Ξεχάστε τον Τσάβι: Αυτό που έρχεται είναι πολύ χειρότερο για την Μπαρτσελόνα
Βρείτε μας στο

Οι περισσότεροι το είχαν πιστέψει. Θα ήταν ο νέος Γκουαρδιόλα, θα έβγαινε μαζί της από τα δύσκολα και θα την έκανε ξανά Νο1 στην Ευρώπη όπως όταν ο ίδιος μάγευε στο γήπεδο. Ο Τσάβι είναι η Μπαρτσελόνα, όμως πριν μερικές μέρες ο legend των Καταλανών έριξε την «βόμβα» ανακοινώνοντας την αποχώρησή του στο τέλος της σεζόν.

Μια Ρεάλ που έχει φτιάξει Galacticos με wonderkids, μια Χιρόνα που προσπαθεί για ένα θαύμα ‘τύπου Λέστερ’, μια Ατλέτικο που πάντα είναι εκεί, όλες έχουν βάλει δύσκολα στους Blaugrana. Τι έφταιξε; Το σύστημα; Έπαιξαν ρόλο οι τραυματισμοί; Το ότι δεν παίζουμε στο Camp Nou; Όλα αυτά μικρή σημασία έχουν. «Όχι, δεν είναι ότι νιώθω πίεση, είναι ότι δεν με εκτιμούν γενικά, δεν αναγνωρίζουν τη δουλειά που έχουμε κάνει» είπε ο 44χρονος προπονητής. «Αυτό δημιουργεί φθορά, ειδικά όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει μέσα στο σπίτι σου».

Ξεχάστε τον Τσάβι: Αυτό που έρχεται είναι πολύ χειρότερο για την Μπαρτσελόνα

Και παρότι η κατάσταση δεν εξελίχθηκε όπως θα την είχε φανταστεί όταν ανέλαβε, ο Τσάβι πρόλαβε να πετύχει ένα μικρό θαύμα, την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2023. Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση, ό,τι κατάφερε μοιάζει ακόμα μεγαλύτερος άθλος κόντρα σε μια Ρεάλ που «είχε ομαδάρα για να κατακτήσει το Champions League». Όμως, όπως φαίνεται, αυτό δεν αρκούσε.

«Όταν λέω ότι βρισκόμαστε στο χτίσιμο μιας ομάδας, με σκοτώνετε. Όταν λέω ότι δεν έχουμε την Μπαρτσελόνα του 2010, επίσης υπάρχει κριτική. Ό,τι και αν κάνω, δέχομαι κριτική. Δεν τους ικανοποιεί τίποτα, ούτε ότι πήραμε το πρωτάθλημα με 14 βαθμούς διαφορά από την Ρεάλ, ούτε το Supercopa, ούτε η ανάδειξη παικτών από την Ακαδημία. Έχει να κάνει με το περιβάλλον, με τον ίδιο τον σύλλογο, με τις απαιτήσεις και με εμένα προσωπικά. Εξ ου και η αίσθηση ότι πρέπει να φύγω».

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μάγος για να αντιληφθεί ότι τα πράγματα δεν είναι καλά στον σύλλογο, όμως το ότι ο προπονητής ίσως και να πήδηξε από το καράβι, είναι το τελευταίο που πρέπει να τους απασχολεί αυτή τη στιγμή. Τους επόμενους μήνες πιθανότατα θα βρεθούν μπροστά στη θεομηνία που έρχεται ως συνέπεια των ενεργειών για να αποφευχθεί η χρεωκοπία.

Ξεχάστε τον Τσάβι: Αυτό που έρχεται είναι πολύ χειρότερο για την Μπαρτσελόνα

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Το 2021 ο Ζοάν Λαπόρτα επέστρεψε στην προεδρία της Μπαρτσελόνα και χρειάστηκε να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά να «βγάλει την ομάδα από το νοσοκομείο». Λίγο [πολύ] το συμβόλαιο των 138 εκατ. ευρώ τον χρόνο του Μέσι, λίγο [πολύ] οι αποτυχημένες μεταγραφές των Κουτίνιο, Ντεμπελέ, Γκριεζμάν, που κόστισαν συνολικά 500 εκατ. ευρώ, τη βούλιαξαν στο χρέος του ενός δισεκατ. ευρώ. Το club θα έπαιρνε ή την κάτω βόλτα ή ένα μεγάλο ρίσκο.

