Η Ευρώπη το ‘χει τούμπανο κι εμείς (κρυφό) καμάρι. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός χτίζονται με αποκλειστικό στόχο την κατάκτηση της φετινής Euroleague. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, ακόμα και η συμμετοχή στον τελικό, δεν είναι κατάληξη συμβατή με τις φιλοδοξίες τους.
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της διοργάνωσης δεν θεωρούνταν οι δύο ομάδες μας τα ισάριθμα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση της κούπας – το δηλώνουν… απροκάλυπτα οι στοιχηματικές εταιρίες. Την προηγούμενη σεζόν που είχαν αμφότερες πανάκριβα ρόστερ και ανάλογη ποιότητα (2008-09), φαβορί στα χαρτιά ήταν η ΤΣΣΚΑ των Χόλντεν, Λάνγκτον, Σισκάουσκας, Σμόντις, Πλάνινιτς, Λόρμπεκ, Χριάπα και Βοροντσέβιτς.
Tώρα, κοτζάμ Ρεάλ προσφέρεται τρίτο φαβορί (6,00), πολύ μακριά από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, που παίζουν από 3,75 έως 4,25. Θα ισχυριστεί κανείς ότι οι τυμπανοκρουσίες δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος, αλλά ο αντίλογος θα παραπέμψει στον Εργκίν Αταμάν, που από τη στιγμή που ήρθε πέρσι έθεσε ως στόχο το τρόπαιο, προφανώς για να μεταδώσει πίστη σε όλο τον «πράσινο» οργανισμό.
Φυσικά τα προγνωστικά δεν παίζουν μπάσκετ και γνωρίζουμε πολύ καλά τι είδους παγίδα έχει αποδειχτεί το Final Four για τα φαβορί. Στην κανονική περίοδο όμως δύσκολα προκύπτουν τέτοιου είδους εκπλήξεις. Οι ομάδες μας μοιάζουν οι πιο πλήρεις και επιδέξιες στο δρόμο για την τελική τετράδα. Ο Παναθηναϊκός πήρε το κύπελλο χωρίς Λορέντζο Μπράουν, Γιουρτσεβέν και Οσμάν, ενώ ο τρίτος πέρσι Ολυμπιακός ενισχύθηκε με Βεζένκοφ, Φουρνιέ, Ντόρσεϊ, Βιλδόσα (και έπεται ο Έβανς). Βρίθουν ποιοτικών λύσεων οι Μπαρτζώκας και Αταμάν, που κατά πάσα πιθανότητα είναι και οι κορυφαίοι προπονητές στην Ευρώπη.
Στη regular season λοιπόν, το πλέον αναμενόμενο είναι να κάνουν οι ομάδες μας το 1-2 (εκτός και αν οι απώλειες στους ψηλούς στοιχίσουν τόσο πολύ στον Ολυμπιακό στα 7 ματς του Οκτώβρη). Υπάρχει άραγε ομάδα να τους κοιτάξει στα μάτια, τουλάχιστον σε επίπεδο «μαραθωνίου»; Η Ρεάλ έχει τρομερή front line με την προσθήκη των Ιμπάκα και Γκαρούμπα δίπλα στον Ταβάρες, αλλά η περιφερειακή γραμμή αποτελεί αίνιγμα χωρίς Ρούντι, Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Κοζέρ και φυσικά υπάρχει η τρύπα στους φόργουορντ που άφησε η φυγή του Γιαμπουσέλε.
Γερή υποψηφιότητα έχει θέσει σαφώς η Φενερμπαχτσέ, που μεταξύ άλλων έχει ενισχυθεί με τον (αφανή MVP πέρσι) Γουέιντ Μπόλντγουιν και τον συμπαίκτη του στη Μακάμπι, τον εξαιρετικό φόργουορντ Κόλσον. Απέκτησε επίσης τους Μέλι, Χολ από το Μιλάνο και τον Κεμ Μπιρτς από την Τζιρόνα, ενώ παρέμειναν οι Χέιζ-Ντέιβις, Γουίλμπεκιν, Γκούντουριτς, Πιερ, Μπιμπέροβιτς και Σανλί.
Βεβαίως, μολονότι έχει διαφημιστεί ως μεταγραφική «βόμβα», η απόκτηση του 36χρονου Μπόμπαν Μαριάνοβιτς είναι καθαρό πείραμα. Ο θηριώδης Σέρβος σέντερ ήταν την τελευταία τριετία διακοσμητικός στο NBA, ενώ στα 9 χρόνια που αγωνίστηκε συνολικά ο μέσος όρος συμμετοχής του δεν ξεπέρασε τα 9 λεπτά. Η Φενέρ τον ανέσυρε σχεδόν από τα αζήτητα, αν αναλογιστούμε ότι το συμβόλαιό του είναι αξίας μόλις 45.000 ευρώ το μήνα.
Ωστόσο, πράγματι η Φενέρ έχει εξαιρετικό ρόστερ, όπως και η Μονακό, που πρόσθεσε τον NBAer Φουρκάν Κορκμάζ και τους Καλάθη, Παπαγιάννη, Βίτο Μπράουν, Μπεγκαρίν. Βεβαίως είχε και απώλειες, τους Τζόρνταν Λόιντ και Ντόντα Χολ.
Η δική μας επιλογή πάντως δεν θα είναι ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Μονεγάσκοι. Θα είναι η Μπαρτσελόνα. Μια ομάδα που από παίκτες πρώτης γραμμής έχασε μόνο τον Κάλινιτς (άντε και τον Γιοκουμπάιτις) και ενισχύθηκε σημαντικά. Απέκτησε τον «killer» Κέβιν Πάντερ, τον προερχόμενο από τους Πίστονς φόργουορντ Τσιμέζι Μετού, τον γίγαντα της Βιλερμπάν Γιουσουφά Φαλ, το πολυεργάλειο Τζάστιν Άντερσον (από Βαλένθια) και τον σούπερ ταλαντούχο Ισπανό πλέι-μέικερ Χουάν Νούνιεθ, που ύστερα από μια διετία (και ένα πρωτάθλημα Γερμανίας) στην Ουλμ επαναπατρίστηκε.
Ο βασικός λόγος που επιλέγουμε Μπάρτσα όμως είναι ο Ζοάν Πεναρόγια. Ο Καταλανός τεχνικός είναι αυτός που οδήγησε την Ανδόρα στην ACB, τη Μανρέσα στα πλέι-οφ μετά από 20 χρόνια (σεζόν 2018-19) και φυσικά αυτός που πανηγύρισε δύο σερί κατακτήσεις του BCL με τη Σαν Πάμπλο Μπούργος (καθώς και το Διηπειρωτικό το 2021). Ανέλαβε την Μπασκόνια το καλοκαίρι του 2022 και παρά τους πολλούς τραυματισμούς που προέκυψαν οδήγησε τους Βάσκους σε θετικό ρεκόρ στη Euroleague (18-16), το οποίο δεν αρκούσε πάντως για την πρόκριση στα πλέι-οφ (το ίδιο ρεκόρ είχε και πέρσι που προκρίθηκε).
Ο Πεναρόγια απολύθηκε πέρσι τον Οκτώβρη μετά από τέσσερις ήττες στα πέντε πρώτα ματς της διοργάνωσης και τώρα θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Ρισκάρουμε την πρόβλεψη ότι με το ρόστερ που διαθέτει, αυτή η δεύτερη ευκαιρία θα μεταφραστεί σε… απειλή για τις ελληνικές ομάδες.