Οι χειρότεροι έως τώρα: Οι 11 παίκτες που απογοήτευσαν περισσότερο στο Euro 2024
Βρείτε μας στο

Ναι το καλύτερο πιάτο είναι μπροστά μας, το περιμένουμε, στο «λίγο πριν» τον τελικό. Αλλά στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας που λέγεται Euro 2024 είναι πίσω μας. Στο παρελθόν.

Να λοιπόν μια ευκαιρία για έναν πρώτο απολογισμό. Ποιοι απογοήτευσαν; Από ποιους παίκτες περιμέναμε πολλά και είδαμε λίγα; Με τον αστερίσκο πως έχει ακόμα δρόμο η όμορφη αυτή ιστορία, άρα και προοπτική να… απογοητευτούμε περισσότερο από ορισμένους, πάμε να δούμε τα ως τώρα δεδομένα του «κύριοι, αποτύχατε»

Οι χειρότεροι έως τώρα: Οι 11 παίκτες που απογοήτευσαν περισσότερο στο Euro 2024

Euro 2024: Η 11άδα της απογοήτευσης

Κιλιάν Εμπαπέ / Γαλλία

Ναι, η Γαλλία προχωράει, συνεχίζει στο Euro 2024. Αλλά ο Κιλιάν Εμπαπέ ουδόλως καθοριστικός είναι ως προς αυτό. Σκιά του εαυτού του, σε άμεση συνάρτηση με την κάτι σαν σεζόν που είχε στην Παρί Σεν Ζερμέν, όντας όλο αυτήν την περίοδο με το ένα πόδι εκτός ομάδας – το χειρότερα φυλαγμένο μυστικό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήταν πώς θα πήγαινε στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Πότε αυτός ο χαρισματικός παίκτης έγινε τόσο προβλέψιμος; Τόσο μονοδιάστατος και με έλλειψη φαντασίας και ενέργειας; Το αποδίδουμε στις κακές συγκυρίες που μαζεύτηκαν πάνω του. Το τουρνουά δεν έχει ακόμα τελειώσει γι’ αυτόν. Θα έχει την ευκαιρία να δείξει ποιος είναι. Θα την αξιοποιήσει; Αυτό μένει να απαντηθεί.

Κέβιν ντε Μπρόινε / Βέλγιο

Φταίει ο Ντομένικο Τεντέσκο που με το αμυντικογενές σύστημα του (ακριβώς επειδή ήξερε πως εκεί ήταν το Νο1 πρόβλημα της ομάδας του) έκανε τον μαέστρο της Μάντσεστερ Σίτι να «χάνεται» συχνά πυκνά ως αμυντικό χαφ; Φταίει πως οι συμπαίκτες του δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τις αστραπιαίες ταχύτητες που κινείται ο κοφτερός του νους;

Τον πλάκωσε το βάρος των ευθυνών του κάπτεν όπως είδαμε ολοφάνερα στο 0-0 με την Ουκρανία, όταν ζήτησε από την ομάδα να μην χαιρετήσουν τους φαν ως αντίδραση στις αποδοκιμασίες για την κακή εμφάνιση); Λίγο το ‘να, λίγο το άλλο, και τελικά όλα αυτά μαζί. Για το ταλέντο, τις ικανότητες και το status του KDB αυτό ήταν ένα μετριότατο προς το κακό τουρνουά. Το γκολ του με τη Ρουμανία δεν αρκεί για να το καμουφλάρει.

Η νέα Μύκονος για τους τουρίστες: Το νησί με τις ωραιότερες παραλίες στην Ελλάδα είναι φέτος top προορισμός
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η νέα Μύκονος για τους τουρίστες: Το νησί με τις ωραιότερες παραλίες στην Ελλάδα είναι φέτος top προορισμός

Ρομέλου Λουκάκου / Βέλγιο

Ναι, ήταν άτυχος, πολύ. Τρία ακυρωθέντα γκολ μέσω VAR, όλα για μια… τρίχα, ούτε στον εχθρό σου να μην τύχει να ‘χει τέτοια τύχη. Ναι, ήταν πολύ συχνά στη σωστή θέση, δημιουργεί φάσεις από το πουθενά.

Ωστόσο ήταν πάρα πολύ αδέξιος. Σε ακόμα ένα μεγάλο τουρνουά μετά το Κατάρ το 2022, όταν και στο ματς-τελικό με την Κροατία έχασε οτιδήποτε αν χάνονταν. Επίσης ενώ όλοι λένε πως είναι τέρας ψυχραιμίας και πως οι κριτικές δεν τον αγγίζουν, έδειξε άδειος ψυχολογικά. Και από σωματική κατάσταση, με κάποια κιλά παραπάνω. Που όμως στο τοπ level δεν συγχωρούνται. Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Βελγίου (85 γκολ) μοιάζει να άρχισε να αποδέχεται πως τα καλύτερα είναι πια πολύ πίσω του…

Φεντερίκο Κιέζα / Ιταλία

Δεν σταματούσε να ζητάει μπάλα κι αυτό δείχνει πως δεν ψάχνει να κρυφτεί, πως θέλει να είναι σημαντικός. Μόνο που ίσως αυτό να φανερώνει και μια αδυναμία να κατανοήσει, να παραδεχτεί πιο σωστά, πως δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε, που θα μπορούσε και θα περιμέναμε.

