Παναθηναϊκός Ολυμπιακός μπάσκετ
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το πιο σημαντικό απ’ όλα έγινε στο 22ο λεπτο

Κι είναι το μόνο που αξίζει να κρατήσει ο Παναθηναϊκός στο σημερινό ματς...

Κάποιες φορές το μπάσκετ που παίζεται στο γήπεδο δεν έχει τόση αξία όσο κάτι που συνέβη μέσα στο γήπεδο, αλλά δεν αφορά το μπάσκετ. Κι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να το κάνει λάβαρό του και να το δείχνει ξανά και ξανά.

Είναι κάπου στο 22ο λεπτό, ο Μιλουτίνοφ έχει κάνει ένα κάρφωμα και, επιστρέφοντας στην άμυνα, πατάει πάνω στον Παπανικολάου, γυρίζει τον αστράγαλό του, πέφτει κάτω, σφαδάζει, τον πάνε σηκωτό στον πάγκο κι εκεί αποφασίζεται ότι πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Και πάει με το πόδι γυμνό, χωρίς παπούτσι.

Σε όλη τη διάρκεια του περιστατικού, την εικόνα έχει επισκιάσει ο ήχος που είναι ένα διαρκές χειροκρότημα υποστήριξης από όλο το γήπεδο, από την πρώτη στιγμή που τον πάνε στον πάγκο μέχρι τη διαδρομή για τα αποδυτήρια. Ο Σέρβος έκλαιγε στον πάγκο και όλο το γήπεδο συναισθάνθηκε τον πόνο του.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το πιο σημαντικό απ' όλα έγινε στο 22ο λεπτο

Αυτό είναι το μόνο που αξίζει να κρατήσουμε εμείς από το ματς, αλλά, θαρρούμε, και ο Παναθηναϊκός, χωρίς να θεωρείται αμελητέο το πλεονέκτημα έδρας που εξασφάλισε και το ελεύθερο που έχει για να κάνει δυο ήττες ως το φινάλε του τρίτου γύρου.

Απλά το μπάσκετ που παίχτηκε ήταν σκληρό κι από τις δύο ομάδες κι είναι μάλλον παραμορφωτική εικόνα το 85-80, με την έννοια ότι ο Ολυμπιακός μέχρι την αποβολή του Πετρούσεφ πήγαινε για 15άρα, ο δε Παναθηναϊκός είχε φτάσει σε αυτά τα επίπεδα διαφοράς από το ατομικό ταλέντο των Ναν, Μήτογλου, Γκραντ και Γκριγκόνις.

Οι Ερυθρόλευκοι βρήκαν τύχη μέσα από κάθε τους ατυχία. Τα 2 φάουλ του Μιλουτίνοφ έφεραν γρήγορα τον Πετρούσεφ μέσα, που ο Λεσόρ τον έχανε συνέχεια και το 21-10 έγινε 23-18 στο φινάλε του δεκαλέπτου. Ο τραυματισμός του Μιλουτίνοφ επανέφερε τον Πετρούσεφ που βοήθησε να επιστρέψει 2η φορά ο Ολυμπιακός. Τα 5 φάουλ του επιστράτευσαν ένα σχήμα με σέντερ τον Πίτερς που παραλίγο να φέρει τη νίκη.

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε ασύνδετος στο τελευταίο 5λεπτο, δεν έκανε σωστή χρήση των φάουλ που είχε να δώσει (που αν τα έκανε, θα μπορούσε να είχε γλυτώσει δύο τρίποντα στον αιφνιδιασμό που βρέθηκαν ελεύθεροι οι Λαρεντζάκης-Γκος) και αν ο Γκος είχε βάλει το καλάθι και φάουλ, ίσως βλέπαμε μια τρομερή ανατροπή για τον Ολυμπιακό.

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

Ο κόουτς Αταμάν έκανε λόγο για παίκτες από τον πάγκο που δεν βοήθησαν, ενώ το σχήμα με πεντάρι είτε τον Μήτογλου είτε τον Χουάντσο δεν ήταν και τόσο αποδοτικό.

Το κακό με το να μην έχει πεντάρι ο αντίπαλος, είναι ότι οι κοντοί μπαίνουν πιο εύκολα μπροστά από το αντίπαλο σέντερ και είναι εύκολο το deny. Αυτό πειράζει το μυαλό του αντίπαλου γκαρντ και καθυστερεί η επίθεση μέχρι να βρεθεί εναλλακτικό σχέδιο.

Ο Παναθηναϊκός έτσι την πάτησε σε 6 συνεχόμενες επιθέσεις και έφτασε κοντά στην αυτοκτονία γιατί δεν έβαζε τρίποντα, δεν είχε σκορ, ο Ναν με τον Γκραντ αργούσαν να πάρουν απόφαση εκτέλεσης, ο δεύτερος κυρίως λόγω κούρασης.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το πιο σημαντικό απ' όλα έγινε στο 22ο λεπτο

Ο Ολυμπιακός, παρόλο που υστερεί σε ατομικό ταλέντο, εκτέλεσε το πλάνο του προπονητή του άψογα, με αποτέλεσμα να βρεθούν ελεύθερα σουτ. Δεν έβαλε… hero καλάθια ο Ολυμπιακός, αλλά «οργανικά», μέσα από το σύστημα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι  ένα ρόστερ με αφθονία ταλέντου όπως αυτό που έφτιαξαν οι Αταμάν-Γιαννακόπουλος, κέρδισε έναν καταπληκτικό προπονητή, όπως είναι ο Μπαρτζώκας.

ΥΓ. Πρώτη φορά βλέπουμε διαιτητές να αρνούνται challenge σε προπονητή. Κι επίσης, πώς γίνεται να μην ήταν αντιαθλητικό του Παπανικολάου στο φινάλε;

ΥΓ1. Και οι δύο ομάδες έχουν το μυαλό τους σε δύο τραυματίες, ο Ολυμπιακός στον Μιλουτίνοφ που τον αφήνει χωρίς ψηλό, ο Παναθηναϊκός στον Σλούκα που θα αναγκάσει τον Γκραντ σε ένα βέβαιο 35άρι την Πέμπτη στο Βελιγράδι. Κι άντε, ο Ολυμπιακός ίσως να μην είχε το ματς με τη Ρεάλ ως must win. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει περιθώριο ήττας στο Βελιγράδι, αν θέλει να κοιτάζει- και δικαίως- τη 2η θέση στην regular season της Euroleague. 

ΥΓ2. Γκραντ-Γκριγκόνις έγιναν οι ηγέτες αυτής της ομάδας μιλώντας και στα δύσκολα.

ΥΓ3. Δε γίνεται να θεωρούμε μόνο τον Ολυμπιακό άτυχο με τους τραυματισμούς και να λέμε ότι έκανε υπέρβαση, αλλά όχι τον Παναθηναϊκό που παίζει χωρίς Βιλντόζα και έχασε και τον Σλούκα. Δύο ψηλούς μείον είχε ο Ολυμπιακός, δύο βασικά γκαρντ μείον είχε ο Παναθηναϊκός. Απλά ο Παναθηναϊκός έχει μεγαλύτερο ατομικό ταλέντο και ώρες ώρες αυξάνει πολύ τις απαιτήσεις, λες και δεν αντιμετωπίζει τραυματισμούς σοβαρούς. Λάθος.