Παναθηναϊκός Εφές Ευρωλίγκα
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Πήρατε χαμπάρι τι έγινε στο πρώτο ημίχρονο;

Ένα στατιστικό ενός παίκτη αρκεί για να καταλάβει κανείς την εικόνα του ματς...

Τα τελευταία 3 χρόνια, έχουν υπάρξει ματς που ο Παναθηναϊκος έχασε με 10-15 πόντους, αλλά η εικόνα του ματς ήταν για να φάει 30άρα. Με τη Φενέρ στον πρώτο γύρο ήταν μια τέτοια περίπτωση.

Στο ματς απέναντι στην Εφές ήταν το αντίθετο. Κέρδισε με μόλις 7 πόντους, αλλά η εικόνα του ματς ήταν για να έχει κερδίσει με 20. Γιατί δεν το έκανε;

Δεν το έκανε γιατί υπήξαν λάθη στο δεύτερο ημίχρονο και γιατί ο- εμφανώς όχι ακόμα στο 100%-Χουάντσο Ερνανγκόμεθ δεν έπιασε σπουδαία απόδοση, καθώς σε 4 λεπτά έκανε 3 κακές άμυνες και πήρε ένα ριμπάουντ που του το… άρπαξε ο Μπράιαντ μέσα από τα χέρια και σκόραρε.

Πήρατε χαμπάρι τι έγινε στο πρώτο ημίχρονο;

Δεν το έκανε γιατί ο Ματίας Λεσόρ στα σκριν στην κορυφή του τριπόντου δε γυρνούσε ν’ ακολουθήσει τον Πλάις και προκαλούνταν κάποιες ανισορροπίες  ή, συνήθως, έμενε ο Πλάις ολομόναχος στο τρίποντο.

Δεν το έκανε γιατί και ο Αντετοκούνμπο ήταν, αρχικά, εκτός ματς, επειδή στο δεύτερο δεκάλεπτο μπήκε μαζί με τον Χουάντσο και ο Παναθηναϊκός δέχτηκε 9-0 σερί. Όταν όμως ο Κώστας επέστρεψε στα τέλη του 3ου δεκαλέπτου, είχε κάνει τη ρακέτα φρούριο και οι Πράσινοι έτρωγαν καλάθια μόνο στο τρίποντο, μετά από «άστοχες» τοποθετήσεις του Ναν.

Ο Ναν, παρά τους 14 πόντους, δεν έκανε και το καλύτερο παιχνίδι του (δεδομένης, πάντα, της αδιαμφισβήτητης τεράστιας αξίας του), ειδικά στην 4η περίοδο όπου ο Σλούκας έμεινε στον πάγκο και δεν υπήρχε κάποιος να στήσει τα plays και να εκμεταλλευτεί τον Μήτογλου στο post, που είχε βρει τρόπο να παίρνει θέση και να φθείρει τους αντίπαλους ψηλούς.

Επιπλέον, στο 4ο δεκάλεπτο δεν βγήκε ένα καλό σουτ για τον Γκριγκόνις που είχε 7/8 τρίποντα μέχρι ένα σημείο.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Τέλος, δεν το έκανε γιατί υπάρχει και μεγάλη κούραση σε κάποιους παίκτες που μόλις προχθές έπαιζαν ένα πολύ δύσκολο ματς με το Περιστέρι. Ο Γκραντ για παράδειγμα, έπαιξε προχθές 35 λεπτά και σήμερα πρέπει να άγγιξε τα 30, έχοντας να παίξει απέναντι στον Λάρκιν.

Πώς κατάφερε και κέρδισε ο Παναθηναϊκός με τόσες «αστοχίες»; Κέρδισε γιατί έχει τέτοια ποιότητα ως ομάδα που μπορεί να κερδίζει και στις κακές βραδιές του προπονητή του.

Δεν ξέρουμε αν το καταλάβατε, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε στον πάγκο Μπαλτσερόφσκι-Μωραΐτη-Μαντζούκα που δεν έπαιξαν καθόλου και Καλαϊτζάκη-Χουάντσο που, κατ’ ουσίαν, δεν έπαιξαν.

