Το 80-20 που αλλάζει το ποδόσφαιρο: Ο Μπαπέ στην Ρεάλ έκανε το καλύτερο deal στην ιστορία
Βρείτε μας στο

Στα 18 του σήκωσε το πρωτάθλημα ως βασικός με την Μονακό, την πήγε μέχρι τους «4» του Champions League και πήρε μεταγραφή 180 εκατ. ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Στα 19, βασικός πάλι, έκανε μαγικά με την Εθνική Γαλλίας, κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και στα 23 του πέτυχε χατ-τρικ στον τελικό. Στα 24 έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της PSG και έπειτα από 243 γκολ σε 290 ματς και 5 πρωταθλήματα με τους Παριζιάνους, στα 25 φτιάχνει βαλίτσες για την Ρεάλ Μαδρίτης. Το πεπρωμένο…

Σίγουρα, κούρασε πολλούς αυτή η κουβέντα κάθε καλοκαίρι, όμως αυτή τη φορά δεν θα αλλάξει γνώμη. Όπως δηλαδή είχε συμβεί πριν δύο χρόνια, όταν χρειάστηκε πίεση ακόμα και από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για να παραμείνει στο Parc des Princes. Τώρα τα πάντα φαίνεται πως είναι οριστικά. Ο πιο galactico στην all-star ομάδα των νεαρών galacticos που έχει στήσει ο Πέρεθ στο Santiago Bernabeu. Για να γίνει η πολυαναμενόμενη μεταγραφή, ο Μπαπέ απέρριψε την option αγοράς που είχε στη διάθεσή του. Option για να παίξει ακόμα μια σεζόν στην Παρί και να πάρει άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Το 80-20 που αλλάζει το ποδόσφαιρο: Ο Μπαπέ στην Ρεάλ έκανε το καλύτερο deal στην ιστορία

Στην Ρεάλ τον περιμένει ένα 5ετές συμβόλαιο με απολαβές 72 εκατ. ευρώ καθαρά τον χρόνο, στην ίδια κλίμακα με Βινίσιους και Μπέλιγχαμ. Ο ίδιος ζητά το ταπεινό ποσό των 125 εκατ. ως signing-bonus, κάτι που σημαίνει ότι το κοστούμι που θέλει να ράψει ο Φλορεντίνο θα του κοστίσει συνολικά 500 μέχρι το 2029 και είναι πολύ λογικό να θέλει ένα σκόντο από τον Γάλλο superstar. Αν και υπήρξε ενδιαφέρον από Premier League και Μπάγερν Μονάχου, αν η αδερφή και μάνατζέρ του δεν ζητήσει ακόμα και τον αέρα της Μαδρίτης, το deal θα κλείσει.

Το 80-20 που αλλάζει το ποδόσφαιρο: Ο Μπαπέ στην Ρεάλ έκανε το καλύτερο deal στην ιστορία

Γιατί εντάξει, είναι ρομαντικό να λέμε ότι ο 14χρονος τον οποίο ο Ζινεντίν Ζιντάν έβγαλε φωτογραφία δίπλα στον Κριστιάνο Ρονάλντο στις εγκαταστάσεις της Ρεάλ θα κάνει το όνειρο της Μαδρίτης πραγματικότητα, όμως δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός ή να έχει κληρονομικό χάρισμα για να καταλάβει ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα λεφτά. Για την ακρίβεια, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα δικαιώματα της εικόνας του.

Το game έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Και δεν εννοούμε το μυθικό ελληνικό «ρητό» ότι νικά αυτός που θα βάλει τα περισσότερα γκολ. Το παιχνίδι στις μεταγραφές και τα συμβόλαια για όσους είναι top-level, παίζεται στα image-rights. Ακόμα και αν ο μισθός σου δεν είναι υπερδιαστημικός, αν κρατήσεις ό,τι μπορείς να βγάλεις από σπόνσορες και διαφημίσεις για τον εαυτό σου, είσαι πολύ καλά, αυτό κάνουν τα club της Σαουδικής Αραβίας για να προσελκύσουν παίκτες. Ειδικά όταν μιλάμε για τον καλύτερο επιθετικό στον κόσμο, τα λεφτά είναι πάρα πολλά. Το σκηνικό κάθε άλλο παρά άγνωστο είναι στον διεθνή άσο.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Το 2022 είχε αρνηθεί να φωτογραφηθεί με την υπόλοιπη Εθνική Γαλλίας για λογαριασμό των χορηγών που είχε κλείσει η ομοσπονδία και ήταν αλυσίδες fast-food και στοιχηματικές εταιρείες. Ο ίδιος είχε τονίσει ότι ήταν ομαδική κίνηση και ότι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να έχουν λόγο σε αυτές τις αποφάσεις, όμως αν δεν ήταν το Νο1 όνομα και αυτός που είναι μέσα στο γήπεδο, η αντιμετώπιση πιθανότατα δεν θα ήταν η ίδια. Όλοι οι συμπαίκτες του τον στήριξαν πάντως και άπαντες πήγαν παρακάτω χωρίς να ανοίξει μύτη.

