Δεν χρειάζονται περιστροφές και ωραιοποιήσεις. Η πρώτη χρονιά του Σάσα Βεζένκοφ στο NBA ήταν αποτυχημένη. Όχι γιατί μπορεί όποιος και όποιος να πάει στο NBA και στη rookie σεζόν του να έχει 5,4 πόντους και 2,3 ριμπάουντ σε 12,2 λεπτά συμμετοχής, αλλά γιατί μιλάμε για τον MVP της προηγούμενης Ευρωλίγκας. Ο απολογισμός δεν μπορεί να μην έχει σχέση με το status του παίκτη και τις προσδοκίες που είχαν διαμορφωθεί.
Υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που χρησιμοποιείς παράδειγμα για να επιχειρηματολογήσεις υπέρ της μείωσης της απόστασης μεταξύ NBA και Ευρώπης. Δυο από αυτές είναι των Λούκα Ντόντσιτς και Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, που από την πρώτη σεζόν τους στις ΗΠΑ είχαν νούμερα καλύτερα ή ανάλογα απ’ ότι σε Ρεάλ και Φενερμπαχτσέ αντίστοιχα. Στην αντίπερα όχθη είναι περιπτώσεις του Σάσα Βεζένκοφ, του Βασίλιε Μίτσιτς, του Φακούντο Καμπάσο, του Βασίλη Σπανούλη παλαιότερα και πάει λέγοντας. Οι περισσότεροι από τους θιασώτες του NBA επιμένουν ότι οι διαφορές παραμένουν μεγάλες και ο πρώην φόργουρντ του Ολυμπιακού λειτουργεί πια ως επιχείρημά τους.
Ο Βεζένκοφ είχε πέρσι με τον Ολυμπιακό 17,6 πόντους και 6,8 ριμπάουντ με 65,5% στο δίποντο και 37,8% στο τρίποντο! Έβαλε 29 πόντους (είχε και 9 ριμπάουντ) στον τελικό με τη Ρεάλ και αφίχθη στο Σακραμέντο με τον τίτλο του αδιαμφισβήτητα κορυφαίου της Ευρώπης τη σεζόν που πέρασε. Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστέψαμε πως ο τεχνικός των Κινγκς Μάικ Μπράουν… σοβαρολογούσε όταν ενόψει regular season έβαζε ένα αστερίσκο δίπλα στη χρησιμότητα του Βούλγαρου. Δεν αμφισβήτησε τότε απλώς το χρόνο συμμετοχής, αλλά την ίδια τη συμμετοχή του. «Δεν ξέρω ακόμη αν θα είναι στο rotation στο ξεκίνημα της κανονικής περιόδου, πρέπει να γίνεται καλύτερος με κάθε ευκαιρία που παίρνει στην προπόνηση και στους αγώνες», δήλωνε χαρακτηριστικά στις αρχές Οκτωβρίου.
Η πρώτη… κρυάδα ήρθε στο ντεμπούτο του, σε ένα φιλικό της preseason με το Τορόντο. Ο Βεζένκοφ ήταν ο 14ος παίκτης που πάτησε το παρκέ για τους Κινγκς, έχοντας πάντως εξαιρετική παρουσία στα σχεδόν 11 λεπτά που αγωνίστηκε. Με 12 πόντους αναδείχτηκε σε πρώτο σκόρερ της ομάδας του. Στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν κανονικά στο rotation, παίζοντας 16 λεπτά στο ματς της πρεμιέρας με τους Τζαζ. Στα δύο επόμενα παιχνίδια του ήταν διψήφιος, με 10 και 11 πόντους αντίστοιχα, έκτοτε όμως ο χρόνος συμμετοχής του σταδιακά μειωνόταν.
Στις 8 Νοεμβρίου και το νικηφόρο εντός έδρας παιχνίδι με το Πόρτλαντ, έλαβε το πρώτο του DNP (εκτός αγώνα με απόφαση του προπονητή), κάτι που συνέβη άλλες δύο φορές μέσα στο μήνα. Υπήρξαν και καλύτερες ημέρες. Στις 8 Δεκεμβρίου έκανε ρεκόρ καριέρας στο NBA, σκοράροντας 14π. απέναντι στο Φίνιξ σε 20:11’’ συμμετοχής. Το ισοφάρισε (ξανά με το Φίνιξ) στις 16/01, μεταξύ των δύο αγώνων όμως μεσολάβησαν 6 DNP.
Στα τέλη Γενάρη ήρθε ο πρώτος τραυματισμός στον αστράγαλο, που τον άφησε εφτά αγώνες εκτός και μετά την επιστροφή του ακολούθησε ο δεύτερος, που του στοίχισε τη συμμετοχή σε άλλα 22 ματς. Ο Βεζένκοφ έπαιξε τελικά σε 42 αγώνες, δηλώθηκε σε 29 ως τραυματίας και έλαβε 11 DNP. Ήρθε σε όλα τα παιχνίδια από τον πάγκο και είχε 55% στα δίποντα, 37,5% στα τρίποντα και 80% στις βολές. Ωστόσο σούταρε 120 τρίποντα και μόνο 71 δίποντα, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό στα σουτ να είναι 44%.
Πιθανόν να ήταν μεγαλύτερη η προσφορά του στο τέλος της σεζόν αν δεν είχε τους τραυματισμούς. Γεγονός είναι όμως ότι δεν απεκδύθηκε το ρόλο του συμπληρωματικού παίκτη σε μια ομάδα που τελικά δεν κατάφερε να μπει στα πλέι-οφ. Τη φήμη του εξαιρετικού σουτέρ με την οποία αφίχθη στο NBA την έχει δικαιώσει, οι Κινγκς όμως περίμεναν μεγαλύτερη προσαρμογή στο ανασταλτικό κομμάτι και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά στον αμυντικό του ρόλο. Αυτό που εκ των προτέρων δημιουργούσε σε πολλούς αμφιβολίες για τη λειτουργικότητα του παίκτη στο NBA – η έλλειψη αθλητικότητας δηλαδή απέναντι σε μυώδεις και αλτικούς φόργουορντ – είναι ένα από τα προβλήματα που έχει συναντήσει ο Σάσα στις ΗΠΑ.
Εικασίες για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα πρακτικά δεν μπορούν να γίνουν, από τη στιγμή που ο παίκτης κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του. Ο Βεζένκοφ έχει και του χρόνου εγγυημένο συμβόλαιο έναντι 6.6 εκατ. δολαρίων, ενώ οι Κινγκς έχουν το δικαίωμα να το επεκτείνουν και για τρίτη σεζόν με 7 εκατ. δολάρια.
Εξυπακούεται ότι αν στείλει σήμα (καπνού) επιστροφής στην Ευρώπη, μια σειρά από κορυφαία clubs θα πάρουν… χαρτί και μολύβι, με πρώτο όλων φυσικά τον Ολυμπιακό, που για χάρη του δεν θα είχε κανένα δισταγμό να κατεβάσει τον Άλεκ Πίτερς στο «3». Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο χρειάζονται δύο προαπαιτούμενα. Αφενός ο Βεζένκοφ να απεμπολήσει μετά από ένα μόλις χρόνο το αμερικάνικο όνειρό του, αφετέρου να συμβιβαστεί με την ιδέα ενός σαφώς μικρότερου μισθού.