Το βασίλειο του Sportswashing με μπροστάρη τον Κριστιάνο: Μόνο ντροπή γι' αυτό που γίνεται στην Σ. Αραβία...
Βρείτε μας στο

Είναι μαγικό πράγμα η μεταγραφική περίοδος. Παίζει ακόμα και να γουστάρεις περισσότερο από όταν υπάρχει φουλ δράση. Ονόματα, σενάρια, επαφές, διαπραγματεύσεις, προτάσεις, deal, ελεύθεροι, ρεκόρ, ένας χαμός. Ειδικά στις μέρες μας, με τα social, τα καλοκαίρια είναι απόλαυση να χαζεύεις τι γίνεται στο παζάρι. Φέτος όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, θα το έχεις παρατηρήσει. Τα ρεπορτάζ των experts στην transfer-market πλέον μονοπωλούνται από την Σαουδική Αραβία.

Ένα στα δύο post αφορούν τα club της χώρας του κόλπου, που έχουν βγάλει τις τάπες από τις δεξαμενές ρευστού και έχουν κάνει μπάνιο όλη την Ευρώπη. Ένα τσουνάμι χρήματος, ένα ATM που δεν αδειάζει ποτέ. Μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο που υπέγραψε στην Αλ-Νασρ τον Ιανουάριο, όλο και περισσότεροι παικταράδες συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο να παίξουν στην Saudi Pro League ενώ έχουν μπροστά τους παραγωγικά χρόνια. Η απορία είναι στο στόμα όλων. «Τι ακριβώς συμβαίνει με την Σαουδική Αραβία…;».

Το βασίλειο του Sportswashing με μπροστάρη τον Κριστιάνο: Μόνο ντροπή γι' αυτό που γίνεται στην Σ. Αραβία...

Πριν μερικούς μήνες, όταν ο CR7 έλεγε το «ναι» πολλοί έκριναν ότι δεν μπορεί πια, ότι αποφάσισε να το κόψει. Άλλοι λέγαμε πως κάνει ένα break και θα γυρίσει, όπως ο Ζλάταν στις ΗΠΑ. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, όμως εμείς τώρα ακούμε τον θόρυβο που έγινε τότε. Στα 38 του, ηλικία στην οποία ο Ιμπραΐμοβιτς επέστρεψε στην Ευρώπη, ο Κριστιάνο αποφάσισε να πάει στην Ριγιάντ. Ο Νο1 σκόρερ ever υπέγραψε για 2.5 χρόνια στην Αλ-Νασρ και σίγουρα όχι επειδή εκπροσωπεί κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Με την άφιξή του, η πληρότητα στα γήπεδα ανέβηκε κατά 150%. Και όλο αυτό, μόνο τυχαίο γεγονός δεν ήταν. Κάθε άλλο παρά ένα καπρίτσιο κάποιου με 128 πετρελαιοπηγές.

Το βασίλειο του Sportswashing με μπροστάρη τον Κριστιάνο: Μόνο ντροπή γι' αυτό που γίνεται στην Σ. Αραβία...

Στην Σαουδική Αραβία ο «Εστεμμένος Πρίγκηπας» είναι ο Νο2 στη χώρα μετά τον Βασιλιά και αυτός που έχει οριστεί να τον διαδεχθεί. Αυτό είναι ο άνθρωπός μας στην ιστορία, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι επίσης και πρωθυπουργός. Τον Ιούνιο, λοιπόν, ανακοίνωσε μεγάλες επενδύσεις στον χώρο των σπορτς, με focus στην ανάπτυξη του Εθνικού αθλήματος της χώρας, του ποδοσφαίρου. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ο Κριστιάνο ήταν η αρχή.

κροκάδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ρισκάραμε… σαλμονέλα: Τα γλυκό της παιδικής μας ηλικίας που πλέον κανείς δεν τολμά να δώσει στο παιδί του

Στόχος είναι να αποκτήσουν οι big-4 της λίγκας 3-4 αστέρια που να έχουν αγωνιστεί στην Ευρώπη. Πώς θα συμβεί αυτό; Πολύ απλά, αρκεί να υπάρχει άπειρο χρήμα και κανένας απολύτως έλεγχος από το Financial Fair Play. Αυτός ο κύριος, που λέτε, έχει το 75% κάθε μίας από τις 4 μεγάλες ομάδες. Για την ακρίβεια το ποσοστό ανήκει στο Public Investment Fund [PIF], κυρίαρχο fund στην χώρα. Έχει δηλαδή τις 3 που τερμάτισαν στις 3 πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος πέρυσι, τις Αλ-Ιτιχάντ, Αλ-Νασρ, Αλ-Χιλάλ, συν την Αλ-Αχλί, η οποία φέτος ανέβηκε από τη 2η κατηγορία.

