Ο θάνατος της «Neverkusen»: Πώς το δημιούργημα του Τσάμπι Αλόνσο πάει να βάλει τέλος στη μεγαλύτερη ρετσινιά ομάδας στην Ευρώπη
Βρείτε μας στο

Όταν πήρε τον άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα, κάτι σκίρτησε στην καρδούλα των φαν της. To έδινε ως πάτημα ελπίδας η ιστορία: Τα 2/3 των ομάδων που κατάφεραν κάτι τέτοιο από το 1963, έτος ίδρυσης της Bundesliga, κατέκτησαν μετέπειτα και τον κανονικό τίτλο. Ακόμα και τότε βέβαια, κανείς δεν τόλμησε να ψελλίσει κάτι παραπάνω από «μπράβο παιδιά, συνεχίζουμε». Η κατάρα του να είσαι η Μπάγερ Λεβερκούζεν ή αλλιώς Vizekusen (Δεύτερη-Kusen) που στα αγγλικά αποδόθηκε με το εύστοχο Neverkusen

Της βγήκε το όνομα το 2002. Με τον Μίχαελ Μπάλακ ηγέτη, η γερμανική ομάδα έφτασε μια ανάσα από το νταμπλ εντός συνόρων και την απόλυτη ευρωπαϊκή καταξίωση. Τα έχασε όλα. Το πρωτάθλημα από την Μπορούσια Ντόρτμουντ (για 1 βαθμό), το Κύπελλο από τη Σάλκε και το Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Και το ποινικό της μητρώο λερώθηκε για πάντα.

Ο θάνατος της «Neverkusen»: Πώς το δημιούργημα του Τσάμπι Αλόνσο πάει να βάλει τέλος στη μεγαλύτερη ρετσινιά ομάδας στην Ευρώπη

Τα λέει όλα τούτο: Σε 119 χρόνια ιστορίας, η Μπάγερν Λεβερκούζεν μετράει μόλις έναν εγχώριο τίτλο, το Κύπελλο του 1993. Μονίμως λιγόψυχη στην τελική ευθεία, μονίμως underachiever.

Να όμως που 8 αγωνιστικές πριν από το τέλος της τρέχουσας σεζόν, οι «Ασπιρίνες» πιστεύουν δυνατότερα από ποτέ. Από Neverkusen γαρ, έχουν μεταμορφωθεί σε… Never Losing! Μια αήττητη αρμάδα (22-4-0 και 66-18 τέρματα) που έχει αυτή τη στιγμή 10 βαθμούς «αέρα» από την μόνιμη πρωταθλήτρια τα 11 τελευταία χρόνια Μπάγερν Μονάχου. Την οποία μάλιστα τον περασμένο μήνα διέλυσε με ένα εκκωφαντικό 3-0.

Ο Τσάμπι Αλόνσο είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη μετάλλαξη του DNA της πιο λούζερ ομάδας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ως εκ τούτου και απολύτως φυσιολογικά, ο Ισπανός είναι ο πιο hot κόουτς εκεί έξω αυτή τη στιγμή, με Μπάγερν Μονάχου, Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης να τον έχουν αναγάγει σε προτεραιότητα.

Όμως πρώτα έχει να τελειώσει τη δουλειά που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 στην «Μπάι Αρίνα». Φέρνοντας στη Λεβερκούζεν αυτό που θα αποτινάξει οριστικά από πάνω της τη ρετσινιά.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Ο θάνατος της «Neverkusen»: Πώς το δημιούργημα του Τσάμπι Αλόνσο πάει να βάλει τέλος στη μεγαλύτερη ρετσινιά ομάδας στην Ευρώπη

Τελειομανής, καινοτόμος και χαρισματικός, ο πάλαι ποτέ μέσος υπογράφει ένα δημιούργημα που παίζει την καλύτερη, τη σοβαρότητα και την ωριμότερη μπάλα στην Bundesgliga. Μπολιάζοντάς το με το δικό του winning culture, ο φοβερός αυτός τύπος γκρίνιαζε τις προάλλες επειδή η ομάδα του δεν κέρδισε πιο άνετα στο Φράιμπουργκ (3-2). Θεώρησε κακή μέρα μια μέρα που οι παίκτες του κατέγραψαν διπλάσιες τελικές (18-9) και 64% κατοχή σε εκτός έδρας ματς!

Ποδόσφαιρο κατοχής, πίεση ψηλά, επιθετική άμυνα και ταχύτατο transition όταν συμπτύσσεται για να αμυνθεί πιο βαθιά, η Μπάγερ θέλγει στο μάτι, κάνει θραύση στα τερέν με ένα 3-4-3, συνδυασμό tiki taka και φαρμακερών αντεπιθέσεων. Αρνείται να χάσει, παίζει λες και εξαρτάται η επιβίωσή της από αυτό.

Δεν είναι μόνο η Bundesliga. Η ομάδα φλερτάρει έντονα με το νταμπλ, στο Κύπελλο είναι το απόλυτο φαβορί για τη στέψη ως η μόνη (!) εκπρόσωπος της Bundesliga ακόμα στο θεσμό. Υποδέχεται στον ημιτελικό τη Φορτούνα Ντίσελντορφ του Χρήστου Τζόλη και αν με το καλό περάσει, θα αντιμετωπίσει το νικητή του Ζάαρμπρικεν – Κάιζερσλαουτερν.

Και ευρωπαϊκά υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό στο Europa League, μάλιστα βάσει διασταυρώσεων (με αντίπαλο αρχικά στους «8» τη Γουέστ Χαμ) είναι εφικτός ένας τελικός με τη Λίβερπουλ – λες η ζωή να μας σκαρώσει ένα «ο πρώην και ο επόμενος» (αν όντως διαδεχτεί τελικά τον Γιούργκεν Κλοπ);

Ο θάνατος της «Neverkusen»: Πώς το δημιούργημα του Τσάμπι Αλόνσο πάει να βάλει τέλος στη μεγαλύτερη ρετσινιά ομάδας στην Ευρώπη

Κάθε πράγμα στο καιρό του. Είδαμε και τι συνέβη το 2002 όταν το όνειρο για τρεμπλ έγινε 0/3. Ωστόσο είναι μεγάλος ο πειρασμός να το πούμε δυνατά: Όλα δείχνουν πως ήρθε επιτέλους η στιγμή για τη Λεβερκούζεν να γράψει ιστορία, να ξεπεράσει τον εαυτό της. Γιατί η διαφορά με παλαιότερες εξαιρετικές βερσιόν της είναι πως ποτέ άλλοτε δεν είχε και τέτοια ατσάλινη νοοτροπία, τέτοια ανθεκτικότητα. Και έναν προπονητή όπως ο Τσάμπι Αλόνσο.