Έτσι, επιλέχθηκε να πωληθούν μελλοντικά τηλεοπτικά δικαιώματα και μετοχές της Barca Studios Media Production, με σκοπό να διατηρηθεί ανταγωνιστική η ομάδα. Όμως παρά το μεγάλο μείον στα βιβλία και παρότι δεν είχε αρχίσει να κόβει χρήμα, η μεταγραφική πολιτική ήταν άκρως επιθετική.

Χάρη στον διακανονισμό των χρεών, το καλοκαίρι του 2022 της επιτράπηκε να δώσει μεγάλα συμβόλαια και να κάνει δαπανηρές μεταγραφές, με τους Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, Ραφίνια, Ζιλ Κουντέ να υπογράφουν. Την ίδια στιγμή, κατάφερε να «δέσει» τα ταλέντα της όπως οι Πέδρι, Γκάβι, Γιαμάλ, Αραούχο και όλοι μαζί βοήθησαν στο να έρθει το πρωτάθλημα του 2023. Όμως μόλις 6 μήνες μετά τους έξαλλους πανηγυρισμούς για τη δικαίωση, σοβαρά προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια.

Ξεχάστε τον Τσάβι: Αυτό που έρχεται είναι πολύ χειρότερο για την Μπαρτσελόνα

Και δεν αναφερόμαστε καν στο ότι η Μπαρτσελόνα διασύρθηκε με 4-1 από την Ρεάλ στο Supercopa, «έφαγε» ακόμα 4 στο Copa del Rey από την Αθλέτικ Μπιλμπάο και στο προτελευταίο ματς στο πρωτάθλημα ηττήθηκε εντός με 3-5 από την Βιγιαρεάλ. Φανταστείτε, θα είναι μύθος αν κατακτήσει κάτι φέτος, κινδυνεύει να μείνει εκτός 4άδας και αυτό δεν είναι το πιο ανησυχητικό.

Σε μερικούς μήνες, όταν τα top-club θα μπαίνουν στη διαδικασία να ενισχυθούν, η Μπαρτσελόνα σχεδόν σίγουρα θα προχωρήσει σε ψαλίδι στους μισθούς των παικτών. Και αυτό δεν είναι τίποτα, γιατί όπως προκύπτει από το εκπληκτικό ρεπορτάζ του The-Ahletic, η μοναδική λύση για να αντιμετωπίσει το ιστορικό χρέος, είναι να πουλήσει ό,τι ακριβότερο έχει στο ρόστερ έτσι ώστε να συμμορφωθεί με τους κανόνες της La Liga και της UEFA. Αν κάποιος fan περιμένει μεταγραφάρες το καλοκαίρι, καλύτερα να τις ξεχάσει.

Ο Λαπόρτα και το team του βρήκαν προσωρινές λύσεις για να μείνει η Μπάρτσα ανταγωνιστική και εν τέλει να σηκώσει ένα πρωτάθλημα, όμως τώρα βρίσκουν μπροστά τους και τα απόνερα. Το club είναι στα δικαστήρια επειδή μια γερμανική εταιρεία φέρεται να του χρωστά 40 εκατ. ευρώ, πολλοί από εκείνους που συμμετέχουν στο project μείωσαν τις μετοχές τους, ενώ η αρμόδια επιτροπή έκανε πιο σφιχτούς τους κανόνες σχετικά με το πρόγραμμα για να προστατεύσει τους επενδυτές.

Ξεχάστε τον Τσάβι: Αυτό που έρχεται είναι πολύ χειρότερο για την Μπαρτσελόνα

Φέτος, το όριο για μισθούς, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, έχει πέσει στο ταπεινό ποσό των 274 εκατ. ευρώ από τα 648 που ήταν μόλις έναν χρόνο πριν. Το «ψαλίδι» έπεσε μετά την ψηφοφορία των ομάδων της La Liga τον Νοέμβριο του 2022, από την οποία αποφασίστηκε ότι μια ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει από τα μελλοντικά της έσοδα μόλις το 5% του ετήσιου τζίρου της.

