Μαχαίρωσε τον ξάδερφό του, «έσπρωξε» 1.3 τόνους... αλάτι: Ο παιχταράς που έθαψε το ταλέντο του στα ναρκωτικά
Βρείτε μας στο

Παίκτες που να έχουν σχέσεις με εγκληματικές οργανώσεις, είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Κολομβία. Μεδεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ, Ρενέ Χιγκίτα και Φαουστίνο Ασπρίγια, Καρτέλ του Κάλι και Άντονι Ντε Άβιλα. Άντε και στην Νάπολη, όπου ο Αρμάντο Ίτσο κάποτε είχε βοηθήσει την Gomorra να στήσει παιχνίδι. Ποτέ στο παρελθόν ένας Ολλανδός ποδοσφαιριστής δεν είχε μπλέξει σε τόσο χοντρό σκηνικό όσο να «σπρώχνει» ο ίδιος τόνους κοκαΐνης…

Ο Κουίνσι Προμές τα τελευταία χρόνια τράβηξε απότομα τα βλέμματα και αυτές τις εβδομάδες φρέσκαρε τη μνήμη πολλών όταν συνελήφθη στο Ντουμπάι. Ο εξτρέμ βρισκόταν στα Εμιράτα για την προετοιμασία της ομάδας του – καθώς δεν υπάρχει συμφωνία έκδοσης με την Ολλανδία – και εγκατέλειψε τον χώρο ενώ ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε τροχαίο ατύχημα. Αυτό έφερε τη σύλληψη του και τον κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ θα έρθει και βαρύ πρόστιμο. Σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι που τον απασχολεί.

Μετά το νέο επεισόδιο, την επιφάνεια ήρθαν όσα απίστευτα έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν. Όσα απίστευτα έχει κάνει και παραμένει ελεύθερος, αφού παρότι στην πατρίδα του εκκρεμούν κατηγορίες που τον στέλνουν στη φυλακή για 9 χρόνια, εκείνος, παρά το περιστατικό στο Ντουμπάι, ουσιαστικά συνεχίζει τη ζωάρα του στην Ρωσία αγωνιζόμενος στην Σπαρτάκ Μόσχας, η οποία τον στηρίζει και προτίθεται να τον διευκολύνει να γίνει πολίτης της χώρας.

Ακολουθεί η λιτή ιστορία του 32χρονου παίκτη την οποία όλοι θα θέλαμε να δούμε σε ένα documentary. Όλα εμείς ρε Netflix…;

Μαχαίρωσε τον ξάδερφό του, «έσπρωξε» 1.3 τόνους... αλάτι: Ο παιχταράς που έθαψε το ταλέντο του στα ναρκωτικά

Το 2013-14 ήρθε η έκρηξη στο παιχνίδι του. Έκανε σούπερ σεζόν με την Τβέντε, σε ηλικία 22 ετών πήρε μεταγραφή στην Σπαρτάκ και αφού σε 4 χρόνια έπαιξε σε 135 ματς και πέτυχε 66 γκολ, η Σεβίλλη αποφάσισε να δώσει 20 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Όλα καλά, όλα ωραία ως εδώ, για έναν μεσοεπιθετικό που δεν έκανε την καριέρα του Κριστιάνο Ρονάλντο, όμως για εξτρέμ τα έβαζε τα γκολάκια του και μάλιστα συχνά.

Ακόμα και βασικός στην Εθνική ήταν, έχει 50 εμφανίσεις με τους Οράνιε. Παικτάρα λέμε, κάθε άλλο παρά κάποιος που οριακά ονομάζεται ποδοσφαιριστής. Το 2019 ήρθε η μεταγραφή στον Άγιαξ. Βασικά, ήρθε η μετακόμιση στο Άμστερνταμ. Στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Στην πόλη που όλα είναι πιο χαλαρά σχετικά με τα ναρκωτικά και που παρότι δεν είναι επικίνδυνη για τον επισκέπτη, έχει εξελιχθεί σε κέντρο συγκέντρωσης πολλών από αυτούς που ασχολούνται με το ναρκεμπόριο.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Μαχαίρωσε τον ξάδερφό του, «έσπρωξε» 1.3 τόνους... αλάτι: Ο παιχταράς που έθαψε το ταλέντο του στα ναρκωτικά

Το γεγονός ότι ο Προμές δεν είναι απλά ένας παίκτης που κάνει προπόνηση, ξεκουράζεται στο σπίτι του και μετά παίζει τα ματσάκια του, φάνηκε για πρώτη φορά το 2020. Κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού party, διαφώνησε με έναν ξάδερφό του για ένα κόσμημα, έβγαλε μαχαίρι και του το κάρφωσε στο πόδι. Και δεν μιλάμε για μια γρατζουνιά, για ένα απλό κόψιμο. Ο Ολλανδός έκανε σοβαρή ζημιά στον τένοντα, σε σημείο που ο ξάδερφος να χρειάζεται εκτεταμένη αποθεραπεία για να επανέλθει. Και το απίστευτο είναι πως ο σκοπός του δεν ήταν αυτός.

