Καλώς ήλθατε στη χώρα του Μέσι: Το high tech πάρκο για τη ζωή του κορυφαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών
Βρείτε μας στο

Είναι από τις περιπτώσεις που εύχεσαι να μπορούσες να γίνεις ξανά παιδί για να το ευχαριστηθείς στην ολότητά του. Μεταξύ μας πάντως, και ένας ενήλικας χαλαρά μπορεί να γίνει για λίγο ξανά παιδί ενόσω (θα) ζει αυτό που συνοψίζεται ως η απόλυτη «Messi Experience»!

Πρόκειται για μια διαδραστική multimedia έκθεση που είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών – πήραμε θέση ξεκάθαρη, δεν υπήρχε λόγος να το βασανίζουμε με περιττά διλήμματα. Ο Λιονέλ Μέσι, μετά το θρίαμβο της Αργεντινής στο Κατάρ το 2022, απέκτησε και το τελευταίο «τικ» στη συζήτηση περί GOAT, ξεκαθαρίζοντας μια και καλή το debate.

Μας συνεπήρε η διήγηση και χάσαμε λίγο τον ειρμό μας. Να μας συμπαθάτε, «Λίο» είναι αυτός. Και η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 25 του περασμένου Απριλίου το μεγαλείο του αναδεικνύει. Με πρώτη στάση το Μαϊάμι των ΗΠΑ, τον τόπο δηλαδή που ζει πια ο προσεχώς 37χρονος σταρ, ως παίκτης της Ίντερ Μαϊάμι, κατακτώντας και τις καρδιές αυτών που το λένε “soccer” – τόσο μεγάλη είναι η επιρροή του.

Καλώς ήλθατε στη χώρα του Μέσι: Το high tech πάρκο για τη ζωή του κορυφαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών

Έχουμε να κάνουμε με ένα high tech περιβάλλον που αποτελείται από εννιά interactive ζώνες και εκτείνεται σε 2.000 τ.μ.. Καθεμία από τις ζώνες καλύπτει θεματικά μια διαφορετική περίοδο της ζωής του Λιονέλ Μέσι. Ξεκινάει από την παιδική του ηλικία στο Ροζάριο και φτάνει ως την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην εκπλήρωση δηλαδή του μεγαλύτερου ονείρου του, μαζί του πεπρωμένου του. Προφανώς και το ταξίδι είναι γεμάτο Μπαρτσελόνα, με… ολίγη και από Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο επισκέπτης, μέσα στα 75 λεπτά που διαρκεί το τουρ, δεν βλέπει μόνο. Ζει την εμπειρία, συμμετέχει ενεργά. Μέσα από ψηφιακά αλλά και αναλογικά μέσα μαθαίνει τα πάντα για τον Αργεντινό. Τρισδιάστατα εικαστικά, χάρτες 360ο, βίντεο και τεχνητή νοημοσύνη, όλα ενώνονται με μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας κάτι που δύσκολα περιγράφεται με λόγια και περισσότερο βιώνεται.

Κάπως έτσι, μπορείς να «περπατήσεις» στο παιδικό δωμάτιο του Λιονέλ Μέσι, να «ακουμπήσεις» τα πράγματα του, να διαβάσεις τι έγραφε μικρός, να δεις τι ζωγράφιζε. Μπορείς να σηκώσεις το τηλέφωνο και να ακούσεις τη φωνή της γιαγιάς του, να τον ενθαρρύνει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

«Λόγω τιμής»: Το τραγούδι που θα στείλουμε στη Eurovision 2025 πάει καρφί για πρωτιά (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Λόγω τιμής»: Το τραγούδι που θα στείλουμε στη Eurovision 2025 πάει καρφί για πρωτιά (Vid)

Καλώς ήλθατε στη χώρα του Μέσι: Το high tech πάρκο για τη ζωή του κορυφαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών

Σε ένα άλλο σημείο της έκθεσης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν tiki taka α λα Μπαρτσελόνα. Υπάρχει επίσης ένα hot ποδοσφαιρικό spot που δοκιμάζει την ικανότητα των φαν στο σουτ (ασκήσεις στόχου) ενώ μέσω avatar κάποιος μπορεί ακόμα και να συνομιλήσει με τον Μέσι πριν βγάλει selfie μαζί του.

Να περιμένουμε το πρωτοποριακό αυτό σόου να έρθει κάποια στιγμή και στα μέρη μας; Είναι πολύ πιθανό, αφού οι διοργανωτές φιλοδοξούν να κάνουν τουρ σε όσες περισσότερες χώρες γίνεται σε βάθος 5ετίας, όνειρό τους είναι σχεδόν να μην αφήσουν γωνιά του κόσμου δίχως να πατήσουν το πόδι τους για να επικοινωνήσουν το έργο τους, το μεγαλείο του Αργεντινού ποδοσφαιριστή.

Η «χώρα του Μέσι» είναι άλλωστε παγκόσμια, δεν γνωρίζει σύνορα και όρια. Είναι τέτοια η δύναμη του φαινομένου του «κορυφαίου όλων των εποχών» ώστε τίποτα δεν απαγορεύεται, τίποτα δεν μένει όπως το ξέραμε. Η τεχνολογία απλά δίνει τη δυνατότητα στους φιλάθλους να το ζήσουν από (πιο) μέσα.

Αλλά το συναίσθημα της ευτυχίας που προκαλεί το να βλέπεις έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή εν δράσει, αυτό είναι μια μαγεία που κανένα τεχνολογικό μέσο δεν θα μπορέσει ποτέ να «ματσάρει». Ούτε το ΑΙ μπορεί να φτάσει την ποδοσφαιρική νοημοσύνη του κορυφαίου ever.