Οι δύο ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου έγιναν από την ίδια ομάδα, την ίδια χρονιά. Ήταν το καλοκαίρι του 2017, όταν η Παρί Σεν Ζερμέν απέκτησε τον Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα με 222 εκατ. ευρώ και τον Κιλιάν Εμπαμπέ από τη Μονακό με 180 εκατ. ευρώ (έστω και αν λογιστικά η δαπάνη αυτή πέρασε στην επόμενη χρονιά, καθώς το αρχικό deal με τους Μονεγάσκους αφορούσε τον μονοετή δανεισμό του παίκτη).
Και ενώ το ποδόσφαιρο της πόλης δαπανούσε 402 εκατ. για μόνο δύο παίκτες, το μπάσκετ δεν… υπήρχε καν. Όποιος Παριζιάνος ήθελε να δει live basketball σε ένα υποφερτό επίπεδο, έπρεπε να μεταβεί σε άλλη πόλη! Πέρα από κάποιους μικρούς ερασιτεχνικούς συλλόγους (που δεν έφεραν καν το όνομα Paris ή παράγωγά του) το άθλημα στο οποίο η Γαλλία είναι η τελευταία ασημένια Ολυμπιονίκης δεν είχε πρακτικά εκπροσώπηση στην πρωτεύουσα της χώρας.
Fast forward στο σήμερα: Στη βαθμολογία των 36 ομάδων του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ η Παρί Σεν Ζερμέν βρίσκεται, με απολογισμό 1-1-2, στην 25η θέση. Στην αντίστοιχη βαθμολογία της Ευρωλίγκας, η ομάδα μπάσκετ της πόλης είναι με ρεκόρ 7-3 πίσω μόνο από Φενερμπαχτσέ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Αυτή την περίοδο οι Παριζιάνοι έχουν πολύ περισσότερους λόγους να επισκεφτούν την «Adidas Arena» της Paris Basketball απ’ ότι το «Παρκ ντε Πρενς». Το καμάρι της πόλης είναι η ομάδα – έκπληξη της φετινής Euroleague ή αλλιώς ένας σύλλογος με μόνο έξι χρόνια ιστορία!
Και εγένετο Παρί
Το κενό που συσχέτιζε Παρίσι και μπάσκετ καλύφθηκε το καλοκαίρι του 2018. Τότε, o Αμερικανός επιχειρηματίας με έδρα τη Νέα Υόρκη, Έρικ Σβαρτς και ο άλλοτε πρόεδρος των Μινεσότα Τίμπεργουλβς, Ντέιβιν Καν αγόρασαν την επαγγελματική άδεια της Ιέρ-Τουλόν Βαρ, μία ομάδας που έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος και αποτέλεσε τη βάση για να στηθεί το νέο πρότζεκτ.
Η εν λόγω ομάδα της Τουλόν αντιμετώπιζε έντονα οικονομικά προβλήματα και πρακτικά έπαψε να υπάρχει, δίνοντας τη θέση της στην Παρί. Φυσικά ο νεοσύστατος σύλλογος χτίστηκε από τη διανδρία των Αμερικανών για να πρωταγωνιστήσει, διαθέτοντας μεγάλο μπάτζετ και φυσικά την αύρα της Πόλης του Φωτός. Το γενικό κουμάντο ανέλαβε ο ίδιος ο Καν, ως πρόεδρός της.
Στην τρίτη κιόλας σεζόν της η Παρί κατάφερε να πάρει την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Μετά από μια δύσκολη πρώτη χρονιά στα σαλόνια, σκαρφάλωσε στην 9η θέση τη σεζόν 2022-23 και την επόμενη ήρθε η εκτόξευση. Ο Καν έβαλε στο μάτι τον προπονητή και τους μισούς παίκτες της γερμανικής Βόννης, που έκανε τρομερά πράγματα προ διετίας. Κατέκτησε το FIBA Τσάμπιονς Λιγκ του 2023 και με ρεκόρ 32-2 πήρε την πρωτιά στην κανονική περίοδο της Μπουντεσλίγκα, φτάνοντας έως τους τελικούς (τους οποίους έχασε ως φαβορί από την Ουλμ).
