Το είχαμε ξαναγράψει σε άρθρο για την Νιούκαστλ, ισχύει και τώρα. Ίσως μόνο ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος να μπορεί να πει – χωρίς να ανοίξει υπολογιστή – μερικές από τις πιο ένδοξες στιγμές για την ιστορία της Μπράιτον ή έστω πράγματα για τα οποία κάποια στιγμή τράβηξε τα φώτα. Πας στα πρωταθλήματα, κατακτήσεις μόνο 2ης κατηγορίας, πας στο κύπελλο, μια φορά φιναλίστ το 1983, τελικά τη βρήκαμε την κούπα. Το Charity Shield, [σημερινό Community Shield] του 1910. Μάλλον, μάλλον δεν είναι αυτός ο λόγος που κάποιος ξέρει τους Seagulls.
Στο σήμερα, πιο πιθανό είναι να τη γνωρίζεις επειδή σε έχει στείλει πολλές φορές κουβά. Επειδή την κοντράρεις στο στοίχημα και εκείνη συνεχίζει να «βαράει» ψηλά. Τη στιγμή που γράφουμε, βρίσκεται στην 7η θέση της Premier League, στο -7 από την 5η Λίβερπουλ, από την οποία έχει 3 ματς λιγότερα! Τα αποτελέσματα εντυπωσιάζουν, ενώ αν τύχει να δεις και την μπάλα που παίζει, θα πάθεις «σοκ» δεδομένου του μεγέθους και του budget της. Όμως το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα, είναι η μέθοδος που εντοπίζει και αποκτά παίκτες.
Πώς καταφέρνει η Μπράιτον να ανακαλύπτει με τόσο μεγάλη ακρίβεια και σε τόσο πρώιμο σημείο της καριέρας τους ποιοι θα εξελιχθούν σε παικταράδες; Πώς καταφέρνει να είναι πάντα συν στον προϋπολογισμό της; Πώς είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και δεν χρειάζεται να αποκτήσει καν αντικαταστάτη όταν πουλά; Η απάντηση δεν είναι απλή. Βασικά, δεν μπορούν να τη δώσουν ούτε άτομα που δουλεύουν στο club. Αυτό ούτε συμβαίνει τυχαία, ούτε είναι υπερβολή.
Ακόμα και στο ελληνικό ποδοσφαιρικό λεξικό, τις λέξεις scouting και recruitment τις συναντάμε όλο και πιο συχνά. Το πρώτο είναι η ανίχνευση, στη δική μας περίπτωση, ταλέντων, ενώ το δεύτερο η διαδικασία και απόφαση για την απόκτηση παικτών. Η Μπράιτον κάνει θαύματα από το 2017, όταν και επέστρεψε στην Premier League έχοντας ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και ξεκάθαρους στόχους. Να σταθεροποιηθεί στο top-10, να παίζει μοντέρνο, επιθετικό ποδόσφαιρο και να έχει ομάδα με πολλούς νεαρούς παίκτες. Δύσκολα όλα αυτά μαζί, όμως μέσα σε μόλις 6 χρόνια όχι μόνο το έχει καταφέρει, αλλά κάνει όλο και πιο μεγάλη τρύπα στο ταβάνι.
Το πρώτο σκέλος της διαδικασίας που επιτρέπει στην Μπράιτον να ψωνίζει wonderkids από κάθε πιθανή και απίθανη γωνία στον κόσμο, είναι τα data που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος, Τόνι Μπλουμ, τα οποία κανένας άλλος δεν μπορεί να αποκτήσει. Ο 53χρονος, επιχειρηματίας στο sports-betting, έχει το δικό του λογισμικό, μέσω του οποίου το club φιλτράρει παίκτες σε κάθε σημείο του πλανήτη. Το πιο απίστευτο απ’ όλα είναι ότι ο αλγόριθμος αποτελεί μυστικό. Ένα μυστικό το οποίο κρατιέται επτασφράγιστο ακόμα και από ανθρώπους που δουλεύουν στον σύλλογο.
Η Μπράιτον είναι πελάτης της εταιρείας του Μπλουμ, Starlizard, αγοράζοντας τα data που αποτελούν το πρώτο βήμα του προγραμματισμού του recruitment, όπως διαβάζουμε στο εκπληκτικό άρθρο του The-Athletic. Αφού λοιπόν εξετάζονται τα metrics, στους scout φτάνει μια λίστα με τα ονόματα παικτών που πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, κατά βάση ηλικία και χρόνος συμμετοχής. Εδώ δουλεύει ένα σύστημα σαν τα φανάρια στους δρόμους. Όταν ανάβει πράσινο, ο παίκτης είναι αυτός που ψάχνουμε, αν είναι πορτοκαλί, είναι κοντά, στο κόκκινο, απλά τον παρακολουθούμε.
