Μάιος του 2006. Η Ιταλία είναι άνω-κάτω. Έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο Calciopoli και η ποδοσφαιρική χώρα ζει μέσα σε έναν πανικό. Όμως την ώρα που εξελίσσεται η υπόθεση μέσω της οποίας η Γιουβέντους υποβιβάστηκε στην Serie B και η Ίντερ πήρε πρωτάθλημα στα χαρτιά, η Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας της Νάπολης βγάζει στη δημοσιότητα μια απίστευτη ιστορία. Μια απίστευτη διαπραγμάτευση.
Με το Mundial της Γερμανίας να πλησιάζει [πού να το φαντάζονταν οι Azzurri ότι θα το σηκώσουν κιόλας…], οι ηχογραφημένες συνομιλίες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή. Κασέτες ξανά και ξανά κυρίως με τον τότε τεχνικό διευθυντή της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι, και την ομάδα στο επίκεντρο. Την ίδια στιγμή όμως, οι Εισαγγελείς του τμήματος anti-Mafia της περιφέρειας της Νάπολης ανησυχούν πολύ σοβαρά για κάτι άλλο. Η Camorra προσπαθεί να αγοράσει την Λάτσιο.
Κεντρικό πρόσωπο στην προσπάθεια απόκτησης του club της πρωτεύουσας από την Μαφία, κι όμως, ήταν ένας παίκτης-σύμβολο. Ο Τζόρτζιο Κινάλια, bandiera χάρη στο Scudetto του 1974, το τελευταίο της Λάτσιο μέχρι να το κατακτήσει το 2000 η ομαδάρα των Σέρτζιο Κρανιότι, Σβεν-Γκόραν Έρικσον και του «δικού μας» Ματίας Αλμέιδα. Ο Κινάλια, που αργότερα έγινε και πρόεδρος, θα έπαιρνε στα χέρια του τα χρήματα για την αγορά των Laziali. Αυτό τουλάχιστον ήταν το σχέδιο.
Έχοντας στα κατάλληλα πόστα δικούς της ανθρώπους, «νόμιμους» και παράνομους, η Μαφία προσπαθούσε να μπει ακόμα πιο βαθιά στον κόσμο του ποδοσφαίρου ξεκινώντας ένα στόρι το οποίο θα έκλεινε οριστικά περίπου 10 χρόνια αργότερα με 7 καταδίκες και σκιές παντού. Ο Κινάλια βρέθηκε άμεσα στη λίστα με τους υπόπτους και τα γραφεία της εταιρείας του στην Ρώμη, έγιναν φύλο και φτερό από τις Αρχές. Μαζί του ερευνώνται οι οικονομικοί σύμβουλοι, Κάρλο Γκούιντο Ντι Κόζιμο, Τζιανκάρλο Μπενεντέτι, όμως το πρόσωπο-κλειδί είναι ο Τζουζέπε Ντιάνα, επιχειρηματίας από την Καζέρτα.
Ο τελευταίος είχε δουλειές και βρισκόταν μόνιμα σε επαφή με το αφεντικό του clan Καζαλέζι. Μιας εγκληματικής οργάνωσης με βάση την περιοχή της Καζέρτα που αποτελούνταν από πολλά clan τα οποία είχε υπό τον έλεγχό της και που μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά group της Camorra, της Μαφίας της Νάπολης.
Ο Ντιάνα λοιπόν, είχε αποφασιστεί πως θα ήταν ο «μπροστινός». Αυτό προέκυπτε τουλάχιστον από τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους οι Εισαγγελείς καθώς στον λογαριασμό του υπήρχαν 21 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τις δικές του δραστηριότητες. Ο ίδιος είχε μεταφέρει τα χρήματα του clan από την Ουγγαρία στην Ιταλία και θα τα χρησιμοποιούσε για να αγοράσει την Λάτσιο, γνωστή και ως «Αετοί».
Η φαμίλια χρειάζονταν ένα πλυντήριο για το ρευστό που έφερνε η εγκληματική οργάνωση και αρχικά είχε βάλει στόχο την Lanciano, μια ομάδα στην Serie C, η οποία ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Όμως στην πορεία o στόχος έγινε πολύ μεγαλύτερος. Η υπόθεση πήρε από την Αστυνομία την κωδική ονομασία «Σπασμένα Φτερά».
Η Λάτσιο ανήκε ήδη στον Κλαούντιο Λοτίτο, επιχειρηματία και σήμερα πολιτικό, ο οποίος την είχε πάρει δύο χρόνια νωρίτερα μέσω του προγράμματος salva-calcio [σ.σ. σώσε το ποδόσφαιρο] και είχε δεσμευθεί ότι θα αποπληρώσει το χρέος των 140 εκατ. ευρώ της προηγούμενης διοίκησης κλιμακωτά μέσα στα επόμενα 23 χρόνια. Μοναδικό πρόβλημά του σε εκείνο το χρονικό σημείο ήταν οι διαμαρτυρίες των οπαδών, αυτό το «πούλα-φύγε», που φυσικά, κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν.
