Σε 2 χρόνια όλοι θα μιλάνε γι' αυτόν: Το 20χρονο «υβρίδιο Κριστιάνο» θα σε κάνει να ξεχάσεις τον Κβαρατσκέλια

Υπομονή λίγους μήνες ακόμα...

Φέτος, τη σεζόν 2022-23, όταν μιλάμε για Serie A, scouting και recruitment, σε μία ομάδα πάει αυτόματα το μυαλό. Η Νάπολι έκανε ίσως το κορυφαίο rebuild της ιστορίας, καθώς έδιωξε σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα και πήρε στη θέση τους παίκτες με ταλέντο που έφεραν το 3ο Scudetto στην τροπαιοθήκη του συλλόγου. Πέραν όμως του Κβαρατσκέλια, στο Campionato φέτος τα «σπάει» ένα ακόμα wonderkid και δεν παίζει στο “Diego Maradona”.

Όντας προϊόν των τμημάτων υποδομής της Μπρόντμπι, σε ηλικία 15 ετών άφησε την πόλη του, Horsholm Usserod, και μετακόμισε στην πρωτεύουσα της Δανίας για να ενταχθεί στο δυναμικό της Κοπεγχάγης. Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιου είδους ιστορίες, η τύχη βοήθησε καθώς οι τραυματισμοί επιθετικών του έδωσαν την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο το 2020 σε ηλικία 17 ετών με το club στο οποίο σήμερα παίζουν τα δίδυμα μικρότερα αδέρφια του.

Δύο μήνες αργότερα υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το 2023 και δηλώθηκε στην πρώτη ομάδα για το 2021-22. Σιγά σιγά κέρδιζε χρόνο στο rotation και παρότι δεν άνοιξε ποτέ λογαριασμό στο πρωτάθλημα Δανίας, πέτυχε 5 γκολ σε 10 ματς στο Conference League, ένα εκ των οποίων στα playoffs. Την ίδια στιγμή, στην Στουρμ Γκρατς έκριναν ότι είχαν δει αρκετά. Αν και είχε μετρημένες εμφανίσεις ως βασικός και κανένα γκολ εντός συνόρων στους πρώτους «κανονικούς» μήνες της καριέρας του, οι Αυστριακοί τον Ιανουάριο του 2022 έδωσαν 1.8 εκατ. ευρώ και έκαναν δικό τους τον 18χρονο φορ. Μέχρι και σήμερα, τα πράγματα κυλούν ακριβώς έτσι για τον Ράσμους Χόιλουντ. Απίστευτα γρήγορα.

Αφού βρήκε δίχτυα στο ντεμπούτο του με την Στουρμ Γκρατς, ολοκλήρωσε το δεύτερο 6μηνο της σεζόν με 6 γκολ σε 13 αγώνες. «Μιλάμε για μηχανή, όταν έχει χώρο, είναι αδύνατο να τον σταματήσεις» είπε ο αμυντικός που προσπάθησε να τον μαρκάρει στο πρώτο του ματς στην Αυστρία. Στα 19 του πλέον, ο Χόιλουντ άρχισε την αγωνιστική περίοδο που διανύουμε με 6 τέρματα σε 8 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάτι που μόλις είχε ξαναζήσει. Μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα, στην Αταλάντα έκριναν ότι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Τον Αύγουστο του 2022 η La Dea έβγαλε από τα ταμεία της 17 εκατ. ευρώ και έκανε τον Χόιλουντ την 6η πιο δαπανηρή μεταγραφή στην ιστορία της και ταυτόχρονα την πιο ακριβή πώληση της Στουρμ Γκρατς. «Η Αταλάντα τίναξε την μπάνκα για τον παίκτη που κάποιοι πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί στον νέο Χάαλαντ» τόλμησε να γράψει ο ιταλικός Τύπος.

Και η αλήθεια είναι ότι αρκετά από τα στοιχεία που τον περιγράφουν είναι ίδια με του Νορβηγού παικταρά της Σίτι. Σκανδιναβός, επιθετικός, αριστεροπόδαρος, ξανθομάλλης, με ύψος πάνω από 1.90μ., u-23 ετών. Όμως η εκκίνηση του Χόιλουντ στην Ιταλία δεν είχε καμία σχέση με αυτές του Χάαλαντ στην Γερμανία και την Αγγλία. Ο Δανός είχε απολογισμό μόλις ένα γκολ και μια ασίστ στα πρώτα του 11 ματς με τους Μπεργκαμάσκι, όμως σε μόλις 4 από αυτά ήταν βασικός και σύντομα θα ερχόταν η περίοδος που θα τα άλλαζε όλα.

