Έπρεπε να φτάσει στα 40 για να γίνει: Ο Κριστιάνο βρήκε τον τρόπο να σωπάσουν για πάντα οι haters... (Vid)
Βρείτε μας στο

Αλαζόνας, εγωιστής, εμμονικός, εγωκεντρικός. Κοσμητικά και μη, επίθετα με τα οποία τον στολίζουν σαν να είναι Χριστούγεννα, μπορεί να λέμε όλη μέρα. Όμως. «Αυτό εδώ μετριέται με γκολ, όχι με ψήφους». Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγραψε ιστορία με τα πρόσφατα γκολ στο Nations League και εμείς έχουμε υποχρέωση να χαζέψουμε τη διαδρομή του παίκτη που είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του αθλήματος. Siuuu!

Στις 5 Σεπτεμβρίου σκόραρε στη νίκη της Πορτογαλίας κόντρα στην Κροατία και 4 μέρες αργότερα, βρήκε και δίχτυα σε βάρος της Σκωτίας για να σπάσει το φράγμα. Μήνες πριν κλείσει τα 40 του χρόνια, ο Κριστιάνο Ρονάλντο έπιασε ακόμα ένα… άπιαστο milestone έπειτα από 1.237 ματς σε όλες τις διοργανώσεις.

Το τελευταίο γκολ, το Νο901, ήρθε 8.008 μέρες μετά το πρώτο του, όταν ήταν 17 ετών και έπαιζε για πρώτη φορά βασικός με την Σπόρτινγκ. Με τα Λιοντάρια έβαλε και δεύτερο εκείνο το βράδυ στην Μορεϊρένσε και ακολούθησαν 3 στην πρώτη και μοναδική του σεζόν στην Λισαβόνα. Τα 769 από όλα του τα τέρματα έχουν έρθει με συλλόγους και είναι: 450 με την Ρεάλ, 145 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 101 με την Γιουβέντους, 68 με την Αλ-Νασρ.

Έπρεπε να φτάσει στα 40 για να γίνει: Ο Κριστιάνο βρήκε τον τρόπο να σωπάσουν για πάντα οι haters... (Vid)

Αυτό, το βράδυ της Κυριακής (08/09) με την Σκωτία στο Nations League ήταν το 132ο τέρμα με την Πορτογαλία, με την οποία είναι μακράν το Νο1, θέτοντας ένα ρεκόρ που φαντάζει αδιανόητο να σπάσει στο μέλλον. Στο «αιώνιο» rivalry έχει αφήσει πολύ πίσω τον Λιονέλ Μέσι, που βρίσκεται στα 109 με την Αργεντινή, ενώ στο βάθρο κάθεται ο Ιρανός, Αλί Νταεΐ, ο μοναδικός άλλος με τριψήφιο αριθμό [108].

Τα 132 του CR είναι πολύ μακριά από τον 2ο στην Πορτογαλία και σχεδόν τριπλάσια από τον Πέδρο Παουλέτα [47], ενώ ακολουθούν οι Εουσέμπιο [41] και Λουίς Φίγκο [32]. Πέρα από τα γκολ, αξίζει μια αναφορά στο ότι κανένας άλλος δεν έχει περισσότερες από 150 συμμετοχές με την Σελεσάο της Ευρώπης, ενώ ο Κριστιάνο έχει 214. Ας αρχίσουμε όμως τη διαδρομή στα γκολ του, ανάποδα.

Τα δύο γκολ που τον έφεραν πάνω από τα 900, τα πέτυχε στο Da Luz, στην έδρα της ομάδας κόντρα στην οποία έχει αγωνιστεί περισσότερες φορές χωρίς να σκοράρει. Και αυτή είναι η Μπενφίκα, την οποία έχει αντιμετωπίσει σε 5 παιχνίδια και δεν έχει στείλει ποτέ την μπάλα στα δίχτυα της. Σε αυτή τη λίστα, με όσες άντεξαν και τον κράτησαν «άσφαιρο» σε πιο πολλά ματς, ακολουθούν οι Τουρκία, Αλβανία, Λιλ, όλες με 4, ενώ στα 3 είναι οι Γουλβς, Λέστερ, Αγγλία, Σέλτικ, Βραζιλία.