Το «εφταπλό» χτύπημα – σταθμός
Το καλοκαίρι του ’23 η Βόννη… μετακόμισε στο Παρίσι, ήτοι ο Φινλανδός κόουτς Τουόμας Ίσαλο και οι Τι Τζέι Σορτς, Κόλιν Μάλκολμ, Τάισον Γουόρντ, Μίχαελ Κέσενς, Σεμπάστιαν Ερέρα, Λέον Κράτσερ! Εφτά μέλη της ίδιας ομάδας – κάτι πρωτοφανές και προφανώς εξαιρετικά πολύπλοκο διαπραγματευτικά – πήγαν πακέτο σε έναν άλλο σύλλογο, με την Παρί να βρίσκει έτοιμη χημεία στην απόπειρα της για το βήμα παραπάνω.
Το αποτέλεσμα ήταν υπεράνω ακόμα και των πιο αισιόδοξων προσδοκιών. Η Παρί κατέκτησε το Eurocup, παίρνοντας το εισιτήριο για τη φετινή Euroleague και στο πρωτάθλημα έφτασε έως τον τελικό των πλέι-οφ, χάνοντας στα τέσσερα ματς από τη Μονακό. Ακόμα πήρε το Leaders Cup, που θεωρείται η δεύτερη τη τάξει εγχώρια διοργάνωση, έχοντας μεγαλύτερη αίγλη από το Κύπελλο.
Παρά την αλλαγή στον πάγκο η (φετινή) συνέχεια είναι ακόμα καλύτερη. Ο Ίσαλο αφουγκράστηκε τις σειρήνες από το NBA και υπέγραψε ως ασίσταντ στους Γκρίζλις, δίνοντας τη σκυτάλη στον Τιάγκο Σπλίτερ, που έκανε το αντίθετο δρομολόγιο. Από βοηθός στους Ρόκετς, ο σπουδαίος παλαίμαχος Βραζιλιάνος φόργουορντ μετακόμισε στην Ευρώπη για να συστηθεί και να συστήσει την Παρί στη Euroleague.
Μετά από 10 ματς οι συστάσεις έχουν πάει… αρκετά καλά. Ρεκόρ 7-3 με έξι διαδοχικές νίκες και όλες οι ήττες στο όριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε τώρα η Παρί να έχει ακόμα καλύτερο απολογισμό. Στην πρεμιέρα ηττήθηκε εντός από τον Ερυθρό Αστέρα με 80-77, χάνοντας προβάδισμα 10 πόντων. Ακολούθησε η ήττα στο Μιλάνο με 79-74, ματς στο οποίο προηγήθηκε με 67-60 στο 33’. Στην τρίτη αγωνιστική αντέδρασε με τη μεγάλη νίκη επί του πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκού (84-80), αλλά το ρεκόρ έπεσε στο 1-3 δύο μέρες μετά, με την ήττα στο Μόναχο από την Μπάγερν, στο πιο εντυπωσιακό ματς της φετινής διοργάνωσης (109-107).
Από τότε όμως, καμία εκ των Μονακό, Άμπα, Μπασκόνια, Παρτιζάν, Ζαλγκίρις και Μπαρτσελόνα δεν έχει καταφέρει να πάρει ροζ φύλλο κόντρα στους Παριζιάνους. Ειδικά η Μπάρτσα βρήκε τοίχο, γνωρίζοντας τη συντριβή εντός έδρας με 87-103 από την ομάδα του Σπλίτερ, που έχει ήδη πυροδοτήσει συγκρίσεις με τη Ζαλγκίρις του 1999. Παίζει σε φρενήρεις ρυθμούς, προσπαθώντας να χτυπήσει στο transition ακόμα και μετά από αντίπαλα καλάθια. Στόχευση είναι οι πολλές κατοχές, μέσω του run ‘n gun. Συνηθίζει να επιτίθεται εντός λίγων δευτερολέπτων εκδηλώνοντας δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς όταν δεν βρίσκει ανοιχτή διάβαση για ένα κλασικό fast break.