Την ίδια στιγμή, ο Κινάλια έκανε γνωστό το ενδιαφέρον μιας… ουγγρικής φαρμακοβιομηχανίας, με όνομα Richter Group, να αγοράσει την club. Μια κίνηση που δημιούργησε διακυμάνσεις στη μετοχή της ομάδας και οδήγησε την Αστυνομία να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για χειραγώγηση της αγοράς. Μάλιστα, δύο μήνες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, οι άνθρωποι της Μαφίας είχαν ήδη αρχίσει να σφίγγουν τον κλοιό γύρο από το Olimpico.
Ο Ντιάνα είχε προσφέρει στον Λοτίτο 2 εκατ. ευρώ για να βάλει το logo της εταιρείας του στις φανέλες της Λάτσιο σε ματς Κυπέλλου Ιταλίας και Κυπέλλου UEFA με έναν και μόνο όρο. Να πληρώσει σε μετρητά. Όμως ο presidente είχε ενημερωθεί, δεν τον εμπιστευόταν και του έριξε άκυρο θέλοντας να μην έχει την παραμικρή σχέση. Όπως την παραμικρή σχέση δεν είχε μάλλον και η εταιρεία Richter, που ξεκαθάρισε πως ούτε γνωρίζει, ούτε προτίθεται να χρηματοδοτήσει τίποτα.
Στο κόλπο ήταν και οι Ultras. Και όχι κάποιοι απλοί οπαδοί. Τέσσερα ιδρυτικά στελέχη των Irriducibili, του πιο βίαιου club που εμφανίστηκε ποτέ στην Ιταλία. Με στρατιωτικού τύπου οργάνωση, όπως οι ίδιοι έλεγαν, δεν έδειχναν κανένα έλεος σε κανέναν και για κανένα λόγο. Με επικεφαλής τον περιβόητο αρχηγό, Φαμπρίτσιο Πισιτέλι, γνωστό ως ‘Diabolik’, τον Νο1 των fans της Λάτσιο και «χωμένο» σε κάθε λογής «δουλειά», οι οργανωμένοι είχαν ξεκινήσει απειλές προς τον Λοτίτο έτσι ώστε να πουλήσει την ομάδα για να μπορέσει να την αγοράσει η Camorra.
Ο Λοτίτο είχε το σθένος να αρνηθεί και η έρευνα συνεχίστηκε μέσα στα χρόνια. Το 2008 έγιναν συλλήψεις, επιβλήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα, κατασχέθηκαν δύο από τα 24 εκατ. ευρώ που είχαν μαζευτεί για την αγορά, ο Κινάλια έμεινε φυγάς στην Αμερική, απ’ όπου υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας το γνωστό ποίημα. Εμπιστεύτηκε τα λάθος άτομα και εξαπατήθηκε. «Δεν γνωρίζω κανέναν από τους ανθρώπους που ερευνώνται. Προσπάθησα να κάνω κάτι καλό, δεν ξέρω τι έγινε μετά».
Το 2008 ο Ντιάνα τα ζούσε όλα αυτά μέσα από το κελί των φυλακών του Μιλάνου, όπου εξέτιε ισόβια για παράνομη δραστηριότητα για το clan Καζαλέζι και σίγουρα δεν αποτέλεσε λύτρωση ότι το 2015 το Εφετείο της Ρώμης τον έκρινε αθώο για την υπόθεση.
Το 2011, το boss του clan, ο Μικέλε Ζαγκάρια, με κωδικό όνομα Capastorta, εντοπίστηκε από την Αστυνομία σε κρύπτη στην επαρχία της Καζέρτα. «Χτισμένος» σε ένα «κρυφό» δωμάτιο το οποίο ανοίγει μόνο με μηχανισμό, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από την Μαφία για να κρύβει τα άτομα που καταζητούνται.
Το 2012, ενώ ήταν ακόμα φυγάς στις ΗΠΑ, ο Κινάλια προδόθηκε από την καρδιά του και άφησε την τελευταία του πνοή στην Νάπολι της Φλόριντα.
Το 2019, ενώ βρισκόταν στο Parco degli Acquedotti στην Ρώμη, ο Diabolik πυροβολήθηκε εξ επαφής πίσω από το αυτί από κάποιον που ήταν ντυμένος σαν να έχει βγει για τρέξιμο. Το ότι στους λογαριασμούς του βρέθηκαν 3 εκατ. ευρώ λέει πολλά για τον αρχηγό της Curva.
Το 2023, σήμερα, ο Κλαούντιο Λοτίτο εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της Λάτσιο και πέρυσι την οδήγησε στη 2η θέση της Serie A και στο Champions League…