«Έφυγε» στα 52, με το παράπονο: Ο ιπτάμενος Έλληνας γκολκίπερ που περίμενε μάταια 7 μήνες να παίξει στην Ίντερ, δεν το ξεπέρασε ποτέ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Έφυγε» στα 52, με το παράπονο: Ο ιπτάμενος Έλληνας γκολκίπερ που περίμενε μάταια 7 μήνες να παίξει στην Ίντερ, δεν το ξ

Έπρεπε να φτάσει στα 40 για να γίνει: Ο Κριστιάνο βρήκε τον τρόπο να σωπάσουν για πάντα οι haters... (Vid)

Όμως Κριστιάνο σημαίνει γκολ…

Και αυτό το έχουν καταλάβει καλά κυρίως τα club του ισπανικού πρωταθλήματος, όπου επί 9 χρόνια έκανε «όργια» με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Η Σεβίλλη αποτελεί το αγαπημένο του θύμα καθώς της έχει βάλει 27 τεμάχια και πιο κάτω είναι οι Ατλέτικο Μαδρίτης [25] και Χετάφε [23], ενώ στην Μπαρτσελόνα έχει βάλει 20 και είναι ο 2ος σκόρερ στην ιστορία του clasico πίσω μόνο από τον Μέσι. Στις favorites εκτός Ισπανίας είναι οι Τότεναμ [14], Λουξεμβούργο [11], Γιουβέντους [10] και Ρόμα [10].

Όλα αυτά τα χρόνια, είναι τρελό, κατάφερε να παραβιάσει την εστία 198 αντιπάλων και όπως διαβάζουμε στις εταιρείες στατιστικών, με το τέρμα κόντρα στην Ζαμάλεκ τον Αύγουστο του 2023, πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει άλλος. Έβαλε γκολ σε ομάδα από το κάθε γράμμα του Αλφάβητου. Αυτό, ενώ καιρό πριν έχει προλάβει να σκοράρει σε κάθε λεπτό της κανονικής διάρκειας ενός αγώνα. Από το 1′ ως το 90′.

Σε όλη αυτή τη μυθική διαδρομή, σημείωσε 66 χατ-τρικ. Το πρώτο ήρθε με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Ιανουάριο του 2008 κόντρα στην Νιούκαστλ στην Premier League και το πιο πρόσφατο είναι αυτό με την Αλ-Νασρ με αντίπαλο την Αλ-Γουέχντα στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Μάιο. Δύο φορές έχει βάλει 5 γκολ σε έναν αγώνα, το 2015 αμφότερες, στην Γρανάδα και την Εσπανιόλ.

Απευθείας φάουλ. Μια κατηγορία για την οποία πολλοί χλευάζουν τον CR7. Με τον τρόπο αυτό έχει σκοράρει 64 φορές μέχρι στιγμής, ενώ 164 [στα 194] είναι τα πέναλτι που έχει ευστοχήσει. Στα 173 είναι με το αριστερό και στα 152 τεμάχια με κεφαλιά. Πολύ εντυπωσιακό είναι το ότι βρήκε δίχτυα 438 φορές αφού έκλεισε τα 30 του χρόνια και 179 αφού έκλεισε τα 35.

Όσον αφορά ποιος του είπε περισσότερες φορές πάρε-βάλε; Αυτός είναι ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Γάλλος με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες 355 φορές και σήμερα είναι αντίπαλοι στην Σαουδική Αραβία. Ο Γάλλος φορ του έχει δώσει 42 ασίστ, ακολουθούν οι Μεσούτ Οζίλ και Γκάρεθ Μπέιλ, αμφότεροι με 27, ενώ το top-5 συμπληρώνουν με 22 ο καθένας οι Άνχελ Ντι Μαρία και Μαρσέλο. Καλύτερη χρονιά του ήταν το 2011-12 με 69 γκολ σε ισάριθμες αναμετρήσεις, 60 με την Ρεάλ και 9 με την Πορτογαλία.