Το 80-20 που αλλάζει το ποδόσφαιρο: Ο Μπαπέ στην Ρεάλ έκανε το καλύτερο deal στην ιστορία

Τα πάντα ανάμεσα στην Ρεάλ και τον Μπαπέ είναι λυμένα, το μόνο που εκκρεμεί είναι τα δικαιώματα της εικόνας. Σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης, η κορυφαία ομάδα στον κόσμο θα τον αντιμετωπίσει με όρους Κριστιάνο Ρονάλντο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα κάνει την ίδια εξαίρεση με τον Πορτογάλο για τα image-rights. Όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες της χώρας, στο παρελθόν, από την εποχή των πρώτων Galacticos, η Ρεάλ έδινε 50-50 σε παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως ήταν οι Ρονάλντο Ναζάριο, Ζινεντίν Ζιντάν, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Λουίς Φίγκο.

Όμως αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει διαφορετικά τον CR7 για να τον εντάξει στο δυναμικό της και τελικά να δικαιωθεί αφού ο επιθετικός από την Μαδέιρα έγινε ο Νο1 σκόρερ στην ιστορία της με 450 γκολ σε 9 χρόνια και βοήθησε όσο κανένας στην κατάκτηση 3 σερί Champions League και 4 συνολικά. Όπως προκύπτει, το deal για τον Κριστιάνο ήταν στο 80-20 και το ίδιο θα ισχύσει με τον Μπαπέ.

Μόνο για το 2023-24 ο υπερηχητικός Γάλλος κράτησε το 100% των δικαιωμάτων της εικόνας του, κάτι που του έχει αποφέρει 20 εκατ. από διαφημίσεις για τη σεζόν που διανύουμε πέρα από τα 50 που είναι ο στάνταρ μισθός του στην Παρί Σεν Ζερμέν. Στην Ρεάλ έρχεται μια «βροχή εκατομμυρίων» όπως έγραψε ο Τύπος. Πιο κοντά στην αλήθεια παρά στην υπερβολή, αφού η διαφορά του brand της Ρεάλ και της Παρί μικρή δεν είναι. Όμως η μπίζνα με τα image-rights δεν είναι το μόνο project που ξεκίνησε να δουλεύει ο Μπαπέ λίγο πριν βάλει την υπογραφή του στο συμβόλαιο με τους Merengues.

Είπαμε, τα δεδομένα στο beautiful-game δεν είναι πλέον ίδια. Ισχύει σε σοκαριστικό βαθμό. Από τη στιγμή που αποφάσισε ότι δεν θα ανανεώσει με την PSG και αφού ξέρει ότι θα παίξει στην Ρεάλ, ο Μπαπέ κινήθηκε άμεσα για να «κατοχυρωθεί». Κυριολεκτικά και με κάθε επισημότητα. Ο 25χρονος έκανε copyrights στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατοχυρώνοντας το όνομά του και τον trademark πανηγυρισμό με τα χέρια σταυρωμένα.

Όπως γράφουν πολιτικές εφημερίδες, κάθε παραβίαση θα διώκεται από Δικαστήριο και σε ένα σκηνικό που θα γινόταν από viral μέχρι σκετσάκι, για να κριθεί κάποιος «ένοχος» μπορεί να χρειαστεί η χρήση του VAR. Χρήση του δικαιώματος κύριοι. Μπαπέ με πατέντα; Ίσως αυτό είναι το μέλλον, όμως τι θα γίνει αν κάποιος σε ένα χωριό σκοράρει στο τοπικό και πανηγυρίσει έτσι; Λογικά ισόβια. Όχι, εντάξει. Ταυτοποίηση και ένα απλό πρόστιμο. Θα κόβει χρήμα και από εκεί ο Κιλιάν.