Καλοκουρδισμένη μηχανή
Ιθύνων νους ο δαιμόνιος Τι Τζέι Σορτς των 175 εκαστοστών. O κοντοπίθαρος αριστερόχειρας Αμερικανός, με το ασύλληπτο handling, ήταν το 2022 πρώτος σκόρερ του FIBA Eurocup με την Κράιλσχαϊμ, το 2023 πρωταθλητής και MVP του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Βόννη και πέρσι πρωταθλητής και MVP του Euroleague Eurocup. Κάθε χρόνο πρωταγωνιστεί και σε ανώτερο επίπεδο, κάνοντας φέτος το κομμάτι του και στην Ευρωλίγκα! Με μ.ο. 17,7 πόντους είναι τρίτος σκόρερ και με 7,5 ασίστ δεύτερος πασέρ, ενώ στο Performance Index Rating (PIR) υπολείπεται μόνο του Σάσα Βεζένκοφ (δεύτερος μαζί με Μίροτιτς).
Από εκεί και πέρα, ο γηγενής αφάνας Ναντίρ Χιφί (13,5 π.) είναι ο «τριποντάκιας» της ομάδας, έχοντας εκτελέσει έως τη 10η αγωνιστική 72 τρίποντα και 41 δίποντα. Εντυπωσιακός σε θέση «3» είναι έως τώρα ο Κόλιν Μάλκομ (9,9 π.) με 62,5% στο δίποντο και 41,4% στο τρίποντο, ενώ ο σούτινγκ γκαρντ Τάισον Γουόρντ σκοράρει 11,4 π. ανά ματς. Σημαντικό ρόλο στην περιφέρεια έχει και ο Γερμανός Μάοντο Λο (8,1 π.), ενώ ο πιο πολύτιμος στη φροντλάιν είναι ο Φινλανδός πάουερ φόργουορντ Μίκαελ Γιάντουνεν (8,6 π., 5,6 ριμπ.), που χρησιμοποιείται και στο «5». Ο ορίτζιναλ σέντερ Κεβάριους Χέιζ (6,5 π., 4,8 ριμπ.) είναι ο πρώτος ανάμεσα στους ρολίστες.
To εντυπωσιακό με την Παρί – αυτό που συνιστά «φονικό» συνδυασμό – είναι ότι παρότι επιδιώκει να τρέχει χωρίς φρένα, είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης στα λάθη (10,3 μ.ο.). Σχεδόν αδύνατο αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατοχές, έχοντας επιχειρήσει 20 σουτ παραπάνω από τη δεύτερη της σχετικής λίστας (Άλμπα), που είναι πρώτη στα λάθη και με διαφορά! Ο Παναθηναϊκός ας πούμε, με 63 λιγότερα σουτ έχει 19 λάθη παραπάνω (ενώ ο Ολυμπιακός με 54 είναι στα 14).
Η Παρί είναι παράλληλα τρίτη στα περισσότερα τρίποντα (28,8 ανά ματς) και τέταρτη στα επιθετικά και τα συνολικά ριμπάουντ, ενώ ο Γιάντουνεν είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης της λίγκας, με βάση τον δείκτη + -. Όσο είναι αυτός στο παρκέ η ομάδα του έχει +85 κόντρα στους αντιπάλους της.
Ο Ντέιβιντ Καν είναι γνωστός στις ΗΠΑ για τη μεγάλη γκάφα με το «σνομπάρισμα» του Στεφ Κάρι στο ντραφτ του 2009 (επελέγη στο Νο. 7 από τους Γουόριορς, ενώ η Μινεσότα πήρε στο 5 και στο 6 τους Ρίκι Ρούμπιο και Τζόνι Φλιν αντίστοιχα), αλλά στην Ευρώπη έχει χτυπήσει «φλέβα χρυσού», βλέποντας μία προς μία τις επιλογές του να αντισταθμίζουν διαρκώς εκείνο το ιστορικό δείγμα έλλειψης διορατικότητας.