«Γιατί τον χτύπησα;» ρώτησε ένα συγγενικό πρόσωπο μερικές μέρες μετά το περιστατικό. Και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν συγκλονιστικά, καθώς φάνηκε ότι ο ίδιος δεν ήξερε που τον έχει μαχαιρώσει. «Δεν σημάδευα το πόδι του, ήθελα να του το καρφώσω στον λαιμό. Την επόμενη φορά θα φάει σφαίρες». Πού να μην ήταν και δικός του άνθρωπος δηλαδή, τι θα είχε πάθει. Ο Προμές μίλησε και στον πατέρα του ξάδερφου. «Του έσωσες τη ζωή. Αν δεν ήσουν εσύ, θα τον είχα σκοτώσει. Το καταλαβαίνεις αυτό…».

Πολλά για τον Ολλανδό κατάλαβαν και όλοι όσοι άκουσαν τις συνομιλίες από το παγιδευμένο τηλέφωνο. Αν και αρχικά είχε κατηγορηθεί για απόπειρα δολοφονίας, τελικά αυτή έγινε επίθεση και ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι το ένταλμα για να υποκλαπούν οι συνομιλίες προέρχονταν από αβάσιμες κατηγορίες. Το όλο σκηνικό ήταν στο πλαίσιο της ‘επιχείρησης Porto’ της Αστυνομίας, η οποία είχε υποψίες ότι ο Προμές ήταν για τα καλά χωμένος μέσα στο οργανωμένο έγκλημα. Μπορεί μέσω αυτού να έμαθαν για το μαχαίρωμα, όμως τα προβλήματα του παίκτη ήταν μεγαλύτερα.

Μαχαίρωσε τον ξάδερφό του, «έσπρωξε» 1.3 τόνους... αλάτι: Ο παιχταράς που έθαψε το ταλέντο του στα ναρκωτικά

Για πολύ καιρό η Αστυνομία είχε κοριό στο τηλέφωνό του αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Εισαγγελέας, από το 2018 ήταν ύποπττος για διακίνηση κοκαΐνης. Όπως προκύπτει, μιλούσε για μεγάλες ποσότητες με άλλα μέλη του κυκλώματος μέσα από τις πλατφόρμες EncroChat και Sky ECC που τουλάχιστον για κάποιο διάστημα ήταν μη ανιχνεύσιμες. Με ένα γρήγορο google-search μπορεί κανείς να βρει ότι τη δημιουργία της πρώτης την είχαν χρηματοδοτήσει άνθρωποι του υποκόσμου.

Μέσω αυτών, οι εγκληματικές οργανώσεις μπορούσαν να συνεννοούνται κάτω από τη μύτη των Αρχών, οι οποίες αφού πήραν πολύτιμα στοιχεία, τελικά τις κατέβασαν το 2020 και το 2021 αντίστοιχα. Έτσι είχαν ξεκινήσει να παρακολουθούν τον Προμές και τα επόμενα επεισόδια είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οι Εισαγγελείς αποκάλυψαν τα μηνύματα που φέρεται να έστειλε ο Προμές μια μέρα του Ιανουαρίου, όταν προσπάθησε να περάσει στο Βέλγιο δύο φορτία. Όχι πολλά. Το ένα ήταν 650 κιλά και το άλλο 712.

«Οι δικοί μου είναι στον δρόμο για την Αμβέρσα» φέρεται να έστειλε ο Ολλανδός όταν το εμπορικό πλοίο Cap San Nicolas πλησίαζε στον προορισμό του. Μετέφερε πακέτα που είχαν πάνω στάμπα με μια μαύρη τίγρη και ήταν κρυμμένα σε σάκους με αλάτι. Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες, το πράγμα στράβωσε, αφού το ένα χάθηκε.

«Ήταν δύο παρτίδες, έχασα το μισό κέρδος» ήταν ένα από τα μηνύματα που έφυγαν από το κινητό του Προμές, ο οποίος για την απώλεια φέρεται να πλήρωσε βαρύ πρόστιμο στον Piet Wortel, καταδικασμένο λαθρέμπορο, ο οποίος στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία του ποδοσφαιριστή, Kelvin Maynard, που συμμετείχε στην κλοπή φορτίου 400 κιλών.

