Από 17 έως 21 ετών: Οι 3 συμπατριώτες του Χάαλαντ που κάθε μεγάλη ομάδα θέλει να βάλει στο ρόστερ της (Pics)
Βρείτε μας στο

Κάθε σχολή έχει τη φάση της. Οι Ιταλοί έχουν καλούς αμυντικούς, καλούς τερματοφύλακες. Οι Ισπανοί περισσότερο μεσοεπιθετικούς, στην Γαλλία βρίσκεις σκυλιά αμυντικά χαφ, ενώ οι Λατινοαμερικάνοι, παρότι εξάγουν κόσμο σε κάθε θέση, ξέρεις ότι από αυτούς μπορείς να ψωνίσεις το απρόβλεπτο, το 1v1 για πρωταθλήματα κάθε επιπέδου στην Ευρώπη.

Υπάρχουν και κάποιοι που κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η σταθερότητα. Μπορεί σπάνια να σου παίξουν για 9, όμως ξέρεις ότι κάθε Κυριακή θα δεις σίγουρα ένα 6-7 από εκείνους και δεν είναι άλλοι από τους Σκανδιναβούς.

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ στην Μάντσεστερ Σίτι και ο Μάρτιν Όντεγκααρντ στην Άρσεναλ έχουν διαφημίσει την Νορβηγία με την παρουσία τους σε διεκδικήτριες του τίτλου στην Premier League και φαίνεται ότι από πίσω έρχονται κι άλλοι υποσχόμενοι παίκτες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα ταλέντα της χώρας θα φτάσουν ποτέ στο σημείο να πρωταγωνιστούν στο top-level του αθλήματος, όμως μπορούμε να χαζέψουμε τι κάνουν τρία παικτάκια που πιθανότατα θα απασχολήσουν στο μέλλον. Όταν θα έχουν γίνει υπερπαίκτες εσύ θα λες «κάπου έχω διαβάσει γι’ αυτόν».

Με τη βοήθεια των εκπληκτικών στατιστικών από το WyScout, πάμε να δούμε έναν αμυντικό, έναν μέσο και έναν επιθετικό που τα έσπασαν πέρυσι στην Νορβηγία και έχουν αναγκάσει εκατοντάδες κυνηγούς ταλέντων να μην παίρνουν τα μάτια τους από πάνω τους. Ανοίξτε το Football Manager και ξεκινάμε…

Sverre Nypan| Rosenborg, Midfielder

Από 17 έως 21 ετών: Οι 3 συμπατριώτες του Χάαλαντ που κάθε μεγάλη ομάδα θέλει να βάλει στο ρόστερ της (Pics)

Το ότι θεωρείται ήδη ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Νορβηγίας και μόλις έκλεισε τα 17 είναι σίγουρα ένας καλός πρόλογος για τον Νίπαν. Έκανε το «μπαμ» το 2023 με την Ρόζενμποργκ και πλέον τα βλέμματα είναι πάνω του για το έτος που μόλις ξεκίνησε. Έκανε ντεμπούτο στο φινάλε του 2022 σε ηλικία 15 ετών και πλέον μετρά περισσότερα από 1.500 λεπτά στην Eliteserien.

Σαφώς είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος οτιδήποτε, όμως ο μικρός αν και δεξιοπόδαρος κερδίζει παραλληλισμούς με τον Όντεγκααρντ καθώς είναι τεχνίτης, έχει physical χαρακτηριστικά και playmaking-skills. Αγωνίζεται στα αριστερά σε 4άδα στην ευθεία στο κέντρο αλλά η καλύτερη θέση του είναι μάλλον σαν εσωτερικός μέσος σε 3άδα.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Με ταλέντο στο 1v1 και κουβαλήματα βγάζει την ομάδα μπροστά και το WyScout λέει ότι έχει 74% σε διατήρηση της κατοχής μετά από ντρίμπλα, ενώ στη 1/5 αυτών των περιπτώσεων επιχειρεί σουτ. Έχει 71% προωθητικές πάσες, τα reports μιλούν για ικανότητα στις 30άρες μπαλιές και έχουν τικαρισμένο το decision-making. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρακολουθούν στενά τη σεζόν του.

