Το μεγάλο «κόλπο» του Αταμάν
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Το μεγάλο «κόλπο» του Αταμάν

Είδατε τι βγήκε και δήλωσε στους δημοσιογράφους για τους παίκτες του;

Ο Παναθηναϊκός προετοιμάζεται για τον αυριανό αγώνα απέναντι στην Παρτιζάν στο ΟΑΚΑ και στις καθιερωμένες δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κόουτς Εργκίν Αταμάν έκανε κάτι που είναι ακόμα ένα δείγμα του τρόπου που βλέπει το μπάσκετ και της επιτυχίας του.

Στην περίπτωση του μπασκετικού Παναθηναϊκού, υπάρχει πάντοτε ένα περιστατικό που φέρνουν αρκετοί ως παράδειγμα από το παλιό, ένδοξο παρελθόν. Είναι το περίφημο ματς με την Πρόκομ πίσω στο 2007, όταν ο Ζέλικο έκραξε τους παίκτες μετά από νίκη 20+ πόντων.

Ο Αταμάν έχει έναν παρόμοιο τρόπο αντιμετώπισης των παικτών, είναι όμως ακόμα πιο «ωμός» και ευθύς, ακόμα κι από τον χειμαρρώδη Ζέλικο.

Τι είπε λοιπόν ο Αταμάν στις δηλώσεις του εν όψει του ματς απέναντι στον Ζέλικο;

«Το χειρότερο που μπορούμε να πούμε είναι κάτι για “πάρτι”. Μετά το ματς με την Μονακό, όλη την εβδομάδα, δεν δουλέψαμε καλά. Είχαμε τραυματίες και άρρωστους, δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό το ματς. Το χειρότερο είναι να αντιμετωπίζουμε τα ματς σαν “πάρτι” πριν τα κερδίσουμε.

Ίσως είμαστε σε καλή θέση, αλλά υπάρχουν ακόμα 13 ματς που πρέπει να νικήσουμε. Το αυριανό παιχνίδι θα είναι πολύ σκληρό. Η Παρτιζάν είναι μια πειθαρχημένη ομάδα, που παλεύει σε κάθε ματς. Στο Βελιγράδι μας κέρδισαν, ενώ ήταν στο -10 στο φινάλε. Αν σκεφτόμαστε πως θα κάνουμε “πάρτι”, όπως σκέφτονται οι παίκτες μου όλη την εβδομάδα, θα είναι καταστροφικό».

Οι περισσότεροι ερμηνεύουν αυτά τα λόγια ως ακόμα μια ένδειξη πως ο κόουτς δεν χαμπαριάζει από καθωσπρεπισμούς και παίζει mind games προς τους παίκτες του για να τους κρατάει σε εγρήγορση. Ισχύει κι αυτό σίγουρα. Θέλει να τους «εκθέτει» στον κόσμο για να τους κινητοποιεί ώστε να μην επαναπαύονται.

Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός διάγει δύο εβδομάδες ευμάρειας από τη νίκη στη Βαλένθια κι αν δεν ήταν η αυτοχειρία στη Μπασκόνια, οι δύο εβδομάδες θα ήταν ένας γεμάτος μήνας, από το Μονακό και μετά.

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που θέλει να πετύχει ο Αταμάν και δεν χρειάζεται καν να το συζητήσει κανείς μαζί του για να το καταλάβει.

Τα όσα είπε, είναι μήνυμα και προς τον κόσμο που κι αυτός ζει σε μια κατάσταση πάρτι. Ο Τούρκος προπονητής θέλησε με αυτά τα λόγια να επαναφέρει την προσοχή όλων στο ματς με την Παρτιζάν και στη δυσκολία που έχει και να μην σκέφτεται κανείς τον Ολυμπιακό εν όψει Δευτέρας.

Θέλησε να εφιστήσει την προσοχή στους φιλάθλους πως σημερα πρέπει να είναι υποστηρικτικοί, να μην πιέζουν τους παίκτες αν το ματς δεν πάει όπως με τη Μονακό ή, έστω, με την Εφές, να είναι κι αυτοί σε εγρήγορση για να «ξυπνούν» τους παίκτες.

Μπορεί η Παρτιζάν να έρχεται χωρίς Πάντερ, Αβράμοβιτς, αλλά κι ο Παναθηναϊκός είναι λαβωμένος στη θέση 5, τη μόνη που ούτως ή άλλως υστερεί έναντι της Παρτιζάν, που έχει Καμίνσκι-Καμπόκλο και ολίγη από Σμάιλαγκιτς. Με πόνους ο Λεσόρ, αμφίβολος ο Αντετοκούνμπο, εκτός ο Μπαλτσερόφσκι. Και εκτός πάντα ο Βιλντόζα κι ο Μαντζούκας.

Θα χρειαστεί υπερπροσπάθεια από αρκετούς σήμερα, ο Παπαπέτρου θα βουτήξει γρήγορα στα βαθιά, θα πρέπει να συνεισφέρει και στο 4, για να παίξει περισσότερο ο Μήτογλου στο 5, ο Χουάντσο θα πρέπει να αυξήσει κατά 20% όσα έκανε με τη Μονακό για να είναι επαρκής.

Ο Αταμάν ξέρει να προσμετρά όλες τις παραμέτρους και τα λόγια του είναι ένα ξυπνητήρι και για τους παίκτες και για τον κόσμο που θα πρέπει σήμερα να «ενοχλήσει» την Παρτιζάν και να βοηθήσει τους Πράσινους να ελέγξουν το ματς, χωρίς απαραίτητα να πρέπει να κυνηγάνε 20άρες. Είναι ακόμα ένα ΠΟΛΥ δύσκολο ματς, με μεγαλύτερο πρέπει νίκης για να μπει κι η Παρτιζάν από κάτω σε περίπτωση ισοβαθμίας.