Ήδη από τα πρώτα ματς της δεύτερης σεζόν του στην Ευρώπη ο Κέντρικ Ναν αποδεικνύει ότι η περυσινή χρονιά δεν ήταν τυχαία. Με τις εμφανίσεις του επιβεβαιώνει ότι είναι εκ των κορυφαίων (αν όχι ο κορυφαίος) της Euroleague και –μαζί με την υπόλοιπη συμμορία- οδηγεί τον Παναθηναϊκό στον δρόμο για τον back to back τίτλο.
Προφανώς και είναι πολύ νωρίς ακόμα. Βρισκόμαστε μόλις στα τέλη Οκτώβρη και πολλά μπορούν να συμβούν. Άλλωστε μιλάμε για μια σούπερ ανταγωνιστική διοργάνωση, που βαδίζει στα χνάρια του ΝΒΑ. Μεγαλύτερα μπάτζετ, πληρέστερα ρόστερ και –μοιραία- περισσότεροι μνηστήρες για το τρόπαιο.
The King is back for… back to back
Πέρυσι ο Παναθηναϊκός AKTOR επέστρεψε στο θρόνο του κι έραψε το 7ο αστέρι στην φανέλα του πιο επιτυχημένου συλλόγου στην Ελλάδα σε οποιοδήποτε ομαδικό σπορ. Παρά τα εμπόδια που μπήκαν στο διάβα του.
Παρά την προσπάθεια να παρουσιαστεί ο Εργκίν Αταμάν ως ένας προπονητής που δεν έχει σύστημα και αφήνει τους παίκτες να κάνουν περίπου ό,τι θέλουν στο παρκέ. Τις… ειρωνείες και τα δηλητηριώδη σχόλια για την μεταγραφή του Κώστα Σλούκα. Τα δημοσιεύματα για κακές σχέσεις στα αποδυτήρια. Και παρά τις αμφιβολίες για τις ικανότητες του Κέντρικ Ναν, για τον οποίο ορισμένοι έγραφαν ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ σε υψηλές πτήσεις μετά τον σοβαρό τραυματισμό του.
Για κάποιο λόγο, οι ίδιες πένες ή, πιο σωστά, τα ίδια πληκτρολόγια πήραν φωτιά από νωρίς και φέτος. Αναμασώντας πάνω-κάτω αντίστοιχες ιστορίες για… αγρίους μετά την απώλεια του Super Cup από τον Ολυμπιακό και τις σερί ήττες από Παρί και Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Αταμάν έγινε και πάλι «ταβερνιάρης». Ο Σλούκας και πάλι «35χρονος» (όσο ήταν και… πέρυσι, μεγαλώνοντας δύο χρόνια από την ημέρα που υπέγραψε στο τριφύλλι). Και ο Ναν… Ο Ναν πλέον δεν θα βρίσκει χώρο να κάνει τα δικά του γιατί πλέον οι αντίπαλοι προπονητές έχουν διαβάσει το παιχνίδι του και θα βρουν τρόπους να τον σταματήσουν.
Όλα αυτά, μόνο και μόνο για να μην πουν το προφανές. Ο πρωταθλητής Ευρώπης, ειδικά μετά τις προσθήκες που είχε, παραμένει το φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague. Όχι, βέβαια, το μοναδικό, αλλά –όπως και να το κάνουμε- το φαβορί. Σε αντίθεση, ας πούμε, με την… προφητεία του Χάκετ, ο οποίος προέβλεψε ότι οι πράσινοι θα είναι η απογοήτευση της σεζόν.
Λιγότερα… black out
Από όλες αυτές τις αρλούμπες που βγήκαν από πικραμένα στόματα, μία μόνο είχε κάποια δόση αλήθειας. Εκείνη σχετικά με το διάβασμα του παιχνιδιού του Κέντρικ Ναν. Με την υποσημείωση ότι πρόκειται για μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι αυτή που βλέπουμε ως τώρα. Δεν είναι μόνο οι άλλοι που έχουν πλήρη εικόνα για τον Αμερικανό γκαρντ. Έχει και εκείνος πλέον πολύ καλύτερη αντίληψη του ευρωπαϊκού μπάσκετ και γνωρίζει πια περισσότερα για κάθε αντίπαλο που θα αντιμετωπίσει.
