Η ειδική αποστολή του πράκτορα 007: Όταν ο Σον Κόνερι έστειλε το προσωπικό του τζετ για να «κλειδώσει» τη μεταγραφή του αγαπημένου του Έλληνα στόπερ

Η ειδική αποστολή του πράκτορα 007: Όταν ο Σον Κόνερι έστειλε τζετ για να «κλειδώσει» τη μεταγραφή του αγαπημένου του Έλληνα στόπερ

Τίποτα δεν ήταν... αδύνατο για τον Τζέιμς Μποντ!

Θα μπορούσε να υποδυθεί κι ο ίδιος τον «Τζέιμς Μποντ». Εξάλλου συχνά οι οπαδοί τον αποκαλούσαν «μοντέλο» λόγω του παρουσιαστικού και των ενδυματολογικών του προτιμήσεων. Εκείνοι του Ολυμπιακού το έκαναν περιπαικτικά, όμως αυτό δεν αλλάζει ότι διέθετε τα προσόντα. Καλά καταλάβατε. Πρόσωπο του αφιερώματος είναι ο Σωτήρης Κυργιάκος. Και αποκορύφωμα η «τρελή» ιστορία με τον Σον Κόνερι.

Μπουσούλησε κυριολεκτικά και ποδοσφαιρικά στη Θύελλα Μεγαλοχωρίου, καθότι Τρικαλινός.

Γεννηθείς στις 23 Ιουλίου 1979, το ψηλό παιδί από τη Θεσσαλία εντάχθηκε λίγο πριν από την ενηλικίωση στις περίφημες ακαδημίες του Παναθηναϊκού.

Δόθηκε για δύο σεζόν δανεικός στον ΑΟΑΝ, έγραψε δύο γεμάτες σεζόν στη Β’ Εθνική και το καλοκαίρι του 2001 επανήλθε στην Παιανία. Είχε προηγηθεί η προετοιμασία με τον ΟΦΗ, επομένως όλα έδειχναν ότι θα παραμείνει στην Κρήτη. Εντούτοις κλήθηκε εσπευσμένα από τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα στην Αθήνα.

Το «αλάνι», όπως αποκαλείτο από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, μπήκε πολύ νωρίς στα βαθιά εξαιτίας ενός όχι ευχάριστου λόγου (για την ακρίβεια δύο).

Στις 25 Ιουλίου, ο Γιάννης Γκούμας τραυματίστηκε σοβαρά στο φιλικό ματς της Ρώμης απέναντι στη Λάτσιο και την 1η Αυγούστου ήταν η σειρά του Λεωνίδα Βόκολου να χτυπήσει στην πρόβα τζενεράλε με τον Άρη, εν όψει των αναμετρήσεων με τη Σλάβια Πράγας για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Με -2 δύο κεντρικούς αμυντικούς, ο Γιάννης Κυράστας έπρεπε να εμπιστευθεί τον 22χρονο, ο οποίος πάντως έπιασε σπουδαία απόδοση στο παιχνίδι του «Απ. Νικολαΐδης».

Ο Κυργιάκος έγινε βασικός και αναντικατάστατος στην τρομερή πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι την προημιτελική φάση του Champions League.

Ήταν η σεζόν που δεν κατάφερε να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα για χιλιοστά στο «Καμπ Νόου», αφότου τραυματίστηκε ο Γιώργος Καραγκούνης και δεν καταλογίστηκε ένα προφανέστατο πέναλτι στον Εμάνουελ Ολισαντέμπε.

Ψηλός, δυναμικός, παθιασμένος… Το «αλάνι» αποδείχθηκε πιο χρήσιμο στις εκτός των συνόρων διοργανώσεις. Το μαρτυρούν οι συμμετοχές. Από τις 37 οι 14 έγιναν στο Champions League. Σε έξι εξ αυτών είδε κίτρινη κάρτα, δείγμα του στυλ παιχνιδιού του.

Ο Κυργιάκος έγινε στέλεχος του «τριφυλλιού» σε μία περίοδο που οι σπόροι των ακαδημιών είχαν μετατραπεί σε φτασμένους άσους, υποχρεώνοντας ουκ ολίγες φορές την ποδοσφαιρική Ευρώπη να ασχοληθεί σοβαρά μαζί τους.