 

Το PIF είναι το fund της Βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και το τρέχει ο Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν, άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ο τελευταίος έχει περιουσία περίπου 600 δισεκατ. ευρώ, ένα ποσό μεγαλύτερο από ΑΕΠ της χώρας. Μιλάμε για τον πρόεδρο της Νιούκαστλ, που βρίσκεται στη σουίτα του στα ματς του Saint James’ Park και όταν κάποιος καταφέρει να κλείσει ραντεβού μαζί του, γνωρίζει ότι αυτό δεν θα διαρκέσει πάνω από ένα τέταρτο.

Για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι όντως μιλάμε για μια βρύση που τρέχει λεφτά, αρκεί να πούμε ότι η μεταγραφή του Ρονάλντο κόστισε στο PIF ένα δισεκατ. ευρώ. Τα 600 εκατ. θα τα πάρει επειδή θα παίζει ποδόσφαιρο στην Αλ-Νασρ μέχρι το 2025 και τα υπόλοιπα 400 ως πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στο Mundial. Ποιο Mundial; Αυτό που έχει πλάνο να διοργανώσει, αν όχι το 2030, το 2034. Ο CR7 με την επιρροή του και τα εκατομμύρια των followers θα βοηθήσει να ανέβει και το πρωτάθλημα και η χώρα της Μέσης Ανατολής.

Προφανώς, όλα αυτά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν έγιναν τυχαία. Πίσω από το τσουνάμι ρευστού, υπάρχουν λόγοι, κίνητρα. Επίσημα, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας λέει ότι σκοπός αυτής της έκρηξης γύρω από το ποδόσφαιρο είναι η δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών, η βελτίωση της δημόσιας υγείας και η ανάπτυξη αθλητικών υποδομών. Έτσι, [εδώ και 9 χρόνια] έχει δημιουργηθεί το Vision2030, ένα project αναδόμησης που περιέχει μια σειρά από προγράμματα, όμως οι στόχοι δεν σταματούν σε αυτό.

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο γρήγορο «όχημα» για να πάρει παγκόσμια δημοσιότητα η χώρα άρα το πρώτο βήμα είναι να μπει στον χάρτη το άθλημα και οι παίκτες με Χρυσές Μπάλες λειτουργούν ως πόλος έλξης. «Θέλουμε το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας να είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο μέσα σε λίγα χρόνια» είπε ο Υπουργός Αθλητισμού, Αμπντουλάχ Μπιν Τουρκί Αλ Φαϊζάλ και σύμφωνα με το Twenty First Analysts, χάρη στην καλή πορεία των club στο ασιατικό Champions League, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Νο54.

Ο Ρονάλντο πάντως έχει βάλει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη. «Κατά τη γνώμη μου, αν συνεχίσουν να δουλεύουν με αυτό τον τρόπο τα επόμενα πέντε χρόνια, το πρωτάθλημα μπορεί να γίνει ένα από τα πέντε κορυφαία. Είναι ήδη πολύ καλό, όμως νομίζω ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο». Στο επίσημο site της λίγκας τονίζεται η πρόθεση για αναβάθμιση στη διαφήμιση, τα έσοδα και τα media.

Ήδη τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία διοργανώσει Super Cup από τα προηγμένα πρωταθλήματα και τα επόμενα στόχος της κυβέρνησης είναι να φιλοξενηθούν 25 παγκόσμια events σε όλα τα αθλήματα. Έχουν γίνει βήματα με γκολφ και κρίκετ, υπάρχουν τουρνουά Wrestling και Boxing, όπως και το Gran Prix της Formula1. Είναι όμως όλα ρόδινα φτιαγμένα γύρω από την προσπάθεια της χώρας; Προφανώς όχι. Σε κάθε σοβαρό Μέσο του εξωτερικού αναφέρεται το ‘Sportswashing’.

Το βασίλειο του Sportswashing με μπροστάρη τον Κριστιάνο: Μόνο ντροπή γι' αυτό που γίνεται στην Σ. Αραβία...

Ότι δηλαδή η χώρα προσπαθεί να φτιάξει την εικόνα της προς τον υπόλοιπο κόσμο μέσω του αθλητισμού. Και αυτό γιατί η Σαουδική Αραβία από πάντα ζει πίσω από τον πολιτισμό και την εποχή. Μιλάμε για μια χώρα στην οποία η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, μια χώρα που δεν υπάρχει ελευθερία λόγου, η θέση της στη λίστα με τις πιο δημοκρατικές, τα λέει όλα. Είναι στο Νο149 από τις 166. Σοκ. Στην ερώτηση «γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;» απάντησε στο Athletic ο ‘ντόπιος’ δημοσιογράφος, Wael Jabir.

