Νεϊμάρ: Ο πρίγκιπας που δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει βασιλιάς

Πόσο μεγάλος παίκτης είναι τελικά;

Μέχρι το τέλος του 2024 ο Νεϊμάρ αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση μετά από τον σοβαρό τραυματισμό του. Ο Βραζιλιάνος θα φορέσει ξανά τη φανέλα της Αλ Χιλάλ, με την οποία πρόλαβε να παίξει 5 ματς σκοράροντας 1 γκολ. Επιδόσεις που όπως και να το κάνουμε, μάλλον δεν δικαιολογούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει βάσει συμβολαίου.

Στα 32 χρόνια του λοιπόν ο Νεϊμάρ ετοιμάζεται να παίξει και πάλι μπάλα, μετά από παραπάνω από ένα χρόνο. Τόσο είναι το διάστημα που έχει ήδη περάσει από τον Οκτώβριο του 2023, όταν υπέστη ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού και μηνίσκου. Σε εκείνο το ματς της εθνικής Βραζιλίας κόντρα στην Ουρουγουάη η εικόνα του να σφαδάζει ήταν σοκαριστική. Και από τις λίγες φορές που δεν υπερέβαλε ή προσποιούταν τραυματισμό…

Ο «νέος Πελέ»

Για τους Βραζιλιάνους δεν υπάρχει πιο βαριά κληρονομιά από το να χαρακτηριστεί κάποιος «νέος Πελέ». Ο Νεϊμάρ δεν ήταν ο πρώτος που κουβάλησε αυτή την ταμπέλα. Ωστόσο είναι μάλλον εκείνος που λύγισε περισσότερο από κάθε άλλον. Η ψύχωση των Νοτιοαμερικάνων να βρουν τον διάδοχο του κορυφαίου των κορυφαίων, άλλωστε, ήταν τεράστια. Κι έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν τελικά αυτός γεννήθηκε στην διπλανή και μισητή Αργεντινή.

Κι όταν ξεμπέρδεψαν (ποδοσφαιρικά πάντα) με τον Μαραντόνα, καμιά 15αριά χρόνια αργότερα εμφανίστηκε ο Μέσι. Η ανάγκη της «σελεσάο» να βρει τον δικό της Μεσσία, δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ως νεαρός έδειξε ότι ίσως θα ήταν εκείνος που θα μπορούσε να τον πλησιάσει πιο πολύ από όλους. Ότι είχε τις πιθανότητες να ξεπεράσει είδωλα όπως ο Ζίκο, ο Σόκρατες, ο Ριβάλντο, ο Ροναλντίνιο. Τότε ήταν που τον Φεβρουάριο του 2013 κοτζάμ Time τον έβαλε πρωτοσέλιδο με τη λεζάντα-ερώτημα «Ο νέος Πελέ;». Η απάντηση κάτι παραπάνω από μία δεκαετία αργότερα, είναι ένα κατηγορηματικό «όχι».

Εντυπωσιακά νούμερα κενά περιεχομένου

Αν σταθείς στα νούμερα του Νεϊμάρ, θα οδηγηθείς στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ένας από τους καλύτερους της γενιάς του. Με τη φανέλα της Βραζιλίας ξεπέρασε ακόμη και τον Πελέ, πετυχαίνοντας 79 γκολ έναντι 77. Σε περισσότερα ματς, πάντως. Μια λεπτομέρεια που όμως δεν θα είχε καμία σημασία, αν ο Νεϊμάρ είχε καταφέρει να την οδηγήσει σε οτιδήποτε σημαντικό.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν την κουβάλησε ποτέ στην πλάτη του με επιτυχία. Δεν το έκανε σε κανένα Παγκόσμιο Κύπελλο, με μεγαλύτερη απογοήτευση όλων βέβαια την διοργάνωση του 2014, όταν και τραυματίστηκε. Δεν το έκανε, όμως, καν σε ένα Κόπα Αμέρικα. Η μόνη φορά που η Βραζιλία επί των ημερών του σήκωσε το τρόπαιο ήταν το 2019. Συμπτωματικά, ο Νεϊμάρ έχασε την διοργάνωση εξαιτίας ενός τραυματισμού. Αντίθετα, δύο χρόνια αργότερα, με τους «καριόκας» να φιλοξενούν τον θεσμό, ο βασικός στην 11άδα Νεϊμάρ, είδε την Αργεντινή να κατακτά το τρόπαιο και τον Λιονέλ Μέσι να παίρνει το μοναδικό τίτλο που έλειπε από τη συλλογή του.