Με τόσα γκολ, είναι το πιο λογικό πράγμα να έχει αφήσει το στίγμα του σε κάποιες διοργανώσεις ως το Νο1 όλων των εποχών. Αυτές είναι το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League [140], το Euro [14], τα προκριματικά του Euro [41], τα προκριματικά του Mundial [36] και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων [7]. Πάμε και μια γρήγορη ματιά στις υπόλοιπες, έχει 311 στην La Liga, 103 στην Premier League, 81 στην Serie A και 51 στην Saudi Pro League.

Εκεί που οι κοινοί «θνητοί» σταματούν, εκείνος συνεχίζει. Έτσι εξηγείται ότι το αγαπημένο του χρονικό σημείο είναι από το 76′ μέχρι το φινάλε, όταν και έχει πετύχει 212 τέρματα ενώ αμέσως μετά είναι το 61′-75′ με 151. Στο 1′-15′ έχει 111, στο 16′-30′ είναι στα 137, στο 31′-45′ στα 147 και στο 46′-60′ στα 135. Πέρα από την κανονική διάρκεια, έχει «χτυπήσει» 8 φορές στην παράταση, με πιο γνωστό γκολ στον τελικό του Copa del Rey κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Έπρεπε να φτάσει στα 40 για να γίνει: Ο Κριστιάνο βρήκε τον τρόπο να σωπάσουν για πάντα οι haters... (Vid)

Η μπάλα «καίει» στην παράταση, όμως «καίει» και στους τελικούς, όπου ο Κριστιάνο έχει μιλήσει 23 φορές στην καριέρα του. Τέσσερα από αυτά είναι στο Champions League και από την αρχή της διοργάνωσης [Κύπελλο Πρωταθλητριών] μόνοι οι Αλφρέδο Ντι Στέφανο και Φέρεντς Πούσκας έχουν περισσότερα [αμφότεροι 7]. Αυτά τα 23 μοιράζονται ανάμεσα στις Ρεάλ [15], Γιουνάιτεντ [3], Γιουβέντους [2] και Αλ-Νασρ [3]. Με την Σπόρτινγκ δεν έπαιξε τελικό.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ο Πελέ, ο οποίος υποστήριζε ότι έχει βάλει σχεδόν 1.300 γκολ στην καριέρα του, όμως εδώ και χρόνια θεωρείται δεδομένο ότι πολλά από αυτά ήταν σε ανεπίσημα φιλικά, άρα δεν μετράνε. Το IFFHS έχει τον Κριστιάνο στο Νο1 της ιστορικής λίστας, όμως το ίδιο δεν συμβαίνει με το RSSSF, που τοποθετεί τον Πορτογάλο μύθο στο Νο4 μετά τους Έρβιν Χέλμχεν [989], Ζόσεφ Μπίτσαν [950] και Ρόνι Ρουκ [934].

Έπρεπε να φτάσει στα 40 για να γίνει: Ο Κριστιάνο βρήκε τον τρόπο να σωπάσουν για πάντα οι haters... (Vid)

Η διαφορά του Ρονάλντο με τους παραπάνω είναι ότι υπάρχει «ένα video για κάθε γκολ» που έχει πετύχει, όμως για την οικονομία της συζήτησης μπορούμε να δεχθούμε την εκδοχή του RSSSF. Γιατί είναι πιο σίγουρο απ’ ότι ο ήλιος θα βγει από την ανατολή, πως ο CR7 σκέφτεται κάθε μέρα τα 1.000 γκολ και δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να το καταφέρει. Με αυτόν τον τρόπο θα βρεθεί για πάντα στην κορυφή και κανένας δεν θα μπορεί να το αμφισβητήσει…