Υπάρχουν καψόνια και καψόνια, ο στρατός είναι μόνο η πιο διαδεδομένη «έκδοση» αυτών. Το φαινόμενο απαντάται και σε αθλητικούς συλλόγους, γενικώς όπου μεγάλες ομάδες ανθρώπων πρέπει να πειθαρχήσουν και να ακολουθήσουν κοινούς κανόνες.
Θεωρητικά βέβαια όσο το επίπεδο ανεβαίνει, τα κρούσματα μειώνονται καθώς ο επαγγελματισμός υποτίθεται ότι καθιστά περιττά τα καψόνια σε ένα βαθμό.
Η μήπως όχι; Ο Μίκελ Αρτέτα είναι βέβαιο ότι θα είχε διαφορετική άποψη επ’ αυτού.
Όταν ο Ισπανός ανέλαβε την Άρσεναλ, αντί του Ουνάι Έμερι το Δεκέμβριο του 2019, το πρώτο πράγμα που δήλωσε ότι θα αλλάξει ήταν η φιλοσοφία του συλλόγου. Θεωρούσε – καθόλου άδικα – ότι η Άρσεναλ είχε διαποτιστεί με μια loser νοοτροπία και ως βασικό του μέλημα έθεσε την ανατροπή αυτού του status quo. Ο δείκτης επαγγελματισμού και ωριμότητας είναι έκτοτε το πρώτο κριτήριο για την επιλογή παικτών. Όσοι κατά τη γνώμη του δεν διέθεταν τη φλόγα να βελτιωθούν και είχαν συμβιβαστεί με την αποτυχία, αποτέλεσαν παρελθόν για το σύλλογο.
Επί Αρτέτα τα πάντα κινούνται σε αμιγώς επαγγελματικούς ρυθμούς. Και όχι μόνο αυτό. Ο 42χρονος Βάσκος έχει αναπτύξει τη φήμη ενός καινοτόμου στοχαστή που δεν φοβάται να δοκιμάσει κάτι νέο, αν πιστεύει ότι θα δώσει στην ομάδα του ένα πλεονέκτημα. Είναι ο κλασικός τελειομανής τύπος που αναζητά διαρκώς νέους τρόπους να εμπνευστεί και να εμπνεύσει. Να αντλήσει και να δώσει κίνητρο στους γύρω του. Και αυτό περιλαμβάνει και τη σύλληψη και υλοποίηση κάποιων καψονιών…
Το ότι έβαλε να παίζουν στα ηχεία του προπονητικού κέντρου συνθήματα της Λίβερπουλ και το «You “ll never walk alone» πριν από ένα ντέρμπι με τους «κόκκινους» το 2001 – προκειμένου οι παίκτες του να εγκληματιστούν στην καυτή ατμόσφαιρα του «Άνφιλντ» – δεν νοείται ακριβώς τέτοιο. Αντίθετα, είναι ορισμός αυτού η πρωτοφανής επινόησή του να βάλει… επιτήδειους να ξαφρίσουν τους ίδιους του τους παίκτες!
Σε ένα ομαδικό δείπνο ο προπονητής της Άρσεναλ, προσέλαβε κρυφά μια ομάδα επαγγελματιών πορτοφολάδων. Η αποστολή τους ήταν να κάνουν το γύρο των τραπεζιών και να… ψειρίζουν τα τηλέφωνα και τα πορτοφόλια των ποδοσφαιριστών.
Στο τέλος του γεύματος ο Αρτέτα ζήτησε από τους παίκτες του να αδειάσουν τις τσέπες τους. Ορισμένοι συνειδητοποίησαν, σοκαρισμένοι, ότι έλειπαν κινητά τηλέφωνα ή πορτοφόλια. Δεν είχαν πάρει απολύτως τίποτα χαμπάρι – είπαμε τα κλεφτρόνια ήταν επαγγελματίες του είδους.
Φυσικά ο στόχος δεν ήταν να σπάσει πλάκα μαζί τους ο προπονητής. Αλλά να διδάξει στους παίκτες τη σημασία του να είναι κανείς έτοιμος, σε εγρήγορση και προετοιμασμένος ανά πάσα στιγμή.
H προσωπικότητα του Βάσκου, η καινοτόμος σκέψη του και η αφοσίωση του στην ανάγκη της διαρκούς βελτίωσης, έχουν μετατρέψει την Άρσεναλ σε πραγματική διεκδικήτρια του τίτλου. Ένας σύλλογος που είχε χάσει τον προσανατολισμό του ως contender, απείλησε ανοιχτά τη Μάντσεστερ Σίτι τις δύο τελευταίες σεζόν, χάνοντας πέρσι την κούπα την τελευταία αγωνιστική.
To 2020 η ομάδα τερμάτισε με 56 βαθμούς, το 2021 με 61, ένα χρόνο αργότερα με 69, ενώ τις δύο τελευταίες σεζόν με 84 και 89 αντίστοιχα. To 89 είναι μόλις ένας βαθμός πίσω από το απόλυτο ρεκόρ συλλόγου τη σεζόν 2003-04, δηλαδή τη χρονιά των Invincibles και του αήττητου πρωταθλήματος.