Παναθηναϊκός: Ο παίκτης που άλλαξε τη ροή του ματς
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Παναθηναϊκός: Ο παίκτης που άλλαξε τη ροή του ματς

Τα μάτια θα πέσουν στον Σλούκα που ήταν μαγικός, αλλά αλλού κρύβεται το μυστικό
Menshouse Team

Η αίσθηση που άφηνε το πρώτο δεκάλεπτο στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι, είναι πως η Μακάμπι θα κάνει το 0-2 και θα ετοιμάζεται για σκούπα στο Βελιγράδι.

Η αίσθηση αυτή παρέμενε μέχρι και τα μισά περίπου της 2ης περιόδου. Ήταν σε εκείνο το σημείο που πήρε φόρα ο Κώστας Σλούκας και σκόραρε κατά ριπάς για να φέρει τον Παναθηναϊκό στο +12 στο τέλος του ημιχρόνου.

Για να συμβεί όμως αυτό, έπρεπε να γίνει κάτι που αν ο Αταμάν είχε κάνει στο πρώτο ματς, ο Παναθηναϊκός τώρα θα πήγαινε στο Βελιγράδι για να τελειώσει τη δουλειά.

Παναθηναϊκός: Ο παίκτης που άλλαξε τη ροή του ματς

Στο πρώτο ματς, ο Παναθηναϊκός μπήκε στην 4η περίοδο προηγούμενος με 7 πόντους. Έφαγε συνολικά 28, έβαλε 17 και έχασε το ματς. Αυτό συνέβη γιατί ο Αταμάν θεώρησε πως η Μακάμπι θα υποταχθεί στο his way. Αυτό δε συνέβη.

Όσο κι αν πίστευε πως ο Γκριγκόνις θα του δώσει περισσότερα στην επίθεση από αυτά που έτρωγε από τον Κόλσον έμμεσα ή άμεσα στην άμυνα, αυτό δεν έγινε. Γινόταν στο πρώτο ημίχρονο που ο Λιθουανός έβαζε τα τρίποντα, στο δεύτερο όμως έμεινε σχεδόν άποντος, οπότε σε συνδυασμό με την αδυναμία του να μαρκάρει τον ογκωδέστερο Κόλσον, χάθηκε το ματς.

Το ίδιο ακριβώς γινόταν και στα πρώτα 12-13 λεπτά του παιχνιδιού. Με τον Μήτογλου να χάνει διαρκώς τον προσωπικό του αντίπαλο, να τρώει 10 πόντους από τον Τζέικ Κόεν των 2.5 πόντων μέσο όρο, να παίρνει κυρίως λάθος αποφάσεις στην επίθεση, η Μακάμπι ήξερε πως η αδυναμία του Γκριγκόνις επηρέαζε τις βοήθειες που έδιναν οι Πράσινοι και έφερνε πάντα ανισορροπία.

Εκεί ο Αταμάν έβαλε για λίγο Καλαϊτζάκη-Παπαπέτρου και παρόλο που έδειχνε να δουλεύει, τους έβγαλε άμεσα. Μετά από λίγο, βλέποντας τον Γκραντ να κάνει λάθη, έβαλε ξανά τον Ιωάννη κι εκεί βρέθηκε το σχήμα που θα οδηγούσε στην ανατροπή και στην απόκτηση μιας διαφοράς ασφαλείας.

Παναθηναϊκός: Ο παίκτης που άλλαξε τη ροή του ματς

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...

Ο Σλούκας είναι προφανώς ο Νο1 και ο παιχταράς που ξέρει πώς να φέρει τη νίκη, αλλά ο ίδιος Σλούκας ήταν και προχθές, με λιγότερους πόντους και περισσότερες ασίστ. Ο παίκτης που έκανε τώρα την διαφορά και που είναι η αιτία για το ότι η Μακάμπι έβαλε από 28 στο πρώτο δεκάλεπτο, μόλις 11 στο δεύτερο, είναι ο Παπαπέτρου.

Άσχετα με το σκοράρισμα του μπροστά, η παρουσία του στην άμυνα, καθαρά ως σώμα ίδιου μεγέθους με τον Κόλσον, βοήθησε πολύ και τη συνολική άμυνα που έπαιζε ο Παναθηναϊκός. Το ότι έβαλε και και 14 πόντους, αν δεν κάνουμε λάθος, ήταν το έξτρα που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός σε μια βραδιά που δεν είχε άλλον παίκτη καλό επιθετικά σε διάρκεια.

Ο Λεσόρ με τον Μήτογλου έβαλαν κάποιους μαζεμένους πόντους στο τέλος, ο Ναν είχε 4-5 φάσεις και τίποτα, Γκριγκόνις-Γκραντ-Βιλντόζα δεν έδωσαν πράγματα, οπότε το «εγώ είμαι εδώ» του Παπαπέτρου έφερε τη σχετικά άνετη νίκη.

Παναθηναϊκός: Ο παίκτης που άλλαξε τη ροή του ματς

Αν δείτε, στα σουτ που πήρε, είτε σκόραρε είτε όχι, με τις κινήσεις του προσέφερε στον Σλούκα καλές γωνίες πάσας. Από τις 4 ασίστ του, ο Σλούκας τις 3 τις έδωσε στον Παπαπέτρου.

Ο Αταμάν δεν έχει άλλη επιλογή από το να ποντάρει στον Ιωάννη για τη θέση 3 και να παίζει στο 2 με Γκριγκόνις-Ναν, αφού ο Γκραντ φαίνεται πως δεν είναι καλά, κι αν χρειαστεί, να πάει με Παπαπέτρου-Καλαϊτζάκη στο 2-3 και Χουάντσο στο 4 για να ματσάρει τα κορμιά της Μακάμπι και την ελαστικότητα τους.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάει στο Βελιγράδι με προπονητικά τρικ, να σοκάρει στο πρώτο ματς τη Μακάμπι και να την γεμίσει άγχος εν όψει του 4ου.

ΥΓ. Είναι άθλος αυτό που έχει πετύχει ο Παναθηναϊκός φέτος, αν σκεφτούμε πως από το ρόστερ του, για διάφορους λόγους, οι Μαντζούκας-Βιλντόζα-Μωραΐτης-Μπαλτσερόφσκι δεν έχουν βοηθήσει καθόλου, και οι Αντετοκούνμπο-Παπαπέτρου-Καλαϊτζάκης δεν είχαν παρά ελάχιστα ματς που έπαιξαν σημαντικό χρόνο. Και όλο αυτό το χρωστάει στον Σλούκα. Αυτή την παιχτάρα που πάει να κάνει σειρά play offs καριέρας.