Χειροκροτούσαν μέχρι και οι Ολυμπιακοί: Η μέρα που ο ΠΑΟΚ έκανε το Καραϊσκάκη να υποκλιθεί παίζοντας ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο
Βρείτε μας στο

Έχοντας κυριαρχήσει στην Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 βρίσκεται στο κυνήγι των «μεγάλων» της Αθήνας, ψάχνοντας τις επιτυχίες που θα τον καταστήσουν ισότιμο μέγεθος και από άποψη τίτλων. Η κατάκτηση ενός τίτλου γίνεται εμμονή για τον δικέφαλο του βορρά που τελικά φτάνει στην πηγή με τον πιο εμφατικό τρόπο: Εκθρονίζοντας τον τρεις σερί φορές πρωταθλητή Ολυμπιακό με μια ιστορική νίκη μέσα στο σπίτι του!

Το ημερολόγιο γράφει 4 Ιανουαρίου 1976 και ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ. Από την μία η πιο πετυχημένη ομάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου που μετρά τρία σερί πρωταθλήματα και από την άλλη η ανερχόμενη δύναμη του βορρά.

Ο ΠΑΟΚ που τα προηγούμενα χρόνια είχε καταφέρει να αλλάξει επίπεδο μετρούσε παρουσία σε 5 συνεχόμενους τελικούς Κυπέλλου από το 1970 μέχρι το 1974, κατακτώντας το τρόπαιο δύο φορές.  Το 1972 με το 2-1 επί του Παναθηναϊκού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και δύο χρόνια αργότερα στη Νέα Φιλαδέλφεια επικρατώντας του Ολυμπιακού 4-3 στα πέναλτι, μετά το 2-2 στην κανονική διάρκεια και την παράταση.

Χειροκροτούσαν μέχρι και οι Ολυμπιακοί: Η μέρα που ο ΠΑΟΚ έκανε το Καραϊσκάκη να υποκλιθεί παίζοντας ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο

Αυτοί ήταν και οι πρώτοι τίτλοι στην ιστορία του σωματείου που όμως δεν είχε «χορτάσει» την «πείνα» του για επιτυχίες. Έλειπε ένα πρωτάθλημα, στο οποίο είχε φτάσει πιο κοντά από ποτέ την 1972-73, όταν τερμάτισε μόλις δύο βαθμούς πίσω από τους «ερυθρόλευκους».

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ο ΠΑΟΚ κατεβαίνει στο φαληρικό στάδιο (ακόμα) όντας φαβορί. Άλλωστε σχεδόν το σύνολο των ουδέτερων παραδεχόταν ότι η ομάδα που είχε στήσει ο Γκιούλα Λόραντ έπαιζε εκείνη την χρονιά (τουλάχιστον) την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα, διαθέτοντας μια πλειάδα σπουδαίων παικτών, οι περισσότεροι μάλιστα βορειοελλαδίτες την ώρα που οι αντίπαλοί του «ελληνοποιούσαν» λατινοαμερικανούς… Σαράφης, Τερζανίδης, Ιωσηφίδης, Γούναρης και φυσικά ο «Μεγαλέξαδρος» Γιώργος Κούδας, που κάποτε αποτέλεσε με την επιθυμία του να μεταβεί στον Ολυμπιακό την αιτία της κόντρας των δύο ομάδων, ήταν οι παίκτες που έκαναν τον πρόεδρο Γιώργο Παντελάκη να ονειρεύεται.

Χειροκροτούσαν μέχρι και οι Ολυμπιακοί: Η μέρα που ο ΠΑΟΚ έκανε το Καραϊσκάκη να υποκλιθεί παίζοντας ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Από την άλλη μεριά οι Πειραιώτες είχαν ακόμη στις τάξεις τους μεγάλα ονόματα όπως ο Κελεσίδης, ο Δεληκάρης, ο Κρητικόπουλος, ο Γκλέζος, ο Καραβίτης και ο Συνετόπουλος, αλλά βρίσκονταν σε μια μεταβατική περίοδο εξαιτίας της απόφασης του Γουλανδρή να αποχωρήσει από την διοίκηση. Ακόμη κι έτσι, στα ματς στο Καραϊσκάκη, ο κόσμος θεωρούσε ότι ο Ολυμπιακός θα είχε τον πρώτο λόγο.

