25.000  πρόστιμο σε κάθε ματς: Ο αήττητος προπονητής στην Ευρώπη που τρέλανε Μέσι-Μπαπέ-Νεϊμάρ δεν έχει καν δίπλωμα!
Βρείτε μας στο

Ρεμς. Ίσως αν το δεις ‘Stade de Reims’ σου λέει κάτι περισσότερο. Ιστορική ομάδα. Έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα Γαλλίας και ήταν παρούσα στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών το 1956. Τότε, στο Parc des Princes, προηγήθηκε 2-0 και 3-2, όμως έχασε τον τίτλο από την Ρεάλ Μαδρίτης (4-3). Βασικός ήταν κάποιος Ρεϊμόν Κοπά, ένας επιθετικός που τους επόμενους μήνες αγόρασε η Βασίλισσα και κατέκτησε μαζί της 3 σερί κούπες στη διοργάνωση. Σήμερα, το βραβείο του νεαρού παίκτη της χρονιάς του France Football, φέρει το όνομά του. Η Ρεμς έπαιξε στον τελικό και το 1959 και ηττήθηκε ξανά από την Ρεάλ (2-0).

Στις μέρες μας, υπάρχει ένας πιο «μοντέρνος» λόγος για να γνωρίζουμε κάτι για το γαλλικό club που έχει γίνει το επίκεντρο της Ευρώπης και κάνει τους πάντες να παρακολουθούν την πορεία του στην Ligue1. Πολύ απλά γιατί όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στη θέση του προπονητή, απλά δεν είχαμε την ίδια εξέλιξη. Ο 30χρονος, Γουίλ Στιλ, ήταν «παίκτης» του Football Manager και σήμερα είναι ο νεαρότερος τεχνικός και έχει το κορυφαίο αήττητο σερί στα 5 κορυφαίες λίγκες. Με το αζημίωτο φυσικά, αφού ακόμα δεν έχει πάρει το δίπλωμα UEFA PRO και κάθε ματς η Ρεμς πληρώνει πρόστιμο 25.000 ευρώ. Χαλάλι.

Γεννήθηκε στο Βέλγιο από Άγγλους γονείς που μετανάστευσαν πριν εκείνος έρθει στη ζωή. Ο πατέρας του δούλευε στην Shell και ο πιτσιρικάς έπαιζε μπάλα, όμως έλιωνε και στο FM. «Είχα εμμονή μεγαλώνοντας. Με τον αδερφό μου παίζαμε ασταμάτητα στον υπολογιστή του σπιτιού μας. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι το Football Manager επηρέασε την πραγματική μου ζωή, αλλά τώρα που το σκέφτομαι σίγουρα συνέβη».

25.000  πρόστιμο σε κάθε ματς: Ο αήττητος προπονητής στην Ευρώπη που τρέλανε Μέσι-Μπαπέ-Νεϊμάρ δεν έχει καν δίπλωμα!

Αφού τελείωσε το σχολείο, έβγαλε σχολή προπονητικής και στα 20 έπιασε δουλειά στην U-14 του Πανεπιστημίου του Πρέστον. «Με βοήθησε ότι κατάλαβα γρήγορα πως δεν θα γινόμουν ποτέ επαγγελματίας. Τότε αντιλήφθηκα ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το να είσαι παίκτης». Το 2014 επέστρεψε στο Βέλγιο. Ήταν video-analyst στην Σεντ Τρούιντεν στη 2η κατηγορία, έγινε assistant σε διάφορα club, ενώ στην πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής, στην Μπέερσοτ, άντεξε 15 ματς πριν ζήσει την πρώτη απόλυση στην πραγματική ζωή.

Το 2021 είχε την πρώτη επαφή με την Ρεμς, ξανά ως βοηθός, πέρυσι ήταν στην Σταντάρ Λιέγης στον ίδιο ρόλο, μέχρι που ξεκίνησε η σεζόν που διανύουμε. «Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, υπήρξαν στιγμές που έπρεπε να τσιμπήσω τον εαυτό μου για να βεβαιωθώ ότι δεν ονειρεύομαι». Μια από αυτές ήταν για τον Στιλ όταν χτύπησε το τηλέφωνό του και στη γραμμή ήταν ο γενικός διευθυντής της Ρεμς. «Μόλις πήραμε προπονητή τον Οσκαρ Γκαρθία, σε παρακολουθούμε εδώ και κάποιο διάστημα. Θέλεις να έρθεις να μιλήσουμε;».

Προφανώς, δεν χρειάστηκε καν να το σκεφτεί. «Ήταν απίστευτο ότι ήξεραν ποιος είμαι, γνώριζαν για την εξέλιξή μου. Δεν ήμουν γνωστό όνομα, τουλάχιστον, δεν πίστευα ότι ήμουν».

25.000  πρόστιμο σε κάθε ματς: Ο αήττητος προπονητής στην Ευρώπη που τρέλανε Μέσι-Μπαπέ-Νεϊμάρ δεν έχει καν δίπλωμα!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

25.000  πρόστιμο σε κάθε ματς: Ο αήττητος προπονητής στην Ευρώπη που τρέλανε Μέσι-Μπαπέ-Νεϊμάρ δεν έχει καν δίπλωμα!