Στα copyrights έβαλε και κάποιες φράσεις, μια κίνηση που χαρακτηρίζεται περισσότερο ως «δήλωση» του τι θα ακολουθήσει τα χρόνια που έρχονται. «Δεν είσαι χαρούμενος; Πάρε ένα χατ-τρικ».

Αυτή είναι μια από τις φράσεις που στο πρόσφατο παρελθόν χρησιμοποίησε απαντώντας στην κριτική που είχε δεχθεί για την απόδοσή του. Και είναι αλήθεια ότι προκαλεί μεγάλη έκπληξη αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Δεν χρειάζεται να σκαλίσεις πολύ τη μνήμη σου για να θυμηθείς μερικές φράσεις που θα ζουν αιώνια και αυτοί που τις είπαν δεν κέρδισαν ούτε ένα μπουκαλάκι νερό.

«Η μπάλα είναι πόρνη…»

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζουν 11 εναντίον 11 και στο τέλος νικάνε οι Γερμανοί».

Ίβιτσα Όσιμ και Γκάρι Λίνεκερ θα έβλεπαν τα ποσά τους να ανεβαίνουν όπως το κοντέρ στο βενζινάδικο όταν βάζεις 100άρα. Μιλάμε για πολύ χρήμα. Και είναι προτιμότερο να μην σκεφτούμε τι θα είχε συμβεί με άλλους iconic πανηγυρισμούς. Από το σήμερα και το ‘Siuuu’ του Κριστιάνο που το αντιγράφουν από παίκτες των top-leagues μέχρι τους φίλους μας όταν βάζουν γκολ στο PRO. Φανταστείτε να είχε κάνει κάτι αντίστοιχο ο Ραούλ όταν διέταξε σιωπή στο Camp Nou…

Το 80-20 που αλλάζει το ποδόσφαιρο: Ο Μπαπέ στην Ρεάλ έκανε το καλύτερο deal στην ιστορία

Έχουμε ξεφύγει. #διπλής

Ο Μπαπέ ζήτησε το όνομα και ο πανηγυρισμός του να κατοχυρωθούν έτσι ώστε να μπορεί να τα εκμεταλλευτεί στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μαδριλένικη, As, είχε το ρεπορτάζ. Το αίτημα κατατέθηκε επίσημα στις 8 Φεβρουαρίου μέσω νομικής εταιρείας από το Παρίσι στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η EUIPO, που έχει έδρα στο Αλικάντε της Ισπανίας, στο παρελθόν δέχθηκε ακόμα 7 αιτήματα από τον Μπαπέ.

Πρώτα το όνομα και το επίθετό του και στη συνέχεια τα αρχικά του. Ο στράικερ θέλει να εξασφαλίσει δηλαδή την εκμετάλλευση της λέξης ‘Mbappe’ σε κάθε πιθανό οικονομικό πεδίο. Γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η πνευματική ιδιοκτησία, επιδιώκει να αποκομίσει όσα το δυνατόν περισσότερα στοχεύοντας σε τομείς όπως καλλυντικά, αρώματα, κοσμήματα, τσάντες, ταξιδιωτικά είδη, video-games, ακόμα και σε Χριστουγεννιάτικα είδη.

Μπορεί μέσα στο γήπεδο να έχει ακόμα πολλά ψωμιά μέχρι να τους ξεπεράσει, όμως ο Μπαπέ με αυτή την κίνηση άφησε πίσω Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. «Μην μου μιλάς για ηλικία» και «το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει» είναι δύο από τις φράσεις που έχουν κατοχυρωθεί από τον Γάλλο, ο οποίος κατέχει πλέον και το logo για τη φιλανθρωπική δραστηριότητα ‘We care for all’. Στα 6 προστατευμένα trademark έχει μείνει ο CR7 και στα 4 ο Αργεντινός άσος της Ίντερ Μαϊάμι, ενώ κάτι ανάλογο έχουν κάνει Βινίσιους, Μανέ, Σανέ.

Πέρα από το ότι είναι ο καλύτερος επιθετικός στον κόσμο, γνωρίζοντας ότι πλησιάζει στο peak του, ο Μπαπέ προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι θα είναι και ο πιο ακριβοπληρωμένος στον πλανήτη με μεθόδους που μέχρι τα πρόσφατα χρόνια δεν είχαμε συνηθίσει. Σε όποια πλευρά κι αν ανήκει ο καθένας από εμάς, είτε μας αρέσει είτε όχι, όπως λέει και το moto «το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει». Ελπίζουμε απλά να μην μας στείλει τον λογαριασμό ο Κιλιάν…