Με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον: Αυτοί είναι οι 5 παικταράδες που περιμένει όλος ο πλανήτης να δει στο Copa Africa
Βρείτε μας στο

Καιρός πολύς δεν πάει από τότε που ολοκληρώθηκε το Mundial, για το Euro μετράμε αντίστροφα, το Champions League έχει ακόμα για να επιστρέψει με τα νοκ-άουτ, οπότε τώρα είναι μια χαρά ευκαιρία να χαζέψουμε λίγο αυτό που μικροί είχαμε συνηθίσει να λέμε “Copa Africa” .

Η διοργάνωση, που επίσημα λέγεται “Africa Cup of Nations”, ξεκινά στις 13 Ιανουαρίου του 2024 και ολοκληρώνεται στις 11 Φεβρουαρίου και για δεύτερη φορά- και πρώτη μετά το 1984- φιλοξενείται στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Και μεταξύ μας, επειδή πάνω από την οθόνη δεν θα κρεμόμαστε για να δούμε τα ματσάκια με full-focus, αλλά πιθανότατα θα τα βάλουμε να παίζουν στο background, κρίναμε ότι καλό θα ήταν να ξέρουμε πάνω-κάτω πού να εστιάσουμε.

Εντάξει, υπάρχει το Καμερούν του νταμπλούχου με την ΑΕΚ, Μουκουντί, η υπερομάδα και εκ των φαβορί, Νιγηριά, του Εκόνγκ, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει και τον Σαμάτα στην Τανζανία. Παρουσία θα έχει και ο Ολυμπιακός με τον Ελ-Κααμπί στο Μαρόκο.

Όμως πέρα από το ελληνικό ενδιαφέρον, υπάρχουν κάποιοι παίκτες που, για διαφορετικό λόγο ο καθένας, αξίζει να τους ρίξεις μια επιπλέον ματιά. Ξεκινάμε…

Σερού Ζιρασί | Γουινέα

Μιλάμε για έναν από τους πιο hot επιθετικούς στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ο άσος από την Γουινέα στα 27 του χρόνια άλλαξε πίστα μήνες αφού η Στουτγκάρδη τον αγόρασε με κανονική μεταγραφή από την Ρεν, από την οποία τον είχε δανεικό. Πέρυσι έδειξε ότι μπορεί να σταθεί βάζοντας 11 γκολ σε 22 αγώνες, όμως φέτος έκανε το κορυφαίο πρώτο μισό σεζόν της καριέρας του σημειώνοντας 17 τέρματα σε 14 αγώνες στην Bundesliga, 14 εκ των οποίων στα 8 πρώτα παιχνίδια.

Στα 5 μεγάλες λίγκες, μόνο δύο παίκτες βρίσκονται από πάνω του στη μάχη για το Χρυσό Παπούτσι και αυτοί είναι οι Χάρι Κέιν (21) και Κιλιάν Μπαπέ (18). Το δικό του 1.33 γκολ ανά ματς είναι ποσοστό ίδιο με του Άγγλου hitman της Μπάγερν Μονάχου και χειρότερο από κανέναν απ’ όσους έχουν παίξει σε τουλάχιστον 10 ματς πρωταθλήματος.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Γρήγορος και psysical, σε συνδυασμό με το ότι, ειδικά φέτος, δεν χαρίζει τίποτα όταν βρεθεί φάτσα με την εστία, ο Ζιρασί έχει αυτή τη στιγμή όλα τα χαρακτηριστικά που ψάχνουν τα μεγάλα club σε έναν επιθετικό. Αν πάρει πάσες, μπορεί να κάνει τη ζημιά με την Γουινέα σε έναν όμιλο στον οποίο συμμετέχουν η κάτοχος του τίτλου, Σενεγάλη, όπως και το Καμερούν του Αρόλντ Μουκουντί της ΑΕΚ.

