Μπράιτον

Μάζεψε ό,τι ταλέντο κυκλοφορεί: Η ομάδα με το κορυφαίο τμήμα σκάουτινγκ που αγοράζει φθηνά και πουλάει χρυσάφι

Με έσοδα άνω των 360 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία μόνο από τις πωλήσεις στο αγγλικό Big-6

Παλαιότερα ήταν η Λιόν, ακολούθως η Σεβίλλη και η Μπενφίκα, ενώ τα τελευταία χρόνια τη χάρη τους ζήλεψε η Ζάλτσμπουργκ. Το να ψωνίζεις φτηνά και να πουλάς ακριβά είναι μια ικανότητα που προϋποθέτει ένα άρτια οργανωμένο τμήμα scouting, που θα σου επιτρέψει να αγοράζεις ένα ταλέντο όταν η τιμή του είναι ακόμα χαμηλή. Είτε να το δεις πρώτος δηλαδή, είτε να αξιολογήσεις πρώτος ότι αξίζει να επενδύσεις. Είναι μια διαδικασία που δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τις χρηματιστηριακές μετοχές. Ο στόχος είναι ακριβώς ο ίδιος. Και σε αυτή τη δεξιότητα ο σύλλογος που έχει πάρει πια τη σκυτάλη ως Νο. 1 στον εντοπισμό ταλέντων ανά τον κόσμο είναι η Μπράιτον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ρόστερ των «γλάρων» άνηκε τον Ιανουάριο το 20% των 25 ακριβότερων παικτών του κόσμου έως 20 ετών (με έτος γέννησης δηλαδή από το 2004 και έπειτα), με βάση την αξιολόγηση του έγκυρου transfermarkt.de. Κοινώς πέντε παίκτες της σχετικής λίστας ήταν μέλη της Μπράιτον, με ακριβότερο όλων τον Σκωτσέζο επιθετικό Έβαν Φέργκιουσον, που είναι στη δεύτερη θέση, με χρηματιστηριακή αξία στα 65 εκατ. ευρώ. Η Μπράιτον τον είχε αποκτήσει το καλοκαίρι του 2021 από την ιρλανδική Μποέμιανς αντί 600.000 ευρώ…

Στη θέση Νο. 13 ήταν ο Παραγουανός μεσοεπιθετικός Χούλιο Ενσίκο, που αποκτήθηκε (από τη Λιμπερτάδ) το καλοκαίρι του 2022 αντί 11,6 εκατ. ευρώ και τώρα έχει διπλασιάσει την αξία του. Ακολουθούσε στη θέση Νο. 14 ο Σενεγαλέζος αμυντικός χαφ Κάρλος Μπαλεμπά. Πρόκειται για τον παίκτη που η Μπράιτον πήρε από τη Λάνς για να αντικαταστήσει τον Μόισες Καϊσέδο. Η αξία του υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Στην 23η θέση και 25η θέση ήταν δύο Αργεντινοί, προερχόμενοι από Μπόκα Τζούνιορς και Ροζάριο αντίστοιχα, ο αριστερός μπακ-χαφ Βαλεντίν Μπάρκο και ο μεσοεπιθετικός Φακούντο Μπουονανότε. Αφίχθησαν με διαφορά ενός χρόνο στο «Άμεξ», ο πρώτος το φετινό Ιανουάριο και ο δεύτερος με το έμπα του 2023.

Βεβαίως πιο χαρακτηριστική περίπτωση για το know how της Μπράιτον στις value for money μεταγραφικές κινήσεις δεν υπάρχει από τον Καϊσέδο. Αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 αντί 4 εκατ. ευρώ από την Ιντεπεντιέντε του Εκουαδόρ και το περασμένο καλοκαίρι έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, με την Τσέλσι να δαπανά συνολικά 133 εκατ. ευρώ. Από κοντά και ο Ιάπωνας Καόρου Μιτόμα, ο οποίος είχε υπογράψει με τρία εκατ. ευρώ από την Καβασάκι και τώρα κοστίζει κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

Από το 2021 μέχρι σήμερα μόνο από τα big deals των πολυτιμότερων μονάδων τους με προορισμό το Big-6, οι «γλάροι» έχουν εξασφαλίσει έσοδα άνω των 360 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας παράλληλα στο ίδιο διάστημα να παρουσιάζονται όλο και πιο βελτιωμένοι εντός γηπέδου, ανεβαίνοντας σκαλοπάτια στην ιεραρχία της Πρέμιερ Λιγκ.

Ο ιθύνων νους αυτής της στρατηγικής και πλέον τεχνογνωσίας δεν είναι βέβαια άλλος από τον ιδιοκτήτη του συλλόγου Τόνι Μπλουμ, ο οποίος έχει χτίσει όλο αυτό το δίκτυο σκάουτινγκ, αξιοποιώντας και τη βάση δεδομένων που διαθέτει η εταιρία του, «StarLizard». Πρόκειται για μία συμβουλευτική εταιρεία στοιχημάτων υψηλής αξίας η οποία, η οποία συγκεντρώνει data από πρωταθλήματα και αγώνες, δημιουργώντας στατιστικά μοντέλα τα οποία παρέχονται στους πελάτες, προκειμένου να ποντάρουν.

Αξιοποιώντας λοιπόν το συγκεκριμένο μοντέλο, εκεί που άλλες ομάδες μπορεί να βλέπουν άνθρακα, η Μπράιτον βλέπει χρυσό. Η εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στον αλγόριθμο της επιτρέπει να προσεγγίζει ποδοσφαιριστές που μπορεί να είναι παντελώς άσημοι, αλλά διαθέτουν το potential να εξελιχθούν σε top class players.