Τον έστειλαν στο νοσοκομείο για μέρες: Το αξέχαστο «ντου» Ελλήνων οπαδών σε διαιτητή που έγινε θέμα μέχρι και στους NY Times
Βρείτε μας στο

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η Μίλαν έδωσε φιλικό αγώνα με ομάδα επίλεκτων Ελλήνων στην Αμερική. Ένα φιλικό στο οποίο μπορεί να μην μπήκαν τα καλύτερα γκολ, όμως τα όσα συνέβησαν μπήκαν για πάντα στη μνήμη όσων τα παρακολούθησαν. Προφανώς, για τους λάθος λόγους.

Είναι καλοκαίρι, ένα καυτό απόγευμα στις 4 Ιουλίου του 1971. Στο Roosevelt Stadium της Νέας Υόρκης παρατάσσονται η Μίλαν του Νερέο Ρόκο και ομάδα επίλεκτων Ελλήνων.

Στο γήπεδο βρίσκονται περισσότεροι από 17.000 θεατές, οι μισοί από αυτούς Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την ομάδα των συμπατριωτών τους κόντρα σε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο. Και το ζουν πολύ έντονα. Τόσο πολύ που κάθε φορά που ο διαιτητής σφυρίζει φάουλ υπέρ της Μίλαν, κατεβαίνουν τις σκάλες και πλησιάζουν τον αγωνιστικό χώρο.

Τον έστειλαν στο νοσοκομείο για μέρες: Το αξέχαστο «ντου» Ελλήνων οπαδών σε διαιτητή που έγινε θέμα μέχρι και στους NY Times

Από το ξεκίνημά του, το ματς έχει πολλές διακοπές λόγω των «δικών μας» οπαδών, όμως ο διαιτητής βρίσκει τρόπο κάθε φορά να επιβάλει την τάξη. Ο αμυντικός της Μίλαν, Καρλ-Χάιντς Σνέλινγκερ, κάνει 5 ράμματα στον μηρό έπειτα από μονομαχία με Έλληνα. Ο σέντερ-μπακ, Ρομπέρτο Ροζάτο, δέχεται ένα πολύ δυνατό μαρκάρισμα και αποχωρεί από το τερέν χάρη στη βοήθεια δύο γυμναστών.

Η ελληνική ομάδα είναι καλή στο πρώτο μέρος. Ο τότε επιθετικός του Πανιωνίου και αργότερα της ΑΕΚ, Γιώργος Δέδες, ανοίγει το σκορ στο 40’ και σε συνδυασμό με τις 5 απίστευτες ευκαιρίες που χάνει ο Νέστορ Κομπίν, το πρώτο μέρος ολοκληρώνεται με 1-0. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι θα ακολουθήσει.

Στην επανάληψη, ο Κομπίν τελικά καταφέρνει να σκοράρει στο 71’ για το 1-1 της Μίλαν και το γεγονός ότι το ματς φτάνει στο 76’, μπορεί να θεωρηθεί άθλος. Σε εκείνο το σημείο o χαφ των Rossoneri, Τζάνι Ριβέρα, ο πρώτος Ιταλός που κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα, γράφει το 2-1. Αυτό ήταν.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Τον έστειλαν στο νοσοκομείο για μέρες: Το αξέχαστο «ντου» Ελλήνων οπαδών σε διαιτητή που έγινε θέμα μέχρι και στους NY Times

Οι Έλληνες στις εξέδρες «θολώνουν». Πηδάνε τον φράχτη και κάνουν ντου στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας έναν και μόνο στόχο. Τον διαιτητή. Θέλουν να τον κάνουν να πληρώσει για τα λάθη του καθώς θεωρούν πως ήδη έχουν ανεχτεί πολλά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Προχωρούν μαινόμενοι κρατώντας κοντάρια, ενώ ο ρέφερι, Μίρο Ρούγκουλι, κοιτάζει δεξιά-αριστερά για να βρει έναν τρόπο να ξεφύγει. Όμως μάταια.

Οι παίκτες στο τερέν κοιτάζονται μεταξύ τους, δεν ξέρουν τι να κάνουν. Τον έναν linesman που προσπαθεί να βοηθήσει τον διαιτητή, τον στέλνουν συνοπτικά να καθίσει στον πάγκο. Άπαντες αντιλαμβάνονται ότι ο αγώνας δεν πρόκειται να συνεχιστεί.

Τον περικυκλώνουν, τον σπρώχνουν, τον τραβούν. Και δυστυχώς, τον χτυπούν άσχημα. Κλοτσιές, μπουνιές, γρατζουνιές. Με μανία δέρνουν τον διαιτητή για μερικά λεπτά τα οποία μοιάζουν ατέλειωτα. Εκείνος στην προσπάθεια να αμυνθεί, πέφτει στο έδαφος και καλύπτει το πρόσωπο με τα χέρια για να προστατευτεί. Μόνο όταν το μαρτύριό του τελειώνει εμφανίζονται οι δύο προπονητές και καλούν ασθενοφόρο για να τον πάει στο νοσοκομείο.

Τον έστειλαν στο νοσοκομείο για μέρες: Το αξέχαστο «ντου» Ελλήνων οπαδών σε διαιτητή που έγινε θέμα μέχρι και στους NY Times

Στο γήπεδο υπάρχουν και Ιταλοί, περίπου 3.000 όμως δεν έχουν καμία διάθεση να παίξουν ξύλο με τους Έλληνες. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται την όλη κατάσταση και μπαίνουν και αυτοί στο γήπεδο για να αγκαλιάσουν τους αγαπημένους τους παίκτες όπως οι Ριβέρα και Τραπατόνι. Εκτός από Έλληνες και Ιταλούς, παρόντες είναι και Αμερικάνοι. Παρακολουθούν με απορία τα όσα συμβαίνουν, όλο αυτό είναι κάτι πολύ άγνωστο για εκείνους και τους προκαλεί εντύπωση η οργή των Ελλήνων. Αυτό το θέαμα το πλήρωσαν 6 δολάρια.

Το κωμικοτραγικό φινάλε γράφεται όταν μέσα στον όλο πανικό, κάποιος από την ελληνική αποστολή παίρνει ένα μικρόφωνο και ανακοινώνει ότι το γκολ του Ριβέρα ακυρώθηκε και ότι ο αγώνας συνεχίζεται από το 1-1. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, όμως δεν έχει την παραμικρή σημασία αφού κανείς δεν τον ακούει. Είναι όλοι απασχολημένοι με το να χτυπούν τον διαιτητή. «Είναι τρελό αυτό που έγιναν, φοβήθηκα για την ασφάλεια των παικτών μου. Τους είπα να μην αναμιχθούν σε όσα συνέβαιναν» είπε ο Νερέο Ρόκο.

Για την ιστορία, ο Γιουγκοσλάβος ρέφερι τη γλύτωσε φτηνά με μόλις μερικές μέρες στο νοσοκομείο έπειτα από ένα ματς για το οποίο δεν σώζονται πολλά στοιχεία. Υπάρχει στα αρχεία κάποιων εφημερίδων όπως οι περίφημοι N.Y. Times, με τον πλέον λιτό τρόπο. Μίλαν – Επίλεκτοι Ελλήνων 2-1: 71’ Κομπίν, 76’ Ριβέρα – 40’ Δέδες – Διακόπηκε εξαιτίας εισόδου οπαδών στον αγωνιστικό χώρο.