Έντμοντ Ταπσόμπα | Μπουρκίνα Φάσο

Απίστευτα πράγματα έχει κάνει στο πρώτο μισό της σεζόν η Λεβερκούζεν υπό τις οδηγίες του Τσάμπι Αλόνσο και ο Ταπσόμπα είναι ο βράχος στο κέντρο της άμυνας. Η Μπάγερ πήγε στη χειμερινή διακοπή ως πρώτη και αήττητη και ο 24χρονος σέντερ-μπακ παίρνει τεράστιο credit γι’ αυτό αφού έπαιξε σε 14 αγώνες και μαζί με τους συμπαίκτες του «επέτρεψαν» μόλις 12 γκολ σε 16 ματς.

Πέρα από το μπόι των 192 εκατοστών και τις αυτονόητες αμυντικές επιδόσεις, ο σέντερ-μπακ είναι εξαιρετικός στο decision-making και με σιγουριά και αυτοπεποίθηση στις κινήσεις του γνωρίζει πως να χτίζει επιθέσεις από την πίσω ζώνη. Είναι 6ος σε επιτυχημένες πάσες στην Bundesliga (1.018) με ποσοστό 93.89%, ενώ βρίσκεται κάτω μόνο από τον Κιμ Μιν-Τζάε της Μπάγερν σε προωθητικές πάσες με 7.2 ανά λεπτό, επίδοση που τον βάζει στο top-5 στα μεγάλα πρωταθλήματα.

Βασικός για την Λεβερκούζεν από τον Ιανουάριο του 2020 όταν και αποκτήθηκε από την Βιτόρια Γκιμαράες, ο Ταπσόμπα έχει ακούσει πολλές φορές να τον συγκρίνουν με τον παλιό στόπερ της Μπάγερν και πρώην συμπαίκτη του Τσάμπι Αλόνσο, Ζερόμ Μπόατενγκ, χάρη στη ταχύτητα, τη δύναμη και την ικανότητα στις πάσες. Με την Μπουρκίνα Φάσο έχει ήδη 37 εμφανίσεις από το 2016 και θα είναι ένα βήμα αν τη βοηθήσει να αποφύγει την 4η θέση στον όμιλο.

Λαμίν Καμαρά | Σενεγάλη

Οι περισσότεροι ξέραμε ότι η Σενεγάλη είναι η κάτοχος του Africa Cup of Nations, όμως ψάχνοντας μάθαμε ότι το έχει σηκώσει και στις κατηγορίες U17 και U20. Και μπορεί οι περισσότεροι από αυτούς που το πήραν κόντρα στην Αίγυπτο να βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της καριέρας τους, όμως, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες επιτυχίες, μια νέα εκπληκτική φουρνιά έρχεται. Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα αυτής, είναι ο Λαμίν Καμαρά.

Προϊόν της φημισμένης Ακαδημίας, Generation Foot Academy, ο Λαμίν έχει ακολουθήσει τα βήματα μεγάλων παικτών όπως οι Σαντιό Μανέ και Παπέ Μάταρ Σαρ, καθώς υπέγραψε συμβόλαιο με την Μετς, με την οποία αγωνίζεται φέτος στη μεγάλη κατηγορία. Ο νεαρός χαφ έχει ήδη παίξει 15 φορές και έχει 4 γκολ με την Εθνική Ανδρών.

Μικρός στο μάτι λόγω του 1.73μ. ύψος αλλά δυνατός box-to-box μέσος, ο Καμαρά με γκάζι και αστείρευτες δυνάμεις καταπίνει χιλιόμετρα στο κέντρο, παίζει ξύλο, πιέζει και έχει 2.49 ανακτήσεις ανά 90λεπτο. Πέρα από τα αμυντικά, ξεχωρίζει για την ικανότητα στις μεταβιβάσεις καθώς έχει 4.7 progressive-passes ανά αγώνα και είναι 5ος από τους U23 στην Ligue1. Το ACON θα είναι η σκηνή στην οποία ο Λαμίν θα διαφημίσει περισσότερο τον εαυτό του με φόντο το επόμενο βήμα.