«Λειτουργεί εκπληκτικά, από τον πρόεδρο, τον εκτελεστικό διευθυντή, στο τμήμα recruitment» λέει άνθρωπος που γνωρίζει καταστάσεις. «Το σύστημα υποστηρίζεται από την τεχνολογία, το εξαιρετικό δίκτυο που διαθέτουν αλλά και τα μάτια του scouting. Είναι απλά ένα πολύ καλό μοντέλο». Η database του Μπλουμ και όσα έχει καταφέρει αυτά τα χρόνια η Μπράιτον κάθε άλλο παρά αποτελούν προϊόν 1-2 μεταγραφικών περιόδων. Υπάρχει οργάνωση και μια εκπληκτική δομή πίσω από όλα αυτά.
Τον Ιανουάριο του 2021 απέκτησε αντί 5 εκατ. ευρώ τον Μόισες Καϊσέδο από την Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε του Εκουαδόρ και δύο χρόνια μετά έριξε πόρτα στη μούρη της Αρσεναλ που προσέφερε 70 για να τον αγοράσει. Δύο χρόνια πριν, κάποιος Αλέξις ΜακΑλιστερ αγοράστηκε αντί 8 από την Αρχεντίνος Τζούνιορς, ενώ ο Μιτόμα, ο Ιάπωνας εξτρέμ, που έχει κάνει πτυχιακή εργασία πάνω στην ντρίμπλα, πριν 3 σεζόν αγωνιζόταν στην ομάδα στο Πανεπιστημίου. Είπαμε, βρίσκουν παικταράδες σε αδιανόητα σημεία του κόσμου.
Και προφανώς, δεν έχουν σταματήσει. Τον Ιανουάριο του 2023 έγιναν ακόμα δύο μεταγραφές. Φακούντο Μπουονανότε, επιθετικός 18 ετών από την Ροζάριο Σεντράλ αντί 7 εκατ. ευρώ και Γιασίν Αγιάρι, 19χρονος Σουηδός μέσος από την ΑΙΚ Στοκχόλμης.
Ο Μπουονανότε σκόραρε ήδη στο πρώτο του ματς ως βασικός στην Premier League, κόντρα στην Νότιγχαμ Φόρεστ. «Όταν επιβραδύνει και αμέσως μετά επιταχύνει, μου θυμίζει τον Μέσι» είπε ο πρώην προπονητής του, Κάρλος Τέβες. «Έχω πολύ καιρό να δω παιδί να παίζει έτσι». Ένας άλλος Λατινοαμερικάνος teenager επιθετικός, ο Χούλιο Ενσίσο, έχει ήδη δύο γκολ στην PL και πραγματικά αξίζει να ρίξεις μια ματιά σε αυτό που έβαλε στην Τσέλσι.
2 – In Facundo Buonanotte (18 – Argentina) and Julio Enciso (19 – Paraguay), Brighton are the first team in Premier League history to name a starting XI featuring two teenage South Americans. Scope. pic.twitter.com/Qkrmwa34Aw
— OptaJoe (@OptaJoe) April 26, 2023
Έχουν… τερματίσει, θα λέγαμε σε άπταιστα νέα ελληνικά, τη μέθοδο του να καταλαβαίνουν ποιος τύπος παίκτη «κουμπώνει» στον τρόπο που παίζουν. Ήταν από τις πρώτες ομάδες που ξεκίνησαν να κάνουν scouting ανά θέση και όχι ανά περιοχή και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αξιοποιούν με τον ιδανικότερο τρόπο τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους.
Σαφώς η Μπράιτον δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με τις ομάδες του big-6 και την Νιούκαστλ σε χρήματα για μεταγραφές και μισθούς. Τα πιο πολλά που έχει δώσει για έναν παίκτη είναι τα 20 εκατ. λίρες για τον σέντερ-μπακ, Ανταμ Γουέμπστερ, από την Μπρίστολ της Championship. Όμως και αυτή την αδυναμία, το club έχει καταφέρει να τη μετατρέψει σε πλεονέκτημα.