Ένας από τους λόγους που το όνομα του νεαρού φορ δεν είχε ακουστεί το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι δεν αγωνιζόταν στην Εθνική του. Ο τεχνικός, Κάσπερ Χιούλμαντ, στα νιάτα του συμπαίκτης με τον πατέρα του Χόιλουντ, Αντερς, τον άφησε εκτός αποστολής για το Mundial επιλέγοντας τη δοκιμασμένη λύση με τους πιο έμπειρους, Κορνέλιους [Κοπεγχάγη], Μπρέιθγουεϊτ [Εσπανιόλ], Πόουλσεν [Λειψία] για την επίθεση. Ο 20χρονος μπορεί να έχασε το εισιτήριο για το Κατάρ, όμως κέρδισε χρόνο για να προσαρμοστεί στην Αταλάντα και να προετοιμαστεί καλύτερα για το δεύτερό μισό της σεζόν.

Αυτό που έκανε ήταν να περνά έξτρα χρόνο στο προπονητικό κέντρο μαζί με τους Κολομβιανούς στράικερ, Ντουβάν Ζαπάτα και Λουίς Μουριέλ, αφού η δική τους Εθνική δεν πήγε στο Κατάρ, και όταν η Serie A επέστρεψε στη δράση, άρχισε να αφήνει το στίγμα του. Ο Τζανπιέρο Γκασπερίνι τον είχε μόνιμα βασικό και ο Δανός σκόραρε 5 φορές σε 8 αγώνες βοηθώντας την La Dea να ανέβει και να διεκδικεί ξανά ένα εισιτήριο για το Champions League. Μαζί με τα γκολ και την εντυπωσιακή εξελιξή του, ήρθε και το ενδιαφέρον από τα μεγαλύτερα club της Ευρώπης.

«Είναι μια εκπληκτική πορεία, είμαι έως σοκαρισμένος από το πόσο γρήγορα ωρίμασε» λέει ο Ελίας Γιέλερτ, πρώην συμπαίκτης και φίλος, ενώ ο πατέρας του, τόνισε το γεγονός ότι στην Κοπεγχάγη έπαιζε μόνο 10-15 λεπτά στο φινάλε των αγώνων. «Νομίζω ότι δεν πήρε ποτέ μια πραγματική ευκαιρία, ήταν στην πρώτη ομάδα για μόλις 6 μήνες». Όσον αφορά το τι άλλαξε στη συνέχεια και ήρθε η έκρηξη στην καριέρα του, ο άνθρωπος που έκανε όλες τις θυσίες του κόσμου για να στήσει το μέλλον του γιου του, σχολίασε. «Το στιλ παιχνιδιού της ομάδας. Ο τρόπος που έπαιζαν δεν ευνοούσε τη δύναμη και την ταχύτητά του, όπως συνέβη στην Στουρμ Γκρατς και την Αταλάντα».

https://www.youtube.com/watch?v=pUycqYcSiBA

Δεν χρειάζεται να δει κανείς πολλά clips από τα ματς του για να διαπιστώσει ότι ο πατέρας του δεν υπερβάλλει. Απίστευτα γρήγορος δεδομένου του 1.91μ. ύψος και συνδυάζει όντως τη δύναμη με την ταχύτητα. Έχει σώμα που του δίνει τη δυνατότητα να παίζει ξύλο με τους κεντρικούς αμυντικούς, μπορεί να έρχεται πιο πίσω για να υποδεχθεί, να σπάσει στους μέσους ή να δώσει πλάγια και να τρέξει να πάρει θέση στην περιοχή, πάντα με το έμφυτο, κατάλληλο timing. Στο πακέτο προσθέστε την ικανότητα στην ντρίμπλα και το παιχνίδι με μία επαφή.

