Το νο1 δεν το βρίσκεις ποτέ: Οι 5 ακριβότεροι Έλληνες παίκτες σύμφωνα με το Transfermarkt
Βρείτε μας στο

Η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου δεν τα κατάφερε στον προκριματικό όμιλο του Euro με αντιπάλους τις Γαλλία και Ολλανδία και το Μάρτιο θα πρέπει να κάνει το χρέος της απέναντι στο Καζακστάν για να αντιμετωπίσει στον τελικό των πλέι-οφ του Nations League τη Γεωργία ή το Λουξεμβούργο.

«Αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει», θα πουν πολλοί αν η ελληνική ομάδα αποτύχει να πάρει τελικά το εισιτήριο για τα γήπεδα της Γερμανίας. Είναι όμως έτσι; Στερείται αυτή η φουρνιά ταλέντου και ποιότητας, τουλάχιστον στο βαθμό που δεν της αρμόζει να έχει θέση ανάμεσα στις 24 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης;

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με το «ευαγγέλιο» του ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου αξιών, το έγκυρο και επιστημονικά εμπεριστατωμένο transfermarkt, η Ελλάδα διαθέτει το 26ο ακριβότερο ρόστερ μεταξύ των ευρωπαϊκών ομάδων, βάσει της αξίας των παικτών που αγωνίστηκαν στα προκριματικά του Euro. Ωστόσο πιο πάνω υπάρχουν ομάδες που αποκλείστηκαν από τα τελικά (Νορβηγία, Σουηδία, Ιρλανδία) και η Ρωσία που δεν μετείχε καν στα προκριματικά. Επιπλέον οι διαφορές είναι μικρές με Σλοβακία, Ιρλανδία, Γεωργία και Ουγγαρία, οι οποίες θα υπολείπονταν σε αξία ρόστερ αν ένας παίκτης δεν έκανε σε κάθε περίπτωση τη διαφορά.

Ο Κβίτσα Κβαρατσκέλια αξιολογείται στα 85 εκατ. ευρώ, ο Ούγγρος Ντομινίκ Σομποζλάι στα 70 εκατ., ο Ιρλανδός Έβαν Φέργκιουσον της Μπέρνλι στα 65 και ο Σλοβένος Μίλαν Σκρίνιαρ της Παρί Σ.Ζ. στα 50. Εμείς δεν διαθέτουμε κάποιον τόσο μεγάλης αξίας, αλλά αρκετούς παίκτες με οχταψήφιο νούμερο και άλλους πέντε που κοστίζουν μίνιμουμ 5 εκατ. ευρώ.

Ποιος είναι όμως στην κορυφή και ποιοι θα απάρτιζαν μια υποθετική ενδεκάδα των ακριβότερων; Ας δούμε αρχικά την πρώτη πεντάδα, ξεκινώντας από το 5 για να φτάσουμε στο 1.

Νο. 5 Οδυσσέας Βλαχοδήμος / 10 εκατ.

Το νο1 δεν το βρίσκεις ποτέ: Οι 5 ακριβότεροι Έλληνες παίκτες σύμφωνα με το Transfermarkt

κροκάδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ρισκάραμε… σαλμονέλα: Τα γλυκό της παιδικής μας ηλικίας που πλέον κανείς δεν τολμά να δώσει στο παιδί του

Αν κάτι αποτελεί έκπληξη είναι ότι βρίσκεται τόσο χαμηλά. Βεβαίως αν συνεκτιμηθούν το ότι η Νότιγχαμ πλήρωσε 4,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του από την Μπενφίκα και το ότι τον Απρίλη κλείνει 30 χρόνια ζωής, το νούμερο βγάζει νόημα. Επιπλέον, ο πρώην γκολκίπερ της Στουτγάρδης και του Παναθηναϊκού πήρε φανέλα βασικού στον αγγλικό σύλλογο μόλις στις αρχές του Νοεμβρίου και ίσως τώρα να αυξήσει περαιτέρω τις «μετοχές» του.

Νο. 4 Τάσος Δουβίκας / 12 εκατ.