Μόνο και μόνο από το ότι αυτά τα στοιχεία έχουν δημοσιευτεί και ο καθένας μπορεί να τα βρει εύκολα ψάχνοντας, αντιλαμβάνεται κανείς με τι είδους ανθρώπους συναναστρέφεται και έχει καθημερινή επαφή ο Προμές, ο οποίος αρχικά είχε κάνει επένδυση 200.000 ευρώ για να μπει στο κόλπο. Για το ότι προσπάθησε να βγάλει στον δρόμο κοκαΐνη βάρους 1.3 τόνων και αξίας 75 εκατ. ευρώ στην πιάτσα, αρχικά το Δικαστήριο είχε προτείνει 9 χρόνια όμως τελικά τόσα είναι μαζί με το μαχαίρωμα στον ξάδερφο. Προφανώς, τα έχει αρνηθεί όλα.

Τον Μάιο το 2023 καταδικάστηκε ερήμην, αλλά συνεχίζει την καριέρα του στην Σπαρτάκ Μόσχας, όπως και να προκαλεί με τις αναρτήσεις του στο Instagram όπου ανεβάζει photos πότε με μαχαίρι και πότε με αυτόματο όπλο.

«Βρίσκεται μόνιμα στις ειδήσεις, είναι ενεργός στα social-media και έχει fans σε όλο τον κόσμο» ήταν τα λόγια του Δικαστή. «Η επίδειξη πλούτου τον καθιστά πρότυπο για πολλούς και ειδικά για τους νέους. Είναι απαράδεκτο το ότι προσπαθεί να αυξήσει το πρεστίζ του σε συγκεκριμένους κύκλους με την εμπλοκή του σε μεγάλες δουλειές με μεταφορές ναρκωτικών».

Το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει συμφωνία έκδοσης με την Ολλανδία, του επιτρέπει να είναι… Τσάρος σε μια ξένη χώρα καθώς παρότι έχει καταδικαστεί, μπορεί να κυκλοφορεί κανονικά χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.

Μαχαίρωσε τον ξάδερφό του, «έσπρωξε» 1.3 τόνους... αλάτι: Ο παιχταράς που έθαψε το ταλέντο του στα ναρκωτικά

Ίσως να φταίνε τα παιδικά του χρόνια. Ο ίδιος παλαιότερα έχει δηλώσει πως όταν χώρισαν οι γονείς του «πήγαινα από γειτονιά σε γειτονιά και έκανα κακούς φίλους». Μεγαλώνοντας κράτησε τις επαφές του από αυτό το background ακόμα και όταν έγινε ποδοσφαιριστής και τις «εκμεταλλεύτηκε» για να βγάλει εύκολο και γρήγορο χρήμα.

Σίγουρα, είχε πλάνο. Η επιστροφή του στην Σπαρτάκ Μόσχας, η οποία τον σώζει μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ολοκληρώθηκε μόλις δύο μήνες μετά το μαχαίρωμα στον ξάδερφο τον Δεκέμβριο του 2020. Τυχαίο; Πιθανότατα όχι. Ένας παίκτης που το 2014 δεν ήθελε να πάει στην Ρωσία και το έκανε επειδή η πρόταση ήταν τεράστια, πλέον στα 32 του δεν έχει άλλη επιλογή.

Σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι περισσότερο θα μπορούσε να πετύχει, όμως ο Προμές ίσως αδίκησε το ταλέντο του. Η ιστορία του από μόνη της λέει ότι κάθε άλλο παρά συγκεντρωμένος ήταν στην ποδοσφαιρική του καριέρα και τη χρησιμοποίησε για να παίξει μπάλα στον κόσμο των ναρκωτικών.

Παρά το γεγονός αυτό, στη δεύτερη θητεία του στην Σπαρτάκ κατάφερε να γράψει ιστορία και εντός αγωνιστικών χώρων καθώς έγινε ο πρώτος ξένος σκόρερ όλων των εποχών στη μεγάλη κατηγορία του ρωσικού ποδοσφαίρου αφήνοντας για πάντα πίσω τον Βραζιλιάνο, Βάγκνερ Λοβ, και τον Ιρανό, Σαρντάρ Αζμούν. Μόνο φέτος πλησιάζει σε διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ. Φανταστείτε να είχε κάνει και focus.

Το ερχόμενο καλοκαίρι το συμβόλαιό του με την Σπαρτάκ Μόσχας ολοκληρώνεται. Είναι ίσως ο μοναδικός τομέας στη ζωή που ο Κουίνσι Προμές θα είναι πραγματικά ελεύθερος…