Αμπντέ Εζαλζουλί | Μαρόκο

Δεν πάει πολύ καιρός από τότε που το Μαρόκο έγινε η πρώτη αφρικανική Εθνική που παίζει στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τώρα, η ομάδα του «θαυματουργού» προπονητή, Ουαλίντ Ρεγκραγκί, θα προσπαθήσει να φέρει την κούπα στην χώρα για πρώτη φορά μετά το 1976. Για να το καταφέρει αυτό, βασίζεται στα data και τη video ανάλυση και από αυτά προκύπτει ότι έχει στις τάξεις της έναν βιρτουόζο της ντρίμπλας, τον οποίο αξίζει να χαζέψεις.

Αυτός είναι ο Αμπντέ Εζαλζουλί, γνωστός και ως ‘Εζ Αμπντέ’. Όπως και να τον πεις πάντως, ο 22χρονος, που έχει ήδη προλάβει να κάνει άλμα στην καριέρα του, δείχνει ότι παρά την πρόσφατη επιτυχία στο Mundial, το Μαρόκο μπορεί να κοιτάζει και το μέλλον. Ο εξτρέμ διέπρεψε στο ACON των U23 που έγινε στην πατρίδα του καθώς αναδείχθηκε top-scorer με 3 γκολ, ενώ είχε επίσης 3 ασίστ και ήταν πρώτος σε σέντρες (19), πάσες-κλειδιά (5), προωθητικές κούρσες (25) και κερδισμένα φάουλ (16). ‘Not too bad’ θα λέγαμε εμείς σε στιλ Τζόκοβιτς.

Ο παίκτης που δεν εκτίμησε η Μπαρτσελόνα (11 ματς, 2 γκολ), εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους ντριμπλέρ τον τελευταίο 1.5 χρόνο στην La Liga. Πέρυσι [δανεικός] στην Οσασούνα είχε μέσο όρο σε ντρίμπλες ανά αγώνα σχεδόν 9 και ήταν 7ος στη λίστα, ενώ με 5.21 προωθητικές κούρσες πάτησε στο σχετικό βάθρο. Φέτος, στην Μπέτις, στην οποία κόστισε λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ, είχε 8.43 σε 1v1 και 4.76 κουβαλήματα μπάλας προς την επίθεση. Ένα ‘βλέφαρο’ το αξίζει.

Καρίμ Κονατέ | Ακτή Ελεφαντοστού

Από την κατάκτηση του τίτλου το 2015 και μετά, η Ακτή Ελεφαντοστού δεν έχει προχωρήσει μετά τα προημιτελικά και αυτό ελπίζει να κάνει φέτος με τη βοήθεια κάποιων ταλέντων που σιγά-σιγά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο top-level του αθλήματος. Ένα από αυτά είναι ο 19χρονος επιθετικός, Καρίμ Κονατέ, που βρίσκεται φέτος σε σούπερ κατάσταση έχοντας απολογισμό 8 γκολ και 2 ασίστ σε 17 ματς με την Ζάλτσμπουργκ στο πρωτάθλημα Αυστρίας.

Οι «Ελέφαντες» ελπίζουν ότι θα εξελιχθεί σε μια από τις αποκαλύψεις της διοργάνωσης που ξεκινά, έχοντας ως όπλα την ταχύτητα και την επαφή με τα δίχτυα. Βασιζόμενος σε αυτά, πέρυσι έβαλε 15 γκολ σε 18 ματς με την Λίφερινγκ στη δεύτερη κατηγορία και έκανε το μεγάλο βήμα. Πήρε μεταγραφή στην Ζάλτσμπουργκ, έπαιξε στο Champions League και σημείωσε τα πρώτα του τέρματα με την Ακτή Ελεφαντοστού. Έχοντας στηρίγματα τους Σιμόν Αντίνγκρα (Μπράιτον), Οντιλόν Κοσουνού (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Ουσμάν Ντιομαντέ (Σπόρτινγκ Λισαβόνας).