Επί της ουσίας ο Νεϊμάρ σε επίπεδο εθνικών ομάδων έχει να θυμάται μόνο ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 2016. Και τίποτα άλλο…

Οι τίτλοι και οι αριθμοί σε συλλογικό επίπεδο

Σε επίπεδο συλλογικής καριέρας η κατάσταση είναι ελαφρώς διαφορετική. Εκεί ο Νεϊμάρ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη με πάνω από 100 γκολ σε τρεις διαφορετικές ομάδες. 136 με την Σάντος, 105 με την Μπαρτσελόνα και 118 με την Παρί Σεν Ζερμέν. Και παράλληλα μπόλικους τίτλους, με πιο σημαντικούς το Κόπα Λιμπερταδόρες του 2011 και το Τσάμπιονς Λιγκ του 2015.

Φυσικά στο παλμαρέ του συναντάς πολυάριθμες κατακτήσεις εγχώριων πρωταθλημάτων και κυπέλλων, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς… Όταν παίζεις στην καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών και στην έτη φωτός μακριά από τον ανταγωνισμό Παρί Σεν Ζερμέν στην Γαλλία, δεν προκαλεί καμία εντύπωση αυτό. Ειδικά όταν έχεις συμπαίκτες όπως ο Μέσι ή ο Εμπαπέ.

Και το… αστείο της υπόθεσης είναι ότι πολλοί πίστεψαν τον Νεϊμάρ όταν έφευγε με επεισοδιακό τρόπο από τους «μπλαουγκράνα». Όταν δηλαδή υποστήριζε ότι δεν το έκανε για τα λεφτά, αλλά για να ξεφύγει από τη σκιά του πραγματικού «νέου Πελέ». Του Λιονέλ Μέσι, τον οποίο τελικά βρήκε μπροστά του και στην Γαλλία.

Πού -τελικά- θα κατατάξει η ιστορία τον Νεϊμάρ;

Τουλάχιστον ο Βραζιλιάνος δεν επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την ίδια δικαιολογία όταν γινόταν γνωστή η συμφωνία του με την Αλ Χιλάλ. Στη Σαουδική Αραβία ο Νεϊμάρ έριξε ουσιαστικά λευκή πετσέτα σε ό,τι αφορά την υστεροφημία του. Κι εδώ που τα λέμε, δεν ήταν δύσκολο να το κάνει. Με 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο ο καθένας από εμάς θα ήταν διατεθειμένος να κάνει πολύ περισσότερα. Πόσω μάλλον να τερματίσει επί της ουσίας την καριέρα του στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες φήμες το τελευταίο διάστημα που τον συνδέουν με την Μπαρτσελόνα. Το επόμενο διάστημα θα αποδειχθεί εάν πρόκειται απλά για σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή αν απλά σάλεψαν εκεί στην Βαρκελώνη. Γιατί θα μιλάμε για καθαρή τρέλα αν οποιοσδήποτε σοβαρός σύλλογος προσεγγίσει τον Νεϊμάρ τη δεδομένη χρονική στιγμή. Έχοντας μείνει ένα χρόνο μακριά από τη δράση. Μετά από ένα πολύ σοβαρό –και μάλιστα μυϊκό- τραυματισμό. Και στα 32 του…

Όταν –τελικά- ο Νεϊμάρ κρεμάσει τα παπούτσια του, το ερώτημα είναι το πόσο ψηλά θα τον κατατάξει η ίδια η ιστορία του ποδοσφαίρου. Κάποτε θεωρήθηκε ο «νέος Πελέ». Αργότερα δημιούργησε προσδοκίες ότι θα φτάσει στα επίπεδα του Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Στο τέλος δεν μπορούσε να συγκριθεί ούτε με τον Εμπαπέ. Και σταματάμε τη συζήτηση γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτή η λίστα παικτών που θα μπουν σε υψηλότερο ράφι είναι πολύ πιο μακροσκελής. Ας το κλείσουμε κάπου εδώ επαναλαμβάνοντας μια ατάκα που ίσως είναι ο «μεγαλύτερος» τίτλος που ταιριάζει απόλυτα στον Νεϊμάρ. Θα μείνει για πάντα στη μνήμη ως ο «Πρίγκιπας που δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει βασιλιάς».