«Θέλουν τον διαχωρισμό της οικονομίας από τα πετρέλαια, όμως και τη μεταμόρφωση της κοινωνίας. Η χώρα έχει τη φήμη της πιο συντηρητικής στον πλανήτη. Οπότε, κάποιος που κυβερνά εδώ και μερικά χρόνια λέει ‘ας τα πετάξουμε όλα από το παράθυρο και ας δημιουργήσουμε μια νέα ταυτότητα’. Προφανώς, υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για τη δημιουργία των project». Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται μια άλλη εικόνα, μακριά από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γίνεται προσπάθεια αυτή να ‘καθαρίσει’ μέσω του ποδοσφαίρου.

Ο Μπιν Σαλμάν, που στο πρόσφατο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για το ότι διέταξε τον στραγγαλισμό και τον διαμελισμό του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Χασόγκτζι, σήμερα προσπαθεί να κάνει τα 35 εκατ. των Σαουδαράβων να είναι περήφανοι για τον τόπο που ζουν. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, ένας ακόμα λόγος πίσω από το all-in στο ποδόσφαιρο είναι ότι πρέπει να βελτιωθεί η δημόσια υγεία. Επειδή το 60% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Όπως είπε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γιασέρ Αλ-Μισεάλ, θέλουν οι 21.000 δηλωμένοι παίκτες να ξεπεράσουν τους 200.000.

Για να επιστρέψουμε σε αυτό που βλέπουν τα μάτια μας σήμερα: σκοπός είναι οι 4 αυτές ομάδες να αποκτήσουν βιωσιμότητα. Το κράτος θέλει να τις βοηθήσει να αναπτυχθούν, να ανέβουν και μετά να πουληθούν σε κάποιον ανεξάρτητο επενδυτή. Συνέχεια για το PIF θα πάρουν οι επόμενες 4 έτσι ώστε κάποια στιγμή η πλειοψηφία των club της λίγκας να είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο.

Η Αλ-Νασρ του Ρονάλντο μόλις πήρε τον Μαρσέλο Μπρόζοβιτς από την Ίντερ, η πρωταθλήτρια Αλ-Ιτιχάντ απέκτησε τους Καρίμ Μπενζεμά και Ν’Γκολό Καντέ, ενώ η Αλ-Χιλάλ έκανε δικούς της τους Καλιντού Κουλιμπαλί και έδωσε 55 εκατ. ευρώ για να πάρει τον Ρούμπεν Νέβες από την Γουλβς. Η νεοφώτιστη, Αλ-Αχλί, έχει ανακοινώσει τους Ρομπέρτο Φιρμίνο [Λίβερπουλ] και Εντουάρ Μεντί [Τσέλσι] και μιλάει με την Μπάγερν για να πάρει τον Σαντιό Μανέ. Ήδη 45 χώρες βλέπουν Saudi Pro League και έπεται συνέχεια.

Το βασίλειο του Sportswashing με μπροστάρη τον Κριστιάνο: Μόνο ντροπή γι' αυτό που γίνεται στην Σ. Αραβία...

Επίσημοι, κρυφοί, προφανείς, είναι πολλοί οι λόγοι που η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να προκαλέσει «σεισμό» στο ποδόσφαιρο. Ο Μοχάμεντι Μπιν Σαλμάν είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να αλλάξει το επίπεδο του αθλήματος στη χώρα και να δημιουργήσει τις συνθήκες για επενδύσεις, όμως ο ίδιος και οι συνεργάτες του επιθυμούν να αποφύγουν ένα πράγμα.

«Δεν θέλουν συμμορίες 26χρονων να βγαίνουν στους δρόμους και να επαναστατούν κόντρα στην Βασιλική Οικογένεια επειδή εκείνη ζει διαφορετικά από τον υπόλοιπο κόσμο» λέει στο Athletic ο Σιμόν Τσάντγουικ, Καθηγητής Αθλητισμού και Γεωπολιτικής Οικονομίας.

«Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση λέει, ‘μπορείτε να έχετε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, θα σας τον δώσουμε’, όμως η άλλη πλευρά είναι ότι δεν θέλουν να τους κάνουν πολλές ερωτήσεις. Φέτος υπήρξαν περισσότερες συλλήψεις από ποτέ για αρνητικά σχόλια στο ίντερνετ. Το συμβόλαιο είναι ‘μπορείς να έχεις ό,τι θέλεις, όμως δεν θα ρωτάς…».