Ο Γκαρθία, Ισπανός που πέρασε από την Ελλάδα και τον πάγκο του Ολυμπιακού για ένα 3μηνο το 2018, απολύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου και στη διοίκηση της Ρεμς δεν χρειάστηκε να κοιτάξουν μακριά για να βρουν τον αντικαταστάτη του. Ο Στιλ βρέθηκε να είναι πρώτος προπονητής και η εκπληκτική ιστορία του στην Ligue1 άρχισε να γράφεται.

Κανένας δεν έδωσε σημασία όταν στο ντεμπούτο του έφερε 2-2 εκτός με την Τρουά, όμως στο δεύτερο ματς του στον πάγκο, ο Στιλ έκανε την Ευρώπη να ρίξει μια παραπάνω ματιά στο Championnat. Η Παρί Σεν Ζερμέν επισκέφτηκε την έδρα της Ρεμς και υποκλίθηκε στην τακτική του νεαρού τεχνικού της, ο οποίος την «κλείδωσε» στο 0-0. Είναι μέχρι σήμερα το μοναδικό ματς που η παρέα των Μπαπέ, Νεϊμάρ, Μέσι αποτυγχάνει να σκοράρει.

«Κάναμε focus στα πράγματα που είμαστε καλοί. Έδωσα στους παίκτες τις πληροφορίες που χρειάζονταν έτσι ώστε να τους δημιουργήσουμε προβλήματα. Όπως και αυτοπεποίθηση, τους είπα να μην κοιτάζουν τα ονόματα στις φανέλες των αντιπάλων. Η Παρί δεν κατάφερε να κάνει βόλτα στο γήπεδό μας και αυτό ήταν για εμάς μεγάλη επιτυχία καθώς στη συνέχεια χτίσαμε πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα».

Και αυτό που έχτισε ο Γουίλ στην Ρεμς, ήταν το καλύτερο αήττητο σερί στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Από τις αρχές του Οκτώβρη μέχρι αυτές του Μάρτη, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ομάδα δεν έχει χάσει για 18 διαδοχικά ματς πρωταθλήματος και μέσα σε αυτά είναι μια δεύτερη ισοπαλία με την Παρί, με 1-1 στο Parc des Princes. Σε αυτό το διάστημα, το σύνολο που έχει δημιουργήσει ο Στιλ έχει παθητικό μόλις 9 γκολ και στα τελευταία 5 δεν έχει δει καν την εστία της να παραβιάζεται. Καμία άλλη ομάδα στην Ευρώπη δεν είναι αήττητη από τη μέρα που ανέλαβε ο Στιλ.

25.000  πρόστιμο σε κάθε ματς: Ο αήττητος προπονητής στην Ευρώπη που τρέλανε Μέσι-Μπαπέ-Νεϊμάρ δεν έχει καν δίπλωμα!

Η αλλαγή συστήματος από το 5-3-2 του Οσκαρ Γκαρθία σε 4-2-3-1 με attacking-press άλλαξε εντελώς την τακτική και τη φιλοσοφία, βελτιώνοντας σαφώς τους αριθμούς της στην επίθεση. «Απολαμβάνω την αδρεναλίνη των αγώνων, δεν επηρεάζομαι από τον έξω κόσμο. Το κινητό μου έχει τρελαθεί τους τελευταίους μήνες, με σταματούν για φωτογραφίες όταν πηγαίνω στα μαγαζιά. Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα στο ποδόσφαιρο».

Προφανώς, ο στόχος αρχικά ήταν η ομάδα να ξεμπλέξει με τον υποβιβασμό, όμως μετά από αυτό το αδιανόητο σερί, βρίσκεται στο +18 από την επικίνδυνη ζώνη, στην 9η θέση και στο -7 από την Ευρώπη. Και όλες αυτές οι… υπηρεσίες, κάθε άλλο παρά φθηνές είναι. Γιατί μπορεί να μην πήρε τρελό συμβόλαιο, όμως το club τα σκάει για πάρτη του. Δηλαδή; Οι κανόνες της Ligue1 δεν επιτρέπουν να βρίσκεται στον πάγκο των ομάδων κάποιος που δεν έχει το δίπλωμα UEFA PRO και έτσι η Ρεμς σε κάθε ματς πληρώνει πρόστιμο 25.000 ευρώ για τον προπονητή της.

Όπως έκανε παλιότερα με την Χόφενχαϊμ ο νυν τεχνικός της Μπάγερν Μονάχου, Γιούλιαν Νάγκελζμαν, ο Γουίλ Στιλ ανήκει στη νέα γενιά πολύ νεαρών προπονητών που έρχονται στο top-level. Ο Άγγλος είναι περισσότερο στις καρδιές μας αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν «συνάδελφος» καθώς έκαιγε υπολογιστές παίζοντας μέχρι το πρωί. Πλέον, κάνει στην πραγματική ζωή, ό,τι και σαν πιτσιρικάς στο Football Manager, κάθε μέρα ξεπερνά τις προσδοκίες, όλο και περισσότερο…