«Σβήνει» όλα τα wonderkids του κόσμου: Το θαύμα των 6.17 γκολ/ ματς είναι καταδικασμένο να γίνει το νο1 της γης
Βρείτε μας στο

Να σκεφτούμε τι κάναμε εμείς όταν ήμασταν πιτσιρικάδες; Μπα, καλύτερα όχι… Ούτε στην πλατεία, ούτε καν στο Subbuteo δεν είχαμε τόσα γκολ. Ας το πιάσουμε αλλιώς. Κάθε, μα κάθε παιδί που κλοτσά μια μπάλα, ονειρεύεται ένα γεμάτο γήπεδο ενός μεγάλου club να φωνάζει το όνομά του. Χμμμ, δεν μ’ αρέσει ούτε αυτό.

 – Αν σε ρωτήσει κανείς πως είναι το τέλειο βράδυ για έναν 15χρονο…; – Σάββατο;  – Ναι  – Club;  – Ναι.  – Κορίτσια; – Πολλά – Να σε κοιτάζουν όλοι; – Όλοι όμως.

Το club είναι η Μίλαν και ο πιτσιρικάς ο Φραντσέσκο Καμάρντα, ο οποίος πριν από 15 ημέρες (Σάββατο 25/11) μπροστά σε 70.000 θεατές στο San Siro έγινε σε ηλικία 15 ετών και 260 ημερών ο νεαρότερος όλων των εποχών που παίζει στην Serie A.

Ο Καμάρντα έγινε ο πιο μικρός ever που παίζει στο Campionato καθώς μπήκε αλλαγή στο 84’ στο εντός έδρας παιχνίδι της Μίλαν με την Φιορεντίνα. Ο σέντερ-φορ που στα μικρά τμήματα έκανε πράγματα που δεν μπορεί να πιστέψει κανείς, έσπασε το ρεκόρ του Wisdom Amey της Μπολόνια, ο οποίος είχε πατήσει το χορτάρι σε ματς πρωταθλήματος όταν ήταν 15 χρονών και 274 ημερών.

«Θα είναι τεράστια εμπειρία για την εξέλιξή του, το ταλέντο δεν έχει ηλικία» είπε ο τεχνικός της Μίλαν, Στέφανο Πιόλι, ο οποίος αν και είχε μόλις 3 ματς για να σώσει τη θέση του, τον έριξε μέσα με το σκορ στο 1-0.

«Σβήνει» όλα τα wonderkids του κόσμου: Το θαύμα των 6.17 γκολ/ ματς είναι καταδικασμένο να γίνει το νο1 της γης

Ο Ιταλός επιθετικός, με το 73 στην πλάτη, μπήκε στη θέση του Λούκα Γιόβιτς και έκανε την Scala του Calcio να φωνάξει με πάθος το όνομά του. Ο μικρός έσπασε και το ρεκόρ του ανθρώπου-σύμβολο για την Μίλαν, του τεράστιου, Πάολο Μαλντίνι, που είχε παίξει πρώτη φορά το 1985 στα 16 του. Η εμφάνισή του στο top-level ήρθε έπειτα από κάποια εξωπραγματικά χρόνια στις μικρότερες κατηγορίες, όπου κάποια στιγμή έφτασε τα 483 γκολ σε… 87 αγώνες.

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

Έβαλε 247 σε… 40 ματς τη σεζόν 2017-18, επίδοση που βγάζει μέσο όρο 6.17 ανά αγώνα και την επόμενη σκόραρε 172 φορές σε 31 παιχνίδια. Για να συμπληρώσει τα στατιστικά που σε αναγκάζουν να τα ξαναδιαβάσεις, το 2019-20 έβαλε 64 γκολ σε 16 ματς και παρότι κάποια από αυτά δεν ήταν σε αγώνες 11×11, αρκούν για να κάνουν σαφές ότι σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας του, είναι ένα ‘λιοντάρι ανάμεσα σε θνητούς’ όπως θα έλεγε και μια ψυχή στους Rossoneri.

Πέρα από τις εκατοντάδες γκολ, ο μικρός έχει ακόμα ένα κοινό με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Κάνει προπονήσεις και στο τάε-κβο-ντο, κάτι που του δίνει ένα ακόμα πλεονέκτημα αφού δεν καταλαβαίνει τίποτα στο physical από τους αμυντικούς της ηλικίας του.

Αν και δεν έχει κλείσει τα 16, αγωνίζεται ήδη στην Primavera, την αμέσως μικρότερη από τη μεγάλη ομάδα. Και όπως εύκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, κομπάρσος δεν είναι. Ήδη έχει 7 γκολ και 2 ασίστ σε 13 ματς στο πρωτάθλημα των μικρών και το UEFA Youth League, στο οποίο μετρά 3 τέρματα σε 3 παιχνίδια. Αν θέλεις να μην γίνεις σαν τον Πεπ Γκουαρδιόλα, μην πατήσεις εδώ και μην δεις στο 00.25 το ψαλίδι που έβαλε κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν.

«Σβήνει» όλα τα wonderkids του κόσμου: Το θαύμα των 6.17 γκολ/ ματς είναι καταδικασμένο να γίνει το νο1 της γης

Γεννήθηκε έναν χρόνο αφού η Μίλαν κατέκτησε το τελευταίο της Champions League. Είναι τόσο μικρός που δεν έχει δει την Ιταλία να περνά έναν γύρο στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν και γέννημα-θρέμμα Μιλανέζος, στις φλέβες του κυλά σιτσιλιάνικο αίμα. Ο πατέρας του, Μανουέλ, όπως και οι παππούδες του είναι από το San Cataldo. Ένας πατέρας που λογικά και ο ίδιος θα τσιμπιέται με τα όσα βλέπει να περνούν μπροστά από τα μάτια του.

