίας. Χειρότερη και από τη σεζόν 2015-16, όταν απολύθηκε ο Ζοσέ Μουρίνιο. Τα stats μπορούν να σε κάνουν να πεις σε άπταιστα αγγλικά ‘Look away Chelsea fans’. Ένα γκολ στα τελευταία 6 ματς πρωταθλήματος, ένα σε ολόκληρο τον Φεβρουάριο και μόλις 3, ναι, 3 νίκες στα πιο πρόσφατα 16 ματς στην Premier League. Ακόμα και η όποια ικανότητα να κρατήσουν clean-sheet, έχει χαθεί στους Μπλε.

Το «έγκλημα» των 600 εκατ. ευρώ: Δείτε τη φετινή Τσέλσι και θα καταλάβετε...

Μετά το 2-0 από την Τότεναμ, η Τσέλσι υπέστη 3 σερί ήττες για 3η φορά από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, ενώ τα προηγούμενα 20 χρόνια δεν είχε χάσει ποτέ 3 διαδοχικές φορές στο πρωτάθλημα. Καμία από τις 91 ομάδες στο Νησί δεν έχει πετύχει λιγότερα γκολ σε αυτό το διάστημα. Είπαμε, οι ιδιοκτήτες δεν θεωρούν ότι ο προπονητής είναι το πρόβλημα, όμως όσο και αν προσπαθούν να τον στηρίξουν, τα αποτελέσματα αρχίζουν και γράφουν ιστορία.

Το πλάνο προβλέπει αγορά νεαρών παικτών με πολύ μέλλον και τον Πότερ στον πάγκο να τους κάνει να παίζουν την μπάλα που παρουσίασε στην Μπράιτον, όμως τα πράγματα δεν είναι πλέον τόσο απλά. Και πιθανότατα δικαίως, μετά το «γιατί δεν τον έχει διώξει ακόμα;» έρχεται το επόμενο φυσιολογικό ερώτημα. «Μέχρι πότε θα περιμένει το club;».

Το «έγκλημα» των 600 εκατ. ευρώ: Δείτε τη φετινή Τσέλσι και θα καταλάβετε...

Με δεδομένο ότι η χρονιά έχει χαθεί – εκτός αν συμβεί κάτι πραγματικά… εξωπραγματικό – θα ήταν ωραίο να δούμε μια ομάδα να στηρίζει τον προπονητή έπειτα από μια εντελώς αποτυχημένη σεζόν. Όμως αυτό δεν θα συμβεί. Τουλάχιστον όχι αν τα καταστροφικά αποτελέσματα συνεχιστούν. Πλέον, πέρα από τα αφεντικά, είναι και κάποιοι παίκτες που αναρωτιούνται αν ο Γκρέιαμ είναι όντως ο άνθρωπος που θα βάλει stop στην ελεύθερη πτώση της ομάδας.

Ο Πότερ, παρά την επικράτηση επί της Λιντς σε ένα ματς-ντέρμπι, εξακολουθεί να παίζει την παραμονή του στην Τσέλσι στα επόμενα παιχνίδια. Με την Μπορούσια Ντόρτμουντ στους «16» του Champions League και, εν συνεχεία, με την Λέστερ εκτός για την Premier League. Από μια λάθος απόφαση, από μια κόντρα, από μερικά εκατοστά πιο μέσα ή πιο έξω θα κριθεί το αν θα παραμείνει στο Stamford Brigde για να κάνει το restart το καλοκαίρι ή αν για ακόμα μια φορά το ποδόσφαιρο μας δείξει ότι τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία…