Η εκδρομή πνίγηκε στο αίμα: Το τραγικό τέλος του θρυλικού «Παναθηναϊκάκια» που αγαπούσαν όλοι
Βρείτε μας στο

Φέτος θα συμπληρωθούν 36 ολόκληρα χρόνια από το αλησμόνητο 1988, το έτος που η ΑΕΛ έγινε η πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα επαρχιακή ομάδα που αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Η τρομερή αρμάδα του κάμπου έγραψε ιστορία τη δεκαετία του 80′, βασιζόμενη σχεδόν αποκλειστικά σε ταλέντα από τη Θεσσαλία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρωταθληματικό ρόστερ του 1988 μόνο ο Σερραίος γκολκίπερ Χρήστος Μιχαήλ, ο Καμερουνέζος Μουλάμπα Κανιέμπα και ο Βούλγαρος Γκιόργκι Τσίγκοφ δεν ήταν οι Θεσσαλοί.

Η θρυλική ΑΕΛ λοιπόν των 80s χτίστηκε με ταλέντα της περιοχής, που έβαζαν πάνω απ’ όλα την αγάπη τους για τη φανέλα. Ένας εξ αυτών είναι και ο Γιάννης Βαλαώρας, ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του κλαμπ, με 102 γκολ σε 346 συμμετοχές.

Ο Βαλαώρας αγωνίστηκε για 14 σερί σεζόν με τα “βυσσινί” και πρωταγωνίστησε στους μεγαλύτερους θριάμβους της Λάρισας, έχοντας βέβαια προηγουμένως βγει ζωντανός ως εκ θαύματος από ένα τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα, που στέρησε τη ζωή σε δύο άλλα μεγάλα ταλέντα της ΑΕΛ, τον Δημήτρη Κουκουλίτσιο και τον Δημήτρη Μουσιάρη.

Το καθαρόαιμο άτι της ΑΕΛ ήταν βασικό μέλος στο πρωτάθλημα του 1988, κατέκτησε επίσης το κύπελλο το 1985, ενώ το 1984 είχε πετύχει το νικητήριο τέρμα, στο ιστορικό διπλό (1-0) επί της ελβετικής Σερβέτ, με το οποίο η Λάρισα προκρίθηκε τότε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Τα κατορθώματα του Βαλαώρα στο γήπεδο έγιναν μάλιστα και η αφορμή για ένα από τα πιο καλτ συνθήματα των ελληνικών γηπέδων. Το “ήρθε η ώρα του Γιάννη Βαλαώρα” δονούσε τις εξέδρες για πολλά χρόνια και έφτασε να χρησιμοποιείται ακόμη και στην πολιτική τις δεκαετίες του 80′ και του 90′.

Ο κορυφαίος: Ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών έφυγε στα 49 του, προδομένος από το μεγαλύτερό του πάθος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ο κορυφαίος: Ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών έφυγε στα 49 του, προδομένος από το μεγαλύτερό του πάθος

Αυτό βέβαια που δεν ξέρουν πολλοί, είναι ότι η συγκεκριμένη φράση είναι ουσιαστικά ένα αντισύνθημα, μία απάντηση δηλαδή των φιλάθλων της ΑΕΛ σε μία βρισιά αντίπαλων οπαδών προς τον επιθετικό της ομάδας τους.

Συγκεκριμένα, τη σεζόν 1981/82, η ΑΕΛ έπαιζε στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό και 13.000 οπαδοί των γηπεδούχων είχαν βάλει στο “στόχαστρο” τον Λαρισαίο φορ, φωνάζοντας ρυθμικά “τσ…… της ώρας, κάνει ο Βαλαώρας”.

Ο Βαλαώρας έδωσε τη δική του απάντηση μέσα στον αγωνιστικό χώρο, πετυχαίνοντας το 0-1 της ΑΕΛ απέναντι στον Βασίλη Κωνσταντίνου και αυθόρμητα οι φίλοι της Λάρισας άρχισαν να αποθεώνουν τον σκόρερ τους φωνάζοντας το “ήρθε η ώρα του Γιάννη Βαλαώρα”.

Αυτό ήταν! Έκτοτε το συγκεκριμένο σύνθημα συνόδευε τον Βαλαώρα μέχρι και το τέλος της καριέρας του και θα μείνει για πάντα στην ιστορία, όπως και οι εντυπωσιακές επιδόσεις του με τη βυσσινί φανέλα.