Με 7 παίκτες έβγαλε αυτό το ματς που έγινε απαιτητικό στο 4ο δεκάλεπτο και το έβγαλε με σχετική άνεση, αφού με εξαίρεση το 76-73, η Εφές δεν είχε πλησιάσει πιο κοντά από τους 6 πόντους ως τότε.

Πήρατε χαμπάρι τι έγινε στο πρώτο ημίχρονο;

Το κέρδισε λοιπόν γιατί βγήκε μπροστά ο Γκριγκόνις να καταθέσει την τεράστια ποιότητα του που δεν αντικατοπτρίζεται στα τρομερά ποσοστά τριπόντων, αλλά στις επιλογές του, στο ότι κινήθηκε τρομερά για να βρεθεί σε θέση να πάρει 5 ελεύθερα και 2 μαρκαρισμένος όχι στενά. Στην αμυνάρα που έπαιξε που έδεσε με την αμυνάρα του Γκραντ και την καλή άμυνα των Μήτογλου-Ναν που υστέρησε στο τελευταίο 5λεπτο όμως.

Κέρδισε γιατί ο Κώστας Αντετοκούνμπο δείχνει να ταιριάζει καλύτερα με τον Μήτογλου και 3 σερί ματς στην Ευρωλίγκα παίζει καλύτερα από το βασικό σέντερ, τον Λεσόρ, ειδικά στην άμυνα. Η τάπα του στον Πλάις είναι η πιο καθοριστική φάση του ματς, σαν την τάπα του Γκραντ στο ματς με την Μπολόνια.

Πήρατε χαμπάρι τι έγινε στο πρώτο ημίχρονο;

Κέρδισε γιατί ο Αταμάν έχει θέσει τέτοιες βάσεις που η ομάδα μπορεί να ξεπερνάει τις αστοχίες του στη διάρκεια του ματς και φυσικά τις απουσίες κομβικότατων παικτών όπως του Βιλντόσα.

Κέρδισε γιατί, ενώ περιμενάμε φέτος να επαινούμε μόνο την επίθεση, επαινούμε κυρίως την άμυνα, δη αυτόν τον παιχταρά τον Γκραντ που έβαλε χειροπέδες στον Λάρκιν.

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα του τίτλου, ο Παναθηναϊκός κέρδισε γιατί με μπροστά τον Γκραντ στην άμυνα, γιατί επέτρεψε στον Λάρκιν να σουτάρει μόλις 4 φορές στο πρώτο ημίχρονο. Είναι εντυπωσιακό. Δεν είναι ότι πήρε 10-15 σουτ και δεν τα έβαλε. Δεν σούταρε καν. Ακόμα και 3-4 φορές που είχε λίγο παραπάνω χρόνο, το μυαλό του είχε πειραχτεί και φοβόταν να σηκωθεί.

ΥΓ. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξει το Τριφύλλι είναι η χρήση των φάουλ. Στο 3ο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός έκανε μόλις 2 φάουλ, ενώ θα μπορούσε να είχε κάνει άλλα δύο σε λανθασμένες περιστροφές του και να γλυτώσει δύο τρίποντα. Και στο δεύτερο δεκάλεπτο το ίδιο, ειδικά σε μια φάση που ο Σλούκας είχε πέσει στο έδαφος και ο Μπομπουά σκόραρε ολομόναχος τρίποντο, ο Γκραντ που μάρκαρε τον Λάρκιν που έδωσε την πάσα, έπρεπε να του κάνει φάουλ.

ΥΓ1. Ο Παναθηναϊκός θα είναι στα play offs κι αυτό θα είναι τα βήματα παραπάνω που έπρεπε να κάνει φέτος στην Ευρωλίγκα. Αν πάει και final-4 είναι εξτραδάκι. Μακάρι, αλλά εμάς μας αρέσει το βήμα βήμα. Ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει τους φιλάθλους του, έχει βρει μια βάση 7-8 παικτών και το καλοκαίρι θα έχει την ευκαιρία να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Η χρονιά, είτε πάρει πρωτάθλημα είτε όχι (το χειρότερο πιθανό σενάριο τον θέλει να το χάνει με 3-2), θα είναι χρονιά με πολλά περισσότερα κέρδη από ζημίες.