Είναι αλήθεια πως η Σούπερ Λιγκ δεν φημίζεται για την ανταγωνιστικότητά της στο επίπεδο των λεγόμενων μικρομεσαίων ομάδων. Και απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι το Big4 ελάχιστες φορές ασχολείται με παίκτες που αγωνίζονται σε ελληνικά κλαμπ.
Στις τελευταίες δύο μεταγραφικές περιόδους, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δεν πήραν κανέναν ποδοσφαιριστή από άλλη ελληνική ομάδα. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε μόνο τον Γιώργο Νίκα, αλλά τον άφησε δανεικό στον Λεβαδειακό, ενώ η ΑΕΚ αγόρασε τον Κωνσταντίνο Χρυσόπουλο από τον Άρη κι έφερε τον Σταύρο Πήλιο από τον ΠΑΣ Γιάννινα.
Από τους προαναφερθέντες μόνο ο Πήλιος έχει βρει εσχάτως ρόλο στην Ένωση και αυτό διότι ο Εχσάν Χατζισαφί βρίσκεται σε διεθνή καθήκοντα με το Ιράν στο Κύπελλο Ασίας.
Οι περιπτώσεις λοιπόν, αξιόλογων ποδοσφαιριστών που πληρούν τις προδιαγραφές των μεγάλων ομάδων και αγωνίζονται αυτή τη στιγμή σε μικρότερα ελληνικά κλαμπ είναι λιγοστές, Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ορισμένα “διαμαντάκια”, που μπορεί στο μέλλον να μπουν στα ραντάρ του Big 4.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ντένζελ Γιουμπιτάνα του Ατρόμητου. Ένας ποδοσφαιριστής που ξεκίνησε από τη Μαλίν, συνέχισε στην Μπέβερεν, πήγε στη Ρόντα και άρχισε να γίνεται γνώριμος στο ελληνικό κοινό με τη φανέλα του Ηρακλή.
Για δύο σεζόν, πέρυσι και πρόπερσι, ο Βέλγος μεσοεπιθετικός έκανε θραύση στη Σούπερ Λιγκ 2 με τον Γηραιό έχοντας, συνολικά 22 γκολ και 7 ασίστ.
Οι εμφανίσεις του στον Ηρακλή αποτέλεσαν το διαβατήριο του για τη μεγάλη κατηγορία, καθώς το καλοκαίρι τον “τσίμπησε” ο Ατρόμητος. Οι Περιστεριώτες τον απέκτησαν αρχικά ως μία συμπληρωματική λύση, ωστόσο με τον Σάσα Ίλιτς στον πάγκο ο Γιουμπιτάνα άρχισε να αποκτάει μεγαλύτερο ρόλο και να παίρνει πιο συχνά φανέλα βασικού.
Ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι εμφανίσεις του είναι εξαιρετικές και συνέβαλλε σημαντικά στο αήττητο σερί που έτρεξε ο Ατρόμητος με 13 διαδοχικά παιχνίδια, πριν χάσει 5-0 από την ΑΕΚ στο Περιστέρι. Ο Γιουμπιτάνα ήταν εκ των κορυφαίων και στο πρώτο παιχνίδι κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, σκοράροντας μάλιστα στη νίκη του Ατρόμητου με 2-1 στη Λεωφόρο.
Στη ρεβάνς του Περιστερίου, ο 24χρονος εξτρέμ δεν αγωνίστηκε λόγω προβλήματος τραυματισμού και η απουσία του αποδείχθηκε καθοριστική για την τελική έκβαση της πρόκρισης, αφού ο Ατρόμητος δεν μπόρεσε να φανεί το ίδιο απειλητικός επιθετικά, όπως στο πρώτο ματς.
Ο Γιουμπιτάνα έχει φέτος 4 γκολ σε πρωτάθλημα και κύπελλο και τρεις ασίστ. Για όσους δεν τον έχουν δει, είναι ένας ευέλικτος ακραίος μεσοεπιθετικός, με άριστη τεχνική κατάρτιση και πολύ καλή έκρηξη στα πρώτα μέτρα.
Μπορεί να ανταποκριθεί εξίσου καλά σε παιχνίδι κλειστών χώρων αλλά και σε φάσεις μετάβασης στο ανοιχτό γήπεδο. Επίσης, μιλάμε για έναν παίκτη σε εξαιρετική ηλικία και με κοινοτικό διαβατήριο, ο οποίος αν δουλευτεί προσεκτικά έχει πολύ μεγάλα περιθώρια εξέλιξης. Το θέμα είναι να βάλει λίγο παραπάνω μυική μάζα και να αρχίσει να γίνεται πιο αποτελεσματικός στα τελειώματά του.
Ουσιαστικά, ο Γιουμπιτάνα θυμίζει πολύ ως περίπτωση αυτή του Πάολο Φερνάντες, ο οποίος είχε εντυπωσιάσει με τον Βόλο και πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ, με τον Ματίας Αλμέιδα να του δίνει το ρόλο του game changer από τον πάγκο, μέχρι τον σοβαρό τραυματισμό του στον αχίλλειο τένοντα.
Αν ο Γιουμπιτάνα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς μέχρι το φινάλε της σεζόν, δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε νέο Φερνάντες και ο Ατρόμητος το καλοκαίρι να δεχθεί αρκετές… οχλήσεις για την περίπτωσή του από μεγαλύτερες ομάδες.