«Ηγέτης». Αυτό το θα είναι το status του Σάσα Βεζένκοφ, στην περίπτωση που συμβούν όλα όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιστρέψει στον Ολυμπιακό. Μια λέξη που για καιρό αποτέλεσε «ταμπού» για τους ερυθρόλευκους για καιρό, αλλά επανήλθε στο λεξιλόγιο, δίχως αποστροφές.
Ό,τι δηλαδή δεν συνέβη ένα χρόνο πριν για τον Κώστα Σλούκα, όταν έφευγε κι εκείνος όπως κι ο Βούλγαρος από τον Ολυμπιακό. Κάτω από διαφορετικές συνθήκες και με εντελώς διαφορετικούς προορισμούς, οι Πειραιώτες έχασαν τα δύο πιο δυνατά χαρτιά τους.
Κι αφού η ίδια η πραγματικότητα (στην περίπτωση του Σλούκα) ήρθε να αποδείξει το προφανές σχετικά με την απώλεια άκρως ποιοτικών παικτών με ηγετικά στοιχεία (ειδικά όταν αποχωρούν από την ομάδα σου για να ενισχύσουν τον απόλυτο ανταγωνιστή σου), επιχειρείται η διόρθωση της «ανορθογραφίας», με την επιστροφή του Βεζένκοφ.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο ο Ολυμπιακός έχει ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ την μεταγραφή του Βούλγαρου, ΑΝ ΚΙ ΕΦΟΣΟΝ, αφήσει το ΝΒΑ. Ή –για να πούμε πιο σωστά- συνηγορήσουν πολλοί ακόμα για να το κάνει.
Για την ώρα είναι παίκτης των Ράπτορς. Και οι άνθρωποι του franchise, αμέσως μετά την ανταλλαγή του, δήλωσαν ότι τον υπολογίζουν και θεωρούν ότι έχει αγωνιστικό μέλλον. Βέβαια, το ίδιο είχαν κάνει και οι αντίστοιχοι των Κινγκς, λίγες μέρες νωρίτερα, πριν τελικά έρθει το trade.
Για την ώρα όλα τα σενάρια (ακόμα και νέο trade) είναι πιθανά και ένα από αυτά έχει ερυθρόλευκη απόχρωση. Για μια επιστροφή που θα επαναφέρει στη θέση του το βαθιά πληγωμένο πειραιώτικο μπασκετικό γόητρο. Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν καταπίνεται εύκολα, να φεύγει ο Σλούκας με τέτοιο τρόπο και μερικούς μήνες αργότερα ως αρχηγός του Παναθηναϊκού να σηκώνει τα πάντα σε ομαδικό και προσωπικό επίπεδο, σκοράροντας 30άρες και 25άρες σε τελικούς.
Ο Βεζένκοφ για τον Ολυμπιακό θα σηματοδοτήσει την μεγάλη απάντηση. Θα φέρει νέο ενθουσιασμό στον οργανισμό, θα φτιάξει τον κόσμο γεννώντας προσδοκίες και θα αποτελεί και μια δήλωση ότι ο σύλλογος στοχεύει η περσινή χρονιά να μην επαναληφθεί.
Αν τελικά οι Ράπτορς αποφασίσουν ότι ο παίκτης δεν ταιριάζει, δεν τον παραχωρήσουν με νέο trade, τον βάλουν σε wave list και δεν βρεθεί ομάδα να τον προσεγγίσει, (όπως συνέβη και με τον Πετρούσεφ την περασμένη χρονιά), ο Ολυμπιακός θα έχει τον πρώτο λόγο. Ενδεχομένως αυτός να είναι και ο τελευταίος.
Δηλαδή ο Βούλγαρος να πει το «ναι» σε κάποιο συμβόλαιο που είναι πολύ πιθανό να φτάσει ακόμη και τα 4.000.000 ευρώ το χρόνο. Ποσό υπερδιπλάσιο από το δεύτερο υψηλότερο στο σύλλογο του Πειραιά και ενδεικτικό όσων λέγαμε πριν περί ηγέτη. Ο Βεζένκοφ επιστρέφει (αν επιστρέψει) ως ηγέτης και θα αντιμετωπίζεται ως τέτοιος.