Από μικρός σέντερ-φορ, ο Καμάρντα μπήκε στην Primavera από τον Ινιάτσιο Αμπάτε, παλιό μπακ και σημερινό προπονητή στα μικρά τμήματα της Μίλαν. Πολλοί τον παραλληλίζουν με τον Πίπο Ιντζάγκι, όμως ο ίδιος έχει μεγαλώσει με τον μύθο του Ρικάρντο Κακά και πριν βάλει το υπερτεμάχιο με την PSG, είχαν προηγηθεί τα δύο σε βάρος της Νιούκαστλ με τα οποία έγινε ο νεαρότερος Ιταλός σκόρερ στο Youth League [15 ετών, 195 ημερών]. Ο Πιόλι τον είχε πάρει μαζί του σε κάποια φιλικά, όμως η έλλειψη επιθετικών τον έβαλε στο ματς με την Φιορεντίνα και στα βιβλία της Serie A.

Χρειάστηκε εξαίρεση από την ομοσπονδία για να πάρει άδεια και να παίξει, αφού ακόμα δεν έχει κλείσει τα 16 και μόνο τότε μπορεί να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Αυτό θα συμβεί στις 10 Μαρτίου και μέχρι τότε η Μίλαν πρέπει να προσέξει γιατί ο Καμάρντα έχει αποκτήσει ήδη θαυμαστές σε υπερομάδες, όπως είναι οι Μπορούσια Ντόρτμουντ και Μάντσεστερ Σίτι.

«Σβήνει» όλα τα wonderkids του κόσμου: Το θαύμα των 6.17 γκολ/ ματς είναι καταδικασμένο να γίνει το νο1 της γης

Πέρα από τα γήπεδα όμως, διαπρέπει και στα θρανία. Με τις επιδόσεις στα μαθήματα και το team-spirit.

Δύο μέρες αφού έσπασε το ρεκόρ στο Campionato, έπρεπε να πάει στο σχολείο. Και από τη στιγμή που πλέον είναι στις προπονήσεις τα πρωινά, κάνει μαθήματα το απόγευμα. Είναι στο De Amicis, ιδιωτικό σχολείο για γλώσσες το οποίο ιδρύθηκε το 1923 και λειτουργεί μέχρι σήμερα για τους μικρούς της Μίλαν.

«Είναι πολύ καλός στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά» λέει ο καθηγητής, Στέφανο Μάσα, περιγράφοντάς τον ως ένα ταπεινό παιδί με πάθος για το διάβασμα. Έχει και μειονεκτήματα, χρειάζεται δουλειά στα μαθηματικά. Οι καθηγητές του μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το πως  έχει αγκαλιάσει έναν συμμαθητή του με προβλήματα όρασης. Μιλάει μαζί του για το ποδόσφαιρο και οι δυο τους είναι πάντα μαζί.

«Συμμαθητές και καθηγητές πηγαίνουν συχνά να τον δουν στους αγώνες της Primavera».

Το ιταλικό σύστημα εκπαίδευσης διευκολύνει τους αθλητές «εθνικού επιπέδου» όπως προκύπτει από το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού. «Είμαστε μακριά από το Αμερικανικό σύστημα, το οποίο δίνει τα πτυχία σαν επιβράβευση για τις αθλητικές ικανότητες, εμείς είμαστε πιο κοντά στο γαλλικό και το ελβετικό σύστημα, τα club βοηθούν τα παιδιά με τα μαθήματά τους».

Ένας άλλος καθηγητής, σημειώνει. «Σε αντίθεση με άλλα παιδιά, ο Φραντσέσκο δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τους αγώνες σαν δικαιολογία για το ότι δεν έχει κάνει τις εργασίες του».

Το να παίζεις από τόσο μικρή ηλικία δεν σου εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση ότι θα κάνεις καριέρα στο top-level. Το ξέρει αυτό ο Amey, του οποίου το ρεκόρ έσπασε ο Καμάρντα, όπως για παράδειγμα ο Μπόγιαν Κρκιτς που στα μικρά τμήματα της Μπαρτσελόνα είχε βάλει 800 γκολ αλλά με τους μεγάλους είχε μεγάλο πρόβλημα.

Το ξέρει αυτό και ο Χατσίμ Μαστούρ, παλιός παίκτης της Primavera της Μίλαν, ένας σπάνιος ντριμπλαδόρος που στα 15 του έκανε video με τον Νεϊμάρ αλλά ως ενήλικος έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να πάρει φανέλα βασικού στην Λαμία. Στην Μίλαν έχουν βρει ένα αδιανόητο wonderkid και ελπίζουν στην πορεία της καριέρας του να μην κάνει κάτι ανάλογο με τον Ντοναρούμα, να φύγει δηλαδή ως ελεύθερος για να παίξει σε ένα μικρότερο πρωτάθλημα μόνο για τα χρήματα, αλλά να μείνει για πάντα Rossonero.

«Δεν έχω λόγια, ήταν κάτι μοναδικό. Μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Από τότε που ήμουν μικρός σας ερωτεύτηκα. Η καρδιά μου χτυπούσε, μην με ρωτάτε γιατί. Σήμερα κατάλαβα το γιατί. Πλέον έχω ένα δεύτερο σπίτι, σας αγαπώ, ευχαριστώ…».