Το πράγμα ζορίζει όλο και περισσότερο καθώς ακόμα και αν ξεπεραστούν κάποια εμπόδια και να έρθει ρευστό, αυτό δεν θα μπορεί να πέσει στην ομάδα για μεταγραφές. Με δεδομένο ότι το club δεν έχει πάρει τα χρήματα που υπολόγιζε, μέχρι τις 30 Ιουνίου, όταν και τελειώνει το φορολογικό έτος στην Ισπανία, πρέπει να καλύψει μια τρύπα 100 εκατ. για το 2023-24. Αν αυτό δεν συμβεί, δεν θα μπορέσει να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ.

Ακόμα και το καλύτερο σενάριο αν πάρουμε, αν δηλαδή καταφέρει να εξασφαλίσει τα χρήματα πουλώντας παίκτες, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μόλις το 50%-60% του ποσού στη μεταγραφική περίοδο. Για τη σεζόν που διανύουμε ο σύλλογος είναι σε βαθύ κόκκινο και κινδυνεύει να χάσει παίκτες ως ελεύθερους αφού δεν θα μπορεί να τους δηλώσει. Κάθε άλλο παρά τυχαίες και είναι οι αναφορές από σοβαρά Μέσα και ρεπόρτερ.

Ο Καταλανός δημοσιογράφος, Ramon Besa, της El Pais, ανέφερε πρόσφατα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ότι η Μπαρτσελόνα «βρίσκεται σε μια κατάσταση στην οποία ουσιαστικά έχει πτωχεύσει», ενώ η Welt αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος αποκλεισμού από το Champions League τις επόμενες σεζόν έρχεται όλο και πιο κοντά.

Ξεχάστε τον Τσάβι: Αυτό που έρχεται είναι πολύ χειρότερο για την Μπαρτσελόνα

Σε εκείνους που παίρνουν τα πιο πολλά και σε εκείνους που μπορούν να φέρουν τα πιο πολλά, λογικά θα τους φορέσουν κορδέλα αν υπάρξει πρόταση. Ένα όνομα που μας έρχεται εύκολα, είναι του Λεβαντόβσκι, όμως το κακό είναι ότι πλέον όλοι ξέρουν ότι η Μπάρτσα καίγεται να πουλήσει. Και αν δεν καταφέρει να βρει τα ποσά που χρειάζεται και δεν τακτοποιήσει τα βιβλία, η La Liga δεν πρόκειται να επιτρέψει να χαλάσει ούτε ένα ευρώ για παίκτες.

Μέσα σε όλα, η ισπανική Liga, δεν είναι πλέον ο Νο1 φόβος για εκείνη. Γιατί οι Blaugrana ήταν από τους μπροστάρηδες στην «ανταρσία» με την European Super League και τα τσακάλια των της UEFA στέκονται πλέον από πάνω τους. «Η διάθεση άυλων οικονομικών στοιχείων, δεν αποτελεί εισόδημα σύμφωνα με τους κανονισμούς» ήταν η επίσημη τοποθέτηση μετά τη δήλωση εσόδων 267 εκατ. ευρώ της Μπαρτσελόνα από την πώληση μελλοντικών δικαιωμάτων. Το επικείμενο πρόστιμο των 500.000 ευρώ, ίσως είναι μόνο η αρχή.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η αποχώρηση του Τσάβι είναι σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που δημιούργησαν το μακρινό αλλά και το πρόσφατο παρελθόν. Σίγουρα, η Μπαρτσελόνα είναι ένα club που δεν θα δυσκολευτεί να βρει προπονητή, καθώς αποτελεί όνειρο πολλών να καθίσουν στον πάγκο του Camp Nou, όμως όποιος πάρει τη δουλειά θα ξέρει ότι τα πράγματα από αυτό το καλοκαίρι δεν θα έχουν καμία σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

«Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι» είπε ο Καταλανός μύθος. «Εγώ θα το συμβούλευα να το απολαύσει». Στην τελική, ο Τσάβι έκανε κατά κάποιον τρόπο το μοναδικό πράγμα που μπορούσε. «Για να αντέξεις σε αυτό το club, πρέπει να απομονωθείς».