Το τι μπορεί να δώσει ο MVP της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας την σεζόν 2022-20023 είναι γνωστό και δεδομένο. Εκείνη τη χρονιά τελείωσε με μέσο όρο 17.6 πόντους, με 65.5% στο δίποντο και 37.8% στο τρίποντο, με το μακρινό σουτ να δίνει λύσεις σε πολλά… δύσκολα. Με ελάχιστη ντρίπλα, όπως ακριβώς θέλει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο Σάσα ήταν μια μόνιμη πηγή κινδύνων για κάθε αντίπαλη άμυνα, ενώ την ίδια ώρα υπήρξε απόλυτα αξιόπιστος ριμπάουντερ (6.8 κατά μέσο όρο), ειδικά στον τομέα της εξασφάλισης «σκουπιδιών» στην άμυνα.
Κομμάτι της ερυθρόλευκης οικογένειας, όπως και να το κάνουμε, αν επιστρέψει θα μοιάζει με το παιδί που έφυγε για… σπουδές ή οτιδήποτε άλλο και πλέον γύρισε σπίτι, αλλά σε ένα σπίτι με αρκετές διαφορές, ξεκινώντας από την δική του θέση και ρόλο σε αυτό.
Και κάπου εκεί ξεκινούν οι «παγίδες». Από το ύψος και μόνο του συμβολαίου του γίνεται φανερό ότι στον Βεζένκοφ μπαίνει η ετικέτα του ηγέτη. Η λέξη που σχεδόν αποτέλεσε ταμπού είναι αυτή που (ήδη) τον συνοδεύει κάθε ρεπορτάζ που τον αφορά. Και αυτή θα είναι και η αύρα του (αναγκαστικά) παντού. Στο παρκέ, αλλά και στα αποδυτήρια. Από συμπαίκτες και τεχνικό team. Συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Γιώργου Μπαρτζώκα.
Ενός προπονητή με την δική του φιλοσοφία και προσέγγιση στο άθλημα. Των οποίων ένα κομμάτι της αναμφίβολα είναι και η σχέση του με τους παίκτες. Πέρυσι τέτοιες μέρες είχε ειπωθεί ότι η αποχώρηση των Σλούκα και Βεζένκοφ θα του έδινε την δυνατότητα να δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής σε παίκτες όπως ο Κάναν και ο Πίτερς.
Τελικά ο πρώτος αποχώρησε ένα χρόνο μετά αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές κατά του τρόπου που χρησιμοποιήθηκε από τον Έλληνα τεχνικό. Και ο δεύτερος είναι βέβαιο ότι θα χάσει πολλά από τα 25:26 που έπαιζε κατά μέσο όσο στην Ευρωλίγκα. Έχοντας διόλου ευκαταφρόνητα νούμερα. 13.1 πόντους, με 58.6% δίποντο και το απίστευτο 53.5% τρίποντο, καθώς και 4.8 ριμπάουντ.
Επιπλέον, ο Αμερικανός δεν θα είναι ο μόνος που θα επηρεαστεί. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο Πετρούσεφ, ο οποίος φάνηκε πως μάλλον ως 4άρι θα πρέπει να λογίζεται, παρά για τη θέση 5, όπου –κακά τα ψέματα- δεν γέμισε ακριβώς τα παπούτσια των Μιλουτίνοφ και Φαλ, όταν αυτοί τραυματίστηκαν.
Αν αποκτηθεί ο Βεζένκοφ αυτοί οι δύο γίνονται αμέσως η 2η και 3η λύση για το 4, στο οποίο θεωρητικά μπορεί να παίξει (υπό προϋποθέσεις) και ο Παπανικολάου. Κι εκεί που μοιάζει ευλογία η επιστροφή του Βούλγαρου, μια δεύτερη ανάγνωση, πολύ πιο ψυχρή, λέει ότι ο Ολυμπιακός θα δώσει 4.000.000 ευρώ από το μπάτζετ του για έναν απόλυτο παιχταρά μεν, αλλά σε μια θέση που δεν αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του.
Και αναγκαστικά αναρωτιέσαι, εφόσον βγάλουμε το απολύτως απαραίτητο επικοινωνιακό κομμάτι, βρε μπας κι αυτά τα λεφτά θα ήταν πιο λογικό αν επενδύονταν αλλού στην ομάδα;