Το μεγαλύτερο ψεγάδι που μπορεί κάποιος να προσάψει στον περυσινό Ναν ήταν εκείνες οι βραδιές που δεν ήταν καλαθομηχανή, αλλά… λαθομηχανή. Υπήρχαν, όντως, βραδιές που είχε υποπέσει σε πολλά σφάλματα, παθαίνοντας black out. Βεβιασμένα σουτ, drive απέναντι σε στημένες άμυνες, κατάχρηση ντρίπλας.
Α! Και τεχνικές ποινές στις συνήθως απολύτως δικαιολογημένες διαμαρτυρίες του για φάουλ που δεν του δίνονταν. Ειδικά σε μια συγκεκριμένη έδρα (από την οποία πέρασε με διπλό πολύ πρόσφατα το τριφύλλι…) για να εκτελέσει βολή ο νούμερο 1 «μπουκαδόρος» της Euroleague κόντεψε να γκρεμιστεί το ΣΕΦ… Τα ίδια με τα περσινά, δηλαδή…
Φέτος τέτοια βράδια θα είναι πολύ λιγότερα. Ο Αμερικανός πλέον δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Με όσα έχει κάνει ήδη βούλωσε τα στόματα των επικριτών του και δεν τον διακατέχει το άγχος της απόδοσης.
Team player
Ο μετρ στην ψυχολογία παικτών και στη διαχείριση αστέρων, Αταμάν, του έδωσε πίστωση χρόνου μέχρι να βρει τα πατήματά του και ο Ναν ανταποδίδει. Πώς; Αναγνωρίζοντας ότι η ομάδα που έχει φτιάξει ο Τούρκος δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από αυτόν. Πράγμα σπάνιο για έναν γεννημένο σκόρερ και ηγέτη που θα μπορούσε να συμπεριφέρεται όπως έκανε για χρόνια ο Μάικ Τζέιμς. Με έναν εγωισμό, δηλαδή, που δεν αφήνει κανέναν εσωτερικό… ανταγωνισμό (όπως τον αντιλαμβανόταν) να ανθίσει.
Ο Ναν δεν χρειάστηκε να παίξει χρόνια και χρόνια στην Ευρώπη για να αντιληφθεί ότι τους τίτλους τους κατακτά το σύνολο και όχι η μονάδα.
Ήδη από την σεζόν 2023-2024 έδειξε ότι μπορεί να οργανώσει, να πασάρει, να δώσει ασίστ και να κάνει… μάγκες τους συμπαίκτες του. Φέτος, με την έλευση και του Μπράουν, το να μπει το «εγώ» κάτω από το «εμείς» αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο ζητούμενο.
Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής φανερώνουν ότι όλοι οι περιφερειακοί του Παναθηναϊκού AKTOR το έχουν αποδεχτεί. Ειδικά τα πρόσφατα ματς το δείχνουν ξεκάθαρα. Σλούκας, Ναν, Μπράουν και Γκραντ ξέρουν ότι καθένας θα έχει τις δικές του περιόδους που θα κάνει τη διαφορά. Και παράλληλα ότι θα υπάρξουν οι στιγμές που θα παραχωρήσουν την μπαγκέτα σε έναν από τους υπόλοιπους. Στο παιχνίδι του Ναν η ομαδικότητα, σπάνια για σκόρερ με τα δικά του χαρακτηριστικά, φέτος θα λάμψει ακόμη περισσότερο.
Και το… μασελάκι
Για το τέλος, αφήσαμε όχι το… κερασάκι στα νέα στοιχεία του Ναν, αλλά το… μασελάκι. Η παροιμία λέει ότι όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά, αλλά φαίνεται πως όποιος φυλάει τα δόντια του τα έχει όλα!
Και ο Ναν το γνωρίζει καλά από το περσινό game 5 στους τελικούς πρωταθλήματος απέναντι στον Ολυμπιακό. Εκεί, στο παρκέ του ΟΑΚΑ όπου το τριφύλλι ολοκλήρωσε μια επική ανατροπή και… βούτηξε τον τίτλο μέσα από τα χέρια των ερυθρολεύκων. Εκεί άφησε και τρία δόντια του ο Αμερικανός, που προετοιμάστηκε ΚΑΙ για αυτό φέτος… Άλλωστε θα ήταν κρίμα το απίστευτο glass floor του εντυπωσιακού ανακαινισμένου κλειστού των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων να λερωθεί από οποιοδήποτε κομμάτι του dna του Αμερικανού, πέρα από τον ιδρώτα του προκειμένου να συνεχίσει την αυτοβελτίωσή του και να γίνει back to back πρωταθλητής Ελλάδας και –κυρίως- Ευρώπης.