«Όταν τον συνάντησα, έμεινα έκπληκτος. Έχει καλύτερη σωματοδομή από πολλούς από τους παίκτες που έχουμε εδώ, στο ΝΒΑ» λέει ο Στέφεν Παλιούκα, συνιδιοκτήτης των Μπόστον Σέλτικς και ιδιοκτήτης της Αταλάντα. «Το ύψος του, η εκρηκτικότητα, το αριστερό του. Το τμήμα scouting έκανε απίστευτη δουλειά, τον θέλαμε πραγματικά πολύ». Πάντως τις φάσεις τις τελειώνει και με το δεξί, όπως και με το κεφάλι. Ακόμα έχει πολύ δρόμο για το peak του έτσι ώστε να έρθουν ακόμα περισσότερα γκολ, αφού μέχρι στιγμής έχει πιο πολύ έναν ρόλο second-striker.

Πριν μερικές εβδομάδες, στα τέλη Μαρτίου, έπαιξε τα δύο πρώτα του ματς ως βασικός με την Δανία. Απολογισμός; Χατ-τρικ κόντρα στην Φινλανδία, δύο γκολ στο πρώτο μέρος σε βάρος του Καζακστάν και οι επιθετικοί που προτιμήθηκαν για το Mundial, «τρώνε» πάγκο. Ο Χόιλουντ έχει βάλει 13 τέρματα στη σεζόν με club και Εθνική και το όνομά του στις λίστες ομάδων όπως Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Αρσεναλ, που θέλουν έναν φορ περιοχής για το μέλλον.

Έναν target-man, έναν τύπο παίκτη που, παρά τα όσα απίθανα μπορεί να βγάλει από το μυαλό του κάποιος στην Ελλάδα, κερδίζει πόντους στο ποδόσφαιρο του σήμερα και του αύριο. Και είπαμε, η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Σίγουρα, δεν μπορούν τα 8 γκολ του Χόιλουντ με την Αταλάντα να συγκριθούν με τα 42 του Χάαλαντ σε όλες τις διοργανώσεις, όμως πρώτον ο Δανός δεν έχει πίσω του την πιο ακριβή ομάδα όλων των εποχών και δεύτερον υπάρχουν κατηγορίες που βάζει από κάτω τον star της Μάντσεστερ Σίτι.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Fbref, ο 20χρονος αφήνει πίσω τον Νορβηγό στα κουβαλήματα της μπάλας στις επικίνδυνες ζώνες του αντιπάλου [Progressive Carries], στην απόσταση που έχει διανύσει με την μπάλα στα πόδια [Distance Carried] και στα κουβαλήματα στο τελευταίο τρίτο του αντιπάλου [Carries into the Final Third]. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι «κουμπώνει» επικίνδυνα στο σύστημα αντεπιθέσεων της Αταλάντα και είναι σίγουρος στην 11άδα του Γκασπερίνι. Υπάρχει όμως ακόμα μια διαφορά με τον Χάαλαντ.

«Δεν μπορώ να κρύψω ότι είμαι μεγάλος fan της Γιουνάιτεντ. Είναι κάτι σημαντικό για μένα προσωπικά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα απορρίψω προτάσεις από άλλα μεγάλα club αν έρθουν κάποια στιγμή στο μέλλον» είπε ο ίδιος αποκαλύπτοντας και το πως άρχισε να υποστηρίζει τους Red Devils. «Ο πατέρας μου, μου έδειξε τον Κριστιάνο Ρονάλντο όταν έπαιζε στην Μάντσεστερ και μετά εγώ και ο φίλος μου τον βλέπαμε συνέχεια όταν ήταν στην Ρεάλ Μαδρίτης. Μου αρέσει η νοοτροπία του, το πόσο πολύ θέλει να σκοράρει, το πάθος του να είναι ο καλύτερος».

Μήνες έχουν περάσει από την απόκτησή του και ήδη ο Χόιλουντ αποτελεί masterpiece και μια επιτυχημένη επένδυση για την Αταλάντα, η οποία δύσκολα θα βάλει λιγότερα από 50 εκατ. ευρώ στα ταμεία της όταν αναγκαστεί να τον αποχωριστεί. Μια εκπληκτική ανακάλυψη και κίνηση να τον αποκτήσει τόσο άμεσα πριν κάνει το «μπαμ» στην καριέρα του. Τι μπορεί να κρύβει το μέλλον για τον Δανό; Ίσως κάτι που στην ηλικία των 20 ετών, έχει κάνει ήδη πολλές φορές. Να φύγει πριν καλά-καλά προλάβει να έρθει…