Βεζένκοφ, Μίσιτς: Το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ευρωλίγκα, των 2 hot Ευρωπαίων του NBA
Βρείτε μας στο

Είναι οι δύο τελευταίοι MVP της Ευρωλίγκας. Παρά τις καταπληκτικές σεζόν που έκαναν όμως με τις φανέλες της Εφές και του Ολυμπιακού, ο δρόμος στο NBA για τους Βασίλιε Μίσιτς και Σάσα Βεζένκοφ δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο πρώτος ήδη άλλαξε ομάδα, ο δεύτερος πασχίζει να βρει ρόλο στο rotation του Σακραμέντο. Ή μάλλον πάσχιζε, διότι από τα τέλη Γενάρη είναι εκτός δράσης (έπαιξε μόνο σε δύο αγώνες), έχοντας τραυματιστεί δύο φορές στο δεξιό αστράγαλο.

Ο Μίσιτς, που τη σεζόν 2021-22 είχε στη Euroleague 18,2 πόντους και 4,6 ασίστ με 58,2% στο δίποντο (!), πέρασε και δεν ακούμπησε από τους Οκλαχόμα Θάντερ. Έχοντας μπροστά του τον ασταμάτητο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, αλλά και τους Γκίντεϊ, Τζο και Ντορτ, περιορίστηκε σε μόλις 12 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο με 3,3 πόντους και 2,5 ασίστ.

Η μετακόμιση του στη Σάρλοτ τον έχει βοηθήσει να θυμίσει τον παλιό, καλό Μίσιτς, αλλά αυτό είναι λογικό αφού ανάμεσα στις δύο ομάδες υπάρχει χαοτική διαφορά. Η Οκλαχόμα είναι πια πρωτοπόρος της δύσης (ρεκόρ 47-20) και οι Χόρνετς τρίτοι από το τέλος στην ανατολή (17-51). Σε αυτούς ο 30χρονος Σέρβος γκαρντ έχει 11,9 πόντους, 5,8 ασίστ και 2,1 ριμπ. σε 26,4 λεπτά συμμετοχής και 17 παιχνίδια. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει το status του «ημιβασικού» όταν επιστρέψει ο σταρ της ομάδας, Λαμέλο Μπολ.

Ο Σάσα Βεζένκοφ είχε πέρσι με τον Ολυμπιακό 17,6 πόντους και 6,8 ριμπάουντ με 65,5% στο δίποντο και 37,8% στο τρίποντο! Κι όμως, ακόμα και αυτός ο υπερπαίκτης για τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα πρέπει να καταβάλλει έξτρα σωματική και πνευματική προσπάθεια για να πρωταγωνιστήσει σε μια – καλή είναι η αλήθεια – ομάδα του NBA. Ο Βούλγαρος φόργουορντ έχει 5,6 πόντους, 2,5 ριμπ. και 0,4 ασίστ σε 12,6 λεπτά συμμετοχής και 35 αγώνες. Μάλιστα, σε 6 ματς των Κινγκς δεν πάτησε καν παρκέ, μένοντας θεατής και στα 48’. Ποιος; Εκείνος που τον περασμένο Μάιο, στον τελικό με τη Ρεάλ, έπαιξε 39:26’’ σκοράροντας 29 πόντους και κατεβάζοντας 9 ριμπάουντ.

Είναι δεδομένο ότι αν αμφότεροι ρίξουν σήμα καπνού ότι σκέφτονται την επιστροφή στην Ευρώπη, θα ηχήσουν σειρήνες συναγερμού στα γραφεία των πιο εύρωστων ομάδων της Euroleague, φυσικά και του… Ολυμπιακού. Η ομάδα βέβαια που με τη μεταγραφική, αλλά και επικοινωνιακή πολιτική της έχει στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση (και ενδιαφερόμενο) ότι είναι έτοιμη να προσφέρει Γη και ύδωρ προκειμένου να καταλήξει σε deal με τους κορυφαίους είναι ο Παναθηναϊκός. Όταν δένεις με τριετές συμβόλαιο αξίας 9 εκατ. ευρώ τον 33χρονο Κώστα Σλούκα, έχεις αποσαφηνίσει τις προθέσεις σου.

Το Δεκέμβριο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε προαναγγείλει με βίντεο στο Instagram ότι το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει άλλους δύο παίκτες τριών εκατομμυρίων ευρώ. Προσπαθώντας τότε φίλαθλοι και δημοσιογράφοι να αποκρυπτογραφήσουν το «χρησμό», τα πρώτα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν αυτά των Έντι Ταβάρες και Βασίλιε Μίσιτς. Προφανώς η περίπτωση του Βεζένκοφ θα ήταν δυσκολότερη, λόγω του ερυθρόλευκου παρελθόντός του, ενώ ο Μάριο Χεζόνια μπορεί (και μοιάζει αρκετά πιθανό) να έρθει έτσι κι αλλιώς. Η υπογραφή του δεν εντάσσεται στην κατηγορία «τριών εκατομμυρίων».

Το ίδιο ζήτημα προκύπτει και με αυτές των Μίσιτς, Βεζένκοφ, από την ανάποδη όμως. Θα ήταν αρκετά τρία εκατ. δολάρια για να επιστρέψουν αυτοί οι παίκτες στην Ευρώπη. Ο πρώτος έχει εγγυημένα 7.723.000 δολάρια για τη φετινή και άλλα τόσα για την επόμενη σεζόν στο συμβόλαιο του, ενώ ανεβαίνει στα 8.109.150 δολάρια για την περίοδο 2025/26, με την προϋπόθεση βέβαια να ενεργοποιηθεί η option επέκτασης που έχει deadline την 29η Ιουνίου 2025. Βεβαίως, από αυτά τα περίπου 23 εκατ. δολάρια, σχεδόν τα μισά κάνουν φτερά εξαιτίας της εφορίας.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Σε αντίστοιχα νούμερα κινείται το συμβόλαιο του Βεζένκοφ, που υπέγραψε στο Σακραμέντο τριετές με 20 εκατ. δολάρια. Η διαφορά στο τέλος της μέρας δεν είναι μεγάλη, αλλά μόνο στην περίπτωση που τα 3 εκατ., για τα οποία μίλησε ο διοικητικός ηγέτης του Παναθηναϊκού, είναι το τελικό ποσό που θα μπαίνει στην τσέπη του αθλητή.

Βεβαίως, οι εξελίξεις που αναμένεται να δρομολογηθούν σύντομα στο NBA θα αυξήσουν το συντελεστή δυσκολίας προσέλκυσης παικτών από τις ΗΠΑ για τις ευρωπαϊκές ομάδες. Όλα τα ποσά, από τα per diem μέχρι τα συμβόλαια, θα εκτοξευθούν τα επόμενα χρόνια όταν η Λίγκα υπογράψει τις νέες συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Συμβόλαια των 40 και των 50 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως πρόκειται να φτάσουν τα 80 και τα 90. Και λογικά μερίδιο στην πίτα θα πάρουν εκτός από τους σούπερσταρς και οι