Ήταν η εποχή που ο Παναθηναϊκός δεν κατακτούσε εγχώριους τίτλους, αλλά προετοίμαζε με τον τρόπο του την Εθνική Ελλάδας εν όψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας.

Οι «πράσινοι» είχαν αποκτήσει φιλοσοφία νικητή, κοιτάζοντας στα μάτια κάθε αντίπαλο, σε όποιο γήπεδο κι αν παρατάσσονταν. Πολλοί εξ αυτών, βέβαια, είχαν κληθεί από τον Ότο Ρεχάγκελ, συμβάλλοντας τα μέγιστα για να γραφτεί το έπος του 2004. Ο Τρικαλινός αμυντικός δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή. Είχε βγάλει 90λεπτο στο εκτός έδρας 2-0 των προκριματικών επί της Βόρειας Ιρλανδίας και παρακολούθησε από τον πάγκο το αξέχαστο 1-0 κατά της Ισπανίας στη Σαραγόσα.

Εν συνεχεία, πάντως, ο Κυργιάκος έπαιξε κατά σειρά σε Confederations Cup (2005), Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2008) και Παγκόσμιο Κύπελλο (2010), καταγράφοντας συνολικά 67 συμμετοχές και 4 γκολ.

Σε συλλογικό επίπεδο φόρεσε τη φανέλα της θρυλικής Λίβερπουλ, βίωσε την εμπειρία του γερμανικού ποδοσφαίρου (Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Βόλφσμπουργκ) και έπαιξε στη μακρινή Αυστραλία για τη Σίδνεϊ Ολίμπικ.

Επίσης, αγωνίστηκε σε μία άλλη μεγάλη ομάδα της Ελλάδας, την ΑΕΚ, ενώ είχε κι ένα σύντομο πέρασμα από τη Σάντερλαντ.

Ένας σύλλογος δεν αναφέρθηκε. Δεν ήταν ο κορυφαίος της καριέρας του, αλλά η μεταγραφή σε αυτόν χαρακτηρίζεται κινηματογραφική. Κυριολεκτικά. Ο λόγος για τη Ρέιντζερς.

Στις 16 Ιανουαρίου 2005, ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον ΟΦΗ στο άδειο λόγω τιμωρίας «Απ. Νικολαΐδης» και δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα για να επιβληθεί με 5-1.

Ο Κυργιάκος άνοιξε το σκορ με κεφαλιά στο 31′, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Μινχ, ενώ έξι λεπτά αργότερα, ύστερα από σουτ του Χαραλαμπίδη, ζευγάρωσε τα γκολ της ομάδας του με τακουνάκι!

Η προηγούμενη παράγραφος από μόνη της θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δύο «παστέλια» από κεντρικό αμυντικό σε ένα ημίχρονο; Δεν το λες και συνηθισμένο. Όλα κι όλα πέντε γκολ έβαλε στο «τριφύλλι», εκ των οποίων τα δύο στο τελευταίο του ματς!

Και τώρα ήρθε η ώρα για την επόμενη σκηνή. Το «αλάνι» έψαξε να βρει εισιτήρια για να ταξιδέψει στη Γλασκώβη. Μάταια. Κανένα πρόβλημα. Ένας «Τζέιμς Μποντ» έχει πάντα τη λύση. Ο Σον Κόνερι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ένθερμος υποστηρικτής της Ρέιντζερς, αφίχθη μαζί με το πολυτελές λίαρ τζετ του στο «Ελ. Βενιζέλος».

Η αποστολή ήταν απλή: Ο εμβληματικός ηθοποιός έπρεπε να… πείσει τον ποδοσφαιριστή να τον ακολουθήσει. Ο μακρυμάλλης αμυντικός σάστισε όταν είδε μπροστά του τον θρύλο του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά δεν συνήθιζε να δειλιάζει. Επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο, προσγειώθηκε στη Σκωτία και για 1,5 χρόνο αγωνίστηκε στους «διαμαρτυρόμενους», κατακτώντας ένα πρωτάθλημα και ένα League Cup.

Μια τρομερή ιστορία. Ο αμυντικός που… φύλαξε τον πράκτορα για ένα βράδυ. Ο Σον Κόνερι μπορούσε πια να απολαύσει το vesper martini του. Χτυπημένο κι όχι ανακατεμένο, βεβαίως-βεβαίως.