Vetle Walle Egeli | Sandefjord, Left Back

Από 17 έως 21 ετών: Οι 3 συμπατριώτες του Χάαλαντ που κάθε μεγάλη ομάδα θέλει να βάλει στο ρόστερ της (Pics)

Εδώ μιλάμε για μια ιστορία δύο αδερφών. Η Σάντεφιορντ έχασε τον Sindre Walle Egeli, ο οποίος μετακόμισε στην Δανία για να ενταχθεί στην Ακαδημία της Νόρτζελαντ, όμως ο Vetle Walle Egeli εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα αριστερά μπακ στη μεγάλη κατηγορία της Νορβηγίας [Eliteserien]. Ο 21χρονος έκανε ντεμπούτο πριν 3 χρόνια όμως το 2023 έπαιξε σταθερά και έφτιαξε το όνομά του.

Το αμυντικό είναι το καλύτερο σκέλος στο παιχνίδι του. Στη λίστα με τους πλάγιους μπακ, ο αριστεροπόδαρος βρίσκεται στο top-20 για ανακτήσεις της μπάλας, ανακτήσεις έπειτα από πίεση και αμυντικές ενέργειες. Το 64% στις κερδισμένες μονομαχίες είναι το πιο εντυπωσιακό στατιστικό του, ενώ έπαιζε σε ομάδα που έδινε μάχη για την παραμονή και ήταν πάντα outsider. Έχει δουλέψει, έχει δημιουργήσει μια προοπτική με ήδη πολύ δυνατά αμυντικά χαρακτηριστικά και μεγάλο περιθώριο εξέλιξης επιθετικά.

Filip Jørgensen | Odd, winger

Από 17 έως 21 ετών: Οι 3 συμπατριώτες του Χάαλαντ που κάθε μεγάλη ομάδα θέλει να βάλει στο ρόστερ της (Pics)

Χάαλαντ δεν ξέρουμε αν θα γίνει, όμως η Οντ φαίνεται πως έχει έναν επιθετικό-ταλέντο στο ρόστερ της, τον οποίο αγόρασε από ομάδα 7ης κατηγορίας. Πέρυσι έκανε και αυτός το «μπαμ» και ανήκει στο group με τους πιο ταλαντούχους στην ηλικία των 21 ετών. Ξεκίνησε την καριέρα του περισσότερο ως μέσος σε διάφορους ρόλους καθώς η ικανότητά του στις πάσες ήταν κάτι που ξεχώριζε όταν έκανε τα πρώτα του βήματα. Πλέον βρίσκεται πιο ψηλά στο γήπεδο και αγωνίζεται κυρίως σαν αριστερό εξτρέμ.

Η περιήγησή του στις θέσεις ίσως συνεχιστεί σε έναν πιο κεντρικό ρόλο στην επίθεση αφού οι μετρήσεις λένε πως το 2023 είχε 39 τελικές και κάθε μια από αυτές είχε μέσο όρο 0.21 expected-goals, τιμή που είναι αρκετά υψηλή – αν και για τα xG αυτό που μετρά είναι η θέση από την οποία εκτελείς και όχι η ποιότητα του τελειώματος. Όπως και να ‘χει, είναι σίγουρο πως τοποθετεί τον εαυτό του στις κατάλληλες θέσεις, όμως χρειάζεται βελτίωση στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Είναι θετικό ότι αποτελεί έναν παίκτη που μπορεί να καλύψει πολλές θέσεις από το κέντρο και μπροστά, όμως κάποιος μπορεί να πει ότι είναι αρνητικό που δεν έχει ακόμα μια συγκεκριμένη. Μέσος και εξτρέμ λοιπόν, οι scouts θα έχουν τον νου τους να δουν τι θα κάνει η Οντ μέσα στο 2024 για τον Νορβηγό, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη λίστα των υποψήφιων να πουληθούν στην επόμενη μεταγραφική περίοδο.