Πάντως το ντέρμπι είχε αρχίσει στα… λόγια λίγες ημέρες νωρίτερα. Πολλοί από τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων ήταν διεθνείς και έμεναν μαζί στο ξενοδοχείο, επιχειρώντας ψυχολογικό πόλεμο, με πειράγματα μεταξύ τους. Πρωτομάστορες σε αυτό ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Παναγιώτης Κελεσίδης και ο επιθετικός του ΠΑΟΚ, Σταύρος Σαράφης, οι οποίοι μάλιστα έβαλαν και προσωπικό στοίχημα για το αν θα κατάφερνε ο δεύτερος να σκοράρει σε βάρος του πρώτου. «Είστε καλά παιδιά, αλλά δεν θα σας λυπηθούμε» του είπε ο διεθνής γκολκίπερ, «ούτε θα προλάβεις να το δεις το γκολ που θα σου βάλω» η απάντηση του «Καίσαρα»!

Χειροκροτούσαν μέχρι και οι Ολυμπιακοί: Η μέρα που ο ΠΑΟΚ έκανε το Καραϊσκάκη να υποκλιθεί παίζοντας ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο

Οι διαφορές λύθηκαν στο χορτάρι ενώπιον 40.000 θεατών που παρότρυναν με τις ιαχές τους τους παίκτες του Βικ Μπάκιγχαμ. Παρά την κατοχή της μπάλας και την πρωτοβουλία των κινήσεων, οι «ερυθρόλευκοι» πέρα από κάνα-δυο ευκαιρίες, δεν δείχνουν σε πολύ καλή κατάσταση. Ενδεχομένως και η απουσία του βιρτουόζου της μπάλας, Γιώργου Δεληκάρη, να έχει παίξει το ρόλο της. Την ίδια ώρα οι φιλοξενούμενοι προσέχουν τα νώτα τους με σκοπό να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις, όπως ακριβώς συνέβη στην φάση του 24ου λεπτού. Σαράφης, Κερμανίδης και Κούδας «εξαφανίζουν» την μπάλα, τελικός αποδέκτης είναι ο Τερζανίδης που με δυνατό σουτ ανοίγει το σκορ!

Το 0-1 δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου και όταν επιστρέφουν οι δύο ομάδες μετά την ανάπαυλα φαίνεται ότι μιλάμε για άλλο ματς που δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό ντέρμπι. Καθοδηγούμενος από έναν τρομερό Κούδα σε μια από τις πληρέστερες παραστάσεις του, ο ΠΑΟΚ παραδίδει μαθήματα ποδοσφαίρου και υποχρεώνει τον Ολυμπιακό στην βαρύτερη εντός έδρας ήττας της ιστορίας του! Στο 53’ και στο 60’ ο αρχηγός του δικεφάλου του βορρά σημειώνει δύο προσωπικά γκολ και στο 75’ δίνει την ασίστ για το «κερασάκι» στην τούρτα, με τον Νέτο Γκουερίνο να διαμορφώνει το τελικό 4-0 που μοιάζει απίστευτο.

Απίστευτη, όμως, για τα τωρινά δεδομένα είναι και η αντίδραση των οπαδών του Ολυμπιακού. Αν και πολλοί είχαν ήδη αποχωρήσει από το 60’, περισσότεροι από τους μισούς παραμένουν στις εξέδρες και χειροκροτούν τον μεγάλο αντίπαλο αναγνωρίζοντας την αξία του! Την ίδια ώρα στην Θεσσαλονίκη επικρατεί πανικός! Ο Γιώργος Παντελάκης δίνει εντολή να φωταγωγηθεί η Τούμπα, ενώ οι οπαδοί της ομάδας, αφού πανηγυρίσουν στον Λευκό Πύργο, κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο περιμένοντας υπομονετικά την άφιξη της αποστολής για να αποθεώσουν τους νικητές.

Χειροκροτούσαν μέχρι και οι Ολυμπιακοί: Η μέρα που ο ΠΑΟΚ έκανε το Καραϊσκάκη να υποκλιθεί παίζοντας ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο

Ο μόνος που… ξεφεύγει από το πλήθος δεν είναι άλλος από τον Γκιούλα Λόραντ. Ο Μαγυάρος αρχιτέκτονας της ομάδας που θαύμασε το πανελλήνιο φεύγει από άλλη έξοδο, μπαίνει στο αμάξι του και εξαφανίζεται. Μερικούς μήνες αργότερα θα πανηγύριζε μαζί με όλη την οικογένεια του ΠΑΟΚ το παρθενικό πρωτάθλημα το οποίο ουσιαστικά «κλειδώθηκε» εκείνο το απόγευμα στο Καραϊσκάκη στο ματς κόντρα στον Ολυμπιακό. Η μοίρα το έφερε έτσι ώστε το 1981, όταν επέστρεψε στον πάγκο του λατρεμένου του δικεφάλου του βορρά, άφησε την τελευταία πνοή την ώρα του αγώνα με αντίπαλο ξανά τους ερυθρόλευκους μέσα στην Τούμπα…