Στην πραγματικότητα μετά την κατάκτηση του Euro το 2021, έχει μείνει στάσιμος κι αυτή είναι η ευγενική προσέγγιση. Θα βρεις πολλούς που θα πουν πως έχει κάνει και πολλά βήματα προς τα πίσω. Αδικώντας κατάφορα τον εαυτό του και την προοπτική του.

Οι χειρότεροι έως τώρα: Οι 11 παίκτες που απογοήτευσαν περισσότερο στο Euro 2024

Ζορζίνιο / Ιταλία

Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι περίμενε πολλά από αυτόν (και από τους Ντι Λορέντσο, Σκαμάκα). Σε μια Ιταλία χωρίς ιδιαίτερο ατομικό ταλέντο, ήταν απαραίτητο να κάνει τη διαφορά στο χώρο του κέντρου.

Δεν μπόρεσε σχεδόν ποτέ να δώσει δημιουργική πνοή των «Ατζούρι» και είδε από τον πάγκο τον αποκλεισμό από την Ελβετία. Ακόμα και ο προπονητής του έπαψε κάποια στιγμή να τον στηρίζει.

Μαρσέλο Μπρόζοβιτς / Κροατία

Αν θέλει κανείς να δείξει πόσο κακό κάνει σε έναν παίκτη να φεύγει σε καλή ηλικία (31 ετών ειναι μόλις ακόμα) σε ένα πρωτάθλημα όπως η Σαουδική Αραβία, ιδού το πειστήριο.

Ο Μπρόζοβιτς ήταν αγνώριστος στα γήπεδα της Γερμανίας. Ανήμπορος να ακολουθήσει το ρυθμό, πόσο μάλλον να επιβάλλει αυτός το τέμπο. Όταν τον έχεις συνηθίσει αλλιώς, όταν ξέρεις τι μπορεί να κάνει, σε πονάει ως εικόνα να το βλέπεις.

Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς / Σερβία

Ισχύει το ίδιο με τον Μπρόζοβιτς. Τι πήγε να κάνει στην Αλ Χιλάλ μόλις στα 29 του; Δεν ήταν αυτός ο ίδιος παίκτης που θυμόμασταν στα χρόνια του στη Λάτσιο.

Η Σερβία στερήθηκε έτσι από τον δυνητικό μετρονόμο της στο χώρο του κέντρου. Βασικά η Σερβία δεν πήρε πρακτικά τίποτα από όσους περίμενε (Μίτροβιτς, Τάντιτς, Βλάχοβιτς) και δεν είναι η πρώτη φορά που της συμβαίνει κάτι τέτοιο σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης.

Φιλ Φόντεν / Αγγλία

Από του Χάρου τα δόντια σώθηκε η Αγγλία με τη Σλοβακία. Χάρη στο ψαλιδάκι του Μπέλιγχαμ. Είναι αυτή η στιγμή ιδιοφυίας που μας κάνει να μην βάλουμε τον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης στη λίστα με τις μέχρι στιγμής απογοητεύσεις στο Euro 2024.

Στη θέση του θα βάλουμε τον… αμέσως επόμενο χειρότερο. Βάσει προσδοκιών πάντα. Ο Φιλ Φόντεν απέχει παρασάγγες από τον παιχταρά της Μάντσεστερ Σίτι αυτές τις μέρες στη Γερμανία. Προλαβαίνει να το σώσει στη συνέχεια;

Μιχαΐλο Μούντρικ / Ουκρανία

Τι προσδοκίες υπήρχαν όταν πήγε στην Τσέλσι, πόσο μακρινές φαίνονται στο τώρα. Ο 23χρονος εξτρέμ έχει παγιδευτεί σε ένα σπιράλ αρνητισμού από το οποίο δεν λέει να βγει.

Η Ουκρανία περίμενε από αυτόν να της δώσει το κάτι παραπάνω, αυτό δεν συνέβη πρακτικά ποτέ. Ούτε ο Γκιόργκι Σουντάκοφ, καίτοι ένα από τα πλέον hot ονόματα στην αγορά και ένα από τα μεγαλύτερα prospect του παγκοσμίου φουτμπόλ, μπόρεσε να ξεφύγει από τη μετριότητα.

Οι χειρότεροι έως τώρα: Οι 11 παίκτες που απογοήτευσαν περισσότερο στο Euro 2024

Άντι Ρόμπερτσον / Σκωτία

Είναι ο σταρ της Σκωτίας, ίσως ο μόνος της ομάδας που φέρει τέτοιο status. Είναι και ο κάπτεν της. Αλλά ακριβώς το ότι δίπλα έχει φιλότιμους μεν, περιορισμένων δυνατοτήτων δε, κατά κανόνα παίκτες, δεν τον βοηθάει διόλου.

Κουβαλάει μεγάλο βάρος και δεν είναι ο εαυτός του. Και αυτό τον κάνει να παίζει κάτω από αυτό που μπορεί.

Ντομινίκ Λιβάκοβιτς / Κροατία

Να βάλουμε και έναν γκολκίπερ στη λίστα των απογοητεύσεων του Euro 2024. Κυρίως γιατί υπάρχει το μέτρο σύγκρισης με το Κατάρ. Σε εκείνο το Μουντιάλ, ο τερματοφύλακας της Φενερμπαχτσέ ήταν σε φοβερή κατάσταση.

Στα γήπεδα της Γερμανίας δεν συνέβη το ίδιο. Το μαρτυρά πως χρειάστηκε να μαζέψει 6 φορές την μπάλα από τα δίχτυα του. Δεν ήταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος. Όπως και να το κάνουμε όμως, μετρήθηκε ελλιπής στο ζύγι.