Πάνος Κατσέρης
Βρείτε μας στο

Στις 14 Απριλίου η Λοριάν θα υποδεχτεί την Παρί Σεν Ζερμέν και ειδικά για έναν παίκτη της θα μοιάζει με θαύμα ότι θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Κιλιάν Επαμπέ και τους υπόλοιπους αστέρες των πρωταθλητών Γαλλίας. Ο Πάνος Κατσέρης, που από τον Γενάρη αγωνίζεται στη Λοριάν, ήταν έως και δύο χρόνια πριν ένας no name παίκτης ακόμα και για την ουδόλως προηγμένη ποδοσφαιρικά Ελλάδα.

Κομμένος από τον Ατρόμητο λίγο μετά τα 16 χρόνια του, τελείωσε το σχολείο παίζοντας στο Β’ τοπικό Αθήνας με τη Νίκη Δροσιάς. Πέντε χρόνια μετά ανυπομονεί για το μπρα ντε φερ με τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου, αλλά και για μια κλήση στην Εθνική Ελλάδας, την οποία σε πρόσφατη συνέντευξή του χαρακτήρισε «όνειρο».

Ο Πάνος Κατσέρης είναι η επιτομή του overachiever, του ανθρώπου που μέσα από το άσβεστο πάθος για αυτοβελτίωση ανακαθόρισε και εξακολουθεί να ανακαθορίζει τα όρια του. Όταν κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ του πόνου της πειθαρχίας και του πόνου της αποτυχίας, ο Έλληνας παίκτης ήταν… ξεκάθαρος. Θα υπέφερε, κυνηγώντας το όνειρο του με κάθε κόστος. Έστω, κι αν έπρεπε να συγκατοικεί σε μια ξένη χώρα με άλλα 10 άτομα σε εργατική πολυκατοικία, παίρνοντας ένα μισθό που οριακά έφτανε για τα στοιχειώδη και περνώντας ώρες ολόκληρες χωρίς ρεύμα η νερό.

Αυτή τη ρουτίνα βίωνε ως μέλος της Νουόβα Φλόριντα, ομάδας 4ης Κατηγορίας στην Ιταλία, όπου μετανάστευσε το 2019 για να αναζητήσει την ποδοσφαιρική του τύχη. Έφυγε μαζί με άλλα Ελληνόπουλα για να δοκιμαστεί στη γειτονική χώρα και το ιδιαίτερο της υπόθεσης είναι ότι μόνο εκείνος δεν ήταν τερματοφύλακας (αλλά δεξιός εξτρέμ).

Μετά από δύο προπονήσεις ο 18χρονος τότε Πάνος βρήκε συμβόλαιο στην Πάβια της 5ης κατηγορίας. Μετά την επιστροφή της αθλητικής δράσης από τον κορωνοϊό πήρε «προαγωγή» στην Καβέζε (Δ’ κατηγορία), αλλά ένας τραυματισμός στους κοιλιακούς τον επανάφερε μια βαθμίδα χαμηλότερα, στην προαναφερόμενη Νουόβα Φλόριντα. Οι συνθήκες διαβίωσης εκεί παρέπεμπαν σε γκέτο μεταναστών. Ο Κατσέρης είχε φτάσει 20 ετών και ήταν ακόμα στο πάτο της ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Συνέχιζε να δουλεύει σκληρά, να προπονείται «σκυλίσια», αλλά ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκε να τα παρατήσει. Και πιθανότατα θα το είχε κάνει αν δεν ερχόταν σύντομα η πρόταση ομάδας Γ’ Κατηγορίας.

Η Κατανζάρο, γνωρίζουμε σήμερα, ότι αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εκτόξευση. Πήγε σε αυτήν το καλοκαίρι του 2022 για περάσει δοκιμαστικά και ανταμείφθηκε με τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ποιο… τριετές όμως, ο Έλληνας δεξιός μπακ (πια) είχε ήδη σανιδώσει το γκάζι και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω.

Την τεχνική την είχε από τη θητεία του ως εξτρέμ, αλλά φυσικά δούλεψε και σε αυτόν τον τομέα. Στο επίπεδο που έκανε άλματα εξέλιξης ήταν η ταχύτητα και η δύναμη. Το παράστημα ποτέ δεν του έλειψε (1,87μ. το ύψος του γαρ), αλλά άκουγε περισσότερο στο βαρύς παρά στο ταχύς. Πλέον είναι ένας ολοκληρωμένος φουλ μπακ, που παίζει όλη την πλευρά, έχοντας στο ρεπερτόριο του πλαγιοκοπήσεις και… σέντρα – ξυράφι. Ως τέτοιον τον… λιγουρεύτηκε η Λοριάν και αυτή τη θέση έχει στα πέντε πρώτα παιχνίδια του με τον γαλλικό σύλλογο, σε διάταξη 3-4-3.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Πάνος Κατσέρης

Μεσολάβησε η μεγάλη ομαδική και προσωπική επιτυχία με τη συμβολή του στην (περσινή) άνοδο της Κατανζάρο στη Serie B. Αρκούσαν 15 εμφανίσεις του στη Β’ Κατηγορία του Calcio για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των… μισών ιταλικών ομάδων της μεγάλης κατηγορίας. Η Μόντσα φαινόταν να είναι πολύ κοντά στην υπογραφή του, αλλά με μια αιφνιδιαστική κίνηση η Λοριάν πρόσφερε κοντά στα 3 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Φανταστείτε ότι η προηγούμενη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Κατανζάρο είναι κάτω από ένα εκατ. ευρώ.

Και μπράβο της (της Λοριάν), διότι το βίντεο που δημιούργησε για την παρουσίαση του είναι ένα μικρό σκηνοθετικό και αλληγορικό έπος!


Ο Κατσέρης μπήκε με φόρα στο Σαμπιονά και έχει αναδειχτεί σε πολύτιμη και αναντικατάστατη μονάδα. Όταν έφτασε στη βορειοδυτική Γαλλία, η Λοριάν ήταν ουραγός του πρωταθλήματος με 12 βαθμούς. Τώρα είναι στην 13η θέση και έχει βάλει πέντε ομάδες από κάτω της, καθώς στο διάστημα παρουσία του Έλληνα έχει απολογισμό 4-1-1! Ο Κατσέρης έχασε ένα ματς λόγω τραυματισμού και στα πέντε που έχει παίξει είναι εξαιρετικός, μετρώντας ένα γκολ και μία ασίστ.

Ο επόμενος στόχος είναι γαλανόλευκης απόχρωσης. «Εύχομαι κάποια μέρα να κληθώ στην Εθνική και να έχω μία πιθανότητα να αποδείξω ότι αξίζω να είμαι μέλος της», είπε και φυσικά δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι θα βάλει τσεκ και σε αυτό το κουτάκι της «Wanna Do List».

Διότι, αν η πνευματική ισχύς ενός ανθρώπου μετριέται από το πόσα είναι διατεθειμένος να αντέξει για να φτάσει εκεί που λαχταρά το βλέμμα του, αυτή του Κατσούρη είναι για να διδάσκεται σε σεμινάρια για την κουλτούρα της προσωπικής επιτυχίας.