«Δεν ήταν κόκκινη κάρτα»: Ο αρχηγός της Μαφίας που «σάπισε» στην φυλακή γιατί δεν άντεξε την διατητική σφαγή
Βρείτε μας στο

Ένας άνδρας ζει σε σοφίτα, είναι κλεισμένος σε μερικά μόλις τετραγωνικά μέτρα και η καθημερινότητά του δεν περιλαμβάνει συναναστροφή με πολλά άτομα. Στην τηλεόραση παίζει η αθλητική εκπομπή του τοπικού καναλιού για την αγωνιστική που μόλις ολοκληρώθηκε. Το βλέμμα του δεν φεύγει από την οθόνη. Παρακολουθεί προσεκτικά τι λένε οι δημοσιογράφοι για ένα από τα ματς που έγιναν το ΣΚ. Είναι μια Δευτέρα που δεν θα ξεχάσει ποτέ…

Κάποιους από αυτούς που βρίσκονται στο studio, τους γνωρίζει. Αν και έχει καιρό να φανεί στην πιάτσα, ξέρει από ποδόσφαιρο. Κάποτε είχε ο ίδιος ομάδα, όμως όχι και τον χρόνο για να ασχοληθεί περισσότερο και να την κάνει όσο μεγάλη ήθελε. Βασικά, δεν είχε άλλη επιλογή από το να τα παρατήσει όλα και να εξαφανιστεί.

Στην τηλεόραση μιλούν για τους δύο γιους του, που και οι δύο παίζουν ποδόσφαιρο. Θέμα συζήτησης είναι το ότι αποβλήθηκαν. Εκείνος βλέπει τις φάσεις ξανά και ξανά. Σαν γνώστης του αθλήματος αλλά και σαν πατέρας, δεν μπορεί να συμφωνήσει. «Δεν άξιζαν την κόκκινη κάρτα».

Μην μπορώντας να αντέξει την αδικία, φορά τα γυαλιά του και παίρνει στα χέρια ένα από τα πολλά καρτοκινητά που έχει μπροστά του. Με λίγες λέξεις προσπαθεί να μεταφέρει στην εκπομπή όσα έλεγε στον εαυτό του και έτσι στέλνει ένα SMS. Όμως ο παρουσιαστής δεν το περνάει. «Πρέπει να υπογράφετε τα μηνύματά σας» λέει σε αυστηρό ύφος.

Το δεύτερο, για να είναι πιο πειστικός και για να το αναφέρουν, το υπογράφει ως «ο διευθυντής της Marina di Gioiosa Ionica», ομάδας της περιοχής του και στην οποία παίζουν οι γιοι του. Μπορεί να είχε πετύχει τον σκοπό του, μπορεί και να το μετάνιωσε την ίδια στιγμή. Δυστυχώς για τον Ρόκο Ακουίνο, το μήνυμα πέρασε.

«Δεν ήταν κόκκινη κάρτα»: Ο αρχηγός της Μαφίας που «σάπισε» στην φυλακή γιατί δεν άντεξε την διατητική σφαγή

Την ίδια στιγμή, κάποιοι από τους Carabinieri έβλεπαν την εκπομπή όταν άρχισε ο σχολιασμός του ματς της Marina di Gioiosa Ionica με την Oppido Mamertina. Μάλιστα, ένας από αυτούς είχε «επικηρυχθεί» από τη φαμίλια του Ακουίνο επειδή τους «κυνηγούσε». Μαζί με τους συνεργάτες του, το τελευταίο διάστημα παρακολουθούσαν 3 κρησφύγετα μέσω των συστημάτων εντοπισμού, όμως δεν μπορούσαν να βρουν από πού ακριβώς προερχόταν το σήμα.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Έτσι, όταν το μήνυμα από τον «διευθυντή της Marina di Gioiosa Ionica» εμφανίστηκε στην οθόνη, οι Carabinieri αναζήτησαν τον αριθμό και είδαν ότι το στίγμα ερχόταν από χρήστη κοντά στα σπίτια που παρακολουθούσαν. Αφού συνέδεσαν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει τους προηγούμενους μήνες, αποφάσισαν ότι είχε έρθει η ώρα να δράσουν.

Ο Ακουίνο μόνο άγνωστος δεν ήταν στις Αρχές. Ξεκίνησε να τις απασχολεί από την ηλικία των 16 για μια δολοφονία και μια απόπειρα δολοφονίας. Αν και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 ετών, στη συνέχεια αθωώθηκε λόγω έλλειψης στοιχείων και τις επόμενες δεκαετίες ανέβηκε στην ιεραρχία μέχρι που έγινε αρχηγός του clan της περιοχής του. Οι Εισαγγελείς είχαν πλέον πλήρη εικόνα για τον ρόλο του στην Ndrangheta [σ.σ. Μαφία της Καλαβρίας] και είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διεθνές εμπόριο ναρκωτικών και εκβιασμούς.

Ο κλοιός έσφιξε για τον ίδιο και την οικογένειά του με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 7 εκατ. ευρώ, όπως ακίνητα, οικόπεδα, εταιρείες, αυτοκίνητα και πάγωμα 22 λογαριασμών. Από τον Ιούλιο του 2010, η Αστυνομία έτρεχε την επιχείρηση ‘Crimine’ που οδήγησε στη σύλληψη 300 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους οι δύο αδερφοί του, όμως παρότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα, εκείνος την απέφευγε.

Μέχρι τη 10η Φεβρουαρίου του 2012…

Εκείνο το πρωί, άκουσε βήματα. Δεν ήταν των δικών του, δεν ήταν τα συνηθισμένα. Οι ομιλίες και οι φωνές, τον έκαναν σύντομα να καταλάβει ότι το τέλος είχε φτάσει. Κάποια στιγμή, θα γινόταν.

Η σοφίτα που ζούσε, ήταν προσβάσιμη μόνο μέσω μιας καμουφλαρισμένης καταπακτής η οποία ενεργοποιούνταν με μηχανισμό τελευταίας τεχνολογίας. Ήταν τόσο άριστα οργανωμένο το κρησφύγετο, που μερικές εβδομάδες πριν τη σύλληψη, η Αστυνομία είχε ερευνήσει το σπίτι του με τη βεβαιότητα ότι είναι εκεί, όμως δεν κατάφερε να τον βρει. Μέσα σε αυτό, βρέθηκε επίσης εξοπλισμός που μπορούσε να ξεγελά τα ραντάρ των Αστυνομικών και να υποκλέπτει τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Όταν τον βρήκαν, φορούσε φόρμα και μια λευκή μπλούζα. Κατέβηκε μόνος του τη σκάλα και του επιτράπηκε να αλλάξει ρούχα. «Ήταν από αυτούς που ασκούσε τη μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή, μιλούσε απευθείας με τα αφεντικά της Ndrangheta» είπε ο Εισαγγελέας, Νίκολα Γκρατέρι, που συντόνισε την επιχείρηση.

Ο άνθρωπος που ήταν γνωστός ως ‘U Colonnello’, δεν μπόρεσε ποτέ να «χωνέψει» εκείνες τις κόκκινες κάρτες. Μαζί με τα μοιραία SMS γράφτηκε το τέλος της ιστορίας του Ρόκο Ακουίνο, ενός boss που προδόθηκε από την αδυναμία της στιγμής και το πάθος για το ποδόσφαιρο…