«Είναι σε θέση να τους προσφέρουν σταδιακή ενσωμάτωση στην Premier League, ενώ σε άλλα club ο πιτσιρικάς για να παίξει πρέπει να κάνει κάτι το αδιανόητο» εξηγεί ανώνυμη πηγή. «Στην Μπράιτον δεν χρειάζονται να πουν μια… ιστορία στους μικρούς έτσι ώστε να κάνουν υπομονή, εκεί γίνονται κομμάτι της διαδικασίας και της στρατηγικής του συλλόγου.
Παρά τα περιορισμένα οικονομικά, χάρη σε αυτό το advantage έχουν νικήσει μεγάλα club σε «μάχες» για την απόκτηση wonderkid. Όπως συνέβη πρόσφατα με την αγορά του 18χρονου Ιρλανδού φορ, Εβαν Φέργκιουσον, από την Μποέμιανς της Ιρλανδίας. «Σε πολλές αγορές, η κύρια αντίπαλός μας, είναι η Μπράιτον» παραδέχεται άνθρωπος που εργάζεται σε ένα από τα μεγάλα club.
Εκτός από τις αφίξεις πάντως, υπάρχουν και αναχωρήσεις, με μια διαφορά. Οι παίκτες αγοράζονται αντί πολύ μικρών ποσών και πωλούνται με μεγάλα. Πρόσφατα παραδείγματα είναι τα δύο… 60άρια που πήρε η Μπράιτον.
Το πρώτο από τον αμυντικό, Μπεν Γουάιτ, που πήγε στην Άρσεναλ [τον ακολούθησε με 30 ο επιθετικός, Λεάντρο Τροσάρ] και το δεύτερο από τον αριστερό μπακ, Μαρκ Κουκουρέγια, που αποκτήθηκε αντί 18 από την Χετάφε και έπειτα από έναν χρόνο παραχωρήθηκε στην Τσέλσι.
Προφανώς, το όλο project δεν θα έπαιρνε αυτή τη δημοσιότητα αν τα αποτελέσματα δεν ήταν πολύ καλύτερα του αναμενόμενου. Και σε αυτό, τεράστιο ρόλο δεν μπορεί να παίζει κάποιος άλλος από τον προπονητή, Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι. Ο Ιταλός ανέλαβε τα ηνία της Μπράιτον στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η Τσέλσι αποφάσισε να πληρώσει τη ρήτρα του Γκρέιαμ Πότερ, και χωρίς να έχει κάνει δικές του μεταγραφές μπήκε σε χρόνο «μηδέν» στο κλίμα και αξιοποίησε τη δεξαμενή ταλέντου που βρήκε.
Το ταλέντο του 43χρονου στην προπονητική και τα ένστικτό του, δίνουν χρόνο και βοηθούν ήδη τους πιτσιρικάδες που οι ίδιοι δημιουργούν όνομα και ο σύλλογος μελλοντικά τεράστιο κέρδος. Όλα αυτά με βάση τη μέθοδο που ο manager δεν είχε συναντήσει ποτέ ξανά.
«Αρχίζω να συνηθίζω το να δουλεύω με αλγόριθμους, με έναν διαφορετικό τρόπο στη μεταγραφική αγορά» είπε ο allenatore. «Δεν το ήξερα πριν. Έχω περάσει πολλές ώρες μελετώντας παίκτες σε video, όμως τώρα καταλαβαίνω ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος να ανακαλύψεις παίκτες. Στην Σασουόλο και την Σαχτάρ, ήταν εντελώς διαφορετικά. Ένας από το team μου, μου έδινε ένα όνομα και εγώ τον μελετούσα. Όμως χωρίς αριθμούς, χωρίς data, μόνο με video».
Η Μπράιτον φέρνει στην πραγματική ζωή λίγη από τη μαγεία που έχουμε ζήσει πάνω-κάτω όλοι μας στο Football Manager. Όπως εμείς γνωρίζαμε τις λίστες με τα wonderkids και σαρώναμε την αγορά, έτσι ο Τόνι Μπλουμ και η ομάδα που έχει στήσει, φτάνουν πάντα πρώτοι στα ταλέντα και τους παρέχουν τη δυνατότητα να λάμψουν χωρίς άγχος στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Εμάς θα μας απέλυαν, όμως οι Seagulls με τα υλικά που διαθέτουν, έχουν δημιουργήσει τη Νο1 μυστική συνταγή και το πιο επιτυχημένο μοντέλο αυτή τη στιγμή στην Premier League…