Το νο1 δεν το βρίσκεις ποτέ: Οι 5 ακριβότεροι Έλληνες παίκτες σύμφωνα με το Transfermarkt

Είναι λίγο οξύμωρο ο θεωρούμενος τέταρτος πιο ακριβός Έλληνας παίκτης να μην έχει θέση στην εθνική ομάδα εδώ και ένα χρόνο, αυτός ακριβώς όμως συμβαίνει με τον Τάσο Δουβίκα. Ο 24χρονος επιθετικός της Θέλτα εκτίναξε την αξία του με την τρομερή σεζόν που έκανε πέρσι στην Ουτρέχτη (19 γκολ και 4 ασίστ σε 32 συμμετοχές), αλλά ως γνωστόν ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έχει… συγκινηθεί ούτε από αυτές τις επιδόσεις, ούτε από τη μεταγραφή των 12 εκατ. ευρώ στον ισπανικό σύλλογο.

Νο 3. Ντίνος Μαυροπάνος / 15 εκατ.

Το νο1 δεν το βρίσκεις ποτέ: Οι 5 ακριβότεροι Έλληνες παίκτες σύμφωνα με το Transfermarkt

Δεν έχει βρει ακόμα ρόλο στη Γουέστ Χαμ (παίζει μόνο στο Europa League) και αυτός είναι ο προφανής λόγος που αξία του θεωρείται πιο χαμηλή σε σχέση με όσα πλήρωσαν τα «σφυριά» το καλοκαίρι (20 εκατ. + 5 σε μορφή μπόνους) για να τον αποκτήσουν από τη Στουτγάρδη. Το transfermarkt αξιολογεί τον Έλληνα αμυντικό στα 15 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει σύντομα σε περίπτωση που ανέβει στην ιεραρχία του Ντέιβιντ Μόγες.

2. Κώστας Τσιμίκας / 18 εκατ.

Το νο1 δεν το βρίσκεις ποτέ: Οι 5 ακριβότεροι Έλληνες παίκτες σύμφωνα με το Transfermarkt

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια και μόνο που ήταν βασικός σε ένα από τα μεγαλύτερα ματς της Ευρώπης, το Σαββατιάτικο Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ, τα λέει όλα. Στην τέταρτη σεζόν του με τους «κόκκινους» ο Κώστας Τσιμίκας είναι σε τροχιά να κάνει ρεκόρ συμμετοχών στην Πρέμιερ Λιγκ (έχει 6 φέτος και 2 ασίστ), ενώ μοιάζει δεδομένο ότι, αν είναι υγιής, θα καταγράψει ρεκόρ λεπτών, συνεπικουρούμενος βέβαια και από τον τραυματισμό του Άντι Ρόμπερτσον.

1. Βαγγέλης Παυλίδης / 20 εκατ.

Το νο1 δεν το βρίσκεις ποτέ: Οι 5 ακριβότεροι Έλληνες παίκτες σύμφωνα με το Transfermarkt

Απόλυτα λογικά ο άνθρωπος – «γκολ» του φετινού ολλανδικού πρωταθλήματος με τη φανέλα της Άλκμααρ έχει τον τίτλο του πιο «τσουχτερού» Έλληνα παίκτη αυτή την εποχή. Ο Παυλίδης, μπορεί να σκοράρει σπάνια με την Εθνική, έχει όμως 13 γκολ σε 11 αγωνιστικές στην Eredevisie (και άλλα δύο στο Conference League), με αποτέλεσμα να απασχολεί ήδη μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους, ενόψει μάλιστα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης φαίνεται να είναι η πιο «ζεστή» για την περίπτωση του, με την Άλκμααρ να τον κοστολογεί όσο ακριβώς και το transfermarkt: 20 εκατ. ευρώ. Επιθυμία και του συλλόγου και του παίκτη πάντως είναι να βαδίσουν χέρι-χέρι έως το καλοκαίρι.

Από εκεί και πέρα βρίσκουμε στην 6η θέση τον Τάσο Μπακασέτα (10 εκατ. ευρώ), στην 7η τον Γιάννη Κωνσταντέλια (8 εκατ.) και πιο πίσω τους Γιώργο Γιακουμάκη, Γιώργο Μασούρα και Χρήστο Τζόλη να παίζουν στο 7-10, έχοντας και οι τρεις ενδεικτική αξία στα 5 εκατ. ευρώ. Στην 11η θέση είναι ο Ταξιάρχης Φούντας (4,8 εκατ. ευρώ). ενώ με 4 εκατ. ευρώ κοστολογούνται οι Παντελής Χατζηδιάκος και Μανώλης Σιώπης.